Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?

• Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Kade Atalanta se razviva na grbot na Juventus ili Inter?
Дали Аталанта ќе беше олку јака ако секоја година по 1 екипа од секоја Европска лига се пласираше во ЛШ и по 1 екипа во ЛЕ? Exactly.
Не гледам да се бунеа Аталанта, Гладбах, Лестер и Волфзбург кога пред 2-3 години се усвои правилото да по 4 екипи без квалификации директ одат во ЛШ. Не гледам истиве екипи да се бунеа кога им дозволија место 1 екипа од Бундес 3, па потоа 4 да одат во ЛШ. Тогаш баш им беше океј да се префрла моќта и парите на нив, ама сега кога удрија по нивен грб неправедно било. Е па неправедно е дечки, тоа е тоа. Сега од јадење на поголеми лиги на помали се префрлија јадење на поголеми клубови од лигите на помали, а таа битка не е моја. Не ме интересира мене што ќе правела Аталанта. Да удреа по приходите на Вардар/Пелистер ќе застанев на страната на нашите екипи, а вака к*р ме боли.
И така ЛШ има ужасен формат, со неинтересни утакмици до 1/4 финале, вака барем ќе гледаме турбо фудбал катанеделно, а не да 80% од луѓе чекаат април за неколку утакмици, а останатите да ги скипнуваат.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
Доколку Дортмунд и Баерн останат надвот од таа супер лига и намалат со плати и трансфери ти зборам не знам што не е јасно. Еве и Дортмунд сега пошто не троши едвај 5 место е се мачи во монополска лига на Баерн. Тие па светци што глумат а имаат монопол на лигата веќе цела деценија.
Sto ima vrska edniot muabet so drugiot? Dortmund ne e 5ti poradi pari. Dortmund i Baern kolku sto znam davaat samo pari sto gi imaat. Baern zatoa lani potrosi samo 30m EUR za transferi a i zatoa ne mu dava na Alaba astronomska plata i go gubi. Respekt za niv. Isto taka Dortmund ne dava plati kako Baern. Nema tolku pari. Mora na drug nacin da parira iako e tesko. Real saka da trosi a nema. Barsa trosese i napuka dolg milijarda Evra. Interesna mi e motivacijata na klubovite. Od edna strana imas investori i gazdi, koi sakaat povekje profit da izvadat i da si go vratat investmentot, a od druga strana spanskite klubovi se izgleda motivirani oti dolgovite vrtoglavno im porasnaa. PSZ, Baern i Dortmund nemaat takvi problemi. Nivna dilema e dali od sportski pricini bi se priklucile vo takva liga za da ne zaostanat prema drugite. Ni dolgovi imaat, ni rendita im treba a gazdite na PSZ se interesiraat pretezno za dobar imidz. Ete ke ja spasat UEFA. Pogolem motiv imaat da ne uspee SL i da se pokazat kako spasiteli. Na primer.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.862
Поени од реакции
5.737
Флорентино немаше никаков проблем додека беше "монопол" на пазарот на играчи па правеше Галактикоси... арно ама сеа се појавија поголеми курнази од него (шеиците) па виде дека не може да се носи со нив и пактот шо го направија со УЕФА, па сеа ќе го "спасува" фудбалот... од вакви спасители како него фудбалот дојде до ова моментално ниво шо е сеа... не за џабе нашиот народ кажал шо си посеал тоа и ќе жнееш...

иначе никој нема спомнато дали ќе има all star викенд!?!?
дали ќе се избираат најдобри изведувачи на пенали (коефициент за Бруно 1.04), најдобри изведувачи на слободни удари, најдобри изведувачи на корнери аути...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
Дали Аталанта ќе беше олку јака ако секоја година по 1 екипа од секоја Европска лига се пласираше во ЛШ и по 1 екипа во ЛЕ? Exactly.
Не гледам да се бунеа Аталанта, Гладбах, Лестер и Волфзбург кога пред 2-3 години се усвои правилото да по 4 екипи без квалификации директ одат во ЛШ. Не гледам истиве екипи да се бунеа кога им дозволија место 1 екипа од Бундес 3, па потоа 4 да одат во ЛШ. Тогаш баш им беше океј да се префрла моќта и парите на нив, ама сега кога удрија по нивен грб неправедно било. Е па неправедно е дечки, тоа е тоа. Сега од јадење на поголеми лиги на помали се префрлија јадење на поголеми клубови од лигите на помали, а таа битка не е моја. Не ме интересира мене што ќе правела Аталанта. Да удреа по приходите на Вардар/Пелистер ќе застанев на страната на нашите екипи, а вака к*р ме боли.
И така ЛШ има ужасен формат, со неинтересни утакмици до 1/4 финале, вака барем ќе гледаме турбо фудбал катанеделно, а не да 80% од луѓе чекаат април за неколку утакмици, а останатите да ги скипнуваат.
Drugar, bez tie ekipi nemase da postoi ligata od koja golemite moze da se plasiraat vo LS. Vo ista liga se, toa e uspeh na ligata ne na poedinci. Nekoj povekje pridonesuva nekoj pomalce ama pa i razlicno finansiski se ofajduvaat. Drugo bi bilo Inter da osvoi LS a da mora parite da gi deli vo ista visina so site. Malce glupo mi e da objasnuvam kako funkcionira edna liga. Inace tie reformi vo LS so 2 posle 4 klubovi od edna drzava ne se praveni poradi baranje na Atalanta ili Gladbach tuku poradi baraneje na golemite koi so toa sakaat polesen plasman vo LS. E sega profitiraat i drugi, nekojpat. Ako sportski uspevaat. Cel sistem vo LS e vo korist na golemite.

Последно уредено:
Член од
26 јануари 2019
Мислења
3.634
Поени од реакции
5.628
Sto ima vrska edniot muabet so drugiot? Dortmund ne e 5ti poradi pari. Dortmund i Baern kolku sto znam davaat samo pari sto gi imaat. Baern zatoa lani potrosi samo 30m EUR za transferi a i zatoa ne mu dava na Alaba astronomska plata i go gubi. Respekt za niv. Isto taka Dortmund ne dava plati kako Baern. Nema tolku pari. Mora na drug nacin da parira iako e tesko. Real saka da trosi a nema. Barsa trosese i napuka dolg milijarda Evra. Interesna mi e motivacijata na klubovite. Od edna strana imas investori i gazdi, koi sakaat povekje profit da izvadat i da si go vratat investmentot, a od druga strana spanskite klubovi se izgleda motivirani oti dolgovite vrtoglavno im porasnaa. PSZ, Baern i Dortmund nemaat takvi problemi. Nivna dilema e dali od sportski pricini bi se priklucile vo takva liga za da ne zaostanat prema drugite. Ni dolgovi imaat, ni rendita im treba a gazdite na PSZ se interesiraat pretezno za dobar imidz. Ete ke ja spasat UEFA. Pogolem motiv imaat da ne uspee SL i da se pokazat kako spasiteli. Na primer.
Огромна врска има. Наједноставно да ти објаснам. Дормунд нуди плата од 4 милиони на X играч. Истиот играч добива понуда од 12 милиони од овие 12 тима од СЛ. По твое кај ќе отиде играчот?

Член од
30 јануари 2009
Мислења
501
Поени од реакции
454
Многу лесно можат да го решат проблемот со доживотна забрана за поседување на клуб или било каква фудбалска функција на американскиве морони. Суперлига каква што они си ја замислиле без никаква поента ќе биде исто ако не и помалку гледана од
предсезонскион куп шо го организираат во Америка па кога ќе го сфатат ова сами ќе се откажат.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Во Нба најгледан е Плеј Оф от
Во ЛШ најгледана беше нокаур фазата.

Како тогаш Супер лигата ќе биде најатрактивна ако се игра исто по групи?
По некоја логика ако сакаат атрактивност зашо не напраат турнир моуд со директна елиминација? За да има жар и борба на секоја утакмица а не вака тие 12 клуба да можат да си играат курташак и да калкулираат.

Не е битно дали играат Реал -Хуеска или Реал - Манчестер, ако и двата тима не се борт на терен.
Па Јувентус - Порто беше поатрактивна од Јуве Барса двонечот во групна фаза! Само заради тоа што беше нокаут утакмица. И јуве си го папаше.

Буквално нишо нема да смени ова. Исто ко у нба, исто ко у Лш, исто ко Ле, исто ко ПЛ.

Ама ај ќе се лажеме дека фејк Ауди Купов ќе го дигнел квалитетот. Ахам да.

Па сеа Безоз да напраи Амазон Куп и да ги викне и да им дае по 1 милијарда на овие 12 за учество и + уше 1 за тој што ќе освои има да се потепаат за влез. И шо Амазон Лига ќе биде најбоље?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.718
Реалноста е дека Фудбалот како спорт има малку можност за иновација и возбудливост во смисла на маркетинг. Ќе направам споредба со Амерички Ногомет како спорт кој најмногу го пратам (Нба не толку), таму имаш постојана возбудливост со секоја акција, со секој даун. Имаш можност за реклами на секој прекин, 2 минути ворнинг, прсентед бу веризон халф тиме бу пепси и слично. Во фудбалот најмногу можеш да дадеш некој мртов банер долу на екран за афричка шљива. А од аспект на игра има утакмици каде си скролам на телефонот наместо да ја пратам без да трпнам утакмицата, тоа се мртви утакмици 0:0 со никакви шанси и напади кон гол. Среќа постојат кладилници па можеш да си дадеш финансиски поттик да погледнеш нешто што обично не би го гледал. Во поглед на ТВ права, НФЛ руши рекорди, сега последните преговори беа рекордни со 2-4 милијарди по сезона за секоја телевизија, значи вкупно околу 12 милијарди за сите телевизии и тоа национални телевизии не кабловски да доплатиш 5долари за Арена или 30$ за ДАЗН.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
Огромна врска има. Наједноставно да ти објаснам. Дормунд нуди плата од 4 милиони на X играч. Истиот играч добива понуда од 12 милиони од овие 12 тима од СЛ. По твое кај ќе отиде играчот?
Toa i bez SL go ima. Ke odi kaj sto se parite. Barem ke saka. Klubot mora da plati osteta ili ako e sloboden ke mu lupne signing fee. Ne znam iskreno sto sakas da mi kazes so primerov.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Во Нба најгледан е Плеј Оф от
Во ЛШ најгледана беше нокаур фазата.

Како тогаш Супер лигата ќе биде најатрактивна ако се игра исто по групи?
По некоја логика ако сакаат атрактивност зашо не напраат турнир моуд со директна елиминација? За да има жар и борба на секоја утакмица а не вака тие 12 клуба да можат да си играат курташак и да калкулираат.

Не е битно дали играат Реал -Хуеска или Реал - Манчестер, ако и двата тима не се борт на терен.
Па Јувентус - Порто беше поатрактивна од Јуве Барса двонечот во групна фаза! Само заради тоа што беше нокаут утакмица. И јуве си го папаше.

Буквално нишо нема да смени ова. Исто ко у нба, исто ко у Лш, исто ко Ле, исто ко ПЛ.

Ама ај ќе се лажеме дека фејк Ауди Купов ќе го дигнел квалитетот. Ахам да.

Па сеа Безоз да напраи Амазон Куп и да ги викне и да им дае по 1 милијарда на овие 12 за учество и + уше 1 за тој што ќе освои има да се потепаат за влез. И шо Амазон Лига ќе биде најбоље?
Дека гледаноста ќе била поголема е приказна за мали деца. Гледаноста би била само маргинално поголема кога евенутално на почетокот на СЛ, а после тоа нокаут фазите би биле со иста гледаност како ЛШ.

ЏП Морган Чејс понуди 3.5 милијарди да си ги поделат меѓу себе и тоа е тоа. Газдите во Англија и Италија им требаат парите за да остварат профит, Реал и Барса поради лошо менаџирање се во долгови во гуша кои потенцијално нема да можат да ги сервисираат ако не направат сериозни резови на кадрите и сакаат на брзина да ги лапнат тие 300-400 милиони.

Посебно тука е голем проблемот за Реал и за Барса. Целата фама на Барселона и Реал е тоа што имаат најголем број на ѕвезди и се некакви квази олстар екипи. Често пати купуваат големи имиња само за да имаат имиџ на ѕвездени екипи без спортска логика, ако скратат на пари за големите имиња имаат голем проблем. Пари за големи имиња веќе немаат и понудата за СЛ им даде опција да можат некако да го задржат статус квото - да трошат како пијани милионери без последици.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.314
Поени од реакции
19.787
Тебе од што ти е екстра интересен фудбалот на сред ЛШ нокаут утакмици или кога игра твојот Патетико по 10 поста просечно куцаш.
Не исклучвам телевизор 80 минута, си го гледам до крај, ти пишав претходно, не мора да зјапам в телевизор 90 минути. И 60 минути да трај ако нема атрактивен фудбал нема.

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.607
Поени од реакции
8.292
иначе никој нема спомнато дали ќе има all star викенд!?!?
дали ќе се избираат најдобри изведувачи на пенали (коефициент за Бруно 1.04), најдобри изведувачи на слободни удари, најдобри изведувачи на корнери аути...
Апсолутно немам против all-star викенди, каде би се гледале врвните мајстори на фудбалот на едно место.

Инаку фактите дека Уефа е корумпирана, статична и бирократски настроена си постојат, промени секако треба да има. Како што рекоа неколку души овде, се надевам дека лигава е само leverage за да ја уценат Уефа и да направи промени - на подобро. Има многу проблеми кои треба да се адресираат, како плати, транспарентност, корупција (*кхм* Сити, ПСЖ, светско во катар *кхм*), атрактивност на спортот, рекетирање од агенти, што стварно прави Уефа за да си го заслужи колачот итн.

Барем нешто што не научи примерот на ракометен Вардар, џабе е се ако не е одржлив клубот. Да речеме ќе стистнат гз на финансиски план Реал, Барса и слични наредни 5-10 години, ќе фигурираат на папир само како имиња, евентуално истото сценарио ќе ги стигне другите побогати клубови. Факт е дека фудбалот (финасискиот аспект) е одамна надуван балон кој фаќа правец кој не е одржлив како што стојат тековно работите. Ама па и неуспешните бизнис модели на иноватори како Перез, Глејзери/Вудвард, Ањели, Абрамович, нафташот од Сити да ги правдаат преку Уефа исто не бива.

Најдобро сценарио ќе е компромис од страна на Уефа каде ќе се обврза на фундаментални реформи и транспарентност, оти дабетер ќе забегаат овие газдиве.Во секој случај супер е што искочи некој со муда и конкретно решение за проблемите, наместо одржување на статус кво.
Автоматски споено мислење:

Изгледа ги прелажале Челзи дека ќе им се рачунаат титулите од Европа Лига како да освоиле 1 Супер Лига :pos:

:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Последно уредено:

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.936
Поени од реакции
30.929
Ја сум да се испобанираат сите овие од првенство и купови, па нека си играат само меѓу нив.
Кад је бал нек је маскембал.
Ќе има добар фудбал и без овие секако.

Kajgana Shop

На врв Bottom