Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?


  • Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.383
Поени од реакции
21.914
“At a football club, there’s a holy trinity – the players, the manager and the supporters. Directors don’t come into it. They are only there to sign the cheques”

-Bill Shankly



And this message has been brought to you by Gatorade!

Јао човече не ми се верува дека ќе гледаме спорт по амерички принцип... со триста реклами на секој прекин, паузи, осеќам како полека самиот станувам дебел Американец со хот дог и Пепси у рака.
Vidi sega, ove e posledica od dogl proces. Mnogu od ovie klubovi koi se vo taa super liga imaat investor. Ova e cist biznis pristap za povekje pari da ima dobra rendita biznisot.
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.190
Поени од реакции
84.916
Инаку за сите "Sto bi gledal megju ____ i ____" муабети

Секогаш би одбрал да гледам "Ман. Сити - КПР" и "Ман.Јунајтед-Сандерленд" во последното коло на ПЛ, пред "Барса-Реал" и "Интер-Јуве" во 10 коло за тоа кој ќе биде четврти, а кој ќе биде осми во регуларниот дел на сезоната на некоја си Супер Лига
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.383
Поени од реакции
21.914
Со ова официјално и домашните првенства полека ќе умираат. Која е атрактивноста кога освeн за титула нема да има никаква борба за 2-6 место.

Потоа слични ќе биде и во суперлигава. Само за прво место борба нема испаѓање нема ништо. Некој вика ќе имало подобри пари за 2,3,4 место. Можеби да али која е атрактивноста за фан да гледа Ливерпул-Јувентус ако буквално се 6,7 место на табела во таа лига и неможат ни да испаднат ниту па се борат за некое место што значи и води некаде.

Губиток од сите страни само за пари. Се знае реков ова е масло на Барса и Реал подржани од Јуве на кои највеќе изглеа им треба пари. На ЕПЛ клубовиве не им требаат моментално толку пари али па затоа имаат американски газди. Некој се смее на Баерн, Баерн не е меѓу овие клуови али тоа не значи дека се глупи да извршат финансиско самоубиство ако цел фудбал полека се смени нормално дека и они ќе се приклучат али тоа не значи дека ова е крш потег.
Na protiv. Se vrakjame back to the roots. Ke ima pomalce pari, normalno, ama so tek ke si prodolzat. E sega, drugo e liga da gubi 6 klubovi kako Anglija, drugo e po 2-3 ili eden. Problemot e povekje vo ogormonata finansiska razlika. Golemite za smesni pari ke zemaat igraci od drugite ligi. Ako ima pravilo ovie klubovi da zemat samo igraci od nivnite akademii, togas ok moze da bide interesno. Za zal ne moze od pravni aspekt da se vovede toa.
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.677
Поени од реакции
5.305
Многу страни сте испишале, ги прочитав само првите 6 досега.
На кратко, ако некој мисли дека со ова ќе се зголеми атрактивноста со тоа што цело време ќе играат тие топ 10 европски екипи меѓу себе... Пфф, не верувам. Супер си е моменталниот формат на ЛШ. Не е идеален, ама сигурно подобар отколку оваа супер лига во која ќе играат само клубовите од шарената крава. И сите знаеме дека не го прават ова заради фановите, за да ни биде поатрактивно на нас, туку го прават за уште повеќе кеш.

Ова ме потсеќа на тие турнирите во јули-август што ги играат во Америка, пријателските натпревари пред почеток на сезона, такозвано International Champions Cup.
А зашто мислиш дека ќе здосади секоја година да глеаме дуел Баерн- Јунјатед ? имаше и други вакви постови. Нас ни здосади ли секоја година што глеаме Барса-Реал или Атлетико- Реал, или премиерлигашиве Јунајтед- Арсенал што гледаат 30 години уназад секоја година по 2 пати минимум... нема везе тоа реално паѓа у вода, баш ќе биде обратно едвај ќе чекаме на пример ние Реал/ Барса да глеаме догодина утакмица против Јунајтед со Халанд ако они го земат, или Тотнем со Мурињо гостување на Бернабе, Сити со Пеп на Камп ноу... вака дур се паднат еднаш у 10 години ќе се сменат 10 тренери и играчки ростери.

А за ова последново, нема во никој случај да биде лигава ко тие купови пријателски во Австралија или САД, пошто таму наградата е кило семки, овде пола милијарда евра за победникот :)) бонуси ќе фрчат за сите играчи, ќе ораат на терен.

Само нека се свести што побрзо УЕФА и да ја прифати лигава со арно, како коорганизатор , нека зимаат сега они 20% од париве (што ти е еднакво на сега што заработуваат 80% од постеоечкиот формат на ЛШ), па да ги држат бар федерацииве, и да не испадне циркус.
Нека си направат дил на пример Лига Европа/ ЛШ победникот да зима секоја година учество у лигава, или според коефициентот на УЕФА најдобрите 3/5 екипи да влагаат секоја година. Нека бидат и 30 екипи у лигава, не е страшно, две групи по 15 тима... читав ќе има и испаѓање и слично. Можат да дојдат до добар договор сигурно. Сега веќе со овој потег се префрла моќта од тимоиве над УЕФА, УЕФА реално и ФИФА функционираа како крлежи, плус мафијашки договори еден куп, еден куп бирократија, напикани илјадници луѓе и таму и по федерацииве ко нашава што не работат баш ништо, освен да мислат која следна превара да ја направат и да лапнат лесна пара.
 
Член од
19 август 2017
Мислења
262
Поени од реакции
858
Кои фанови?

Сите жестоки и гласни фанови на екипите да бојкотираат нешто вакво, пак лигата би имала огромна гледаност од кежуал луѓе што немаат попаметно за гледање, нови фанови од САД, Кина, Индија, Јапонија и слично...

Буквално ниту еден фан што деновиве се буни да не го гледа ова...пак ќе соберат голема гледаност.

Е сега може само да се надеваме дека гледаноста ќе им биде помала од тоа што се надеваат па така за 5-6 години да направат повторни математики...
Ама тешко, секако имаат загарантирани пари со проектов у следниве пар години и не гледам зошто би се повлекле дури и ако фановите не би го гледале натпреварувањево, се тоа е дел од калклуираниот ризик на лигава

Искрено, поразлична е ситуацијава.

Ако примети, сите фудбалски легенди (бар во Англија) се згрозени од идејава.

Под бојкотирање (во нормални услови со публика) пред се мислам на празни стадиони, негледање на тимот на ТВ и некупување на дресови или било какви прозиводи поврзани со клубот.

Мислам, посебно во Англија, евидентно е дека се ствара атмосфера на екстремен амнозитет кон ситуацијава, што од фудбалски легенди, пандити до обични фанови, така да јас негледам како ова би прошло (ако мислиш дека само кеш од Азија, Америка би ја извозела целава идеја, бујрум).
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.383
Поени од реакции
21.914
Бреее, откако немаше ништо во 10:30, не очекував да има официјална најава и дека ќе чекаат денес да видат дали ќе се договорат со УЕФА нешто.

Сега веќе мислам дека нема назад, и ќе го истераат ова до крај. Како што реков, нема да има проблеми со привлекување клубови, ќе молат за учество. Ако некој клуб сака да е еден од најсилните во Европа, ќе мора да учествува во лигава, иначе ептен ќе заостане со финансии и ќе ги изгуби најдобрите играчи.

Прегледај го приврзокот 292644

Минатата година кога се дознаа детали, ако добро памтам и Баерн, Дортмунд и ПСЖ беа во 15те основачи. Ама очигледно на германциве им е проблем тоа со структурата на клубот каде и фанови мора да одлучуваат, а ПСЖ се врзани со СП 2022. За ПСЖ сигурен сум дека после тоа ќе се приклучат, а верувам и Баерн ќе се избори за учество затоа што сигурно нема да си дозволат да заостанат зад елитата и да се натпреваруваат во Европа со второразредни клубови.

Не чека бурен период, во објавата викаат и дека ќе работат со УЕФА и ФИФА сега за да се договорат заедно како ќе се прави понатаму. Веројатно ова ќе биде на врвот, па после ќе има едно или две натпреварувања од УЕФА каде ќе играат второразредни клубови. Најмногу ме интересира како ќе ги организираат 5те промоции секоја сезона. Веројатно најдобрите од тоа натпреварување на УЕФА ќе одат во Супер Лига.

Не верувам да има некакви сериозни последици од лигите, не можат да си дозволат.

Иначе, кој е коефициентот дека цела нокаут фаза заедно со финалето ќе се игра низ Америка и Азија? :D
Vo Germanija e problemot sto 90% od fanovite cvrsto odbivaat vakvi konstelacii. Do nekade ne se skroz skinati koncite megju fanovi i klubovite kako kaj drugi. Dortmund primer odbiva super liga ali Watzke kaza, deka ako clenstvo vo ovaa liga e uslov za opstanok na klubot (bez da kaze detali) togas mora da seriozno da go razgleduvaat clenstvoto. A Baern ubeden sum deka upravata e za, normalno, si se gledaat tuka megju najdobrite ili najgolemite, a i vo minato bea dosta aktivni na ovaa tema so cel povekje pari da izvadat za klubovite.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.383
Поени од реакции
21.914
Вметнување на умрените Милан,Тотенхем и Арсенал во елитата преку мала врата кога неможат сами..ајде Милан ќе обезбедеа Топ 4 и ќе играа пак ЛШ...ама овие од Лондон мизериите..Арсенал неможи Топ 10 да фати и во елитата ќе играле....мрш таму.
Автоматски споено мислење:



Добро реално и овие да играа немаше да се побуниш :D
Ne e tolku do jacinata kolku do popularnosta. Fokusot odamna ne e povekje vo Evropa tuku Azija, Amerika tie pazari, tuka lezi parata. Zasiten e Evropskiot pazar. Nisto cudno i tamu da se igraat partii.
 
Член од
16 јули 2013
Мислења
3.872
Поени од реакции
4.384
Klubovive sto sega demek odbivaat glumat Amdi Bajram(rip).
Nejkat da pravat brzi cekori da ne gi osudat fanovite i sakaat da bidat Majka Tereza.
Ako ligava stvarno se realizira i Bayern i Psg i site drugi ke tropaat na vrata....
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.190
Поени од реакции
84.916
А мислите дека ќе ја прошират лигава да има два меча неделно ако ги избркаат од лигиве?
 

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.640
Поени од реакции
52.507
Под бојкотирање (во нормални услови со публика) пред се мислам на празни стадиони, негледање на тимот на ТВ и некупување на дресови или било какви прозиводи поврзани со клубот.
А свесен си дека нема никакви шанси да се случи било што од ова?
 

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.369
Поени од реакции
3.162
*Баерн и ПСЖ - тешки пичиња без срам си останаа до последен момент... и одговара цела сезона да си тренираат против Шалке, Келн, Брест, Анже, Дижон..
 
Член од
16 ноември 2007
Мислења
3.639
Поени од реакции
3.261
Искрено, поразлична е ситуацијава.

Ако примети, сите фудбалски легенди (бар во Англија) се згрозени од идејава.

Под бојкотирање (во нормални услови со публика) пред се мислам на празни стадиони, негледање на тимот на ТВ и некупување на дресови или било какви прозиводи поврзани со клубот.

Мислам, посебно во Англија, евидентно е дека се ствара атмосфера на екстремен амнозитет кон ситуацијава, што од фудбалски легенди, пандити до обични фанови, така да јас негледам како ова би прошло (ако мислиш дека само кеш од Азија, Америка би ја извозела целава идеја, бујрум).
Сите фудбалски легенди кои се пандити за ТВ станици и ќе загубат стотици милиони ако ова се реализира?
 
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.571
Поени од реакции
13.920
Значи Барса се согласи да е порноѕвезда, да и маваат по 8 парчиња секоја недела, а да зема голема пара за тоа :toe: плус макро и е Перез :pos:
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Е така, баш прикладно. Во 1 по полноќ, време во кое милиони луѓе гледаат порничи, 12 клуба му направија генгбенг на фудбалот.

Одвратен проект. Ништо добро нема тука. Прво, клубови од среден ранг како Севиља, Евертон, Лестер, Лацио, Рома ќе бидат уништени пошто ќе немаат никаков мотив да инвестираат за да прават успеси низ Европа. Со ова буквално му се забранува на Евертон некогаш да игра против Барса или Реал и да проба да направи изненадување.

Второ, тимовите од Источна Европа исто ќе бидат исклучени од се. Динамо, Ѕвезда, Славија, Шахтјор веќе исто ќе заборават на мечеви со најголемите.

Трето, ова ќе биде интересно само сезона или две. После на сите ќе ни скисне секоја година да гледаме исти дуели. Сега кога во ЛШ ќе се сретнат Реал и Јувентус сите едвај чекаме, тогаш сите ќе бидеме "мех" пошто веќе три пати се имаат сретнато истата сезона.

Четврто, ЕП и СП ќе загубат секаква поента без играчите од овие клубови.

Што знам, тешко ми е уште да поверувам во ова и се надевам дека е некој блеф да се обезбедат повеќе пари од УЕФА. Го прочитав сабајле официјалното соопштение од Барселона. Малку ми дава надеж што пишува дека сериозно ќе се преговара со УЕФА за ова. Исто пишува дека клубовите планираат да продолжат да играат во домашните лиги како до сега. Па можеби закана од сериозни санкции ќе ги вразуми малку.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom