Полска и Унгарија се будат!

• Креатор на темата Креатор на темата Бавареец
  • Време на започнување Време на започнување
Metafora stef,metafora za arhetip, idealniot covek... Kral.. vladetel na samiot sebe.. ali vladetel i na svoite disfunkcii so zlatnoto pravilo kako kod.... i zatoa vikame... vot vil Dzizs du.... poshto idealniot covek nikogash nema da mu go napravi na drugiot toa shto ne saka da mu go napravat na negovoto dete... a za toa neshto drugo treba da ti stane pobitno od samiot sebe... dete.

Se dodeka ne vi se desi toa nema zrelost Stef... nema Anarhizam vo svojata izvorna forma... a zrel covek nikogash ne bi mu ja iskrshil prodavnicata na nekoj cesen koj cesno si raboti za da si ja prehrani familijata..... Mali sebicni deca sho mislat deka neshto razbrale podobro.....

Te pozdravuvam Teneke.... ali oni deca nemaat.
Не си владетел на сам себе ако не контролираш апосутно се под твојата волја. Анархизам во својата изворна подразбира апсолутен хаос, т.е. прифаќање на асполутната небрига на универзумот и на другите битија и обид да се ассертира сопствената волја да се контролира реалноста. Затоа никој, апсолутно никој не е невин ниту е чесен. Секој е месо што ќе скапе, секој е кретен што пакости на другите и секој асполутно секој сака да биде архе.
Hwat hwill Hesus hdew затоа е најголем фалацитет што можеш да си го кажеш. Идеално битије би ги набило римјаните и евреите на колци и немало да му трепне два посто. Пошто идеалот е фалацитет, така да и идеалното битије е фалацитет произведен од идеалеати во тогашницата. Уште поголем фалацитет е да гледаш “идеални битија„ како репер за своите постапки-тие не се во твои чевли, туку ти си.
И интерпретацијата на зрелост е фалацитет и производ на идеалите и моралите базирани од општеството што ги вдахнува. Не се вади на тоа. Не постои зрелост, пошто зрелоста сама по себе е догма индоктринирана од страна на архот во оштеството.

Последно уредено:
Од каде имаш ти или јас или кој и да е рандом човек, а поготово некој либтард кој е најгласен за такви работи, некаков авторитет да кажеме дали абортусот е хуман или нехуман процес. Јас можам да кажам мое мислење, кое не се заснова на некаков религиозен став, дека генерално абортусот влегува во прекинување на живот. Без разлика дали е 21 или 22 или 222 век. Секогаш ќе има дискусија за ова, бидејќи во најголем број на случаи се работи за оформен организам, со срце, мозок, сетила. Така да овој твој догматски став кој исклучува секаква дискусија за овој проблем е нешто што е својствено на религиозните фанатици од типот на јеховини сведоци.

Проблемот со крајната десница не е ништо поинаков од проблемот со сите екстремни движења. Ако ти гледаш само на што привзаниците на Трамп биле спремни, без притоа да ги видиш тие од другата страна на што се спремни и што правеа, тогаш во најмала рака си слеп, наивен или глупав. Еве на пример историјата ни покажува дека во човековата цивилизација немало поголемо зло од екстремната левица, па тебе не ти е мило да го спомнеш тоа.

Секоја политичка идеологија е склона кон догматизација. А со тоа и склона на злоупотреба. Во САД, тоа е така со либтардите, тоа е така и со Трампистите. На крајот резултатот е успешно владеење со раскарана маса.

Јас не ја спомнав екстремната левица, ти ја спомнуваш сега. Кој вика дека е добра? А зло имаат нанесено и левицата и десницата. Зошто побогу да не ми е мило да го спомнам? Се што носи предзнак "екстремно" е опасно.

Туку темава не е основно за идеолошките разлики. Се однесува на ставовите на екстремната десница во Полска и Унгарија и затоа се осврнав на нив. А и не мора да одиме до САД, еве Македонија земи ја за пример. Нема некоја екстремна левица кај нас, а екстремната десница за среќа е слаба, ама е поприсутна во секојдневието. Па можам да дадам појасно мислење за нив. И тука на форумов имаш такви, а екстремни левичари не.

А повеќето екстремни десничари што ги знам се баш "чул, не доразбрал, си направил филм". Еден малку поведар пример. Во мојот град едно време имаше едни фаци што се замислуваа скинхедси, демек white power и се тоа. Еднаш во еден паб имаше свирка, бендот ја засвире Bandiera Rossa, а скинериве почнаа да викаат "тоа брат", да скокаат и креваат раце. Се пукнав од смеење кога ги видов од страна. Еден од нив го видов еднаш и во маица Ramones, еврејски и нај антинаци бенд во светот. :)

А и не мора да одиме до САД, еве Македонија земи ја за пример. Нема некоја екстремна левица кај нас, а екстремната десница за среќа е слаба, ама е поприсутна во секојдневието. Па можам да дадам појасно мислење за нив. И тука на форумов имаш такви, а екстремни левичари не.
Фактот дека имавме парада , дека има комисија за говор на омраза и дека не имаат направено бинационална држава не се согласува со оваа изјава. О да , и се продаваат книгу во угх:facepalm: родова теорија треба да биде индикатор до каде е отидена ситуација.

Абе чупе, тебе многу работи не ти се јасни, затоа си конзервативна :)

Ne e samo da citas random wiki, tuku i da uklucis kliker koga go citas toa.

Isus kako bil? Carot nebesen? Kade vladee? Vo carstvoto nebesno? Kako se stasuva do carstvoto nebesno? So ziveenje po odredeni moralni i eticki pravila koi ni se preneseni od Isus.

Ili sledno ke mi kazes deka oti ima protestantski denominacii sho vencavaat LGBT deka i Isus bil gay?

Ne e samo da citas random wiki, tuku i da uklucis kliker koga go citas toa.

Isus kako bil? Carot nebesen? Kade vladee? Vo carstvoto nebesno? Kako se stasuva do carstvoto nebesno? So ziveenje po odredeni moralni i eticki pravila koi ni se preneseni od Isus.

Ili sledno ke mi kazes deka oti ima protestantski denominacii sho vencavaat LGBT deka i Isus bil gay?

Проблем имаш со стереотипи, затоа така размислуваш. Тоа што мразиш педери не мора да го ставаш во секоја дискусија.

Анархија не е хаос, како шти вика @Стев, и веројатно како што мислиш и ти.

Плитки мисли, многу плитки ...

Проблем имаш со стереотипи, затоа така размислуваш. Тоа што мразиш педери не мора да го ставаш во секоја дискусија.

Плитки мисли, многу плитки ...
Ne mrazam lgb luge, i ne e moj problem sho ne mozes da povleces paralela pomegu protestantskite aktivnosti, i hristijanskite anarhisti.

i da, nemam vo niedna diskusija kazano deka mrazam lgb luge.

Ne mrazam lgb luge, i ne e moj problem sho ne mozes da povleces paralela pomegu protestantskite aktivnosti, i hristijanskite anarhisti.

Абе што мешаш политика, тоа нема врска со ова што го зборувам и што е основа на Христијанството.

Во првите векови Христијанството били децентрализирано и анархистичко во својата основа.

Абе што мешаш политика, тоа нема врска со ова што го зборувам и што е основа на Христијанството.

Во првите векови Христијанството били децентрализирано и анархистичко во својата основа.
Ama zboruvas deka Isus bil anarhist coveku...

Vo realnosta, Isus bil gledan kako sektash - eretik od evreite, a kriminalec od rimjanite.

Negovite sledbenici bile gledani kako sektashi.

Zosto? Zatoa sto se ona sho bilo normalno za toa vreme, pocnuvajki od covecki zrtvi, do orgii bilo zabraneto i osuduvano od hristijanite.

Ti meshas politika negde kade sho ne ni postoi. Hristijanite ne veruvale vo Isus za da mu go nachukaat na Caesar, tuku oti veruvale vo propovedite i tolku.

"Секој човек нека им биде подложен на властите што се над него, зашто нема власт која не е од Бог. Секоја власт што постои, Бог ја поставил на нејзината положба. Затоа, оној што ѝ се спротивставува на власта, се противи на Божјето уредување, а оние што му се противат, ќе си навлечат осуда. " - Rimjani 13

Проблемот со крајната десница не е ништо поинаков од проблемот со сите екстремни движења. Ако ти гледаш само на што привзаниците на Трамп биле спремни, без притоа да ги видиш тие од другата страна на што се спремни и што правеа, тогаш во најмала рака си слеп, наивен или глупав. Еве на пример историјата ни покажува дека во човековата цивилизација немало поголемо зло од екстремната левица, па тебе не ти е мило да го спомнеш тоа.

Секоја политичка идеологија е склона кон догматизација. А со тоа и склона на злоупотреба. Во САД, тоа е така со либтардите, тоа е така и со Трампистите. На крајот резултатот е успешно владеење со раскарана маса.

Во секој случај има некој генерален консензус кај популацијата дека Хитлер е најголемото зло во историјата, што е пак екстремна десница. Од таму и самиот антагонизам кон оваа идеологија кај луѓето. Можеш да споредуваш бројки со жртвите од режимитие на Сталин и Мао, ама ништо не се споредува со природата на нацистичкиот режим, неговите планови и индустрискиот/државен апарат за извршување геноцид. Влезено е во колективната свест кај западниот свет бидејки нашите дедовци се бореле против тоа зло, и тоа што се спречило било уште пострашно од тоа што веќе го направиле. А направиле многу и за тие 5 години.
Затоа коа ги рангираме секогаш на пиедесталот е нацист со свастика, а не левичар со маица од че гевара или кастро. За сталин и мао, бар во западниот свет, и онака нема многу фанови.

Во секој случај има некој генерален консензус кај популацијата дека Хитлер е најголемото зло во историјата, што е пак екстремна десница. Од таму и самиот антагонизам кон оваа идеологија кај луѓето. Можеш да споредуваш бројки со жртвите од режимитие на Сталин и Мао, ама ништо не се споредува со природата на нацистичкиот режим, неговите планови и индустрискиот/државен апарат за извршување геноцид. Влезено е во колективната свест кај западниот свет бидејки нашите дедовци се бореле против тоа зло, и тоа што се спречило било уште пострашно од тоа што веќе го направиле. А направиле многу и за тие 5 години.
Затоа коа ги рангираме секогаш на пиедесталот е нацист со свастика, а не левичар со маица од че гевара или кастро. За сталин и мао, бар во западниот свет, и онака нема многу фанови.

Проблемот е шо пред дваес години океј беше некој да е десничар, сега ако е малце конзервативец и има поинакви сфаќања е окарактеризиран како наци. Тоа го направи левучарската пропаганда, многу луѓе гледаат црно или бело и не можат да го упалат мозокот. Нивната одбрана од нечиви ставови што не се преклапаат со нивните е одма со, ти си наци. Тоа е ловење вештерки.

Ama zboruvas deka Isus bil anarhist coveku...

Vo realnosta, Isus bil gledan kako sektash - eretik od evreite, a kriminalec od rimjanite.

Negovite sledbenici bile gledani kako sektashi.

Zosto? Zatoa sto se ona sho bilo normalno za toa vreme, pocnuvajki od covecki zrtvi, do orgii bilo zabraneto i osuduvano od hristijanite.

Ti meshas politika negde kade sho ne ni postoi. Hristijanite ne veruvale vo Isus za da mu go nachukaat na Caesar, tuku oti veruvale vo propovedite i tolku.

"Секој човек нека им биде подложен на властите што се над него, зашто нема власт која не е од Бог. Секоја власт што постои, Бог ја поставил на нејзината положба. Затоа, оној што ѝ се спротивставува на власта, се противи на Божјето уредување, а оние што му се противат, ќе си навлечат осуда. " - Rimjani 13

Е арно де, само како сето ова што го напиша, докажува дека во оригинална форма христијанството не било анархистичко движење?

Баш во фактот дека се против постоечкото уредување и централна власт, ги прави уште поголеми анархисти.

Проблемот е шо пред дваес години океј беше некој да е десничар, сега ако е малце конзервативец и има поинакви сфаќања е окарактеризиран како наци. Тоа го направи левучарската пропаганда, многу луѓе гледаат црно или бело и не можат да го упалат мозокот. Нивната одбрана од нечиви ставови што не се преклапаат со нивните е одма со, ти си наци. Тоа е ловење вештерки.
Не зборам за тоа, ја сум конзервативен за доста теми. Само зборев за екстремите, и зашто десницата е секогаш повеќе на удар од левицата. Екстремниот национализам е тоа што и дава лошо име на ова идеологија, поради генерално лошото искуство во минатото. Во секој случај денешново левичарење нема врска со тоа тогаш, не ни може да биде подалеку според мене.

Е арно де, само како сето ова што го напиша, докажува дека во оригинална форма христијанството не било анархистичко движење?

Баш во фактот дека се против постоечкото уредување и централна власт, ги прави уште поголеми анархисти.
I izvadok od biblijata napisan od Sv Pavle ti staviv, i dzabe e :)

Site sme anarhisti dlaboko vo sebe. Kapituliram :)

Христијанството не е политичко движење него е религиско, каква врска има тоа анархизам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom