Dobro covek ti imas li videno nekoi statistiki? Ili samo taka se glupiras? Znaes li deka vo sledniot popis vo Makedonia dali ke ima 350.000 albanci ?
Odi procitaj malku statistiki i samiot ke si vides, bidejki od seto toa sto go napisav ne si razbral nisto. Ne znam dali e do jazikot sto ne go razbiras ili pa do inteligencijata!
A ne ni treba ni tolku mnogu za covek da razbere. Vo 2002 inalo 10.000 novorodeni albanci a 2019 ima 7000!
So 10.000 novorodeni imalo 500.000 albanci na popisot. Togas so 7000 albanci kolku ke ima ?
(A... 7000 od strana na majkata, bidejki od strana na tatkoto se 6500!)
Ajde malku matematica?
I pogledni si ja ubavo vtorata slika sto mi ja prati!!! Natalitetot na albancite e golem vo centralna makedonija ne vo zapadna. Vo zapadna Makedonia poveketo se iseleni!
И ти имаш читано нешто, ама само читано.
До 2004 година, родените во Македонија и во странство ДЗС ги собирало на едно, и тој податок што ти е за 2002 година претставува родените во Македонија + родените во Странство.
Од 2004 година се води посебна евиденција за родените во Македонија и посебна за тие во странство.
За да ти објаснам нешто, ако одиме по методологијата од 2002 на евидентирање на родените, во 2019 имало 10.500-10.800 родени македонци, од друга страна 10.500-10.800 албанци, значи се изедначени.
И како што ќе поминат годините оваа разлика ќе оди во полза на албанците, и тоа се додека не се намали фертилитетот на албанците до ниво на македонскиот. Оваа анализа важи за старата методологија на евидентирање на родени, каде немало поделба на родените во Македонија и во Странство.
Инаку бројките само за родените во Македонија зависат од иселувањето на овдешните албанци, што повеќе иселени, толку повеќе родени во странство.
Доколку албанците што се родија во 2019 во Македонија, а ги имаше со удел од 35%, останат тука во следните 30 години, а се задржи моменталниот фертилитетот, тогаш во 2049 во Македонија (без странство) ќе има удел од 45% на родени албанци. Овој удел би се задржал и во случај да има иселување на македонците во пропорционален сооднос со албанците.
Во врска со тоа дека албанците се 350.000 те демантирам: 250.000 излегуваат на гласање, 120.000 се малолетници, ете ти 370.000, ти оставам за право да напишеш колку не излегле на избори за да ја добиеш вистинската бројка.
Со 90% излезеност на избори, добиваш 400.000 албанци, а Македонија одамна нема 2 милиони жители, па како некој ги мести албанците на под 17%?