Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ама толку и треба. По 10 минути од пациент. Од испрашување (анамнеза) и информирање, вакцинирање и чекање во случај да не им падне во анафилактичен шок. Плус не смее групирање.

Ако правиме математика, 500 лекари х 6 (луѓе на саат) = 3000 граѓани. Работат 8 часа на ден, значи може да се забрза темпото, а не 2.000 граѓани и така да тераат цела година!
Автоматски споено мислење:

Имаше двоумици до вчера, сеа веќе имаш официјален државен став олулу дискусијата. Ваше останува дали ќе верувате на експертите или на свое убедување и рекла казала:D Всушност исто како и за вакцините, само обратни беа страните.
Види го бе! Пак те бранам и пак нож во грб. :D

Имаш право да ги покренеш сите прашалници, ама те нападнаа и двете страни.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Има 26 и паника левел за 62, најмалку :D

@Menethil

Нормално дека ќе го закачаме кога паничи бетер од тетка :D Тоа што има недоумици не значи дека мора да наметнува и убедува. Си има став супер, нека си тера филм (иако прво се затрча веднаш да се извакцинира, а потоа се премисли - МАЖ рекол, МАЖ одрекол и еве недела дена тука се разубедува со нас „антиваксерите“).
Паниката никаде не води во животот.
Ако планираш да јадеш негде и во меѓувреме дпзнаеш сека има тровање таму, нема да се премислиш. Или пошто си маж ќе идеш да јадеш, за да докажеш некоја поента и колку си храбар :D Не, ја не. Немам проблем да сменам став, ако е разумен.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Ако планираш да јадеш негде и во меѓувреме дпзнаеш сека има тровање таму, нема да се премислиш. Или пошто си маж ќе идеш да јадеш, за да докажеш некоја поента и колку си храбар :D Не, ја не. Немам проблем да сменам став, ако е разумен.
Ама не и логичен :) Ако имало некаде тровање, по инцидентот секогаш имаат тазе намирници и зголемена хигиена :)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.159
Поени од реакции
11.866
Добро е што си разумен. Има уште еден услов, а тоа е да си во право (ама нема да одиме натаму пошто пак ќе главиме и во круг).

А тоа паниката во животот ќе те кошта. Млад си, има време, поработи на тоа малку.

(Еве поподробно напишано, ако погоре не ми ја сфати „критиката“)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Добро е што си разумен. Има уште еден услов, а тоа е да си во право (ама нема да одиме натаму пошто пак ќе главиме и во круг).

А тоа паниката во животот ќе те кошта. Млад си, има време, поработи на тоа малку.

(Еве поподробно напишано, ако погоре не ми ја сфати „критиката“)
Не знам што ми се запна мене, ја бар се залагам кога присилно ќе те вакцинираат, да добиеш безбедна вакцина(ако дојде до тоа).Другиве ќе те остаат на случајност, 1 во 25к,1 во 100к :D

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Имала компликации 28-годишна девојка од вакцината.

Засега е регистриран еден случај на реакција по примена вакцина Астра зенека и се работи за 28-годишна девојка кај која има таков тромботичен ефект и таа е хоспитализирана. Реакцијата се јавила 6-7 дена по вакцинацијата, информираше министерот за здравство Венко Филипче.

Филипче вели дека по случувањата во Данска, Германија и Канада, каде што е прекинато вакцинирањето со Астра зенека, нашите здравствени власти одлучиле „да бидат внимателни и да одат полека но сигурно“ и ќе чекаат дефинитивна потврда дека вакцината е безбедна, најавувајќи дека директно ќе се обратат и до германското Министерство за здравство во врска со компликациите и што понатаму. Тој објасни дека тромботична реакција како резултат на вакцината Астра зенека се јавува кај помлади луѓе, но се работи за исклучително мал број од 1 на 120 илјади до 1 на милион случаи, но вели, сакаме да бидеме претпазливи.

Искрено не знам која потреба 28-годишни да се туркаат да се вакцинираат во Србија со вакцини на кои рокот им е при крај. За стари или хронично болни јасно е дека поголем е ризикот да умрат од корона отколку да се вакцинираат, ама за млади би требало да причекаат.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Ама не и логичен :) Ако имало некаде тровање, по инцидентот секогаш имаат тазе намирници и зголемена хигиена :)
Ама ако сите имаш патерн на труења? Боље почекај, нека го решат проблемот. Ова не се тазе намирни, ова се истите :D
Автоматски споено мислење:

Имала компликации 28-годишна девојка од вирусов.

Засега е регистриран еден случај на реакција по примена вакцина Астра зенека и се работи за 28-годишна девојка кај која има таков тромботичен ефект и таа е хоспитализирана. Реакцијата се јавила 6-7 дена по вакцинацијата, информираше министерот за здравство Венко Филипче.

Филипче вели дека по случувањата во Данска, Германија и Канада, каде што е прекинато вакцинирањето со Астра зенека, нашите здравствени власти одлучиле „да бидат внимателни и да одат полека но сигурно“ и ќе чекаат дефинитивна потврда дека вакцината е безбедна, најавувајќи дека директно ќе се обратат и до германското Министерство за здравство во врска со компликациите и што понатаму. Тој објасни дека тромботична реакција како резултат на вакцината Астра зенека се јавува кај помлади луѓе, но се работи за исклучително мал број од 1 на 120 илјади до 1 на милион случаи, но вели, сакаме да бидеме претпазливи.

Искрено не знам која потреба 28-годишни да се туркаат да се вакцинираат во Србија. До толку не е дојдено, за млади луѓе.
Е тек сеа ако е недајбоже точно ова господ нека ни е на помош, и со вакцинацијата и со вирусот. Не само млади, и прележани се вакцинираа.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.159
Поени од реакции
11.866
Не знам што ми се запна мене, ја бар се залагам кога присилно ќе те вакцинираат, да добиеш безбедна вакцина(ако дојде до тоа).Другиве ќе те остаат на случајност, 1 во 25к,1 во 100к :D
Баш кај присилното ти запнав, пошто не знам дали оставаш мустак само под ноздра и го бричиш од двете страни симетрично :D

Секоја случајност со некој фирер би била паааааа инцидентна :D

Убаво дете си ти, само отповеќе испаничи во однос на тоа дека мора да се вакцинираме сите по секоја цена. Али океј, ако.
Ќе те позезаме малку на темава и на крај ќе останеме на истите ставови и јас и ти, а гледам и другите членови :))))))

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Па слушав дека во инститицииве од 150 луѓе 7 се пријавиле, ова вајда и тие 7 ќе ги предомисли.
Овие што се постари од 60 години ако сметаат дека имаат подобри шанси против вирусот него ли да се вакцинираат со Астразенека, нека им е со среќа, кој сум ја да им судам :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Овие што се постари од 60 години ако сметаат дека имаат подобри шанси против вирусот него ли да се вакцинираат со Астразенека, нека им е со среќа, кој сум ја да им судам :D
Ја на моите им ја објаснив ситуацијата, би ја примиле ама се малку под 60. Баба ми ќе ја прими сигурно. Кај постари лица немало вакви проблеми, вајда е нешто со имуната реакција кај младите. Така да ќе се истрошат вајда сите, само треба да ги направат отворени.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Ја на моите им ја објаснив ситуацијата, би ја примиле ама се малку под 60. Баба ми ќе ја прими сигурно. Кај постари лица немало вакви проблеми, вајда е нешто со имуната реакција кај младите. Така да ќе се истрошат вајда сите, само треба да ги направат отворени.
Се надевам дека кај постарите ќе преовлада разумот со оглед на тоа дека кај нив не се забележани вакви нус појави а ќарот од вакцина за нив е огромен.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Статија за Бразлискиот П1 сој на вирусот: https://www.theguardian.com/world/2021/mar/01/brazil-covid-variant-p1-britain

Tl;dr: П1 сојот е убедливо најопасен во моментов. Смртноста и преносливоста се значајно поголеми, а имунитетот стекнат од претходниот сој на корона во 61% не делува. Во Мамаус каде што 78% од населениео имало антитела, новиот сој се проширил без проблем и смртноста била зголемена. Веќе се идентификуваат случаеви и во други држави, а нема да ме чуди и кај нас да е проширен со оглед на тоа што веќе десетина млади знам кои имаа тешка клиничка слика последниов месец. Кинеската вакцина не била ефикасна против овој сој.
Која? Синовак уште од старт покажа слаби резултати. Синофарм уште разгледуваат ефекти од вариантите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.508
Се надевам дека кај постарите ќе преовлада разумот со оглед на тоа дека кај нив не се забележани вакви нус појави а ќарот од вакцина за нив е огромен.
Искрено, не верувам, ние и разум.. Ги читам на фејсбук како побудалени се. Луѓето не сакаа да примат вакцини кој се декларирани сосема безбедни а не па ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom