Wow, какви циркуз коментари имало на темава, па и од битолчани...
Види, факт е дека Битола и Скопје се лути ривали на навивачки и фудбалски план. За ракомет, не може да се коментира зошто реално никогаш немало неизвесност. Битола имала ракомет пред 25 години, и од тогаш ги нема на мапа. Дуелите што сме ги имале на навивачки план биле сведени на минимум. Да би можел да бирам секогаш би ги гласал за да имаме дуели со нив, а не со темната страна на градот.
Објективно гледано, лига шампиони е научна фантастика за Пелистер и Металург, и тоа така ќе остане уште долги години. Вардар е бренд, институција со богата историја. Битолчани ќе кажат дека срамота е што ваков клуб нема на секој натпревар (СЕХА и домашно првенство) по 2-3000 навивачи, ама темата е дискутирана во многу наврати и не сакам да се навраќам. Не, Комити и Вардарци никогаш не се палеле на противнички групи и дека присуствувале поради нив. Комити се единствената група што присуствувала на ФК, РК, КК, па и свирки во чест на Вардар во исти ден. Можеби не редовно, ама секогаш кога имало потреба за дополнителна мотивација биле таму.
Чкембари не се мотивација за наше присуство, ама секогаш е добро да имаш со кого да се провоцираш и мајтапиш пред/после и за време на утакмица. Сцената ни е толку тужна што иако ривали, пола од форумов па и многу што не се дел од форумов сме пријатели на фејсбук. Мајтапот секогаш допринесувал за подобра атмосфера.
Мене ми фали тоа време кога у сабота има фудбал, недела ракомет и се спрема кореографија уште у среда, од 9 вечер работиш до 5-6 сабајле. Правиш кореографии, мислиш пароли како да им го спопикаш на другата група. Па после се трудиш да дознаеш дали они имаат корео, какво е дали може да се дознае. Дали ќе има пиро, како да го внесеш. Па најави се прават се мобилизира и старо и младо, идеш на утакмица и се молиш да не изгуби Вардар, пошто колеги на работа/другари од факс/средно ќе те убијат од заебавање утредента.
Идеш на утакмица свесен дека гласот ќе си го ебеш и дека 3 дена ќе бидеш засипнат. Пцуеш судии, играчи, ехф мафија, рфм педери и тако даље. Класика другата група ако постоела влага у 20та минута, ја вадат у 50та. Скандирање како ќе си одите, тензии, резултат се крши, па летаат палки, упаљачи. На Кале се пробуваше да се влезе на терен и ред други глупости. Се молиш другата група да не извади подобро корео или парола од тебе. Чекаш 60та минута да заврши се и да прославиш. Пиеш уште некое пиво после утакмица, негде у парк/маало или во кафана. Одиш накај дома утакмицата завршила пред 3 саата ти уште дискутираш што можеше Вардар подобро или Комити да направат за да биде уште поинтересно.
Доаѓаш дома, се пушташ на фејсбук отвараш Мак Тифо профили, портали да видиш што слики има кој како се покажал. Ако Вардар тепал утре си главен мангуп на работа и си ги заебаваш сите што не се за Вардар. Ако изгубил, бараш слободен ден или лажеш дека си болен.
Една поинтересна утакмица на навивачки план беше дербито со Металург во Борис Трајковски кога Пирати извадија кореографија The Dark Side of the City, а ние веќе ја имавме дознаено ден претходно. Несигурни дали е патка информација или не, решивме да правиме кореографија за да ги закопаме. Да речеме утакмицата од 4 попладне, ние во 3:58 уште ја работевме. Влагаме на утакмица 3-4ца и во ист момент они ја вадат кореографијата, а ние брзаме да им извадиме парола "И месечината има темна страна, ама никој не ја гледа."
Па знамиња им паѓаа, кошкање цели 60 минути, они домаќини па ни дадоа 100 карти, а ние им купивме 1000 па останаа збунети. И еден куп други утакмици, од Кале и Борис што останале во сеќавање. Вредно за спомнување е финалето не ми текнува дали беше куп или домашно првенство во Битола кога се играше. Чкембари на трибина, а играат Вардар и Металург. Пирати 1 автобус у сала, ние со 3 вагони. Хаос у сала, не знаеш од кај да се пазиш летаа глупости од сите страни.
И секој нормален човек ќе каже дека лига шампиони е подобро, ама мене искрено ми фали ова ривалство и да има ривали на трибините. Јас никогаш нема да ги сакам ни Пелистер ни Металург. Ама утре да има некоја иницијатива за нивен спас, јас ќе донирам. И онака ни е утепана целава држава, спорт, и навивачка сцена нема потреба да тонат клубови со историја. Со душа го чекам моментот да се вратиме на врвот во Европа, ама исто и дербиња со Пелистер и Металург. Штета што целава историја ја имаме испишано со Металург, а не со шурите од Битола