Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.916
Поени од реакции
11.285
Воен психолог Полковник Алексеј Захаров, учествувал во Осетино-Ингушијскиот конфликт, Чеченија...
Прегледај го приврзокот 289903
Ја објаснува психологија за носењето маски, од негова гледна точка, иако дежурнава платена група коментатори на Кајгана разбираат се, убаво е да има и други мислења по темата Ковид како специјална операција, особено од специјалист во таа област.

Од фоткиве како да попил некој шрапнел во глава и уште да има последици, психолог башка. Али да не ќењам веројатно добар си е човекот.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.159
Поени од реакции
11.866
1. болд - what the fuck?!?!, имаш свој став и мислење океј е не ги обележувај и навредувај другите, баш ради вакви коментари тие што не сме баш про-вакцини и "владини правила" јадеме етикети на неписмена стока, второ белег на ѕвер .. Umm what?!?!
2. болд Ова е и мојата дилема како и на многу други, не е логичен овој момент. Како и моментот што ако вирусот мутира како што мутира, година за година нон стоп под вакцини :cautious:
Не ги нарекува луѓето ѕверови и не им лепи етикети (само ти појаснувам, не го бранам него или неговите ставови но добро е да се прочитаат различни ставови - во име на демократија и право на избор, па така за почит е тоа што е активен и што постира) туку членот Бачето ти цитира делови од православието и учењето дека ќе дојде време кога луѓето ќе ги „етикетираат“ т.е. бележат како „ѕверивите“ т.е. стоката и на тој начин ѓаволот ќе ги има жигосано веќе оние кои се негови следбеници.

16 I učini sve, male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove, te im dade žig na desnoj ruci njihovoj ili na čelima njihovim,
17 Da niko ne može ni kupiti ni prodati, osim ko ima žig, ili ime zveri, ili broj imena njenog.

Ова чисто ако те интересира да прочиташ, иако е ван дебата, но е еден вид објаснување за тоа што значи терминот.

Во однос на имунизацијата и вакцинацијата има тука различни мислења и како и сите луѓе гледам членовите си ги менуваат своите ставови од про вакцинација до контра. Исто од про вакцинација со ризик за нус ефекти (свесно вакцинирање со ризик) до контра вакцинација. Истите членови кои до некни имаа еден став сега имаат дијаметрално спротивен и тоа според мене е добра работа. Значи, темата еваулирала и нема веќе до таа мера едноумие како порано и секое различно гледање на работите да биде прогласено за „ерес“.
Крај краева секој од нас си е возрасен и одлучува за себе, потесното семејство, потоа и за општеството во кое функционира, нема потреба од наметнување на мислења.

Иако, суптилно, веќе наметнаа вакцини („по секоја цена“), но тоа отвора други дискусии па ајде да не одиме по тој пат.
Убаво е што има информации од секаков вид.

Член од
1 април 2018
Мислења
2.120
Поени од реакции
4.120
Дали нешто треба да пратат е маил или да ти се јави матичната кога ќе се пријавиш дека стасале податоци? Конкретно за баба ми е, има 83 години.
Затоа што ептен глупо му е напраевно на сајтот, не пишува ништо дали стасало таму, кога ќе испратиш само така стој.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Зошто ти е бе тебе вакцина, ти пукаш од антитела. :)

Ќерка ми сака да се вакцинира на 20 години, јас не и дозволувам. Абе се се кажа на темава се знае кој треба да се вакцинира, се знае која вакцина колку е добра.

За млад човек веќе ако запнал само Спутник, тоа е и мојот одговор и за @Menethil.

Јас ќе се вакцинирам со Фајзер или евентуално со Спутник.
Немав ни намера, него таму ми понудија деека ако сакам можам само да попунам тој формулар.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Зошто ти е бе тебе вакцина, ти пукаш од антитела. :)

Ќерка ми сака да се вакцинира на 20 години, јас не и дозволувам. Абе се се кажа на темава се знае кој треба да се вакцинира, се знае која вакцина колку е добра.

За млад човек веќе ако запнал само Спутник, тоа е и мојот одговор и за @Menethil.

Јас ќе се вакцинирам со Фајзер или евентуално со Спутник.
Бидејќи ги слушав во Србија кога вакцинираа и млади дечки... На девојче од 18 години и кажа дека е препорачлива кинеска за нејзината возраст а не и руска. Руската вакцина над 20 години.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Сеа коа го "средија" пописот, која е веројатноста да се воведат нови рестриктивни мерки?
Големи. Најверојатно полициски од 19 часот.
Автоматски споено мислење:

Бидејќи ги слушав во Србија кога вакцинираа и млади дечки... На девојче од 18 години и кажа дека е препорачлива кинеска за нејзината возраст а не и руска. Руската вакцина над 20 години.
Хммм, зошто кинеска за помлади?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
... регистрирање на лекот и дозвола за примена, процедура на проверка на ладниот ланец на транспортот дали е во границата означена од производителот, проверка на вакцината дали е тоа е тоа или обична вода ...итн
За ова се потребни 72 часа? Не сум саркастичен, навистина ме интересира. Читам сега дека денес почнале да ја опремуваат Борис Трајковски салата да биде центар за вакцинирање. Ова е работа што според мене требало да биде завршена уште во петок на пример. Во недела одма штом пристигнаа вакцини, вонредно да работат во лекарска комора или кај и да треба за да ги направат овие проверки што ги пишуваш и во понеделник да почне вакцинирањето.

Сакам да знам дали стварно има причина да чекам до среда или ни се дешава она што ни се дешава и со патиштата на пример, еден пат од 1км да го прават по неколку месеци, дали истиот менталитет го имаме и тука, коа "мора 2-3 дена да поминат".

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
За ова се потребни 72 часа? Не сум саркастичен, навистина ме интересира. Читам сега дека денес почнале да ја опремуваат Борис Трајковски салата да биде центар за вакцинирање. Ова е работа што според мене требало да биде завршена уште во петок на пример. Во недела одма штом пристигнаа вакцини, вонредно да работат во лекарска комора или кај и да треба за да ги направат овие проверки што ги пишуваш и во понеделник да почне вакцинирањето.

Сакам да знам дали стварно има причина да чекам до среда или ни се дешава она што ни се дешава и со патиштата на пример, еден пат од 1км да го прават по неколку месеци, дали истиот менталитет го имаме и тука, коа "мора 2-3 дена да поминат".
Секако дека да...Мада во случајов ги изненадија со вакцините. Не очекуваа дека ќе стасаат во скоро време, не знам инаку зошто не би била спремна салата за вакцинација...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.377
Поени од реакции
18.513
Секако дека да...Мада во случајов ги изненадија со вакцините. Не очекуваа дека ќе стасаат во скоро време, не знам инаку зошто не би била спремна салата за вакцинација...
Не е проблем салата, прават списоци во администрација, така наречената критична инфраструктура. Ама голем дел одбиваат така да на крај ќе биде слободно за сите изглеа.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.606
Кое бре скоро време? Уште само Босна немаше добиено освен нас.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323
Mora da imaat nekoj plan ili antiplan. Ne znaat koga ke stignat vakcini, nemaat spremeno infrastruktura za masovno vakciniranje, nemaat gotovi prioritetni listi. Sve sto treba nemaat. I toa e plan :)

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
2.353
Не се организирани, како и се во државата се чека во последен момент за се. И на оние на шалтер кога ќе им отидеш и тие се изненадени што си дошол. Па се мрштат како да си дошол бубрегот да им го земеш, а не документи да земеш. Епа така е и со случајот со подготовка на теренот за вакцинација. Некој можеби направил план на хартија, ама не се способни да го реализираат тој план во реалноста.

Kajgana Shop

На врв Bottom