Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Татко ми 63 години вчера прими АЗ вакцина до денеска нема никаакви нус појави, се беше ок... можев и јас непријавен да се вакцинирам ама планирав да возам па мислев аако качаам температура или малаксаност па боље не... инааку вчера од пааркинг до вакцинација требаше не цели 10 минути, немаше воопшто никаква гужва.
Зошто ти е бе тебе вакцина, ти пукаш од антитела. :)

Ќерка ми сака да се вакцинира на 20 години, јас не и дозволувам. Абе се се кажа на темава се знае кој треба да се вакцинира, се знае која вакцина колку е добра.

За млад човек веќе ако запнал само Спутник, тоа е и мојот одговор и за @Menethil.

Јас ќе се вакцинирам со Фајзер или евентуално со Спутник.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.418
Поени од реакции
10.349
Вучиќ курназ.. Не сакате да се вакцинирате? Одма договара со Грција отворање на границите..
А нашиве Македончиња што се вакцинираат нека дремат дома, нема надвор излагање...срамота што ни прават.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.064
Поени од реакции
19.448
Абе се закренаа сите да де вакцинираат ни претходно да се информираат за моменталното здравје ниту дали смеат да примат вакцина во случај ако имаат прележано или евентуално ако се позитивни, свака част велам.
И сега некој позитивен таму како шо гледав толпа народ имаше чекаа по два три саати во ред, има пепел направено можи.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Абе се закренаа сите да де вакцинираат ни претходно да се информираат за моменталното здравје ниту дали смеат да примат вакцина во случај ако имаат прележано или евентуално ако се позитивни, свака част велам.
И сега некој позитивен таму како шо гледав толпа народ имаше чекаа по два три саати во ред, има пепел направено можи.
Абе во декември прележани, отидоа да се вакцинираат :facepalm:

Луѓево се ТОТАЛНО неинформирани, и тие што не го признаваат вирусот, и другата страна.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
ЈЕбига, убаво да се провери ама не доведоа до ситуација ко мигранти да се вакцинираме, сад или никад.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.418
Поени од реакции
10.349
Па вајда не остававме броеви од курташак таму.
Така е, но они имаат илјада пациенти а и подобро е да има кол центар, па за бабати ќе се јавиш ти.
Матичните се разочарани од Филипче, беа изиграни, не добија никаква награда, донација..ништо, а работа имаа преку глава.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.064
Поени од реакции
19.448
Абе во декември прележани, отидоа да се вакцинираат :facepalm:
Кој Декември познавам луѓе шо пред еден месец го прележаа а си закажаа термин за вакцинација.
Треба повеќе да се насочат кон објаснување за тие вакцини, а не да дробат на телевизија глупости.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Зошто ти е бе тебе вакцина, ти пукаш од антитела. :)

Ќерка ми сака да се вакцинира на 20 години, јас не и дозволувам. Абе се се кажа на темава се знае кој треба да се вакцинира, се знае која вакцина колку е добра.

За млад човек веќе ако запнал само Спутник, тоа е и мојот одговор и за @Menethil.

Јас ќе се вакцинирам со Фајзер или евентуално со Спутник.
Спутник не е иста технологија ко оваа? Што е до мене Фајзер или Модерна ми делуваат најдобри сеа за сеа.
Автоматски споено мислење:

Кој Декември познавам луѓе шо пред еден месец го прележаа а си закажаа термин за вакцинација.
Треба повеќе да се насочат кон објаснување за тие вакцини, а не да дробат на телевизија глупости.
Поише е не етички тоа што го прават него што е нешто страшно за нив лично.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Спутник не е иста технологија ко оваа? Што е до мене Фајзер или Модерна ми делуваат најдобри сеа за сеа.
Спутник и АЗ се иста технологија, ама Спутник е за нијанса подобра затоа што за носач има човечки аденовирус, а АЗ има мајмунски. И затоа мислам дека има помалце проблеми. Плус Спутник има модифицирана верзија за втора доза, затоа и ствара подобар имунитет над 90%, за разлика од АЗ околу 80%.

Во врска со mRNA вакцините, навистина се најдобри, ама на човек кој планира потомство не му ја препорачувам, затоа што не се знае дали ќе има генетски ефект.

Затоа ако ептен си запнал, а и ќерка ми ако запни тогаш Спутник. Инаку за млади не треба вакцина.

Фајзер за сите што имаат над 40 години или пак што не планираат повеќе да прават деца. Јас дефинитивно сакам Фајзер.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Спутник и АЗ се иста технологија, ама Спутник е за нијанса подобра затоа што за носач има човечки аденовирус, а АЗ има мајмунски. И затоа мислам дека има помалце проблеми. Плус Спутник има модифицирана верзија за втора доза, затоа и ствара подобар имунитет над 90%, за разлика од АЗ околу 80%.

Во врска со mRNA вакцините, навистина се најдобри, ама на човек кој планира потомство не му ја препорачувам, затоа што не се знае дали ќе има генетски ефект.

Затоа ако ептен си запнал, а и ќерка ми ако запни тогаш Спутник. Инаку за млади не треба вакцина.

Фајзер за сите што имаат над 40 години или пак што не планираат повеќе да прават деца.
Абе вајда нема таков дебакл да испадне, цела Америка ќе ја имунизираат :D

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.307

Фајзер за сите што имаат над 40 години или пак што не планираат повеќе да прават деца. Јас дефинитивно сакам Фајзер.
Кои генетски ефект може да има не стварно уште ова се рачуна како ризик? Значи Израелците сами си подпишаа изчезнување?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Вучиќ курназ.. Не сакате да се вакцинирате? Одма договара со Грција отворање на границите..
ваљда коинциденција

Плус, колку што знам, според договореното, можат и невакцинирани Срби да идат у Грчка. Со негативен тест.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.933
Спутник искрено од почеток не ми се свиѓаше најмногу ради тој shady behavior со објавување студии, тестирања и информации околу вакцината.

Фајзер, Модерна и Астразенека до сеа како единствени што се силно тестирани на терен покажуваат одлични резултати. Тоа се гледа во Британија, Израел и Америка. Дали било 70% или 90% не менува многу се додека сите три штитат од најбитното: 100% заштита од тешка форма на ковид и смрт.

Е сеа интерсното доаѓа со тој јужно-африкански сој против кој сите вакцини покажуваат слаби резултати. Колку се послаби кон него е тешко да се утврди зашо едноставно не е поминато време ниту пак се напраени опсежни студии да се процени тоа. Не е исклучена можноста да се појави нов сој и секоја од вакцините да стане obsolete.

Според тоа што објавуваат фармацевските куќи скоро сигурно е дека ќе има трета booster вакцина/доза за новите соеви која би требало скоро да почнат да ја произведуваат.

Пак клучната поента е во краток временски период да се вакцинира голема популација и да се елиминираат жаришта кај што може вирусот цело време да мутира повторно и повторно.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Спутник искрено од почеток не ми се свиѓаше најмногу ради тој shady behavior со објавување студии, тестирања и информации околу вакцината.

Фајзер, Модерна и Астразенека до сеа како единствени што се силно тестирани на терен покажуваат одлични резултати. Тоа се гледа во Британија, Израел и Америка. Дали било 70% или 90% не менува многу се додека сите три штитат од најбитното: 100% заштита од тешка форма на ковид и смрт.

Е сеа интерсното доаѓа со тој јужно-африкански сој против кој сите вакцини покажуваат слаби резултати. Колку се послаби кон него е тешко да се утврди зашо едноставно не е поминато време ниту пак се напраени опсежни студии да се процени тоа. Не е исклучена можноста да се појави нов сој и секоја од вакцините да стане obsolete.

Според тоа што објавуваат фармацевските куќи скоро сигурно е дека ќе има трета booster вакцина/доза за новите соеви која би требало скоро да почнат да ја произведуваат.

Пак клучната поента е во краток временски период да се вакцинира голема популација и да се елиминираат жаришта кај што може вирусот цело време да мутира повторно и повторно.
Денес читав за Фајзер и Модерна, 90% ефикасност безразлика на мутации во америка ( се претпоставува дека се распространети еден куп соеви).

Kajgana Shop

На врв Bottom