Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.248
Поени од реакции
9.016
Зависи од твојата дефиниција за здравје. Иначе статистички not even close. Имам видено интерна статистика од Жан Митрев за кардиометаболички болести, лидери во регионот сме. А тоа дека здравјето е ужас нема што да се дискутира.
Тие кардиометаболични болести со соодветна медицинска терапија/интервенција добро можат да се третираат и со тоа да му се продолжи животот за најмалку 20 години на пациентот.
I have seen that milion times!

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
1125 денари дава човек со минимална плата на ФЗО, па пресметај ти што и како. Со посилен пазар и логично повисока плата тие 7.5% пари ќе ги даваш во осигурителна компанија за доброволно здравствено осигурување и на крајот за истиот процент би имал далеку подобра и постручна услуга.

Вака, како што пишува мојјот долгогодишен пријател Бафра си фрлил пример во рок од 10 години 10 илјади евра и накрај ти викаат нема кревет.
Мојата идеја за неолиберална држава е боља. :P

Да, ама ако се менаџираше со парите и болниците, досега ќе имавме нов клинички, плус и нови болнички крила.

Но и во приватните болници нема кревети.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594

Да, ама ако се менаџираше со парите и болниците, досега ќе имавме нов клинички, плус и нови болнички крила.

Никогаш не може државна творевина да се токми со приватна. Ни одблиску. Друга работа е свеста, чим Британците не успеаја да создадат држава на благосостојба и од Тачер се вратија на либерализам, што остана за овие корумпирани и купи ден помини племиња тука. И.Германија вс З.Германија исто.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.341
Поени од реакции
4.672

И Албанија стигналњ до 90 илјади добиени вакцини, не како нашиве "нарачани" :D

38k oд Астра Зенека остатокот од Фајзер 5 пати шо потпишавме договор и 4 пати согласност и 3 пати шо ни кажа Филипче дека не смеат да кажат колку дози

Oд другите вести Британија 17 мртви денес, ние 30...

Денес бев извод да вадам за пасош ми треба, хаос е, ред не се дочекува 10 души пред мене вадат од матична книга за починати ги гњават луѓево уште една уплатница уште еден документ ти фали

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205

И Албанија стигналњ до 90 илјади добиени вакцини, не како нашиве "нарачани" :D

38k oд Астра Зенека остатокот од Фајзер 5 пати шо потпишавме договор и 4 пати согласност и 3 пати шо ни кажа Филипче дека не смеат да кажат колку дози
Па гледаш на компензација дека ги добиле,сеа они ке им пуштат доброволци за "алаху акбар" мисии како благодарност за донацијата

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Бидејќи дисфункционалнив систем пружа подобри услови од системот за кој го дудлаш. Шо ќе ти е здравствен систем кој ќе им користи на 2-3 илјади лица кои и така можат да си дозволат во моментов и приватно да се лекуваат и надвор од државата?
Како тоа пружа подобри услови ... пружа услови (не подобри), ама нели кажавме на кого .... На тие со врски, значи не на сите што платиле, а тоа е уште полошо од приватниот. Јас не напишав дека само приватен мора да постои или дека нашиов е екстра.

Ти потвдруваш дека е нефункционален, зашто тогаш ја да сум приморан да издвојувам секој месец за таков крш систем ?

Ти ги критикуваше приватните, а овој другиов систем го правдаш иако потврдуваш дека е крш...каде е тука логиката, само вие си знаете.

Како и да е, се ова што го имаме е резултат на самите нас и немаме никакво право да офкаме и лелекаме.

@blanco како тоа ја и ти долгогодишни пријатели ... На темава ( бар за квалитет и економска оправданост) исто и на други теми, пишуваш логички, конкретни работи, но на Бајден штом му се лигавиш, не може да сме пријатели :mad:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205

Него брат,да те прашам нешто? Ги читаш мислењата лајк пред да им ставиш или онака по дифолт кликаш на одредени членови?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Него брат,да те прашам нешто? Ги читаш мислењата лајк пред да им ставиш или онака по дифолт кликаш на одредени членови?
"Љубов" кликам и на отворена провокација, навреда и несогласување. Често ми е знак дека ќе ја прекинам дискусијата.

Идеите на Бафра се интересни во поглед на реформирање на здравствто.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Како тоа пружа подобри услови ... пружа услови (не подобри), ама нели кажавме на кого .... На тие со врски, значи не на сите што платиле, а тоа е уште полошо од приватниот. Јас не напишав дека само приватен мора да постои или дека нашиов е екстра.

Ти потвдруваш дека е нефункционален, зашто тогаш ја да сум приморан да издвојувам секој месец за таков крш систем ?

Ти ги критикуваше приватните, а овој другиов систем го правдаш иако потврдуваш дека е крш...каде е тука логиката, само вие си знаете.

Како и да е, се ова што го имаме е резултат на самите нас и немаме никакво право да офкаме и лелекаме.

@blanco како тоа ја и ти долгогодишни пријатели ... На темава ( бар за квалитет и економска оправданост) исто и на други теми, пишуваш логички, конкретни работи, но на Бајден штом му се лигавиш, не може да сме пријатели :mad:
Кој го ебе Бајден, се откажувам од него сместа, живео Трамп. Ете пријатели сме и не замарај повеќе по таа тема.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
"Љубов" кликам и на отворена провокација, навреда и несогласување. Често ми е знак дека ќе ја прекинам дискусијата.

Идеите на Бафра се интересни во поглед на реформирање на здравствто.
Не мислев за у оваа тема,гледам на некои каде што само ти имаш лајк ставено

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не мислев за у оваа тема,гледам на некои каде што само ти имаш лајк ставено
Тоа значи се согласувам со членот. Или ми се допаднала некоја идеја, слика, песна... Имам и ПП со тебе, можеш и таму да ме прашаш. Ти не ставаш прв "лајк"? Интересно.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Тоа значи се согласувам со членот. Или ми се допаднала некоја идеја, слика, песна... Имам и ПП со тебе, можеш и таму да ме прашаш. Ти не ставаш прв "лајк"? Интересно.
Ок,иначе не може пп да ти се прати

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.487
Поени од реакции
18.513
Јас само процедурално, не сакам да ви се мешам во муабетот за неолиберализмот и приватно здравство, ама со оглед дека сум левичар да ви напоменам
2016 - 6 луѓе имаа пари како пола од сите луѓе на планетава
2021 - 3 луѓе имаат пари колку пола од сите луѓе на планетава

Тоа што вие си прајте со умо бајрам дека ќе бидите дел од богаташите и ќе можите да си дозволите приватно здравство е скроз десета работа, ама вие си знаете, големи сте :)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Што вели статистиката на вакцини кај нас......и околина трети земји.....да се преброиме :lolzz:
Србија ни дала.....8190 Фајзер
Русија.......3000 Спутник
=11.190

.....
1. Србија - 2 664 460 дози вакцини
Синофарм- 2 000 000
Фајзер 262 060
Спутник В 252 400
АстраЗенека 150 000
.....
2. Албанија- 80 325
Фајзер 41 925
АстраЗенека 38 400
.....
3.БиХ- 52 000
Спутник В 42 000 (Република Српска)
АстраЗенека 10 000 (Федерација БиХ)
.....
4.Црна Гора- 44 000
Синофарм 30 000
Спутник В 14 000
.....
5.Косово- 0

.......па мајку му......добри сме.....сеуште го јадеме Косово :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Јас само процедурално, не сакам да ви се мешам во муабетот за неолиберализмот и приватно здравство, ама со оглед дека сум левичар да ви напоменам
2016 - 6 луѓе имаа пари како пола од сите луѓе на планетава
2021 - 3 луѓе имаат пари колку пола од сите луѓе на планетава

Тоа што вие си прајте со умо бајрам дека ќе бидите дел од богаташите и ќе можите да си дозволите приватно здравство е скроз десета работа, ама вие си знаете, големи сте :)
Процедурално, иако во СССР сите беа исти сепак директорите на фабрики не земаа толкава плата колку некој мексиканец кој собира зелки на плантажи во Њу Мексико во САД. Така што ебате еднаквото, кога сите се еднакво сиромашни.

Kajgana Shop

На врв Bottom