Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Официјално немаме статистика за 2020. Има официјално за дека повеќе родени за 4.8% od 2019.

Гледај глобално ние сме статистичка грешка.
Пишува дека се нецелосни податоци што значи може и да бидат полоши. Подобри неверувам освен ако Филипче не почнал да воскреснува, ма да колку го воспеваа додека искачаше на пресови до изборите и фалеа можно е и да веруваа дека и тоа може.

И немаме повеќе родени од 2020та во однос на 2019та.

Знаев дека некој ќе се фати на јадица. :D
Очигледно уште еден од многуте кои мисли дека преку карантини успешно „ја исправиме кривата“.
Rock on brother. :roker:

Изгледа си заборавил како тука еден куп се крстеа во смиреноста и стручноста на Филипче.
Тој кутриот цело време се борел само за процент да лапне, дали од вакцини, дали од респиратори од Бразил или од кое пичкематерине да требаше да стигнат и НИКОГАШ не стигнаа и слични глупости заради кои (покрај руинираниот здравствен систем) имаме толку смртност.
Во право си за ова, но нема никаква врска со тоа што го пишав јас. Да ти допојаснам коментирам за сериозноста на болеста, а не за неуспешните мерки, власти и народ, кои патем во цела Европа беа неуспешни(сходно на капацитетите на системите на секоја поединечна земја).
А и баш ме интересира вие неколку што сега изигравате стручњаци што би направиле во тие моменти да сте власт. Сега пак дел се против вакцини, па после ако дај Боже вакцините влијаат да се смири ситуацијата веројатно пак ќе се ќути.

Пишува дека се нецелосни податоци што значи може и да бидат полоши. Подобри неверувам освен ако Филипче не почнал да воскреснува, ма да колку го воспеваа додека искачаше на пресови до изборите и фалеа можно е и да веруваа дека и тоа може.
Подобри сигурно нема да бидат. Real-time податоци нема никаде, нормално е да доцнат, само некако премногу доцнат кај нас.

И немаме повеќе родени од 2020та во однос на 2019та.
Брат 70 страни е ова дај принт скрин напрај кај што дојде до заклучок зашто улетав на грав, сообраќај, плати.
Автоматски споено мислење:

Брат 70 страни е ова дај принт скрин напрај кај што дојде до заклучок зашто улетав на грав, сообраќај, плати.
Wtf, месечен статистички извештај од 70 страни си ми дал ?

Па имаш на почеток на која страна е природно движење на населението. Барај после 70та страна во последните. Ги бараташ бројките ќе се снајдеш.

се објавуваа видеа од Вело, Несторовиќ и останати ретарди дека се работело за грипче.
... со кое право ги нарекуваш овие лекари со свое искуство дупло од твоите години дека се ,,ретарди,,? па нормално дека ова се работи за грип сосема сличен како сезонскиот само малко повирулентен, а и вакцината е со слична проблематика,
... ај искоментирај ја првична изјава на првиот човек, министерот за здравство што укажа на максумум 2000 заболени во МКД, таа негова бројка ниту на грипче не асоцираше, тогаш што епитет нему ќе му дадеш за таа ,,експертиза,,? м!?

Во право си за ова, но нема никаква врска со тоа што го пишав јас. Да ти допојаснам коментирам за сериозноста на болеста, а не за неуспешните мерки, власти и народ, кои патем во цела Европа беа неуспешни(сходно на капацитетите на системите на секоја поединечна земја).
А и баш ме интересира вие неколку што сега изигравате стручњаци што би направиле во тие моменти да сте власт. Сега пак дел се против вакцини, па после ако дај Боже вакцините влијаат да се смири ситуацијата веројатно пак ќе се ќути.

Па и твоето немаше никаква врска со тоа што јас го пишав и одлучив да те цитирам соодветно.

Да ти допојаснам уште еднаш, сериозноста на било која болест е правопропорционална со несериозноста и нелогичното размислување и раководство на една држава.

Факт е дека на почеток се правеа нелогични карантини на само 30 заболени.
Факт е дека цело лето лежеа на уши наместо да набават респиратори и да ги подобрат болничките капацитети со монтажни болници низ цела мкд.
Факт е дека само се обидуваат да спинуваат и стават пари во џеб.
Факт е дека му ебаа и продолжуваат да му ебаат матер на економијата (се презадолживме, а никој не даде отчет каде отидоа сите тие пари).
Факт е дека тука на форум чолисимо и кулајрисот ја бранеа шиптараната и ги напаѓаа христијаните.
Нешто на што остро реагираа Наќо и Берик, па овој вториот доби и бан на недела дена или така нешто.

Факт е дека и ден денес некој кога има различен став веднаш е исмеван, прогласен за теоретичар на заговори и порано (кога се заговараше лок даун и седење дома) дури и баниран од тема.

Јас лично да сум на власт би се понашал како Шведска, ќе излезам и ќе признаам уште во старт дека државата и мед систем нема капацитет да се справи со вакво нешто - наместо да изигравам мајка тереза.

Знаеш што, дури и таквите ги исмеваа. Само затоа што биле искрени и не сакале да воведат карантини и "мерки" кои на крај немаше да им помогнат воопшто.

1616189792567.png
Искрено ме багува троа статистикава.У цел месец умрено поише одколку корона до сеа. Од шо ни умираат луѓето.1616193776642.pngи
И да ги одземеш од корона од лани највеќе месечно 2000 минус 500 од корона за декември лани пак 1500 повеќе имаш од највеќе пред 2 год. 2019 што не е од корона, значи жртвуваш три пати повеќе. Води кон друго нешто статистикава.

Последно уредено:
... со кое право ги нарекуваш овие лекари со свое искуство дупло од твоите години дека се ,,ретарди,,? па нормално дека ова се работи за грип сосема сличен како сезонскиот само малко повирулентен, а и вакцината е со слична проблематика,
... ај искоментирај ја првична изјава на првиот човек, министерот за здравство што укажа на максумум 2000 заболени во МКД, таа негова бројка ниту на грипче не асоцираше, тогаш што епитет нему ќе му дадеш за таа ,,експертиза,,? м!?
...мое длабоко и искрено извинение до д-р Марковски и д-р Несторовиќ за погрдниот збор. Несвесно напишано, се случува...

Истото би го направил да сум на власт, цел свет го праеше тоа па сигурно нема Македонија да се праи паметна.
Веројатно на самите власти им било јасно дека нема ништо да помогне, ама мора да праат нешто колку да се каже. Мене ми беше тоа ептен провидно, и затоа галамев толку на темата. Чим почна да се шири низ цел свет, се знаеше дека ова не се решава. Ама коа нема решение, не сакам некој да ме праи будала. Уште дека ја крив за тоа. Зашто, дека не сум миел раце. ye right.

Инаку неам проблем некој да ми одзема човекови права и слободи за општото добро, сепак сум избрал да живеам во заедница. Ама не да го праи тоа од курташак, у стил ај да пробаме ко да сме некакви заморчиња. Прво беше со карантините, сега со вакцината. Значи кога ќе презимаш такви чекори со огромни последици врз целата популација, првин треба да размислиш дали тоа функционира или го дркаш населението за џабе.

Јас да сум на власт сега би спровел попис!

Инаку неам проблем некој да ми одзема човекови права и слободи за општото добро, сепак сум избрал да живеам во заедница. Ама не да го праи тоа од курташак, у стил ај да пробаме ко да сме некакви заморчиња. Прво беше со карантините, сега со вакцината. Значи кога ќе презимаш такви чекори со огромни последици врз целата популација, првин треба да размислиш дали тоа функционира или го дркаш населението за џабе.
Кој знае колку пати сме дискутирале баш со тебе за ова, одговорот ти го имам кажано-нема магично решение, а ти како да бараш математички прецизно да се реши ситуацијата. Карантините беа за успорување на ширењето, т.е. да се купи време за да се направат вакцини. А од кај па знаеш дека вакцини не делувале? Веројатно @teneke те излажал. :D Многу болести се искоренети со вакцини, а и се известува дека има намалување на смртност во САД и УК, иако треба да се земе ова со резерва.
Така што, не сум стручњак, но мислам дека и карантини и вакцини превенираа/ќе превенираат жртви. Е сега цаката е што од нешто треба да се живее, па поради тоа се оди на баланс помеѓу рестрикции и економија. Некои земји го прават подобро, други полошо, ние помеѓу најлошите сме во Европа, јасно е тоа, а и по свест сме на дното.

Кој знае колку пати сме дискутирале баш со тебе за ова, одговорот ти го имам кажано-нема магично решение, а ти како да бараш математички прецизно да се реши ситуацијата. Карантините беа за успорување на ширењето, т.е. да се купи време за да се направат вакцини. А од кај па знаеш дека вакцини не делувале? Веројатно @teneke те излажал. :D Многу болести се искоренети со вакцини, а и се известува дека има намалување на смртност во САД и УК, иако треба да се земе ова со резерва.
Така што, не сум стручњак, но мислам дека и карантини и вакцини превенираа/ќе превенираат жртви. Е сега цаката е што од нешто треба да се живее, па поради тоа се оди на баланс помеѓу рестрикции и економија. Некои земји го прават подобро, други полошо, ние помеѓу најлошите сме во Европа, јасно е тоа, а и по свест сме на дното.
...вакцините се направени одамна, ама требаше Трамп да падне и да дојде Бајден,
од тие ,,дозволените,, вакцини од ЕУ никој не ни продава, а другите вон ЕУ што ни нудат не смееме да купиме, ЕУ не дозволува, така да МКД така ќе остане со ...ќе ќе ќе дојде...
.... кој ќе се чува или има добар имунитет ќе преживее, другите природна селекција, жалосно но наскоро вистинито!

Петличковски: Невозможно е да имаме 115 реинфицирани со ковид во Македонија, кога во светот се само десетина случаи

...Во тие не се исклучува можноста дека можеби првиот тест не бил веродостоен. Но, можно е во тие три до четири месеци кои поминале од прв до втор тест човекот никогаш да не се негативизирал.
имаше од поодамна дискусија дали обичната вирусна настинка може да биде ХРОНИЧНА... твредеа некој дека не може, демек над 40 дена ако е некој настинат тоа било алергија ... БЛА, БЛА, БЛА... НЕЗНАИТИС....
истото е и сега со К19.... така е кога се нема Имунолози, а и не се прати имунитетот....

Факт е дека му ебаа и продолжуваат да му ебаат матер на економијата (се презадолживме, а никој не даде отчет каде отидоа сите тие пари).
Ова е многу битен момент, за кој што помеѓу катадневните глупости кои што добиваат огромен медиумски простор, никој не зборува или ептен ретко. На никој не му текна да повлече паралела кога излезе веста дека владата потрошила кумулативно значително помалку финансии за борба против вирусот, споредбено со сумите кои што ги потрошиле комшиите, а лани преку издавање на еврообврзници и други инструменти на задолжување се позајмија милијарди во име на борбата против вирусот. Лани, кога се позајмуваше, власта се правдаше оти им требаат пари за беспоштедна борба со короната, за да подоцна, кога се обелодени дека од тие пари скоро ништо не потрошиле по тој основ, се правдаа оти биле шпараџии, демек многу штеделе, па затоа. Шпараџиите оваа година издадоа еврообврзница на 700 милиони евра, уште во старт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom