Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.640
Поени од реакции
2.093
I smuti od krastajci obavezno. Ko dve vakcini da imas primeno e radi smutito.
Не знам јас за смути. Знам дека спанаќ, цвекло и чај од коприва им помогна да не им биде партал крвната слика.


Фала, скоро 10 дена нема ништо освен горенаведените благи симптоми, температура немам, омалаксаност не, само кашлицата и тоа само воздух кога земам за длабоко да издишам инаку не.

Ме чуди со стариве, да не ги почудам и Ноември кога имавме случај дома тие ништо, шо имунитет ќе беше тоа коска :)
Роднина 70 години со дијабетес на нозе го помина без никакви симптоми. Кај сите е различно. Велат дека тие со нулта негатив крвна група полесно го поминувале.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.144
Поени од реакции
21.783
Ме чуди со стариве, да не ги почудам и Ноември кога имавме случај дома тие ништо, шо имунитет ќе беше тоа коска :)
Od smutito ;)
Автоматски споено мислење:

тебе ако ти е мајтап оди во "чек дис оут" кулирај си
Pa naucno e potvrdeno deka panikata epten pomaga vo vakvi momenti. Isto naukata veli deka porano ili pokasno ke go zakacis virusot, statistcki e nemozno da go izbegnis taka da so lesno.
 

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Како оди работава, срањево ќе трае со години и години..
Еден карантин како у Србија на 4/5 дена е лекот. Да се заузда епидемијава
Брат, и 50 дена да дадат, исти кур...ќе се намалт бројките, се ќе се отвори, пак ќе се зголемат, и цело време такви јо-јо ситуации...ете и земји како Црна гора и Словенија ја победија пандмијава, па кога се отворија, раздор направи.

Треба имунизација на сел свет истовремено, а тоа не е можно...сега со вакциниве се водат тивки војни, еден куп договори во позадина, и големите ќе имаат, малите ќе немаат, на крајот пак исти кур за сите.

Ете ги пример Србија, што дека вакцинираа 10% од населението? Останатите 90% пак го префаќаат и шират, бројкиве пак си растат, луѓево пак си умираат. Или сите наеднаш, или ништо не правиме.

И баш ме интересира, овие што имаат примено вакцина(не исклучиво во Македонија), наредна година истите тие луѓе ќе имаат приоритет за ревакцинација(кога евентуално ќе им помине имунитетот), или предност ќе им се даде на тие што воопшто не биле вакцинирани? Очигледно е дека вакцини за сите нема да има, баш ме интересира дали едни исти луѓе ќе ја примаат вакцината секоја година.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.035
Поени од реакции
80.883
Груби имал на дофат руке 5 миљони вакцини од Немачка, али сака све да е по пропису. Он е познат по поштуење прописи. Му личело на трговија. Му се јавуеле него луѓе да му нудат вакцини секој ден. Мартин Шкрели ваљда.
 
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.144
Поени од реакции
21.783

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.046
Поени од реакции
84.855
Од доверлив извор сабајлево, можни се две опции за понатамошни мерки...првата е да стават карантин од 17 до 05 часот 2 недели, втората е по српски модел каде истотака две недели ќе бидат затворени само моловите, рестораните, кафичите и сендвичарите а полицискиот час да си остане од 22 до 05h
 
Последно уредено:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.415
Поени од реакции
29.938
Немаат пари.....за да ги затворат кафичите, рестораните и моловите.......кошта тоа. И онака на краен раб се угостителите......нели цимолат стално на ТВ.
Лично сум строго против било каква рестриктивна мерка......поради единствена причина......ВАКЦИНИ НЕМА.....не можат со овие мерки да прават компензација поради нивната неспособност......односно да го имунизираат населението во РМ.....што е нивна должност, да обезбедат алтернатива за тој што сака да се заштити....да може да се заштити. А таква алтернатива нема......тогаш нека кршат глава......нека го гледаат Македонското Бергамо како гори во живо! Благодарение на нивната висока способност за справување со Ковид.......и дека ситуацијата е под контрола!
Нека набават вакцини доволно за сите кои сакаат и треба да се вакцинираат.....па после ќе праиме муабет.

ПС Еве ги чедата северни......каде се шетаат. Мексико.....Дубаи......толку ги заболе за нас. Ај и еден увоз на некој си X сој нека направат успут. Вакцинирани се....ама пак можат да сеат зараза.
 
Последно уредено:

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.331
Поени од реакции
21.795
Slucajov e dokaz deka sepak se ima ekspertska kontrola koja moze da predlozi privremena pauza na procesot. Sepak ima slucaevi 5od milion ete, kade sto lugje dobivaat zgrutcuvanje na krv sto moze da bide opasno po zivot. Sigurno ke potvrdat deka e taka. Dobro e da se znae od povekje pricini. Edna e, deka pri dolgotrajna glavobolka ete od 3-4 dena podhitno treba da se proveri covekot i da mu se pruzi pomos. Od druga strana kako informacija za lugjeto celosno da bidat zapoznaeni so rizicite i da donesat odluka dali da se vakciniraat ili ne. Isto kako i kaj lekovite. Sepak treba da se ima na um deka na primer 10 od 10.000 zeni pri zemanje na antibebe pilula dobivaat tromboza. Ete kaj AZ da se 10 na 1.000.000. Isto taka mnogu vazno e da se znae, deka 1 od 5 (ili 20 od 100) zaboleni od korona dobivaat tromboza koja isto taka vo mnogu slucaevi e pricina za smrt. I na kraj i kaj drugite vakcini kako Moderna ili Biontech isto taka ima slucaevi na trombozi vo slicna visina kako kaj AZ ali tuka nikoj ne ja pauzira vakcinacijata. Benefitot od vakciniranje so AZ seuste e daleku pogolem i rizikot daleku pomal nego zaboluvanje od korona. Ocekuvam za nekoj den da prodolzat so vakciniranje. EMA seuste nema dadeno preporaka da se pauzira so vakciniranje, toa pretezno nekoi drzavi go napravija a nekoi drugi se kacija na vozot od bezbednosni pricini ama i da namalat odgovornost "ako se desi nesto".
Автоматски споено мислење:

Za zal taka e. Vo Kicevsko znam slucaevi od vekje pocinati a i tesko zaboleni. Kaj nekoj i znam, deka i vo ovie vreminja imaa pogolemi semejni sredbi i recisi site gi fati potesko.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.098
Поени од реакции
3.294
Леле бе па овие со тие мерки, како да не научија дека мерките само го одложуваат проблемот, а кај нас решението со сегашната брзина на вакцинирање нема да се случи и во следните 50г.

Не се споредувајте со Србија, они можат да вовдеат карантин од причина што кај и да е ќе си го вакцинираат целото население за месец два и потоа кога ќе тргнат карантинот ќе си свиркаат, ние ќе воведеме карантин и што по месец два пак ќе си продолжи ширењето на вирусот.

Мене никако не ми е јасно како не воведоа карантин во ноември и декември кога имавме дупло повеќе умрени од нормалното, дали сега имаме трипати повеќе па се планира карантин не ми е јасно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom