Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.418
Поени од реакции
30.001
33 починати
946 новозаразени
2564 тестирани
= 36,89%
Бројот на новозаразени е помал, како резултат на помалку направени тестови. Процентот е во иста варијабила 30-40% како и целиот изминат период.
Очигледно дека идиотиве вештачки сакаат да го симнат бројот на новозаразени со намален број на тестови.
Тоа зошто Филипче кажа ПИКОТ ПОМИНА.....сега се стабилизираме! :pos:Сега не смее да има назад.....како тоа ќе си го погази зборот. Муртинецот ќе го кара....:lolzz:

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
16.290
Поени од реакции
18.472
Јас не знам како успевате да се дочувате дома во изолација, кај мене е општ хаос, 7 души сме дома условите се тие, децата се многу мали и не разбираат дека не можи да седат со мајка им, се претерват влези излези, од една соба во друга, не можиш да се допазиш а и со стари родители сум.
Налет то, ако не си ги извајме очите овие 10 дена Нобелова награда за мир треба да ни дадат :ROFLMAO:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.481
Поени од реакции
37.302
И да дојде некаква вакцина кај нас, исто се сомневам во капацитетите на оваа држава да спроведе траспарентна и неселективна вакцинација, воедно и правилна прераспределба. Слично како со бесплатните вакцини за сезонски грип кои што се делеа со врски. Некои општини добија и смешни количини во однос на број на население. Во моментов нема ни за со пари, камоли пак бесплатни.
а можеби подобро, кога нешто е „касно“ подобро да не се прими повеќе ќе штети отколку корист!
прашање? зашто да се вакцинираат кога е веќе касно, зашто што е бесплатна или дека ќе мислиме дека сме „свршиле работа“ и сме заштитени?

... дали знаеме дека после вакцинирањето со четиривалентната вакцина против сезонски грип за да се создаде антитела на тие четири присутни соеви минимална конентрација на инактивирани вируси во сезонската вакцина на телото му треба најмалку 2,3 недели, а кај најмладите и најстарите дури и покасно, значи ефект ќе има таму некаде крај јануари или фебруари, дали воопшто се исплаќа да се прими вакцина само за месец, два заштита, оти веќе ќе биде пролет?
... сезонскиот грип е присутен сега... вакцинирањето требаше септември, најкасно почеток октомври, па да се создаде антитела почеток на ноември, па да се биде заштитен токму овој период ноември- декември- јануари,-фебруари- март ете пет месеци присутна- ај и април шест месеци присутна заштитна антитела од сезонски грип,
...ефикасноста и смислата на вакцина за сезонски грип дадена само во точен одреден период, било кога кога ќе се стави вакцината не значи дека следниот ден имаме антитела па сме заштитени?? напротив за време на сезонски грип и присутност на коронавирус ние сега ќе го „ангажираме“ нашиот имунитет на сојот на внесената вакцина, по правило - вакцина не се прима за време на „епидемија“ на сезонски грип, вакцината се прима пред сезона на појава на грипот, дали размислуваме на ваков начин или само да се прими вакцината и толку?

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.511
Поени од реакции
22.153
Bijons, pisuvas protiv PCR testovi a argumentiras so citati od Drosten. Toj go izmislil i vika perfekten e otkriva dali covekot go ima virusot. Malku se demantiras.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.481
Поени од реакции
37.302
Bijons, pisuvas protiv PCR testovi a argumentiras so citati od Drosten. Toj go izmislil i vika perfekten e otkriva dali covekot go ima virusot. Malku se demantiras.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk
... јас не реков „против“ читај како пишувам, реков дискутабилно, не реков дека не дава правилни резултати, но не велам дека и дава правилни резултати, не ме носи од крајност во крајност јас сум внимателна и седам на „средина“ се вртам и лево и десно и поврзувам некои работи нели? најди го создателот на ПЦР тестот, прочитај зашто и како се применува, па после ќе дебатираме, може?
Toj go izmislil i vika perfekten e otkriva dali covekot go ima virusot. Malku se demantiras.
...кажи каде пишува дека е перфектен?

Последно уредено:
Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.863
...јас не сакам да докажам ништо, јас коментирам како сите вие што коментирате тука, зарем вие тука докажувате нешто или се прави општи муабети?
цел свет не значи репер дека „ е правилно“ не велам дека не е правилно, но не велам дека е и правилно, додека некој не ме убеди и докаже спротивното, прочитај малку „околу тестовите“ за да речеш дека е позитивен ПЦР тест треба да се детектираат не еден, не два, туку три генома, а „светското дијагностицирање“ со тестовите (ПЦР) со еден геном детекција се добива негативен резултат, а со детектирање на два генома се добива „позитивен“ тест, но тој ќе биде дикутабилен „позитивен“ на грип, на САРС или К19?! специфичноста за дијагностика на РНК то кај вирусот според добра лабораториска пракса треба да ги има трите генома детектирано, а не само два!
... цитат :
The Corman-Drosten paper further identifies a third gene which, according to the WHO protocol, was not further validated and deemed unnecessary:

This was an unfortunate omission as it would be best to use all three gene PCRs as confirmatory assays, and this would have resulted in an almost sufficient virus RNA detection diagnostic tool protocol. Three confirmatory assay-steps would at least minimize-out errors & uncertainties at every fold-step in regards to “Wobbly”-spots. (Nonetheless, the protocol would still fall short of any “good laboratory practice”, when factoring in all the other design-errors).
As it stands, the N gene assay is regrettably neither proposed in the WHO-recommendation (Figure 1) as a mandatory and crucial third confirmatory step, nor is it emphasized in the Corman-Drosten paper as important optional reassurance “for a routine workflow” (Table 2).
Consequently, in nearly all test procedures worldwide, merely 2 primer matches were used instead of all three. This oversight renders the entire test-protocol useless with regards to delivering accurate test-results of real significance in an ongoing pandemic.

...туку така „рекол светот“или „СЗО“ што за мене лично падна на испит, дозволи да си имам свое мислење и не е на одмет да погледнеш и друго мислење или тоа ќе го правиш во иднина кога ќе имаш повеќе искуство и пракса!
... цитат :
RT-PCR is not recommended for primary diagnostics of infection. This is why the RT-PCR Test used in clinical routine for detection of COVID-19 is not indicated for COVID-19 diagnosis on a regulatory basis.

However, it may be used to help the physician’s differential diagnosis when he or she has to discriminate between different infections of the lung (Flu, Covid-19 and SARS have very similar symptoms). For a confirmative diagnosis of a specific virus, at least 3 specific primer pairs must be applied to detect 3 virus-specific genes. Preferably, these target genes should be located with the greatest distance possible in the viral genome (opposite ends included).
These are severe design errors, since the test cannot discriminate between the whole virus and viral fragments. The test cannot be used as a diagnostic for SARS-viruses.
... времето ќе каже кој беше во право!

... лесно да негираш без факти, затоа што „светот така кажал“ зашто „СЗО“ кажал или некои портали и сајтови се во право, а другите се „каде ги најдовте да ги гуглирате“, некои гледаат понапред, а некој се закотвени па сега бијонса мијонса ќе се вреѓаме или ќе идеме во полиција да ја пријавиме :facepalm:
Ама џабе објаснуваш кога некои едноставно не сакаат да променат мислење.

Не сум учел медицина, но имав бајаги за учење околу гените на факултет по психологија и го сфаќам ова што го пишуваш.

И кога веќе зборуваме за справување со кризава, ова е заклучокот на комисијата задолжена да испита како оди справувањето со Ковид во Франција.

На кратко, заклучено е дека државата постапила катастрофално лошо во справувањето со кризата после 6 месечни истражувања:

Проблеми со опременост на државата за справување со кризи од ваков обем, на почетокот го немаше ни тој минимум на опрема кој е по закон задолжителен за болниците;

Заклучиле исто дека во Франција се тестирало 20 пати почалку од колку во Германија за време на првиот бран, до средината на март имало само 13к теста за ковид направение се на се во цела држава;

Исто во заклучокот им е наведено дека Франција тотално ја загубила самосталноста во производството на маски и заштитен материјал и дека морало да се бара во последен момент опрема од Кина која ја коштало државата 2 милијарди евра и дека е непромислено држава како Франција да зависи од други држави.

Предлагаат во иднина да има Министер кој би бил задолжен исклучиво за справуваше со кризи, како и со раководење на материјалот потребен за справување со ваков вид на кризи.

Штета е што никој од вас кој не верува дека ова е една голема игра со нашите животи и слободи, не живее во богата држава како Франција или Англија, да осети на своја кожа кои дебилски одлуки и правила се спроведуваат во справувањето со кризава.

Овде веќе многу мал дел од жителите им веруваат на владата и на државните службеници во начинот на справување со кризата. Очигледно е дека се фрлаат огромни пари од буџетот берани од нашите давачки за не ефективни мерки.

Пример, решението за зимава да ги остават отворени зимските центри, но да не може да се користат ски лифтовите бидејќи таму луѓето ќе се заразувале многу повеќе од колку во останатите услови. Претставниците на ски центрите им предложиле одлични најстроги мерки за контрола на сите кои ќе одлучат да одат на скијање, а овие не сакале ни да слушнат.

И што ќе биде решението оваа зима: Французите ќе одат на скијање во Швајцарија каде овие рестрикции не постојат. И после пак ќе го донесат вирусот дома.

Најинтересното во извештајот на групата беше дека и претседателот и владата потфрлиле во нивните проценки околу тоа колку луѓе ќе умрат и колку ќе се заразат, имено овие процениле далеку повеќе од сегашните бројки и тоа со карантинските мерки земени во предвид. Истово ова беше кажано и на бибиси за Обединетот Кралство, таму проценките биле далеку издуени како и за кризата со САРС.

Инаку овде мноуг компании одат банкрот, компании кои после за никаква пара се купени од големите лидери во различните сектори. Акор хотелс купува на ангро независни хотели и помали хотелски марки, баш бидејќи сега е далеку поевтино за ова да се направи.

Ковидод е реален и убива, но тоа што сите ќе не дотепа е кризата која веќе се осеќа. Ако имате непто пари вишок инвестирајте, сега му е мајката.

Член од
7 септември 2016
Мислења
285
Поени од реакции
446
Јас не знам како успевате да се дочувате дома во изолација, кај мене е општ хаос, 7 души сме дома условите се тие, децата се многу мали и не разбираат дека не можи да седат со мајка им, се претерват влези излези, од една соба во друга, не можиш да се допазиш а и со стари родители сум.
Налет то, ако не си ги извајме очите овие 10 дена Нобелова награда за мир треба да ни дадат :ROFLMAO:
Свака ти част, ние тројца едвај се истрпивме две недели дома, конечно сите на работа си почнавме од понеделников се врати у нормала работава

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
Па можда имале грип ама не го изгубиле чувството. Доста познаници знам што се пожалија дека прв пат им се случува тоа.
Od iskustvo znam deka mnogu ljuge gripot go mesaat so obicna nastinka i kako odma ozdravele piejki od onie kesickite. Jas licno redovno nastinvam, ama nastinvam. Grip nemam fateno neznam mnogu mnogu godini, ama uste go pamtam. Zborame za prav grip, kade sekoe muskulce te boli, sekoe vlakno od kosata te boli, abe se te boli. I taka 7 dena plus minus nekoj den pa sto sakas pravi. Eventualno ke olesnis nekoj simptomi, ke padnis temperatura ali vo globala toa e toa. Stegni gi zabite i ocekuvaj 7 dena so lekovi, edna nedela bez niv ako e grip. Nastinkata obicno za dva tri dena ja vrvam i toa sporedeno so gripot e nebitna, ne vredi ni da se spomnuvat iako bez lekarstva ja vrvam. Znaci nesporedliva so grip okolu simptomi, bolki, temperatura i drugi zaebancii.
Автоматски споено мислење:

Dekemvri sme? Sezona za grip obicno se poklopva so sezona za greenje, znaci od sredina na oktomvri pa do daljneg.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.003
Поени од реакции
10.118
Od iskustvo znam deka mnogu ljuge gripot go mesaat so obicna nastinka i kako odma ozdravele piejki od onie kesickite. Jas licno redovno nastinvam, ama nastinvam. Grip nemam fateno neznam mnogu mnogu godini, ama uste go pamtam. Zborame za prav grip, kade sekoe muskulce te boli, sekoe vlakno od kosata te boli, abe se te boli. I taka 7 dena plus minus nekoj den pa sto sakas pravi. Eventualno ke olesnis nekoj simptomi, ke padnis temperatura ali vo globala toa e toa. Stegni gi zabite i ocekuvaj 7 dena so lekovi, edna nedela bez niv ako e grip. Nastinkata obicno za dva tri dena ja vrvam i toa sporedeno so gripot e nebitna, ne vredi ni da se spomnuvat iako bez lekarstva ja vrvam. Znaci nesporedliva so grip okolu simptomi, bolki, temperatura i drugi zaebancii.

Dekemvri sme? Sezona za grip obicno se poklopva so sezona za greenje, znaci od sredina na oktomvri pa do daljneg.
Januar I fevruar duso.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.003
Поени од реакции
10.118
Aj ke go pocekame. Ene kaj e januari, za 30 dena. I togas pak ke prasam samo nemoj mutava da mi se prajs i da recis rano e uste.
Zosto da go cekas, sakas da se razbolis,!?
Prasaj bilo koj maticen kolku pacienti Ima bolni od grip.
Prasaj vo detska bolnica kolku decinja Ima zaboleni od bronhit, nastinka
Fala bogu, od lani sme podobri....Samo koronava sto ne izmesti.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
22.998
Fala bogu, od Lani and podobri....Samo koronava sto ne izmesti.

Fala bogu, od Lani and podobri....Samo koronava sto ne izmesti.
Specijalno za grip prasav posto sega za sega niti eden edinstven slucaj na zabolen od grip neznam, niti pak imam slusnato za takov od za razlika lani ova vreme. Si rekov da ne imam propusteno nesto, da ne go pobedivme kako sipanicite.

Kajgana Shop

На врв Bottom