Вакцини на BioNTech-Pfizer и Moderna против САРС-Ко2

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Ако сака практично пред камера да докаже дека се вакцинира и да ги убеди граѓаните ќе викне неколку антиваксери и со службено лице ќе одат таму кај што се чуваат неотпакуваните пакети на вакцините и по нивни избор ќе одберат било кој пакет.Пакетот ќе го отворат пред камери,ќе одберат било кое шишенце,ќе викнат од страна медицинска сестра,ќе го проверат прво шприцот дали е од оние лажните што се собираат или не и потоа со камера од задна страна на само 5 цм ќе го снимат чинот а не од 2 или 3 метри.
Tacno...i pred da se bocne da se skrsi edna vakcina(random) i milenko da go ispita i kaze hemiskot sostav.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.638
Поени од реакции
22.372
Мене најголема забуна околу вакциниве ми прави тоа што некако сите избегнуваат да ги спомнат прележаните, или, ако веќе ги спомнуваат, тоа е во контекст дека, иако ја прележале болеста, треба да се вакцинираат.
Тоа ми нема никаква логика.
Ако јас не сум развил имунитет, по природен пат, со прележана болест, како ќе развијам со вакцината?
Ако природниот имунитет не делува на некои мутации, како вакцината ќе делува?
Tie sto go prelezaa ne gi vakciniraat odma tuku posle pominato vreme (barem vo Ger kolku sto znam). Argumentot e, deka vakcinata pravi pogolema imunizacija nego da go prelezes. (nekolku pati pogolema kolicina antitela). I ne deka vakcinite ne deluvaat protiv mutaciite tuku ne tolku mnogu kako kaj prvicniot virus. Od toa sto se znae vakcinirani i so infekcija na mutiran virus ne umrele ili imale teski zaboluvanja.
Автоматски споено мислење:

Ако сака практично пред камера да докаже дека се вакцинира и да ги убеди граѓаните ќе викне неколку антиваксери и со службено лице ќе одат таму кај што се чуваат неотпакуваните пакети на вакцините и по нивни избор ќе одберат било кој пакет.Пакетот ќе го отворат пред камери,ќе одберат било кое шишенце,ќе викнат од страна медицинска сестра,ќе го проверат прво шприцот дали е од оние лажните што се собираат или не и потоа со камера од задна страна на само 5 цм ќе го снимат чинот а не од 2 или 3 метри.
Drugo nesto? Si se vakciniraa ete pred kamera. Koja saka neka veruva koj ne, ne. Vo denesno vreme mozeme da ocekuvame lugjeto da nosat sami odluki i odgovornost nema potreba od takvi insceniranja. Da viknam antivakseri da se uverat deka navistina gi vakcinirale so vakcinata. Dane treba nadzor vo proizvodstvo da pravat za da se uverat?

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Не знам што не му е јасно на човекот..Ниту една од понудените вакцини не дава 100% заштита ама секаде е потецирано дека и тој мал процент кој ќе се зарази и покрај вакцина дека ќе помине со полесна клиничка слика.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.316
Поени од реакции
15.485

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Не знам што не му е јасно на човекот..Ниту една од понудените вакцини не дава 100% заштита ама секаде е потецирано дека и тој мал процент кој ќе се зарази и покрај вакцина дека ќе помине со полесна клиничка слика.
А до сега како беше ... кој фати наебе

Или имаме милиони позитивни, без најмал симптом :свиркам:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Tie sto go prelezaa ne gi vakciniraat odma tuku posle pominato vreme (barem vo Ger kolku sto znam). Argumentot e, deka vakcinata pravi pogolema imunizacija nego da go prelezes. (nekolku pati pogolema kolicina antitela). I ne deka vakcinite ne deluvaat protiv mutaciite tuku ne tolku mnogu kako kaj prvicniot virus. Od toa sto se znae vakcinirani i so infekcija na mutiran virus ne umrele ili imale teski zaboluvanja.
Аргументов некако не ми држи вода.
Вештачкиот имунитет е подобар, барем така беше до коронава, поради начинот на кој се добива, побезбеден е одколку да се заразиш со жив вирус.
Природниот имунитет треба да биде и појак, и подолготраен од вештачкиот, кој се стекнува со вакцинација.
Можеби со новиве типови на вакцини нешто се сменило, ама од старите типови, за вакцини преку кои се добива најдобар имунитет, се сметаа тие кои најдобро ја имитираат инфекцијата, во кои има, ткн, полужив вирус.

Истото важи и за другиот дел, за мутациите. Нема никаква логика природниот имунитет да не делува на некои мутации, а вештачкиот да делува, освен ако не се модифицирани вакцините за специфичната мутација, а барем засега, такви нема, универзални се сите.

Јас досега не видов аргумент што ќе ме убеди дека некој што ја прележал болеста треба да се вакцинира. Се што видов ми личи на терање агенда.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
... од надвор, преку прозор го гледам колегата со уште тројца седнати на кафе со маските под брада, му велам ахх не ти доаѓа памет, ем тешко си го прележал К19, ем си во недозволиви простории со сомнителни, ми вели, дека се вакцинирал денес и со втората доза на Фајзер вакцина и нема гајле, па сега ете колку е тоа сознание како делува вакцината кога и како се создава антителата од медицинско лице, а не пак од обичен граѓанин или пациент....а ти што не седна со нас, што се правиш важна? :(

...што ми беше муабетот, со вакцинирање прва доза после 20 дена втора доза, па уште една недела најмалку треба вакцинираниот да се пази да не се инфицира, да почитува растојание, да носи заштитна маска, да не се меша со друштво, а не се боцнал со Фајзер вакцина, готово не го фаќа вирусот! :facepalm:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Вештачкиот имунитет е подобар, барем така беше до коронава, поради начинот на кој се добива, побезбеден е одколку да се заразиш со жив вирус.
Природниот имунитет треба да биде и појак, и подолготраен од вештачкиот, кој се стекнува со вакцинација.
Можеби со новиве типови на вакцини нешто се сменило, ама од старите типови, за вакцини преку кои се добива најдобар имунитет, се сметаа тие кои најдобро ја имитираат инфекцијата, во кои има, ткн, полужив вирус.

Истото важи и за другиот дел, за мутациите. Нема никаква логика природниот имунитет да не делува на некои мутации, а вештачкиот да делува, освен ако не се модифицирани вакцините за специфичната мутација, а барем засега, такви нема, универзални се сите.

Јас досега не видов аргумент што ќе ме убеди дека некој што ја прележал болеста треба да се вакцинира. Се што видов ми личи на терање агенда.
Ист е имунитетот од вакцина и прележување. Не е познато колку имаат имунитет асимптоматските т.е. тие што само биле позитивни и никогаш не развиле симптоми.

Вакцинирање за некој што прележал е само за тренирање на организмот на вирусот.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
Ист е имунитетот од вакцина и прележување.
... затоа велам немаме ние „стручњаци“ имунолози да се занимаваат со адултната реакција на вакцина и создавање на имунитет, ги имаме само за педијатриска популација со проблематика околу активна и пасивна вакцинација, а за овие прашања тешко,
дали е иста рекација на имун систем на сосема мала количина сегмент на инактивиран вирус внесен со вакцина (вештачки имунитет) или моментална инфекција на моментално силен вирулентен вирус (природен имунитет) тие треба да дадат објаснување, односно внесен генетски материјал како протеински сегмент на ДНК на клетката за препознавање на вирусот како што се другите вакцини,

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.638
Поени од реакции
22.372

Роберт Кох институт во Германија препорачува вакцина најрано шест месеци после прележана инфекција пошто има некоја имунизација а и да не дојде до поголеми реакции. Исто така препорачува да се прими една доза од вакцината. Испитувања покажуваат дека тогаш десет пати повеќе антитела личноста има него после инфекција. Тоа што го викаш природна имунизација е всушност инфекција или заболување. Вакцината не прави ништо друго освен да ти даде имунизација ама далеку поголема. Ти опишуваш твое мислење дека има вештачки и природен имунитет. Дали навистина постои таа разлика? Од друга страна препораката ми изгледа логична пошто после вакцинирање си далеку поимун. Таа изјава базира на факти.

... од надвор, преку прозор го гледам колегата со уште тројца седнати на кафе со маските под брада, му велам ахх не ти доаѓа памет, ем тешко си го прележал К19, ем си во недозволиви простории со сомнителни, ми вели, дека се вакцинирал денес и со втората доза на Фајзер вакцина и нема гајле, па сега ете колку е тоа сознание како делува вакцината кога и како се создава антителата од медицинско лице, а не пак од обичен граѓанин или пациент....а ти што не седна со нас, што се правиш важна? :(

...што ми беше муабетот, со вакцинирање прва доза после 20 дена втора доза, па уште една недела најмалку треба вакцинираниот да се пази да не се инфицира, да почитува растојание, да носи заштитна маска, да не се меша со друштво, а не се боцнал со Фајзер вакцина, готово не го фаќа вирусот! :facepalm:
Сепак и после неколку дена примена прва доза расте имунитетот. Недела после втората си на максимум. Иначе се согласувам дека ем е лош пример ем може сеуште да го пренесе. Тоа ми покажуве ем не знање ем немање солидарност да заштити и други.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768
Сепак и после неколку дена примена прва доза расте имунитетот. Недела после втората си на максимум. Иначе се согласувам дека ем е лош пример ем може сеуште да го пренесе. Тоа ми покажуве ем не знање ем немање солидарност да заштити и други.
... после прва недела вакцинирање со прва доза ,,расте,, имунитетот т.е се создава IgM антитела, но таа не е заштитната антитела, таа е антитела која ,,се бори,, со вештачкиот предизвикан внес на инактивиран сегмент од вирусот (спутник В вакцина),
... после две недели од вакцинирање може да се создаде таа заштитна антитела IgG, а и не мора тука доаѓа другата доза со ревакцинација со што доаѓа до посилен имун одговор со IgM антитела која за кратко време после недела дена ќе ја создаде заштитната антитела IgG која ќе не штити до шест месеци до постепено опаѓање на тие шест месеци, доколку дојде вакциниран со прва доза веднаш во контакт повторно со надворешен вирус биди сигурен дека повторно ќе се инфицира поради промашување временски на создавање на таа IgG заштитна антитела, од тука и препораката да се носи после вакцинирање заштитната маска и да се почитува растојание и другите протоколи,
...непочитување на овој тајминг на создавање на вистинска IgG антитела која штити, само ќе се зголеми сомневањето на делување на вакцината, а всушност е проблем на почитување на еден вид изолација додека не се создаде доволно IgG антитела, па ќе има појава на вакцинирани, а повторно заразени со вирусот!

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Роберт Кох институт во Германија препорачува вакцина најрано шест месеци после прележана инфекција пошто има некоја имунизација а и да не дојде до поголеми реакции. Исто така препорачува да се прими една доза од вакцината. Испитувања покажуваат дека тогаш десет пати повеќе антитела личноста има него после инфекција. Тоа што го викаш природна имунизација е всушност инфекција или заболување. Вакцината не прави ништо друго освен да ти даде имунизација ама далеку поголема. Ти опишуваш твое мислење дека има вештачки и природен имунитет. Дали навистина постои таа разлика? Од друга страна препораката ми изгледа логична пошто после вакцинирање си далеку поимун. Таа изјава базира на факти.
Не разбирам германски, да го видам оргиналот, ама тоа болдираното има некаква логика, за разлика од сите други мислења, кои сум ги видел и прочитал, што пропагираат вакцинирање на сите, без разлика дали, и кога ја прележале болеста.

Тоа другото што си го напишал, незнам дали не се разбираме, ама не ги измислив јас тие термини, природен и вештачки создаден имунитет, туку така се викаат, или барем така се викаа. Можеби ја смениле терминологијата во меѓувреме, или пак швабите, таму кај тебе, користат други термини за тоа.

За тоа подвлеченото, ама ич не се согласувам. Корона вирусов не е прв вирус со кој се среќаваме, ама е прв кај кој гледам вакви тврдења, како твоево, дека вештачки создадениот имунитет e појак од природниот.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.765
Поени од реакции
37.768

... многу незгодна ситуација, кога се гледа спас во вакцина и вакцинирање, а тоа ќе биде обратно пресудно за фатален исход, тоа е уште една потврда дека нема шала со такви лекови кои преставуваат биолошки (генетски) материјал,

...пациентот пред да се вакцинира не е само доволна неговата желба за вакцинирање поради страв од болеста К19, туку треба исцрпно испитување на неговата моментална здравствена состојба, кормобидитети и претпоставка доколку се вакцинира, односно дали пациентот токму во тој момент според општа анализа на крвна слика и општ преглед, може да се вакцинира безбедно барем од таа гледна точка!

...јас гледам и кај нас, доволно да се има желба за вакцинација и оправдување дека ќе се заштити од болеста К19 и веднаш се носи на вакцинирање, а само пред 2,3 месеци биле вакцинирани со вакцина против сезонски грип, дали телото е спремно и здраво во моментот да ја прими и ова вакцина против К19?

...затоа ќе доаѓа до вакви несакани ситуации, можеби и вакцината има некои несакани ефекти не дека нема и било кој лек во еден момент може да биде ризик, но тоа не значи дека секогаш вакцината „е крива“, јас мислам дека тука има голема улога човечкиот фактор конкретно медицинските лица кои мораат да дадат препорака за вакцинирање по кратко испитување на здавствената остојба на пациентот пред да се вакцинира, не само препорака поради кормобидитети да се заштити со вакцина, туку дали тие кормобидитети ВО МОМЕНТОТ ДОЗВОЛУВААТ ВАКЦИНИРАЊЕ, додека не се стабилизира пациентот!
... не може пациент со високи д-димери, или моментални каоагулациони пореметувања да прими вакцина се додека не ја стабилизира состојбата со лекови, па потоа да се вакцинира или општо за било кој кормобидитет со пореметени вредости, а да се прими вакцина, зашто никој не знае како ќе реагира телото со таков нарушен метаболизам кога дополнително ќе се вакцинира,

...затоа пак ќе кажам, немаме искуство со вакцинирање на адултната популација, ниту протокол како што има педијатриската активна и пасивна имунизација, фалат посветени имунолози за адултна возраст, а и мислење од други специјалности, некако све се одвива под инерција како роботи, еден размислува за сите и тоа е тоа!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom