Nudes (интимни фотографии / Јавна соба)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.796

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
Со протести ништо нема да се постигне. Само за џабе се блокира цел град секогаш кога има протести, па понекогаш дури и патни правци и автопати се блокираат. За овој проблем треба да си бараат институционално решение. Фино лепо да бараат мисириве во Собрание да ги сменат сите закони кои имаат допирна точка со овој проблем. Иако се сомневам дека ќе направат нешто по ова прашање, кога тоа не е од нивен интерес. Да беше за повисоки патни трошоци за нив веќе ќе го изгласаа и ќе го изменеа законот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Со протести ништо нема да се постигне. Само за џабе се блокира цел град секогаш кога има протести, па понекогаш дури и патни правци и автопати се блокираат. За овој проблем треба да си бараат иституционално решение. Фино лепо да бараат мисириве во Собрание да ги сменат сите закони кои имаат допирна точка со овој проблем. Иако се сомневам дека ќе направат нешто по ова прашање, кога тоа не е од нивен интерес. Да беше за повисоки патни трошоци за нив веќе ќе го изгласаа и ќе го изменеа законот.
Како ќе се постигне тоа кога Телеграм не сака да соработува? Еве законите се топ средени, како ќе дојдеш до луѓето кои се кријат зад профилите? :)

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
Како ќе се постигне тоа кога Телеграм не сака да соработува? Еве законите се топ средени, како ќе дојдеш до луѓето кои се кријат зад профилите? :)

Види со тоа што би го измениле законот и би ставиле долготрајна казна затвор, бројов на луѓе кои ќе се кријат зад такви профили ќе се намали. Сега има голем број затоа што знаат дека никој не им може ништо и законов не се спроведува во пракса, односно само за на хартија го имаме. Кога би се зголемиле казните и би се спроведувал законот, никој не би се осудил да направи профил а не пак да шири туѓи информации и слики. А за во моментов со апликацијата не знам на каков начин би се решил случајот, ако нема соработка од Телеграм. Ваљда овие од компјутерски криминал имаат начини, на кои би се откриле. Како ги открија всушност тие кои ги уапсија?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Види со тоа што би го измениле законот и би ставиле долготрајна казна затвор, бројов на луѓе кои ќе се кријат зад такви профили ќе се намали. Сега има голем број затоа што знаат дека никој не им може и законов не се спроведува во пракса, односно само за на хартија го имаме. Кога би се зголемиле казните и би се спроведувал законот, никој не би се осудил да направи профил а не пак да шири туѓи информации и слики. А за во моментов со апликацијата не знам на каков начин би се решил случајот, ако нема соработка од Телеграм. Ваљда овие од компјутерски криминал имаат начини, на кои би се откриле. Како ги открија всушност тие кои ги уапсија?
Лани едниот сам се предаде и го оставил телефонот. Во ред, ако има вистинска слика и/или вистинско име, полесно може да се лоцира и утврди идентитет, но ако имаш 10.000 членови, тоа е невозможна мисија. Па дури и главните да ги тераш надвор, ги треба добра организација, кадар и време. Плус тука е ризикот дека џабе сѐ ако не излезе од бункерот или ако протече некоја информација.

Законите се во ред, ама гледај какви измени предлагаат! Ова што последно излезе како предлог не е демнење. :)

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
Лани едниот сам се предаде и го оставил телефонот. Во ред, ако има вистинска слика и/или вистинско име, полесно може да се лоцира и утврди идентитет, но ако имаш 10.000 членови, тоа е невозможна мисија. Па дури и главните да ги тераш надвор, ги треба добра организација, кадар и време. Плус тука е ризикот дека џабе сѐ ако не излезе од бункерот или ако протече некоја информација.

Законите се во ред, ама гледај какви измени предлагаат! Ова што последно излезе како предлог не е демнење. :)
За лани не знам, ама сега мислам дека 3 или 4 лица беа приведени. Па реално на толку народ што си замина од државата, не ме чуди да немаат кадар. А за квалитет и да не зборуваме. Дефицитарни се во секој поглед, ако погледнеш колку од нив си ја бркаат работата како што треба.

Епа нека поработат на спроведување на законите. Патем тие се оние кои велеа дека кога ќе дојдат тие на власт ќе владее правото и правната држава. Нивниот предлог закон е колку да се замачкаат очите на овие кои што имаат во план да протестираат и на некој начин да ги смират и разубедат во нивните намери да протестираат. Едноставно еден вид на оптичка мамка е предлог законот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За лани не знам, ама сега мислам дека 3 или 4 лица беа приведени. Па реално на толку народ што си замина од државата, не ме чуди да немаат кадар. А за квалитет и да не зборуваме. Дефицитарни се во секој поглед, ако погледнеш колку од нив си ја бркаат работата како што треба.

Епа нека поработат на спроведување на законите. Патем тие се оние кои велеа дека кога ќе дојдат тие на власт ќе владее правото и правната држава. Нивниот предлог закон е колку да се замачкаат очите на овие кои што имаат во план да протестираат и на некој начин да ги смират и разубедат во нивните намери да протестираат. Едноставно еден вид на оптичка мамка е предлог законот.
А што е со новиот проблем каде мрежата се проширила и на територија на Србија (а можеби и на други држави)!?

Нека протестираат, немам ништо против. Сечие незадоволство треба да се проследи. Еве од Јавна соба нека направат контрапротест.

Само дали е кривично дело (или дали воопшто може да биде)? Јас и ти сме добри другари и ти праќам некоја фотка од девојка која ја меркам (најнормална фотка, нека биде нејзината профилна), дали тоа е демнење? Потоа и пишувам... тоа не може да биде демнење. Денес социјалните мрежи ја имаат и таа намена.

пи.ес. Веќе има член во КЗ (193) и што ако? Законот постои, има казна затвор (или парична) , но повторно се споделуваат фотографии. Затоа без помош од Телеграм овој проблем нема да се реши. :)

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
А што е со новиот проблем каде мрежата се проширила и на територија на Србија (а можеби и на други држави)!?

Нека протестираат, немам ништо против. Сечие незадоволство треба да се проследи. Еве од Јавна соба нека направат контрапротест.

Само дали е кривично дело (или дали воопшто може да биде)? Јас и ти сме добри другари и ти праќам некоја фотка од девојка која ја меркам (најнормална фотка, нека биде нејзината профилна), дали тоа е демнење? Потоа и пишувам... тоа не може да биде демнење. Денес социјалните мрежи ја имаат и таа намена.

пи.ес. Веќе има член во КЗ (193 или 193-а) и што ако? Законот постои, има казна затвор, но повторно се споделуваат фотографии. Затоа без помош од Телеграм овој проблем нема да се реши. :)
Според мене во тој случај двете држави ги засега истиот проблем и сакале или не ќе мора да соработуваат. Патем таму сигурно има слики и од девојки од Србија. Не знам кај нив каков е законот во однос на ова и дали се смета како кривично дело.

Види јас не ја гледам потребата од праќање на интимни фотографии. Да ти зависи живот од тоа или да ти е неопходна потреба од која ти зависи животот да разберам. Инаку за оваа хипотетичка ситуација за која си напишал ти според мене не може да се карактеризира како демнење. Од проста причина што сметам дека зборот демнење повеќе се однесува на физичко следење на некоја личност или пак како што напиша ти, лично вознемирување на некоја личност на некоја социјална мрежа или платформа .

Знам дека постои ама сметам дека казната треба да биде драстично поголема.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Според мене во тој случај двете држави ги засега истиот проблем и сакале или ме ќе мора да соработуваат. Патем таму сигурно има слики и од девојки од Србија. Не знам кај нив каков е законот во однос на ова и дали се смета како кривично дело.

Види јас не ја гледам потребата од праќање на интимни фотографии. Да ти зависи живот од тоа и да ти е неопходна потреба од која ти зависи животот да разберам. Инаку за оваа хипотетичка ситуација за која си напишал ти според мене не може да се карактеризира како демнење. Од проста причина што сметам дека зборот демнење повеќе се однесува на физичко следење на некоја личност или пак како што напиша ти вознемирување на некоја личност на некоја социјална мрежа или платформа .

Знам дека постои ама сметам дека казната треба да биде драстично поголема.
Не се сите фотки во Јавна соба интимни. Има и најнормални фотки. Сѐ имаш низ социјалниве мрежи.

Ги коментирам само оние предлог измени кои протекоа во јавноста. Според мојата логика тоа не е демнење, ниту може да биде.

Значи логиката зад постоењето на законот (односно нови членови) во овој случај ти падна во вода. Тоа нема да го реши проблемот. Сега го имаш целото медиумско внимание, вниманието на јавноста и на политичарите кон таа група и повторно си праќаат фотки! Нема решение без директна помош од таа социјална мрежа. :)

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
Не, резимирај ти.
Уф леле, јас кога резимирам не резимирам туку цели есеи пишувам. Туку ајде ќе пробам.

Главните поенти се дека: полот е битен во вц, спална и слични околности кои се телесно ориентирани, во други околности не треба да е значаен полот туку компетенциите на личноста, што таа личност има да понуди. Епа, контрарно на ова, жените моментално со своето облекување исполнуваат машки фантазии и се користат како алатки за економски профит бидејќи "sex sells". Поентата е - секој нека носи што сака и што му е автентично, но да нема такво облекување само за да се задоволи тој стандард или да се прави она што е очекувано, тоа е веќе експлоатација и себе-експлоатација на жените, прво од економска природа па и со сите последователни аспекти. Многу често не станува збор за личен избор во облекувањето туку за интернализиран стандард кој е наменет за задоволи машка фантазија која жените се трудат да ја исполнат за да се чувствуваат дека се „доволно добри“. Значи, машките перверзии не треба да го одредуваат дрес-кодот на жените, а воедно и сите треба да се едуцираме за да го правиме она што е автентично за нас, не да ја одржуваме таа машка фантазија како стандард, ниту да се трудиме да ја исполниме. Особено младите генерации треба да ги едуцираме за овие теми.

За да се направи промена на овој менталитет, треба да се тргнеме од функционирањето каде третираме се, вклучувајќи ги меѓучовечките односи, како пазар, берза, простор за експлоатација и профит. Овој феномен е примарно настанат поради тоа што цел свет е ориентиран кон профит. Наместо да се трудиме што е можно повеќе да експлоатираме и „профитираме“, да се трудиме повеќе да даваме од себе, да имаме некој значаен придонес преку интелект, духовност, љубов, вклучување, прифаќање итн. Мажите и жените сме ист вид, треба да работиме заедно со цел да достигнеме ниво на функционирање што ќе биде за доброто на сите, наместо да одиме едни против други.

Еве ова е отприлика.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
Не се сите фотки во Јавна соба интимни. Има и најнормални фотки. Сѐ имаш низ социјалниве мрежи.

Ги коментирам само оние предлог измени кои протекоа во јавноста. Според мојата логика тоа не е демнење, ниту може да биде.

Значи логиката зад постоењето на законот (односно нови членови) во овој случај ти падна во вода. Тоа нема да го реши проблемот. Сега го имаш целото медиумско внимание, вниманието на јавноста и на политичарите кон таа група и повторно си праќаат фотки! Нема решение без директна помош од таа социјална мрежа. :)

Знам дека не се сите интимни фотографии.

Инаку јас само кажав на што ме асоцира терминот демнење и дека воопшто не може за овој предлог закон да се користи зборот демнење.

Јас после се мислам дека не е проблем во тоа дека Телеграм не соработувале. Овде мислам дека во групата членуваат видни функционери, а плус и голем дел од оние кои треба да не штитат од ваквите се дел од групата. И дека поради тоа не се реагира соодветно.Можеби измена на законите нема да го реши пронаоѓањето на моменталните членови во групата и оние кои разменувале слики и информации, но сметам дека ќе придонесе за во иднина да се намали бројот на лицата кои ќе бидат дел од ова. На крај може да се направи вакви платформи да не бидат достапни кај нас во државата. Не дека нема да најдат некоја друга платформа , ама ќе се намали барем нивниот број.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Уф леле, јас кога резимирам не резимирам туку цели есеи пишувам. Туку ајде ќе пробам.

Главните поенти се дека: полот е битен во вц, спална и слични околности кои се телесно ориентирани, во други околности не треба да е значаен полот туку компетенциите на личноста, што таа личност има да понуди. Епа, контрарно на ова, жените моментално со своето облекување исполнуваат машки фантазии и се користат како алатки за економски профит бидејќи "sex sells". Поентата е - секој нека носи што сака и што му е автентично, но да нема такво облекување само за да се задоволи тој стандард или да се прави она што е очекувано, тоа е веќе експлоатација и себе-експлоатација на жените, прво од економска природа па и со сите последователни аспекти. Многу често не станува збор за личен избор во облекувањето туку за интернализиран стандард кој е наменет за задоволи машка фантазија која жените се трудат да ја исполнат за да се чувствуваат дека се „доволно добри“. Значи, машките перверзии не треба да го одредуваат дрес-кодот на жените, а воедно и сите треба да се едуцираме за да го правиме она што е автентично за нас, не да ја одржуваме таа машка фантазија како стандард, ниту да се трудиме да ја исполниме. Особено младите генерации треба да ги едуцираме за овие теми.

За да се направи промена на овој менталитет, треба да се тргнеме од функционирањето каде третираме се, вклучувајќи ги меѓучовечките односи, како пазар, берза, простор за експлоатација и профит. Овој феномен е примарно настанат поради тоа што цел свет е ориентиран кон профит. Наместо да се трудиме што е можно повеќе да експлоатираме и „профитираме“, да се трудиме повеќе да даваме од себе, да имаме некој значаен придонес преку интелект, духовност, љубов, вклучување, прифаќање итн. Мажите и жените сме ист вид, треба да работиме заедно со цел да достигнеме ниво на функционирање што ќе биде за доброто на сите, наместо да одиме едни против други.

Еве ова е отприлика.
Сепак ќе го гледам видеото, долго е и ова.
жените моментално со своето облекување исполнуваат машки фантазии и се користат како алатки за економски профит бидејќи "sex sells".
Не е точно ова. Еднаш прочитав една на Фејсбук пиша (му се обраќаше на некој од реалниот живот)
„А бе сељак, не сум облекла кратко фустанче за ти да ми свиркаш туку да се разладам, жешко е“.
БУАХАХАХА yeah right.

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
Не е точно ова. Еднаш прочитав една на Фејсбук пиша (му се обраќаше на некој од реалниот живот)
„А бе сељак, не сум облекла кратко фустанче за ти да ми свиркаш туку да се разладам, жешко е“.
БУАХАХАХА yeah right.
Хахахах добро види, некогаш стварно си има таква функција - ако надвор е 40 степени сигурно нема скроз да се покрие (и макси и мини фустани се добри за на жешко). На плажа ќе си биде по купаќи. Сегде да се биде облечен складно со просторот и времето, воедно и складно со сам себе. Да бидеме повеќе свои, а помалку да се трудиме да сме имитација на Кардашијанс или нешто.

Сепак ќе го гледам видеото, долго е и ова.
Хмм сепак прочита :D

Kajgana Shop

На врв Bottom