Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
... Или нормални прегледи не се вршат, човекот ќе се оперирал од срце, вака е карантин и умира...
Ова е лага.

Од лично искуство, на неколку наврати на членови од семејството им биле потребни специјалистички прегледи или лична консултација со специјалист. Во ниеден момент не сме биле одбиени ни од матичниот лекар, ни од дежурните лекари ни од специјалистите. Ова е точно и за време на најголемата гужва во ноември. Точно е и за минатиот петок.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.792
Поени од реакции
37.792
Ова е лага.

Од лично искуство, на неколку наврати на членови од семејството им биле потребни специјалистички прегледи или лична консултација со специјалист. Во ниеден момент не сме биле одбиени ни од матичниот лекар, ни од дежурните лекари ни од специјалистите. Ова е точно и за време на најголемата гужва во ноември. Точно е и за минатиот петок.
... примерот е во МКД ? и ако е...дали пациентите биле сами без претходна ,,ургенција од ВИП,, која го отвори патот до тие спец.прегледи и консултации?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Ова е лага.

Ова што го збориш, истото важеше и за март-јули или ...
Изгледа лажеа членовите тука што споделуваа дека НЕ функционира.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.400
Поени од реакции
18.556
Само за итни случаи претпоставувам. Бар така беше бар јас кога требаше да идам, до септември не можеше да се закаже на специјалист. Факт е дека се препорачува да не идеш ако не дојде зорт, а после 1 година без прегледи нешто ќе си дојде.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Србија работи.......договор за нови 11 милиони дози наредната недела.....втора во ЕУ по вакцинирани лица.
Вошкаров ЌЕ, ЌЕ БИДЕ.......битно листите биле направени......ама вакцина НЕМА

......и што се тресат зелени дека имало термини за било што во државно здравство, кога НЕМА.
Треба да умираш па да стигнеш до специјалист......прошетајте малку по паркинзите на приватните клиники, место нема на паркинг......како никад до сега......секакви луѓе од богати до сиромашни, што последните пари ги двојат за преглед.....зошто нели "ИМА ТЕРМИНИ ВО ДРЖАВНО ЗДРАВСТВО".......тоест ДА има за северните ѓубриња и блиски до нив.....за обичниот смртник НЕ

Член од
5 март 2018
Мислења
17.327
Поени од реакции
19.793
Ова е лага.

Исто и кај мене, во мојата фамилија.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.799
Поени од реакции
17.023
Ако хартијата трпи сè, тогаш поразговарај со попови, со погребници. Тие не се хартија. Нека ти кажат колку е зголемен бројот на смртни случаи.
па зголемен е, кај нас сега воопшто не функционира државното здравство ... а сите попови изнакупија нови коли...
Автоматски споено мислење:

Ова е лага.

з зошто тогаш не може ни кај матична да појдам, само телефонски се јавувам секој месец да ми пушти во компјутер рецепти по СТАРО известие на специалист од декември 2019 ???????

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
... примерот е во МКД ? и ако е...дали пациентите биле сами без претходна ,,ургенција од ВИП,, која го отвори патот до тие спец.прегледи и консултации?
Да, во Македонија. Ниту имало ургенции, ниту некој е ВИП.

Ова што го збориш, истото важеше и за март-јули или ...
Изгледа лажеа членовите тука што споделуваа дека НЕ функционира.
Март-Јули само итни случаеви примаа.

Само за итни случаи претпоставувам. Бар така беше бар јас кога требаше да идам, до септември не можеше да се закаже на специјалист. Факт е дека се препорачува да не идеш ако не дојде зорт, а после 1 година без прегледи нешто ќе си дојде.
Нема и сеа закажување. За преглед добив приоритетен налог од матичен. Работата беше да се добие нов извештај за терапија.

Не бев само јас во чекална, имаше и други лица кои чекаа преглед.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.651
Поени од реакции
794
Да, во Македонија. Ниту имало ургенции, ниту некој е ВИП.

Март-Јули само итни случаеви примаа.

Нема и сеа закажување. За преглед добив приоритетен налог од матичен. Работата беше да се добие нов извештај за терапија.

Не бев само јас во чекална, имаше и други лица кои чекаа преглед.
Има закажувања за Мој термин си работи системот само малку повеќе се чека ,вообичаено кај добар доктор специалист

Член од
24 март 2010
Мислења
15.349
Поени од реакции
26.351
Ова е лага.

Не е ниту лага, ниту апсолутна вистина. Зависи од лекар до лекар. Ама има едноставно решение. Ако избрал некој недостапен матичен, нека го смени.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Не е ниту лага, ниту апсолутна вистина. Зависи од лекар до лекар. Ама има едноставно решение. Ако избрал некој недостапен матичен, нека го смени.
Јинг јанг ќе си играме сеа. Ако треба да го цитирам Бачето пак?

Батали она "Kој не му чини - нека смени матичен". Тоа е административна постапка. Правиме муабет за здравствени потреби. Ако скршиш нога или те фати срце, нема да тркнеш до фонд да смениш матичен.

Ако матичниот е проблематичен, истиот има друг доктор замена. Има и итна помош. Луѓе кои се со хронични проблеми се јавуваат директно и на специјалист.

Прегледи дефинитивно се прават. Лицата кои имаат потреба од здравствена услуга ја добиваат.

(на ниво на македонскиот здравствен систем, во случај да не помисли некој дека сме напреднале тро)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
мхм....се добивале здравствени услуги како и пред пандемијата.....сигурно дека е така, само што јас и моите роднини/пријатели/познаници изгледа живееме во некое друго Скопје и друга Македонија.

Како да го читав величествениот Венко Филипче.....или пак го слушав копитото од Муртино на ТВ

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Батали она "Kој не му чини - нека смени матичен". Тоа е административна постапка. Правиме муабет за здравствени потреби. Ако скршиш нога или те фати срце, нема да тркнеш до фонд да смениш матичен.
Мислам дека, за да смениш матичен, само идеш у другата ординација и им викаш - ја од денес сум кај вас. толку. Они си бркаат работа.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.493
Поени од реакции
10.397
Јинг јанг ќе си играме сеа. Ако треба да го цитирам Бачето пак?

Ако матичниот е проблематичен, истиот има друг доктор замена. Има и итна помош. Луѓе кои се со хронични проблеми се јавуваат директно и на специјалист.

Прегледи дефинитивно се прават. Лицата кои имаат потреба од здравствена услуга ја добиваат.

(на ниво на македонскиот здравствен систем, во случај да не помисли некој дека сме напреднале тро)
Само еден случај ќе ти посочам..
Ќерка на моја познаничка чекаше 5 дена со скршена нога за да се обезбеди сала, ортопеди, анестетичари...
Прегледи има, но редуцирани, а за операции, е тука мало морген...пр.во 8 ми септември чекаат на листа 1500 пациенти за операција на катаракта....очното одделение се уште, од лани не е отворено....исто и многу други одделенија и хируршки сали се затворени.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.400
Поени од реакции
18.556
Мој братучед требаше да го оперираат за скршеница, го вратија 10 дена да чека зашто испадна позитивен на тестот :icon_lol:
Како и да е знам дека регуларно не можеше да се добие специјалист до крај на летото, за навака веќе не сум проверил, ќе проверам здравје кога клиниката кај што треба да идам не е ковид центар со еден куп заразени внатре. Дека имаше луѓе што се прегледуваа имаше, кој со врски, кој преку директна комуникација со лекарот. Претежно луѓе што си ја имаат дијагнозата од претходно.
Мислам дека и Венко Филипче да беше на форумот немаше да каже дека здравството ни било исто ко пред пандемијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom