Потеклото на Албанците

Z

zmej gorjanin

Гостин
Албанец од фамилијата Дукаѓини

1610193443465.png

1610193472012.png

формите на украсите и накитот највеќе потсетуваат на Saltovo-Majaki културата

1610193760621.png

По неколку победоносни судири со Аварите кои ги прогониле, Кубер со својот мешан народ успеал да дојде во Македонија. Од властите во Солун измолил дозвола тие да се населат во Прилепското Поле (Кампус Керамеенсис; Керамеиаи е античкото име за Прилеп). Властите од Солун им наложиле на Драговичите, како на најблиски соседи, во прво време да ги помагаат Сермесијаните во снабдувањето.

Со населување на Сермесијаните-христијани и гркофони во опустените северномакедонски простори, Византија планирала да ја зајакне одбраната. Со нив се поврзува и обновата на Стобската епископија во доцниот 7. век, макар што градот Стоби цел еден век пред тоа бил целосно разурнат и оставен без жители. Меѓутоа, Кубер го прака својот шпион Маврос во Солун, да планира напад. Ова е откриено и Кутригурите биле протерани од овие краишта. За натамошната судбина на Сермесијаните изворите молчат.

Археолошките наоди укажуваат дека Кубер тргнал кон граничниот северноепирски регион за да се насели таму (J. Вернер 1986, 1-71, Т.1-32). Во Ерзеке близу Корча и во Врап кај Елбасан најдени се делови од неговата благајна, заробена во борбите против аварскиот каган. Два дела од ова фамозно богатство се откопани уште на почетокот од нашиот век, а по третиот дел се уште се трага. (цитат од книгата на Иван Микулчиќ "Средновековни градови и тврдини во Македонија", Скопје, 1996 г., стр. 32/33 ).

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.002
Поени од реакции
5.863
Интервју со Каплан Буровиќ најпознатиот албанолог во светот:
Автоматски споено мислење:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
49.254
Lici na mulatkinja, mada se kazuva za cista Albanka. Ma sto i da se kazuva ovaa ne e 100% belkinja.
И Изет Меџити и Кочо Анѓушев да ги прашаш се белци ама циганското во нив кажува нешто друго :icon_lol:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.465
Аааа "недојденците од Кавказ" и "европејците" во Америка мислат дека се црнци....:lolzz:

Прегледај го приврзокот 281202

:icon_lol:

Прегледај го приврзокот 281203
Имаат Албанците некој африкански ген. Грците исто.

Сакам да кажам, не можат баш така едноставно да ја обвинат за blackfishing.

Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
Јас исто потајно си велев, дали албанците се пирати од северна Африка како грците?!

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.881
Што имаат наследство Албанците од Илирите, за кои велат дека се нивни славни предци, кои патем, колку што знам, биле добри морепловци? Што воопшто имаат архаично наследено Албанците, во нивната култура и обичаи, и како ќе го поврзат тоа со Илирите, за кои многу малку се знае, и скоро сите на Балканот го носат нивниот ген?

Македонците на пример, еве, можеме да се пофалиме со Вевчанскиот карневал и цела таа паганска сценографија, на која иако Христијани претежно, треба да се радуваме и гордееме со неа, зашто тоа е традиција стара можеби 1000 години. Второ, имаме обичај после напраен муабет, кога нешто оди добро, да се тропне во дрво, за да наводно се избркаат демоните кои живееле во дрвата и не слушнале и можат целата работа да ја расипат и затоа и ги бркаме, имаме цел пантеон на словенски богови на пример кои уште ги памтиме ( кои богови ги имате вие, валда нешто ви останало во колективна меморија од Илирите), потоа имаме култ кон алкохолот, кој го имаат сите балкански племиња и народи, буквално сите, само вие белоглавите не пиете алкохол, ако ти е аргумент верата да знаеш дека и во Босна и Херцеговина без разлика на вера се јаде свинско и се пие алкохол, тоа можеби многу многу порано пред војната било изразено, зашто нив ги фати вирусот на сауди исламот. Ете, кажете нешто, што имате вие превземено од Илирите, или што воопшто сте праеле тука 2000 години.

Кога зборувам за нас Македонците, мислам на словенски народ, ме заболе мене цефкава за Александар Велики. И мислам на наследство кое го имате тука пред доаѓањето на Турците.

Последно уредено:
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
Ние по историја учевме дека Илирите биле луѓе што живееле на просторот, денешна Далмација што ја викаме.
А исто ми имаат кажано дека Илирите повеќе врска имаат со Македонците, Илири од зборот Илион, или бог на Сонцето. Не знам колку е точно ова.

Ама Албанците сигурно немаат врска со Илири.

Ама да, науката не важи на Балканот пошто се е исполитизирано. Балкан ти е мост меѓу континенти, и пат на свилата. Сите се тепаат да го држат под своја спрега...

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180
Имаат Албанците некој африкански ген. Грците исто.

Сакам да кажам, не можат баш така едноставно да ја обвинат за blackfishing.
Кои африкански гени бе берик? Веројатно мислиш за преселбата пред 8000 години?

Што имаат наследство Албанците од Илирите, за кои велат дека се нивни славни предци, кои патем, колку што знам, биле добри морепловци? Што воопшто имаат архаично наследено Албанците, во нивната култура и обичаи, и како ќе го поврзат тоа со Илирите, за кои многу малку се знае, и скоро сите на Балканот го носат нивниот ген?

Македонците на пример, еве, можеме да се пофалиме со Вевчанскиот карневал и цела таа паганска сценографија, на која иако Христијани претежно, треба да се радуваме и гордееме со неа, зашто тоа е традиција стара можеби 1000 години. Второ, имаме обичај после напраен муабет, кога нешто оди добро, да се тропне во дрво, за да наводно се избркаат демоните кои живееле во дрвата и не слушнале и можат целата работа да ја расипат и затоа и ги бркаме, имаме цел пантеон на словенски богови на пример кои уште ги памтиме ( кои богови ги имате вие, валда нешто ви останало во колективна меморија од Илирите), потоа имаме култ кон алкохолот, кој го имаат сите балкански племиња и народи, буквално сите, само вие белоглавите не пиете алкохол, ако ти е аргумент верата да знаеш дека и во Босна и Херцеговина без разлика на вера се јаде свинско и се пие алкохол, тоа можеби многу многу порано пред војната било изразено, зашто нив ги фати вирусот на сауди исламот. Ете, кажете нешто, што имате вие превземено од Илирите, или што воопшто сте праеле тука 2000 години.

Кога зборувам за нас Македонците, мислам на словенски народ, ме заболе мене цефкава за Александар Велики. И мислам на наследство кое го имате тука пред доаѓањето на Турците.
Имам лично јас пишувано во форумов за поврзеноста на албанците со илирите во темава.
1. Мнозина од историчари во светот ја подржуваат теоријата дека албанците се потомци на илирите, а апсолутна мнозинство ја подржуваат теоријата дека албанците се староседелци во балканот, дека албанската нација е креирана во балканот.
The general consensus is that Albanians, ethnically and linguistically, originate from one or possibly a mixture of Paleo-Balkan peoples but which specific peoples is a matter of continuing debate.[10][11][12][13][14]
2. Скендербег се гледал себеси како потомец на Пир и Александар.
3. Околу паганоста на албанците - https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_folk_beliefs
- The elements of Albanian mythology are of Paleo-Balkanic origin and almost all of them are pagan.[3] Ancient Illyrian religion is considered to be one of the sources from which Albanian legend and folklore evolved,[27][28][29] reflecting a number of parallels with Ancient Greek and Roman mythologies.[30]
4. Највероватно се шегуваш за алкохолот. https://en.wikipedia.org/wiki/Rakia
Сигурен сум дека во балканот албанците пијат највеќе алкохол.
5. Албанскиот јазик е индоевропски и според сите лингвисти има потекло од палеобалкански јазици. Повеќето викаат од илирскиот.
Друг аргумент за автохтоноста на албанците е и позајмувањата на зборовите.
Latin and early Romance loans[edit]
Latin loans are particularly numerous and reflect different chronological layers.[21] From Latin specifically, loans are dated to the period of 167 BCE to 400 CE.[31] The Christian religious vocabulary of Albanian is mostly Latin as well including even the basic terms such "to bless", "altar" and "to receive communion", leading Joseph (2018) to argue that Albanians were Christianized under Roman Catholic influence.[32]

Some scholars believe that the Latin influence over Albanian is of Eastern Romance origin, rather than of Dalmatian origin, which would exclude Dalmatia as a place of origin.[33] Adding to this the several hundred words in Romanian that are cognate only with Albanian cognates (see Eastern Romance substratum), these scholars assume that Romanians and Albanians lived in close proximity at one time.[33] According to the historian Fine, an area where this might have happened is the Morava Valley in eastern Serbia.[33]

It has long been recognized that there are two treatments of Latin loans in Albanian, of Old Dalmatian type and Romanian type, but that would point out to two geographic layers, coastal Adriatic and inner Balkan region.[34] Romanian scholars Vatasescu and Mihaescu, using lexical analysis of the Albanian language, have concluded that Albanian was also heavily influenced by an extinct Romance language that was distinct from both Romanian and Dalmatian. Because the Latin words common to only Romanian and Albanian are significantly less than those that are common to only Albanian and Western Romance, Mihaescu argues that the Albanian language evolved in a region with much greater contact to Western Romance regions than to Romanian-speaking regions, and located this region in present-day Albania, Kosovo and Western Macedonia, spanning east to Bitola and Pristina.[35]
Се надевам ти договорив.

Последно уредено:
Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
И Изет Меџити и Кочо Анѓушев да ги прашаш се белци ама циганското во нив кажува нешто друго :icon_lol:
Се согласувам за Кочо Анѓушев, апла ромски лик има. Веројатно е православен Ром, а тие не се кажуваат дека се Роми. Знам по селото на баба ми, Амзабегово- светиниколско. Таму живеат повеќе Роми од Македонци, а никој не збори на ромски, и не се пишува за Ром.

Овој Изет Меџити немам поим кој е.

Kajgana Shop

На врв Bottom