Верувам во...

• Креатор на темата Креатор на темата Michelle Aline
  • Време на започнување Време на започнување
Veruvam deka bogovite na Kosmosot se bezlicni sili i deka "vrhovniot bog" ne e nisto drugo otkolku mozaicen sobir na site nesta sto postojat i deka ishodot e kombinacija na site dvizenja. Veruvam i vo "coveckite bogovi" koi sto se arhetipovi na opstestvoto, a lugjeto gi odrzuvaat kako teurzi, isto taka mozat i da gi menuvaat, makar toa e mnogu tesko i sporo. Tie bogovi imaat i lik i manifestacija, ama ne postojat bez covekot. Tradiciite gi smetam za sozdadeni so kombinacija na iskustvoto , prirodata i pozajmuvanje od drugi kulturi, a oblikuvani so dogovor ili prisila. Zatoa preferiram da bidam avtor na spostvena religija i da si gi pisuvam sopstvenite rituali i praksi. Seto ona sto e izmisleno nekoj moral da go izmisli, a toj imal ista programa i isti setila za koristenje sto gi imam i jas, bidejki lugjeto se "bogovite sto spijat. I mojata licna mitlogija i magija se inspiriran od sesto, kako i "legitimnite" tradicii, a celta mi e da go proziveam mitot i da osetam na sopstvena koza kako se sozdava realnosta, zatoa ne mozam da kazam deka nekoja tradicija ja sledam kako sto treba, spored pravilata koi vekje se prifateni i imaat kontinuitet. Samo ako gi izvlecam od vnatresnosta, mozam da imam korist od niv.

Edinoto nesto vo koe sto veruvam e karma ili sudbina, da ne zvuci tolku indiski, ednostavno redosledot na nastani e mojot bog, "odgovoren" za se sto se slucuva niz svetot i edinstvenoto najlogicno i najblisku do realnoto objasnuvanje za mene e toa deka nisto ne e isplanirano prethodno i ne se znae za idninata, ednostavno nie si ja sozdavame idninata i nasata sudbina voedno.
najprost i najdirekten primer sto bi mozel da dadam e:
sedime doma i varime kafe, no gledame deka docnime za na rabota i ednostavno mozokot prestanuva da funkcionira za bilo sto drugo i pocnuva da misli na novata zadaca: kako da se stigne na rabota, a da ne se zakasni? i se spremame, izletuvame niz vrata, ideme na avtobuska, no potrebniot avtobus ni bega pred nos. Sto znaci ova ? toa znaci deka ako ne sme pocnale da varime kafe i ako sme poglednale vo saatot vo tocniot moment, ne bi ni izbegal avtobusot. ili drug primer: propustame avtobus na avtobuska, a avtobusot na slednata stanica pravi soobrakjajka, sto grubo kazano, moze da se desi i nie ke si receme: uf srekja ne vlegov vo avtobusot. no toa ne e prosta "srekja" tuku samiot redosled na nastani, sto ako ne sme napravile nesto pred da go propustime avtobusot, nie bi se nasle na mestoto na soobrakjajkata.
vakvi primeri ima 10000000000 i 1 i sekojdnevno se slucuvaat i ne opkruzuvaat. e toa e za mene edinstveniot bog, koj sto definira se sto se slucuva naokolu. Ne sakam da kritikuvam, ne ni imam pravo za toa, samo mene mi e tolku nelogicno da se sledat tie obicai i redosledi, zatoa sto kako sto kazuvaat religiite nikade ne pisuva za slavi i nezz verski sobiranja, toa e ednostavno izmisleno od covekot za druzenje, razmenuvanje na mislenja, idei i toa gi tera lugjeto da se dvizat napred, a samata religija, kakva i da e, se zasniva na verbata i nisto povekje od toa. Zatoa pak kazuvam, ne kritikuvam, sekoj ima pravo na svoe mislenje :)

Колку е фино што дојдовме до стадиум сите да веруваат во она по кое што им копнее душата, а не по нешто што некој друг го диктира како вистина!
Одлично!
Ете и јас ќе кажам, по 100-ти пат:

Верувам во еден таен и неискажлив ГОСПОД; И во една Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди, од чиј оган сме создадени и во кој ќе се вратиме. И во еден Татко на Животот, Тајна над Тајните, во неговото име ХАОС, единствениот намесник од Сонцето на Земјата; И во еден Воздух, хранител на сè што дише.
И верувам во една Земја, Мајката на сите нас, И во една Утроба, во која се зачнати сите луѓе и во која ќе се упокојат. Тајна над Тајните, во нејзиното име БАБАЛОН.
И верувам во Змијата и Лавот, Тајна над Тајните, во неговото име БАФОМЕТ.
И верувам во една Гностичка Католичка Црква на Светлината, Животот, Љубовта и Слободата, чијшто збор на законот е ТЕЛЕМА.
И верувам во заедницата на Светци.
И како што храната и пијалокот дневно се менуваат во нас во духовна супстанца, верувам во чудото на Мисата.
И признавам едно Крштавање со Мудрост со помош на кое го постигнуваме Чудото на Инкарнацијата.
И го признавам својот Живот за еден, индивидуален и вечен, кој бил, е и ќе биде.

Ти си друже масон, илуминат, така ?!
која секта си ? ти се гледа пирамидчето, како и масонските знаци на аватарот...
очекуем одговор

он : Православен, у Господ-Бог, и синот Божји Исус Христос

Очекуваш одговор? Е па штом очекуваш смеам ли да не одговорам?
Оди наназад по темава и ќе знаеш што сум :) И на темата за телема ;)

П.С. Уште кога го искористи зборот „секта“ - се знаеше дека си некоја од „религиите“ на светот - дали ислам дали христијанство... :cautious:

Очекуваш одговор? Е па штом очекуваш смеам ли да не одговорам?
Оди наназад по темава и ќе знаеш што сум :) И на темата за телема ;)

П.С. Уште кога го искористи зборот „секта“ - се знаеше дека си некоја од „религиите“ на светот - дали ислам дали христијанство... :cautious:
Гледајки ти го однесувањето заклучувам дека ни ти незнаеш што си.
А да го користам секта затоа што го има вистинското значење - секта шо значи отцепени од првобитното.Која била првата Христијанска религија ? Православие.Така да не мислам да барам по форуми, знам дека не си православен 100 %.ја не сум баба ванга кажи ако сакаш.Позз :D

Која била првата Христијанска религија ? Православие.
Не си во право! Во вистинската религија не постојат секти! Па сега ти види кај си... :)
Сите православни би сакале да е така но... Ако веруваш во тоа, ок :)

Но,тоа е твое верување, така да... темата е во што веруваме... јас реков порано што како, добро би било да се запознаеш со разните верувања и слично... ти се изјасни за православен... Јееј :vozbud:

Не верувам во ништо,претпочитам знаење.А многу работи се непознати,затоа треба да се учи,тоа е потешкиот дел.Секој може да верува,лесно е тоа.

Не си во право! Во вистинската религија не постојат секти! Па сега ти види кај си... :)
Сите православни би сакале да е така но... Ако веруваш во тоа, ок :)

Но,тоа е твое верување, така да... темата е во што веруваме... јас реков порано што како, добро би било да се запознаеш со разните верувања и слично... ти се изјасни за православен... Јееј :vozbud:
Одбегнуваш одговор.Го почитувам тоа и ке прекинам овде позз

Одбегнуваш одговор.Го почитувам тоа и ке прекинам овде позз
Одговорено е... наназад на темава. Ќе налетуваш на мене многу тука... ќе видиш и самиот. Многу веруваат... стопанката ама слабо нешто на виделина...

поздрав 93 93/93

Го имав ова споделено на англиски од Liber XV, но веќе некој го сподели на форумов ова, па сметам дека местото му е и тука, на оваа тема :love:

gnostic_oto_liberxv.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom