Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Тешки да биди така, ама некако не ми се верува дека до Март преку 1 000 000 луѓе ќе го прележат вирусот. Досега 84 000 го имаат официјално фатено, нека е и дупло или и тродупло од тоа, ама далекууу далеку сме од милион.

Некој си прави изгледа весела математика и бајрам со умот.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.555
Поени од реакции
2.922
Тешки да биди така, ама некако не ми се верува дека до Март преку 1 000 000 луѓе ќе го прележат вирусот. Досега 84 000 го имаат официјално фатено, нека е и дупло или и тродупло од тоа, ама далекууу далеку сме од милион.

Некој си прави изгледа весела математика и бајрам со умот.
Многу е поголема бројката од тие 85к верувај. Дел не сакаат да идат да се тестираат, голем дел немаат средства цела фамилија да ја тестираат, дел тука ти се асимптоматските...

Пак чудно ми е со бројкиве малку, реално ништо не се смени посебно, цела Европа затвори се тоа, па ајде паѓаат бројки, кај нас ништо па пак паѓаат (фала богу). За пример сме :)

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.344
Поени од реакции
4.686
Чекај сеа нели се овие други 800 илјади вакцини, шо прво министерот викаше сме биле мал пазар и во втората половина од годинава? Пишува во директни преговори дека се обезбедени, а преку Ковакс механизам други 833 илјади?Ако е така добро е

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Ама тоа како што гледаш многу држави не сакаа да го спроведат затоа што е нарушување на човечките права. Така да ние си имаме состојба каква што заслужуваме. Искрено мислев дека ќе шибаме со по 2000 заболени дневно и ќе завршиме пред нова година со Коронава. Народов очигледно исцвика, ко виде дека се умира и нагло почна да почитува мерки и да се шета со N-95 маски или дупли маски. Така да маските дека не користат, зависи за кого, некој напикан во соба 2x3 м2 со 5 колеги нема да му помогни. Ама има многу луѓе на кои не му е работното место такво, па маска ќе заврши работа и тоа како.
Тие западните држави очекуваа вакцина и одеа со мерки кој мислеа дека ќе дадат резултат,
кај нас се копирше на хартија, а во реалноста беше катастрофа (пр. во 3 саат донесуваш одлука дека од 6 саат 3 дена Куманово ќе биде во карантин) итн.....

Бројката на умрени беше ептен предвидлива уште од април, и со мерки и без мерки ќе беше тука некаде, сомо што без мерки ќе завршеше побрзо, вака на 1000 души и се продолжи животот неколку месеци.
Пак чудно ми е со бројкиве малку, реално ништо не се смени посебно, цела Европа затвори се тоа, па ајде паѓаат бројки, кај нас ништо па пак паѓаат (фала богу). За пример сме :)
Брачата главно се испозаразија на пролет кога немаше карантини за нив, сега во овој бран се заразуваат останатите и нормално е бројкта да опаѓа, само да видеме дали ова е поради нова година или реално почнала надолна тенденција.

А немојте да се грижете за политичарите дека први ќе се вакцинирале, па скоро цела владејачка елита беше позитивна иако ептен ги почитуваа мерките (Караџовски најново).

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.318
Поени од реакции
15.489
Ova e na vtoriot kat na interno vo Kičevo, kade ležat koronašite, posle 2 vrati i skalila do gore, kade ima uste edna vrata koja se čuva zaklučena i se otvora so najava so zvonče......

20210104_174856.jpg

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.804
Поени од реакции
37.809
Батали Бјонс шо пљампа.
Лице заразено со ХИВ, без третман живее 10тина години. Ако почне третман пред да развие сида - 20-50 години. Доколку има развиено сида 10-40 години. Има причина зошто ХИВ/СИДА е ре-класифицирана како хронична болест(претходно беше акутна фатална).
Муабетот за мРНК и рак е малку покомплициран и во моментот се во фаза на истражување вакви методи.
... така ве учат во ЕУ „да пљампате“ кога зборувате за медицински работи? наместо да покажете ниво од ЕУ, останавте со сељачизмот кој го носите со вас кај и да идете,
друго да е човек ХИВ позитивен и може да нема никакви симптоми, да е ХИВ позитивен со симптоми и да е ХИВ позитивен и да има Сида болест, како што беше така си остана нерешен проблем зошто тој што е носител на ХИВ може да го пренесе вирусот, а не и да ја добие болеста Сида (барем извесен период),
кој колку ќе живее зависи од многу работи и од сопствен имунолошки систем, а не од твои искажани интервали барем да дадеше линк од каде ти се, еве ти линк со поинаков временски животен интервал при ХИВ позитивен и оболен од Сида болеста

-луѓето заразени со ХИВ, ако не се лекуваат, развиваат знаци на СИДА во рок од 8-10 години, а не дека живее само 10 год без третман како пишуваш ти,

- времето помеѓу инфекција со ХИВ и заболување од СИДА може да биде 10-15 години, понекогаш подолго, но понекогаш пократко, а не баш како што пишуваш ти од 20-50 години,

и пак ќе кажам, не се пронајде вакцина со мРНК технологија против болеста Сида па и канцер, а се пронајде со мРНК технологија вакцина за КОВИД19, не ми е јасно како може за ова второво толку брзо за неполна година да се најде вакцина по мРНК технологија, кога уште е во фаза на испитување со иста технологија за канцер како кажуваш ти?!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
... така ве учат во ЕУ „да пљампате“ кога зборувате за медицински работи? наместо да покажете ниво од ЕУ, останавте со сељачизмот кој го носите со вас кај и да идете,
друго да е човек ХИВ позитивен и може да нема никакви симптоми, да е ХИВ позитивен со симптоми и да е ХИВ позитивен и да има Сида болест, како што беше така си остана нерешен проблем зошто тој што е носител на ХИВ може да го пренесе вирусот, а не и да ја добие болеста Сида (барем извесен период),
кој колку ќе живее зависи од многу работи и од сопствен имунолошки систем, а не од твои искажани интервали барем да дадеше линк од каде ти се, еве ти линк со поинаков временски животен интервал при ХИВ позитивен и оболен од Сида болеста

-луѓето заразени со ХИВ, ако не се лекуваат, развиваат знаци на СИДА во рок од 8-10 години, а не дека живее само 10 год без третман како пишуваш ти,

- времето помеѓу инфекција со ХИВ и заболување од СИДА може да биде 10-15 години, понекогаш подолго, но понекогаш пократко, а не баш како што пишуваш ти од 20-50 години,

и пак ќе кажам, не се пронајде вакцина со мРНК технологија против болеста Сида па и канцер, а се пронајде со мРНК технологија вакцина за КОВИД19, не ми е јасно како може за ова второво толку брзо за неполна година да се најде вакцина по мРНК технологија, кога уште е во фаза на испитување со иста технологија за канцер како кажуваш ти?!

На страна број 10 (16та страна од документот) ја има медијаната на преживување за лицата без третман. Колку си само грешка.

Attachments

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.804
Поени од реакции
37.809
На страна број 10 (16та страна од документот) ја има медијаната на преживување за лицата без третман. Колку си само грешка.
...леле, темава е коронавирус, ова го спомнав во контекс на :
не се пронајде вакцина со мРНК технологија против болеста Сида па и канцер, а се пронајде со мРНК технологија вакцина за КОВИД19, не ми е јасно како може за ова второво толку брзо за неполна година да се најде вакцина по мРНК технологија, кога уште е во фаза на испитување со иста технологија за канцер како кажуваш ти?!
... во смисол на мРНК технологија за наоѓање на вакцина, колерација ХИВ,Сида, канцер со вакцината за К19!

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
...леле, темава е коронавирус, ова го спомнав во контекс на :

... во смисол на мРНК технологија за наоѓање на вакцина, колерација ХИВ,Сида, канцер со вакцината за К19!
шо кажува професионалец во врска со ова...

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Член од
12 март 2009
Мислења
20.838
Поени од реакции
17.061

Сепак со колективен имунитет ќе завршиме :icon_lol:
еве сабајлово гледам РТС1, до крај на месецот 100,000 вакцини, но сепак планираат ДО КРАЈ НА ГОДИНАТА минимум 20% од населението.... т.е. изгледа не е проблем само имање вакцина, туку и ракување, опрема, стручен персонал...
А има и други ГЛУПОСТИ...почнаа со ЗАКАНИ на лицата кој ќе одбијат вакцина, нема да им се давала здравствена заштита... а АБЕР нема од вакцина
бај тхе веј, ШТО ПРАИМЕ со Медицински лица КОЈ ОДБИВААТ да се вакцинираат, имаше дека во Хрватска 50% доктори одбиваат ????...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384

Medicinsko lice si, taka? Znajs deka sekoj virus e poinakov, taka? Ako si medicinsko lice predpostavuvam imas malce nesto vo glavata i mozes da nosis zaklucoci. Ke ti pomognam: Virusot e poinakov i zatoa eden nacin na vakcina uspeva kaj edniot a druga ne. A ima i sporedni faktori. HI virusot i Sidata se seriozni problemi ama se razlikuvaat od koronava. Ne se siri tolku brzo i lesno, ne predizvika pandemija kako sega i kolku sto citav ekstremno brzo mutiral. Od druga strana pritisokot da se najde vakcina ne e tolku golem kako sega. Koronava go zapre normalniot zivot, hiv ne.

Ete poslikovita sporedba: Ima masini koi sami berat zito. Ama pa jagodkite seuste racno gi birame pokraj toa sto pojdovme na mesecina.

Inace tie sporedbi nemaat nikakva cel osven sirenje strav. Mesto da se drzis na fakti koi proizlegle od studii pravis nekoi sporedbi koi vsusnost nemaat nikakva vrska so vakcinava.
Автоматски споено мислење:

Toa e neizbezno. Vo studiite potvrdija efikasnost od 95%. Znaci od tie 1.000.000 koi se vakcinirani 50.000 sepak ke go fatat, iako ovie sega se seuste so prva doza i ne so maksimalna imunizacija a i plus poblago ke go pominat.

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Пред малку бев на прошетка, километар и нешто и викам ај да бројам колку носат маски, нели се збореше дека мерките давале резултати, сретнав 18 души од кој 2 мали деца, само 6 носеа правилно маска, 1 носеше на муцката, од тие 6 што носеа, 2 беа што растовараа пиво од камионот и продавачката што ги гледаше.

Ако претпоставиме дека вака е во поголемиот дел од државата и ако ги иземеме оние што мораат да носат маски поради работа, ќе дојдеме до заклучок дека одвај четвртина ги почитува мерките.

Вчера Вилипче имал интервју во кое се фалел дека мерките давале резултати, тоа што кафаните биле преполни до 18 место до 21 било добра мерка,
како немало предновогодишни групирања, иако моловите крцкаа, сега малку немаше журки за нова година, ама за да ги видеме резултатите ќе почекаме неколку дена, кога се на се ќе се собере мерките не се виновни за намалувањето, туку тоа што пола го имаме закачено.

Toa e neizbezno. Vo studiite potvrdija efikasnost od 95%. Znaci od tie 1.000.000 koi se vakcinirani 50.000 sepak ke go fatat, iako ovie sega se seuste so prva doza i ne so maksimalna imunizacija a i plus poblago ke go pominat.
Не се месле да го фатат, туку вакцината ги заразува, имаше потврда од тестирањата за вакцината дека од 20 и нешто илјади кој ги вакцинирале нешто над 100 се беа заразиле од првиот обид, а околу 40 во вториот обид (не се секавам сега на точните бројки ама одприлика е така), што и не е мал % на заразени од вакцината, работата е што на тестовите вакцинираа здрави лица па немаше несакани резултати (умрени), сега ќе вакцинираат болни и баш сакам да видам колку би умреле со вакцина.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Не ми е јасно како во Македонија ќе ја складираат и транспортираат вакцината на Фајзер, кога во западниве земји имаат потешкотии тоа да го прават???

Инаку утрово зборев со докторот кој ме следи за мојата болест, рече дека имуносупресивите кои ги пијам за да се контролира болеста ме покриваат многу добро против ковид, не ми се веруваше што ми рече. Според мојата логика, овие требаше да ме ставаат на ризик...

Инаку човекот е специјалист од неговата област, доста истакнат доктор во болницата во Гренобл и се вакцинирал вчера со вакцината на Фајзер а ќе ја прими и втората доза од неа за 3 недели. Рече дека имале состаноци на државно ниво околу актуелнава ситуација и дека се очекуваа оваа година да конечно се смири и да се подобри многу кратно ситуацијата благодарение на вакцините, меѓутоа рече дека се очекува да ја примаме вакцинава секоја година, исто како вакцината за грип.

На вакцинава рече дека се работело над 20 години и дека биле следени луѓе со години, за да се види дали имало негативни долгорочни последици и дека е сосема безбедна да се прими. Ми нагласи дека не ги менува гените без разлика што се збори на телевизија и по интернет.

Ова е спротивно на тоа што ми рече една клиентка која е вработена кај Џонсон и Џонсон, таа се плаши за долгорочните последици, нешто што верувам сите нас не плаши.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
На вакцинава рече дека се работело над 20 години и дека биле следени луѓе со години, за да се види дали имало негативни долгорочни последици и дека е сосема безбедна да се прими. Ми нагласи дека не ги менува гените без разлика што се збори на телевизија и по интернет.
20 години? .....нешто не ми е јасно тука.....на која вакцина се работело над 20 години?

Kajgana Shop

На врв Bottom