Најекономично греење и ладење

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Затоа украунот ја продаваат во црна варијанта, од толку жежок воздух ја топи пластиката и да не се познава изгореното.

Абе цепки се.
Таа метална ја направија, за да се усвити плехот од жештина и кога ја гасиш уште сат два топли по киловат/два изгасната. Поновиот модел од гус ќе го праеле само внатрешната 75кила ќе биди :-D

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Како да прикачам видео околу минутка,Hansolot никако да качи Т преку 65°С на издув? Се мачи 64-64,7..,изгледа е расипан! Зададена 21°, 3 издув 520м3,после луфтирање 10 мин, надвор 3-4 °С.
Зошто да качува такви бројки на зададена 21ц? Стави на 31 и на претпоследен фен и можеби ќе качи, ако не се вклучи заштитата. Во секој случај над 60ц е многу топол издувот, незнам што толку е битно 65 да биде. Особено на волку топло врмеме надвор сигурно не се мачи туку сетинзите или заштитата не му даваат.
@mdeni не свати дека го прчит Хансолот колку бил вруќ?
Штета.... пак само на муабет ;(
Не им стиска да снимат и споделат... или еве да им веруваме дека не знаат како :P

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Не им стиска да снимат и споделат... или еве да им веруваме дека не знаат како :P
А бе ти од кај кого си
од кај партизаните или од кај германците :)? Зашто сумљаш кога ја имаш истата климата дома?
Чекам да се ослободи PCто па да пробам одтаму да го закачам водеото(1:04сек), ова преку мобилен аман ваќе.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Kolku trosi klimava za da izvadi 65,drugo kolku e razlika na zadadena temeratura i tempertura vo prostorija?vaka podesena na 21 treba golema razlika na tempertaura,ili vo prostorijata e okolu 13,14 stepeni,ili otvoreni vrati i prozori za da ja nateras da krene potrosuvacka i tem na izduv ili klimava raboti narodno kazano bez vrska,nekontrolirano sto naveduva na losa modulacija sto ne e bas za falenje.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Штом толку сакаш видеа, еве ти и едно кое беше објавено на форумов пред 2 години https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=qCeyAODakaw Vivax AEMI 09ka (2.5ka) клима со надворешна 23кг, а цена од само 18,000, не на +8, туку на -6 вади близу 50*C... још данас у вашем граду изволте - евтина клима а гром! Фрлајте тоа Мицубишите и Даисекаите ;) .... чорава магија!

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
А бе ти од кај кого си
од кај партизаните или од кај германците :)? Зашто сумљаш кога ја имаш истата климата дома?
Чекам да се ослободи PCто па да пробам одтаму да го закачам водеото(1:04сек), ова преку мобилен аман ваќе.

Ја имам де, ама лани кога мерев на неа, до кај 57С издув највисоко чинам ја имав исфорсирано...
Е сеа мене сондата од термометарот ми беше залепена на средина на лептирот а ти колку што можам да видам ја имаш доста повнатре испикано, па 8С степени повеќе спрема кај мене ми беше сумливо.... ама ете....

Ако ја залепиш сондата на изменуваш мајката до кај ќе крени? Некој да пробал?

btw. Што модел точно е кај тебе Хансолов? Гледам со поновите далечинси е, како на Амберите.... кај мене е со подруго далечинско.

На мицу-то ако ја втерам малку повнатре (не одозгора да виси пред лептирите како што ми е сега туку со штипка на лептир прицврстена и навнатре насочена) ми покажува отприлика 2С повеќе.... не дека тоа е многу.... ама при пресметката на COP, тие 2 степена повеќе deltaT прават доста разлика ;)

@matej2007 си кажа убаво дека мерел после проветрување.

@Dr Zmigo Виваксов магијаaaa.... туку не мдрка ич, дан му е заглавена стрелкана :P
Фрлајте тоа Мицубишите и Даисекаите ;) .... чорава магија!
Аа не фрлајте така набрзанка... дан дојт сметката бабачко ко степениве на издув ;)

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Kolku trosi klimava za da izvadi 65,drugo kolku e razlika na zadadena temeratura i tempertura vo prostorija?vaka podesena na 21 treba golema razlika na tempertaura,ili vo prostorijata e okolu 13,14 stepeni,ili otvoreni vrati i prozori za da ja nateras da krene potrosuvacka i tem na izduv ili klimava raboti narodno kazano bez vrska,nekontrolirano sto naveduva na losa modulacija sto ne e bas za falenje.
Фала богу нема да се глупирам со отворени прозори и незнам што за да на некого тука на форум да му докажувам нешто за некој модел на клима без разлика на потекло! Не се замарам постојано да следам да мерам и пазам туку сосема случајно по луфтирање ја видов Т. Истото и лани ја приметив само што надвор беше некој минус 2-3 степени и само сликав ама не ја пуштив на форум да не таласам,а мерачето го имам од лани! И ова тука го споделувам само ради членовите кои сакат да ги видат сите информации во врска со некој модел во случајов со Gree Hansol 12000btu! Друго барем овој модел на Грее е познат на корисници по целиов Балкан дали модулира грее и колку троши и има само пофалби. Колку троши мене ми е највердостоен мерачот од ЕВН околу 250евро по сезона, за разлика од предходно кога грејна сезона ме кошташе 800евро и јаче на градско парно!
Понатаму кога ќе ја начекам ќе пуштиме уште некое видевце и тоа на минусче! :)
btw. Што модел точно е кај тебе Хансолов? Гледам со поновите далечинси е, како на Амберите.... кај мене е со подруго далечинско.
Screenshot_20200927-225626_Chrome.jpg

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Ја имам де, ама лани кога мерев на неа, до кај 57С издув највисоко чинам ја имав исфорсирано...
Е сеа мене сондата од термометарот ми беше залепена на средина на лептирот а ти колку што можам да видам ја имаш доста повнатре испикано, па 8С степени повеќе спрема кај мене ми беше сумливо.... ама ете....

Ако ја залепиш сондата на изменуваш мајката до кај ќе крени? Некој да пробал?

На мицу-то ако ја втерам малку повнатре (не одозгора да виси пред лептирите како што ми е сега туку со штипка на лептир прицврстена и навнатре насочена) ми покажува отприлика 2С повеќе.... не дека тоа е многу.... ама при пресметката на COP, тие 2 степена повеќе deltaT прават доста разлика ;)

@matej2007 си кажа убаво дека мерел после проветрување.

@Dr Zmigo Виваксов магијаaaa.... туку не мдрка ич, дан му е заглавена стрелкана :P

Аа не фрлајте така набрзанка... дан дојт сметката бабачко ко степениве на издув ;)
Ti vnimavaj na ne propustis nekoj defrost, da ne kacis temperatura na Mitsu poveke od 21, i oblecete familijarno zivri t.e. gaki do gusa..... hahahha.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Таа метална ја направија, за да се усвити плехот од жештина и кога ја гасиш уште сат два топли по киловат/два изгасната. Поновиот модел од гус ќе го праеле само внатрешната 75кила ќе биди :-D
Аууу колку не насмеа и си смешен, а и тие што те лајкнале па све кој од кој....еве ти друг метален панел со реклама дека зрачи топлина како радијатор ама и кошта...1700евра за 3,5кw, и 2600еу за 5.5kw верзија....за жал ниеден маж не се најде овде на 1000еу субвенции да се опрчи уште 700еу и да ни каже колку е добра оваа конзолна од 1700еу и ја спореди со Укроун од 700еу:kuracc:
Рекламата е оваа...

Но овде нема никаков грејач, иако рекламата делува како да е радијатор со некој божем грејач...тоа е за науки да наседнат...едино што овде има за 1700еу е што панелот е метален а не пластичен и ништо повеќе.
Инаку секако дека металот повеќе држи топлина...види на 40сек од видеово, постирано и дискутирано на темава пред околу 2 год. муабет.
Podnoto ne e mnogu ekonomicno. Prvicnata investicija e golema, inertnosta e golema, ekonomicnosta na toplotnite pompi vozduh-voda e ocajna, a i nema moznost za retro-fit.

Po potreba duva za pobrzo da ja postigne temperaturata, no koga temperaturata e dostignata, moze da prekine so duvanje i da go zagreva samo panelot koj zraci toplina kako radijator od parno.
Vo BG cenata za 3.5 e vo rangot okolku 1700 EUR za 3.5 (https://www.klimaticite.bg/p/daikin/invertoren-klimatik-daikin-nexura-fvxg35-k-rxg35-l), no po specifikaciite e vo rangot na klima od 500 eur.

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.085
Аууу колку не насмеа и си смешен, а и тие што те лајкнале па кој од кој....еве ви друг метален панел со реклама дека зрачи како радијатор топлина ама кошта 1700евра за 3,5кw, и 2600еу за 5.5kw верзија....за жал ниеден маж не се најде овде на 1000еу субвенции да се опрчи уште 700еу и да ни каже колку е добра оваа конзолна од 1700еу и ја спореди со Укроун од 700еу:kuracc:

Инаку секако дека металот повеќе држи топлина...види на 40сек од видеово, постирано и дискутирано на темава пред нгде 1 год
А да кажеше дека "таа" од 2000 еура неможе константно да грее во мод на радијантно греење,туку по пола саат. Ма џабе и да може! Нема површина,нема ребра,ламели,се на се пола квадрат алуминиум!
@ZigZag1115 е во право ;) Само сто кила гус :D

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Аууу колку не насмеа и си смешен, а и тие што те лајкнале па све кој од кој....еве ти друг метален панел со реклама дека зрачи топлина како радијатор ама и кошта...1700евра за 3,5кw, и 2600еу за 5.5kw верзија....за жал ниеден маж не се најде овде на 1000еу субвенции да се опрчи уште 700еу и да ни каже колку е добра оваа конзолна од 1700еу и ја спореди со Укроун од 700еу:kuracc:
Рекламата е оваа...

Но овде нема никаков грејач, иако рекламата делува како да е радијатор со некој божем грејач...тоа е за науки да наседнат...едино што овде има за 1700еу е што панелот е метален а не пластичен и ништо повеќе.
Инаку секако дека металот повеќе држи топлина...види на 40сек од видеово, постирано и дискутирано на темава пред околу 2 год. муабет.
Виде ти шо има внатре, таму беше ко ја конструираа тебе те побараа. Што не купиш ти па да споредиш, тебе малце ќе те фати за двете секако по 100евра ги набавувате вашиве :)
Што ти е гајле тебе кој ми лајкувал јас не ти сум крив, што тебе двајца ти лајкуваат.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Виде ти шо има внатре, таму беше ко ја конструираа тебе те побараа. Што не купиш ти па да споредиш, тебе малце ќе те фати за двете секако по 100евра ги набавувате вашиве :)
Што ти е гајле тебе кој ми лајкувал јас не ти сум крив, што тебе двајца ти лајкуваат.
Не ме викнале ама у структурава тебе што не те почеша да искешираш 1700евра....ко си теле што не ги фукна 1700 за да видиш што има внатре чисто од радозналост?

Од твоево нема никој фајде да види што и да напишеш, може само да ти се дига адреналинот што ете си ми реплицирал за егото да ти се покачи.
Зачленет си 2018та (а јас 2006та)
Имаш едвај мизерни 204 мислења наспрем моите 4500....ако имаш некој логичен предлог за ефтино греење, ама да небиде циничен или саркастичен туку Нормален ке те подржам, ама да ми се серкаш на секој пост со кловновски постови е мизерно и има да го јадеш зашто темава не е направена само за Топуци како тебе да пишат што ке им прдне и немаат респект кон поискусни...

А да кажеше дека "таа" од 2000 еура неможе константно да грее во мод на радијантно греење,туку по пола саат. Ма џабе и да може! Нема површина,нема ребра,ламели,се на се пола квадрат алуминиум!
@ZigZag1115 е во право ;) Само сто кила гус :D
Он е 10год назад и сеуште не разбрал дека за премин од греење со ќумбиња во греење со клима-техника се прави само со инвестиција во изолација...ако сте двајцата согласни за ГУС, слободно отшетајте у темата за греење на дрва, ама да ни кажете и колку ГУСот троши м3 иверица картони и гуми месечно за вашите дивоградби - легализирани у некое таму свирипичино изградени 300м2 со малтер цигла 25цм без малтерена фасада

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Не ме викнале ама у структурава тебе што не те почеша да искешираш 1700евра....ко си теле што не ги фукна 1700 за да видиш што има внатре?

Од твоево нема никој фајде да види што и да напишеш, може само да ти се дига адреналинот што ете си ми реплицирал за егото да ти се покачи.
Имаш едвај мизерни 204 мислења наспрем моите 4500....ако имаш некој логичен предлог за ефтино греење, ама да небиде циничен или саркастичен туку Нормален ке те подржам, ама да ми се серкаш на секој пост со кловновски постови е мизерно и има да го јадеш зашто темава не е направена само за Топуци како тебе да пишат што ке им прдне и немаат респект кон поискусни...
Да те почекам да не ти текни да придопишиш уште нешто или...

Мисир еден ти ми реплицираш мене види убо.
Кој те спомна тебе, оди помочај ја надворешната да не ти замрзни надвор :D
Нешто изнервиран си да не ви вратија денес некоја клима расипана што е уште под гарнција.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.085
Не ме викнале ама у структурава тебе што не те почеша да искешираш 1700евра....ко си теле што не ги фукна 1700 за да видиш што има внатре чисто од радозналост?

Он е 10год назад и сеуште не разбрал дека за премин од греење со ќумбиња во греење со клима-техника се прави само со инвестиција во изолација...ако сте двајцата согласни за ГУС, слободно отшетајте у темата за греење на дрва, ама да ни кажете и колку ГУСот троши м3 иверица картони и гуми месечно за вашите дивоградби - легализирани у некое таму свирипичино изградени 300м2 со малтер цигла 25цм без малтерена фасада
Хаха :ROFLMAO: Психоанализава ти е за "седи кец"! Повеќе самиот откри за твоите комплекси отколку што нас ни погоди ;)
И сега викаш изолација требало? Хммм... а,ја па се чудев. Знам нешто на "и" почнуваше ама никако да ми текне ;) Ете да не беше твојот конструктивен 4501-ви пост и никогаш не ќе се сетев:rolleyes:

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Хаха :ROFLMAO: Психоанализава ти е за "седи кец"! Повеќе самиот откри за твоите комплекси отколку што нас ни погоди ;)
И сега викаш изолација требало? Хммм... а,ја па се чудев. Знам нешто на "и" почнуваше ама никако да ми текне ;) Ете да не беше твојот конструктивен 4501-ви пост и никогаш не ќе се сетев:rolleyes:
Чудно ми беше претходно можи дека од почеток не ги читав препирањата на членови од форумов со чоеков. Неколку пати забележав дека намерно ги извртува работите и се обидува да подметни некоја невистина со која ќе си ги испофали климите што ги продава.
Ќе напиши понекогаш паметно нешто, ама ко ќе влези во фазонот негов за да докажи дека сѐ се врти околу него и другите се мивки, ми се чини дека тогаш тоа што е способен да го изработи ни ретардиран чоек тоа не го прај. Кај шо не го бараш таму ќе се лупни кавга да фати. Со толку биполарен чоек да си немаш работа, освен ако не ти служи за ладење на таша..те :D (како во случајов).

Kajgana Shop

На врв Bottom