Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Nexurata osloboduva toplina na ist nacin kako sto osloboduvaat toplina drvata pri sogoruvanje
Znaci ( zraci toplina ) kako radijatorite a ne duva.[DOUBLEPOST=1542215191][/DOUBLEPOST]Eve parapetna konzolna inverter klima so odlicni specifikacii

https://klimi.mk/product.php?id=177

Sekako vakov vid na inverter klimi se postavuvaat kako radijatorite nisko i treba poveke prostor.

Последно уредено:
Nekoj ako saka da mi objasni sakam vo dukan da stavam klima posto nema haier 5.5kw vo setec dali se isplaka razlikata od 49000 do 35000 za da zemam haier 7.2kw ili da pocekam da dobijat 5.5kw. Inaku dukanot e 36 m2 so visina 4m bez izolacija.

Nekoj ako saka da mi objasni sakam vo dukan da stavam klima posto nema haier 5.5kw vo setec dali se isplaka razlikata od 49000 do 35000 za da zemam haier 7.2kw ili da pocekam da dobijat 5.5kw. Inaku dukanot e 36 m2 so visina 4m bez izolacija.
Mnogu ke bide 7 kw inverter klima ako ne ti se brza pocekaj da donesat 5.5kw i zemi ja 5.5kw Haier inverter.

Ако сакаш без дување ставаш подно и радијатори и ги врзуваш на моноблок и бафер и готово.
Podnoto ne e mnogu ekonomicno. Prvicnata investicija e golema, inertnosta e golema, ekonomicnosta na toplotnite pompi vozduh-voda e ocajna, a i nema moznost za retro-fit.
Koja cena e taa Daikin Nexura i dali duva kako standardnite inverter klimi ili zagreva kako radiator ( zraci toplina ) ?
Po potreba duva za pobrzo da ja postigne temperaturata, no koga temperaturata e dostignata, moze da prekine so duvanje i da go zagreva samo panelot koj zraci toplina kako radijator od parno.
Vo BG cenata za 3.5 e vo rangot okolku 1700 EUR za 3.5 (https://www.klimaticite.bg/p/daikin/invertoren-klimatik-daikin-nexura-fvxg35-k-rxg35-l), no po specifikaciite e vo rangot na klima od 500 eur.

Za klimata e biten volumenot koj treba da se gree, a ne kvadraturata.
Za 36kv so normalna visina na stan od 2,60 do 2,70 imas volumen od 95-100m kubni i toa e prostor vo koj e dovolna 18-ka.
Za 36kv so visina od 4m imas duri 144 kubni metri sto e 50% poveke od prethodnata situacija i normalno ke ti treba pojaka klima, taka da logicen izbor ti e tokmu taa 24-kata ili tie 7kw kako sto kazuvas.
Tolkava kubatura povlekuva i zgolemeni trosoci za greenje pa treba ako mozes da go spustis plafonot, ako stavis poslaba klima nema da se zgree dovolno prostorot.

Ako si na Industriska tarifa zemi si 7ca, mnogu pobrzo ke go zgrees prostorot nautro.
Na industriska tarifa greenje navecer so odrzuvanje ne se isplati, a sigurno preku nokj nema da go grees prostorot.
Sabajle prostorot ke ima dosta niska temperatura (moze i 10C vo najladnoto) i ke ti treba golem kapacitet za da toa brzo go zgrees, a toj kapacitet za dukjan e obicno duplo od kvadraturata na dukjanot.[DOUBLEPOST=1542231965][/DOUBLEPOST]Овластен сервис на Вивакс во Хрватска НЕ вакумира, и им треба цели 8 саати за монтажа на 3,5ка....што ли прават нашиве "полуовлстени" монтери што монтираат Вивакси на сите страни ако вака во ХР се монтира од овластен сервис :D
И тоа солено 150евра платена монтажава без вакумирање, чиста пљачка.
http://www.elitemadzone.org/p3864087
makojVivax.jpg

Последно уредено:
Еве како се врши монтажа на Vivax клими од овластен сервис во нашето соседство: http://www.elitemadzone.org/p3864087

Нема вакумирање, 2 метри цевки, му стаиле и едно индукторче со образлошение дека тоа било громобран. :LOL:

Осум часа работа за само 150 евра! :eek:
Читајте ги и постовите што следат, добар хумор за пред спиење. :LOL:

Сега сите поверувајте дека монтажата навистина е извршена од страна на овластен сервис. [emoji38]
Без никаков доказ со слика од гаранцијата и да се види кој се има потпишано.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Jas koga go kupiv Vivax inverter firmata ( servisot ) sto mi go montirase go montirase so 4 metri bakarni cevki so fakumiranje na vakum pumpa 25 minuti.
Jas sum prezadovolen od monterite odlicno si ja zavrsija rabotata.

Дефинитивно најекномично е Соларно греење. Грејната сезона ја намалува од 6 месеци на 3, каде што месециате октомври, ноември и март немате никаков трошок за струја, а другите (постудените месеци) декември, јануари и фебруари сметката за струја се значително намалува. Пример на следниот линк https://www.youtube.com/watch?v=5YrhHtg_7ws а за повеќе гуглајте "Соларно греење" или слично.

Дефинитивно најекномично е Соларно греење. Грејната сезона ја намалува од 6 месеци на 3, каде што месециате октомври, ноември и март немате никаков трошок за струја, а другите (постудените месеци) декември, јануари и фебруари сметката за струја се значително намалува. Пример на следниот линк https://www.youtube.com/watch?v=5YrhHtg_7ws а за повеќе гуглајте "Соларно греење" или слично.
Неможам да се сложам. Ова е решение за топла вода летно време. А ако постигне некој киловат зимно само на среќа. А летно време ќе се топи железо со толку вакуумски цевки.

Имено подобро е да се оди на Соларен фотоволтаик со Грее Хансол како што има во понуда. Со тоа ладењето барем ќе е бајаги намалено, а и греењето колку толку потпомогнато од фотоволтаикот.

Неможам да се сложам. Ова е решение за топла вода летно време. А ако постигне некој киловат зимно само на среќа. А летно време ќе се топи железо со толку вакуумски цевки.

Имено подобро е да се оди на Соларен фотоволтаик со Грее Хансол како што има во понуда. Со тоа ладењето барем ќе е бајаги намалено, а и греењето колку толку потпомогнато од фотоволтаикот.
Точно дека има недостатоци но и има дел што фунционира, прво јас имам соларен систем за топла вода и тој незнам како но работи и во зимски услови на тепература под нулата. Исто така не напоменав за летно време ако не се користи треба системот да се заштите од дирекно изложување на сонце.

Дали може да пратеш линк системот кој ти го препорачуваш соларен фотоволтаик со грее хансолл

Повели.
https://www.greeonline.com/products/gree-solar-hybrid-hi-wall-inverter-air-conditioner

П.С. И јас имам солар за топла вода, и затоа и ти кажувам дека нема да функционира. Од проста причина наречена капацитет. Глупаво е за солар да се брка капацитет во зима, него приоритетот му е за лето. Ќе е многу скапо, а ефектите лимитирани. Кај солар монгу пологично е да се бара да ЛАДИ, бидејќи природно распределбата е многу подобра. Колку повеќе грее сонце, тебе ти треба повеќе ладење. Значи соларот е поефикасен. А за греење е обратно, тебе ти треба греење кога нема сонце. И затоа нема логика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom