Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Си лупа глупости Муареми, не му е прв пат . . .
Само крева паника кај акционерите и си игра со ценовно чуствителни информации кои се казниви по закон.
Ајде сега мислете вие кои се тие три банки што ќе ги судат за криминал.
Вистински партиски полтрон на Заев и другарче на Боки 13. Работи по нарачка и политичка агенда.
Тој секогаш најавува крупен криминал дека уловил :D :D . . . . Беше ѕвезда во успон на 1 ТВ. Какви блескави интервјуа дава мислиш Елон Маск е :D:D:D.
Де Мијалков, Де Камчев, Де Тето го лови, а сега дури и три банки ќе лови . . .
Абе зелен Муареми банките можат да даваат кредити на убави очи ако за тоа не се бунат акционерите и ако законски ги резервираат.
На Тето кој го обвинуваа за криминал тежок 200 милиони евра владата му даде и субвенции :D:D:D . . .

Поради ликови како Муареми немаме ни берза, ни економија . . .
Исто беше и со ЗК Пелагонија. СЈО и Муареми беа главни ѕвезди без никаква одговорност.
Провладините тролови таа хајка ја дуваа по форуми и медиуми. Акцијата падна 50%. И после цели 2 години нема никакво обвинение и криминал. А колку ли само беа театрални...
Единствено 2 години парите на над 650 мали акционери беа заробени. И никој од СЈО, па ни Муареми не одговара за тоа што малите акционери беа поебани.
Јас си кажав за ЗК Пелагонија и хајката таму, а @SE(ze)ZAM може да објасни како Муареми го откри криминалот во Тето од 200 милки.

Ne znam za vas kako percipirate stvarno ama da kupis akcija na 10.000 koja denes kosta 18300 po tri godini i popatno da zemesh 2-3000 denari dividendi so moznost da zemes uste dve dali e bash ednakvo na toa da gi stavis vo banka i da dobiesh ekstra kamata od 4% kako vo eurostandard ?????
Akcii ima NLB raboti kako navien saat sekoj so svoj pamet mozno e da ne gledam toa sto vie gledate no ekranov mi vika deka sega za sega ne gresham ;)
SBT ne bi rekol deka ne mrda od mrtva tocka naprotiv ovaa godina ke bide istoriska najdobra i tamu ocekuvam bombasticna najava mnogu brzo !!!

...Абе зелен Муареми банките можат да даваат кредити на убави очи ако за тоа не се бунат акционерите и ако законски ги резервираат...
Може да дадат кредит на кого сакаат освен на сопственикот за купување на акции со кредит од сопствената банка. Тоа е незаконскиот дел на кој укажува Муареми.

Ne znam za vas kako percipirate stvarno ama da kupis akcija na 10.000 koja denes kosta 18300 po tri godini i popatno da zemesh 2-3000 denari dividendi so moznost da zemes uste dve dali e bash ednakvo na toa da gi stavis vo banka i da dobiesh ekstra kamata od 4% kako vo eurostandard ?????
Akcii ima NLB raboti kako navien saat sekoj so svoj pamet mozno e da ne gledam toa sto vie gledate no ekranov mi vika deka sega za sega ne gresham ;)
SBT ne bi rekol deka ne mrda od mrtva tocka naprotiv ovaa godina ke bide istoriska najdobra i tamu ocekuvam bombasticna najava mnogu brzo !!!
Јас не реков дека ќе пропадне/ат сега, туку одговорив на цитираната порака каде велам дека пропаѓа банка секој 10 години, СБТ последниве години имаше добивка од неколку десетици милиони, и 10-тина години тапка во место, а била една од подобрите фирми која давала убава дивиденда спрема цената на акцијата што ја имала,
затоа ако случајно некоја банка пропаѓа во иднина, СБТ би била кандидат поради тоа што нема резултати, како за споредба ТТК е за 50% помала бнака во секој поглед и прави многу поголема добивка, ја исплаќа цела и пак ја зголемува добивката, за разлика од СБТ, кај која добивката оди надоле.
Овој да не го чита форумот, вчера ја споменав Силк Роуд банка која се спасила од пропаѓање и можни банки за пропаѓање (во следните 10 години) ТТК и СБТ според работењето на менаџментот, можеби утре ќе ТТК нема да дели дивиденда и ќе инвестира во капиталот, а во СБТ ќе намалат со крадење (знаете на кој мислам).

Druze mnogu si negativen i slabo baratash so informacii pa ima i logika zosto imaah pogreshni odluki :)
SBT ke bide bomba i veke podolgo vreme pregovara za prodazba a cenata e nekade nakaj 3600-4000 denari ako nekad idesh nakaj Makpetrol vidi go objektot nov na SBT mislam deka e pri kraj :)
A koga veke pominuvash pokraj MPT prashaj utre dali im legnale parite posto gledam apasiev pishal post deka utre ja mazat Telma za sdsm vprocem ne za dzavbe denes pomina blok od 320 akcii na 67.000 od utre ke ja terame nakaj 100.000 :)

Треба да прочепкаш кој брокерски куки ти нудат купување на такви инструменти, кај нас Илирика, Шпаркасе, КМБ... а имаш и Странски брокерски куки.
Во врска со СП500, одличен индекс за пасивно инвестирање, минимум >20г. Издвојуваш сума што нема да ти треба 20-30г купуваш ЕТФ (Вангард) ги вложуваш и спиеш. Годишен просечен поврат 5-7% ... накратко така.

Инаку имаш друга нишка тука - тргување со странски хартии од вредност... таму постирај за се надвор од МСЕ...

Ја начнавте темата за странски берзи и индекси. Има некој искуство со S&P 500? Како е постапката кај брокерите, има некои специфики? Долго време гледам ама се уште не сум се решил. Знам дека е добар индекс, па ако има некој инвестирано може да сподели каква е целата постапка

Druze mnogu si negativen i slabo baratash so informacii pa ima i logika zosto imaah pogreshni odluki :)
SBT ke bide bomba i veke podolgo vreme pregovara za prodazba a cenata e nekade nakaj 3600-4000 denari ako nekad idesh nakaj Makpetrol vidi go objektot nov na SBT mislam deka e pri kraj :)
A koga veke pominuvash pokraj MPT prashaj utre dali im legnale parite posto gledam apasiev pishal post deka utre ja mazat Telma za sdsm vprocem ne za dzavbe denes pomina blok od 320 akcii na 67.000 od utre ke ja terame nakaj 100.000 :)
Јас не сум негативен, туку реален, фактот е дека од 2010г СБТ тапка во место додека сите останати растурале (можеби и вкупно е во загуба ако ги собереш добивките), во иднина можеби ќе ја биде, ама премногу е мала и неликвидна (зеро спрема КМБ) за да има некакво придвижување на берзата, пак ти велам дека тоа беа кандидати кој можат да пропаднат, а не дека сигурно ќе пропаднат, останатите банки се горе доле доста најадени за да пропаднат сега за сега.

МПТ требаше уште лани да го добие делот од ГАМА, ама уште не може поради законски пречки, па еве пробуваат со закон во собранието да го протуркаат незаконското, сега пред малку прочитав дека го блокирале со амадмани (или ќе го блокираат), па можно е да не помине оваа годниа.

Јас не сум негативен, туку реален, фактот е дека од 2010г СБТ тапка во место додека сите останати растурале (можеби и вкупно е во загуба ако ги собереш добивките), во иднина можеби ќе ја биде, ама премногу е мала и неликвидна (зеро спрема КМБ) за да има некакво придвижување на берзата, пак ти велам дека тоа беа кандидати кој можат да пропаднат, а не дека сигурно ќе пропаднат, останатите банки се горе доле доста најадени за да пропаднат сега за сега.

МПТ требаше уште лани да го добие делот од ГАМА, ама уште не може поради законски пречки, па еве пробуваат со закон во собранието да го протуркаат незаконското, сега пред малку прочитав дека го блокирале со амадмани (или ќе го блокираат), па можно е да не помине оваа годниа.

Na sred badnik :)

Attachments

• 20201224_190035.jpg
    20201224_190035.jpg
    129,8 KB · Прегледи: 65
Ovaa odolgovlekuvanje pod prevez na patriotizam na zakon za GAMA pocnuva da mi lici na davanje posledna sansa za dokup na MPT.
Автоматски споено мислење:

Ovaa nedela pominaa 400 akcii.Koj kupuvase ?

Мене искрено ме интересира дали некој од форумов купува акции од SBT и зошто?

Мене не ми текнува ниту една добра причина моментално да се купи SBT. Не даваат дивиденда.
Па соодветно ако се споредат со UNI како средни банки, недо добивка и вреднување ништо нема на нејзина страна.

Ne e prashanje koj kupuva tuku koj prodava MPT ama cim vo blok pominaa 320 garant od eden dzeb u drug dzeb prefrla

Мене не ми текнува ниту една добра причина моментално да се купи SBT. Не даваат дивиденда.
Па соодветно ако се споредат со UNI како средни банки, недо добивка и вреднување ништо нема на нејзина страна.

Najiskreno jas malku kupuvam posto zadnja ponudena za kupuvanje e 3600 a i baraat 4000 :)
UNi kupuvaat fondovi i ne im e losha mislata taa akcija sega bi trebalo da e nad 3000 ama nikoj ne saka da ima ozbilna vrska site sakaat za onaka :)

Јас ја купував на 2000, 2100 и на 1800 пред цц2г, веќе ја исчистив на 2600

Порано беа подобри, делеа дивиденда, а јас ја пикирав чисто поради продажбата (чисто шпекулативно со 20% од портфолиото) ја фатив на самиот старт кога имаше обид за преземање... но мислам дека се откажаа од тоа преземање...

SBT se tepaat tabori za prevlast pomedju sebe, UNI vleguvaat fondovi, prashanje na vreme koga se zadovolat so kupuvanje i ke ja izdigaat akcijata zashto momentalno im najeftina podceneta akcija od banki.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom