Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Билдеришта,периодов се спремам физички за натпревар и имам по 2 тренинга од кој што едниот е во теретана и кардио кое што не го практикував баш но сега ќе морам. Со исхраната сум океј ,но ми треба суплемент пред се за побрзо опоравување на телото и мускулите од тренинг поточно да ми помогне во целиот процес.Од суплементација не сум зимал ништо само некои витамини од типот на магнезиум и цинк.Поздрав :)
BCAA(амино киселини) или само глутамин

Билдеришта,периодов се спремам физички за натпревар и имам по 2 тренинга од кој што едниот е во теретана и кардио кое што не го практикував баш но сега ќе морам. Со исхраната сум океј ,но ми треба суплемент пред се за побрзо опоравување на телото и мускулите од тренинг поточно да ми помогне во целиот процес.Од суплементација не сум зимал ништо само некои витамини од типот на магнезиум и цинк.Поздрав :)
Креатин, Веј, Бцаа, Глутамин..Мое мислење дефинитивно Креатин и Протеин, а од витамини Магнезиум ама веќе користиш.После првиот тренинг доза протеин и 5г креатин и ќе ти биде подобро (y) , после 1х можеш веќе да имаш post workout оброк.Ама најбитно е добар сон

Ако треба да бирам едно глутамин или бцаа? Или едноставно да си земам whey?
EAA vo prav, kreatin i dextroza odma posle trening. Posle 30-45 min dobar obrok. Whey izmejgu obroci. Za izdrzlivost na natprevar dobra hrana bogata so hidrati a od suplement eaa, kreatin i 2gr beta alanin.

Сакам малце и за Физик категоријата да напраам муабет.
Повеќето фанови на бб оваа категорија не ја сакаат и нормално не е толку атрактивна кога речиси пола тело не се оценува. Нозете не се оценуваат, видлив е само долниот дел од нозете и затоа често делуваат безвезе на сцена а речиси сите од овие момци апсолутно ги вежбаат и нозете. И во главната категорија (open) да им стават шорцеви, многу ѕверови ќе изгледаат непропорционално и како да не вежбаат нозе зашто едноставно делот под коленото е најтенкиот дел на телото, едино листовите се видливи како некаков мускул.
Ова е категорија која највеќе одговара на описот на @desolat т.е. нема ништо претерано, не висат стомаци, нема гротескни фигури и широки неатлетски струкови, како и преголема количина на мускул. Иако, сметам дека категоријава почнува да се доближува до Класик, и апсолутно треба да убацат лимит на тежина во однос на висина, нешто што во класик веќе постои.
Најмногу се оценува ширина на рамења и тенок струк, значи однос рамења и струк е вајда главен параметар за оценка во оваа категорија. Рамен стомак и стомачни исто е еден од главните параметри. На сцена се настапува со позирање а не со стегање како во другите категории. Океј направив некој осврт иако повеќето веќе знаете што е како е категоријава.
Победа во оваа категорија сметам дека е најтешка за еден учесник, од проста причина што има премногу конкуренција, премногу слични типови на тела и најмногу учесници, дупло повеќе него ли во останатите класи.
Брендон Хендриксон тепаше годинава, втора негова титула, иако сметам дека Андре Дуи романецот апсолутно најдобар беше на сцената. Џереми Буендиа е четирикратен шампион во оваа категорија, не учествуваше две години по ред и сметам дека ќе ги растуреше сите на сцена ако беше присутен. Рајан Тери е според мене секогаш потценет натпреварувач и можеби од сите на сцената го има најмногу она Физик, Beach-Body присуство на сцената.
Не го прават овие момци тој wow фактор што го прават поголемите категори, сосема јасно и нормално, али имам респект зашто многу од нив вложуваат максимум во тоа што го прават. Секако дека овој тип на тело е поздрав и пооптимален за нормално функционирање во животот, затоа не секој може и е спремен да учествува во друштво на најголемите момци. Така да не би менувал премногу овде, ако е до мене, би вовел само лимит во килажа со однос на висина, бидејки веќе и овде почнуваат да забегуваат пропорциите.
Види, не су проблем категорие, него правац у кој се движив. Еве ке гу земемо за пример твоју категорију. Прву годину Буендиа победи сс 72-73 кг, сг е 85кг. Исто и Брендон мислу дека искочи сс 84-85кг на 172цм. Френк Зејн зема Олимпију сс 84кг.

Ova e ubo

Шон Роден беше дел од таа естетска страна на бодибилдингот. Штета што не доби шанса да ја брани титулата.

Креатин, Веј, Бцаа, Глутамин..Мое мислење дефинитивно Креатин и Протеин, а од витамини Магнезиум ама веќе користиш.После првиот тренинг доза протеин и 5г креатин и ќе ти биде подобро (y) , после 1х можеш веќе да имаш post workout оброк.Ама најбитно е добар сон
Магнезиум не е витамин, туку минерал.
Веј, глутамин и бцаа, ако не ги користиш разумно и ајде да не речам паметно т.е правилно нема да осртиш горе доле никаков бенефит. Поготого веј после тренинг ти е тотално непотребно. Интернетот т.е јутубот од каде ви се количински исцрпени поголемиот дел од информациите е тотално погрешно. Секој еден примарен потег, влечи уште минимум 2 други кои секундарно вршат други контра ефекти.

Подготовки за натпревар не се прават на форум, потребно е стручно лице кое ќе ти го изработи цел процес...

Мое субјективно мислење, мислу дека Крис га достигна пик и дека ако додаде још масу ке га изгуби флоу. Искрено мене тело на Теренса ми се највише свиѓа.

Магнезиум не е витамин, туку минерал.
Веј, глутамин и бцаа, ако не ги користиш разумно и ајде да не речам паметно т.е правилно нема да осртиш горе доле никаков бенефит. Поготого веј после тренинг ти е тотално непотребно. Интернетот т.е јутубот од каде ви се количински исцрпени поголемиот дел од информациите е тотално погрешно. Секој еден примарен потег, влечи уште минимум 2 други кои секундарно вршат други контра ефекти.

Подготовки за натпревар не се прават на форум, потребно е стручно лице кое ќе ти го изработи цел процес...
Мислев на витамини и минерали а напишав само витамини дека ми беше мака да пишам реферати и да должам па да скаратам ама џабе.А дали дечкото ќе знае како да ги користи, тоа е сепак негова работа, која што може да ја најде на гугл за 1 минута.А за веј лично не пијам после трениг и дека треба за натпревар да се спрема со некој по стручен, се сложувам исто и за делот околу суплементација се си во право, Ама за некои работи кој ги има на гугл и се пребаруваат во неколку минути, нема ние да губиме пола сат за да му го олесниме процесот..Ние даваме насоки а другото останува на него, Поздрав и ништо лично, сепак е форум па си имаш право на мислење, све пет;)И за натпревар одлучуваат ситници а тие ситници ги "прават" тренерите а не ние на форумов

Последно уредено:
Ima li nekoj kupeno gym maniac wall od runners da spodeli iskustvo?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom