Toshiba ne e ocajna na greenje,samo sto javno i iskreno gi objavuva podatocite na nominalnata vrednost.Па Хансолот и У-Краунот последно се продаваа по слична цена колку што се сеќавам. Служена е само неколку месеци.
Јас сигурно нема да ја дадам ни за 12-13.000 а сум ја платил над 40.000. Секако ја користиме како скапа и преплатена греалица за октомври и ноември кога нема потреба од сериозно греење и температурите се над 10 степени.
Иначе мене ми понудија 6.000. Толку вредела. Можеби и стварно толку вреди. Е сега што бевме добри за стрижење кога ги купувавме.....
Ќе ја чувам да ме потстува уште еднаш да си немам работа вакви фалш произвоводи и брендови како Грее. Најмногу ми е криво што и Мицубиши СФ35 можев да ја земам за само 2-3.000 плус, после попусти.
Иначе во Бугарија новиот У-Краун 3,5 со R32 фреон и PDesignH од мизерни 3KW и А++ е 1800 лева или околку 55.000 ден. Ако не се лажам некои овдека ја платија и над 70.000.
Доколку се правилно димензионирани и доколку вистински го испорачуваат тоа што е на хартија не би требало има има голема разлика во потрошувачката.
Јапонците се генерално објективни. Тоа што е на хартија тоа и го добиваш. Пример Тошиба јавно ги објавува податоците, и секој може да види дека се очајни за греење и секоја клима на греење е за една големина помала од декларираната. Така на пример, ако сакаш 3,5 односно 12ка во стварноста треба да гледаш 16ка.
Кај кинезите хартија трпи се. Проблем е кога едно се пишува а друго се испорачува, што е мое, а и искуство на многумина со Грее а по се изгледа и Хаиер, барем кај климите кои се продаваат кај нас.
Проблемот е што ова тешко да се согледа веднаш. Златко иницијано беше задоволен со потрошувачката на Хансолот, а тек сега ја гледа нелогичноста во потрошувачката (иста потрошувачка а Мицубишито грее 3 пати поголема површина).
Втората работа е во квалитетот. Замисли фрлаш 20-25.000 за клима и срикува неколку месеци по истекот на гаранцијата.
Neizinite podatoci se objaveni so 80% vlaznost,i ne friziran kompresor.Tie podatoci se zemaat za eurovent.
Taa ima i dopolnitelna tabela neizin maksimum,so friziran kompresor i poslab COP,na okolu 85-90HZ.
Koj ima tosiba samo toa go znae.
Konkreten primer,so moj drugar koj ima Panasonik Z 35-TKE koj na papuir izgleda deka e dovolno jak ilili jaka 3,5.No sprema Suzumi 16 ja sporedivme kaj mene,custvoto na pogolema mok odma se voocva kaj Suzumito.
Seto zavisi so kolkava iskrenost se davaat i podatocite.
Ne bi se slozil deka se slabi Tosibite na greenje,samo Toshiba si ima sopstvena filozofija na kako bi rekol, izrazuvanje na iskrenost na podatocite.