Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Денес имав средба со млад човек (албанец) кој се вакцинирал во франција. Кажува дека како вработен во ресторан, бил во првите кои требало да ја примат вакцината. лекарите му рекле дека ќе има вртоглавици и главоболки...но како што кажа немал ништо од тоа

наводно на големо се врши вакцинација во франција
Јас пак ти потврдувам дека овде во Франција не е сеуште почнато боцкањето. Тек денес ја одобрија вакцината во ЕУ

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Зашто работиш а не студираш, иначе ќе си се вратеше дома ко попче. Дека пиша во мк се собирале ми дое смешно. Има 2 милиони случаи во Италија, цела Европа ја заразија, сега неодговорните Македонци ве заебаа дома да седите :D
Како и да е друго ми беше поентата, и таму ако сакаш да најдеш лооп ќе најдеш :)
Автоматски споено мислење:

Затоа што мора да седиш 2 недели во Еу земја пред да влезеш во Италија.
Па и не мора..еден другар вчера замина за Италија, со конектирачки летови преку Бугарија и Германија. Денес стави на стори, си се развозуваат до плажа/парк. Ни таму не седи во карантин.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.432
Никогаш не ми е била јасна потребата од ароганција и потценување на народот од страна на некој што заминал западно/северно од Хрватска. Посебно за оваа ситуација со коронавирус. Толку строги карантини и цело време сте одговорни и придржувате на мерките вие од западните земји и еве бројките не се намалуваат на заболени. За ова на запад е крив вирусот, за во Македонија народот :ROFLMAO:
И на мене не ми беше оваа јасно, како може земји со сите мерки што треба да бидат да бидат исто како и во Шведска која нема мерки, а и Северџистан која има мерки на хартија.
"Свинскиот желатин е широко користен како стабилизатор за да се осигура дека вакцините остануваат безбедни и ефикасни за време на складирањето и транспортот.
Портпаролите на „Фајзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“ рекоа дека производите од свињи не биле дел од нивните вакцини против Ковид-19.
Ова претставува дилема за верските заедници, вклучително и Евреите и Муслиманите"
Проблем....оџата не бил да види што има во вакцината......може некое ГИЦ има внатре:lolzz:
Таму шо каже оџата е закон, он мора да знае што е добро за нив.
На Фајзер вакцинава многу добра викаат,и тука ја фалат.
Фалење е едно, реалноста е друга, за да знаеме која вакцина е добра мора да помине време, сега во моментов е само рекламација, русите си викат дека нивната е најдобра, американците ја напаѓаа без да ја пробат, сега си ја фалат нивната ние мрчаторите ја напаѓаме и така.
/Не може тоа да се оневозможи, нема начин. Интензива спаѓа во еден вид критичка помош т.е. итна помош и не може да биде условувана со ништо. Никаде на свет.
Она што е дозволено е, да му извадиш рачун после лечење да си плати пример трошоци. Али тоа отпосле, не е дозволено и не е етички да се условува таква помош со ништо.
Вака, ако интензивна нега е критична помош, а пациентот не е свесен кога го внесуваат на интензивна, како може да му бараат трошоци за нешто што не се согласил да го користи, ,
значи треба да си има предвреме дефинирано, пример ние што неќеме да се вакцинираме да не мораме да плаќаме здраствено осигурување, да си се лечеме каде што ние сакаме и за колку сакаме, најфер работа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.794
Поени од реакции
37.796
... и покрај забраната и општа мобилизација на ЕУ да се изолира Англија поради појава на новиот мутиран коронавирус, во МКД ќе атерира авион со патници токму од Англија, колку? 100, 200 патници? доволно да има меѓу нив барем најмалку 10 души што можеби ќе ни го пренесат новиот мутиран коранавирус во земјава,
... со тоа се доведува во опасност ефикасноста на вакцината од Астра Зенека која ќе ја платат дебело нашето министерство за здравство да се вакцинираме во МКД, дали воопшто ќе биде соодветна ако се рашири тој мутиран вирус, оти на мутиран вирус тешко вероватно дека ќе биде ова вакцина ефективна повеќе од 50%,
... ме чуди или не ме чуди инертноста на комисијата за заразни болести, која наместо да завземе став за многу опасен влез на мутираниот коронавирус, сигурно се занимава со работењето на кафаните и план за локдаун за Нова Година, ,, селото гори Караџоски се чеша,, ,
значи треба да си има предвреме дефинирано, пример ние што неќеме да се вакцинираме да не мораме да плаќаме здраствено осигурување, да си се лечеме каде што ние сакаме и за колку сакаме, најфер работа.
... па во тој смисол, што ќе ни е и школството, онлајн настава ли е? ќе си ги купиме сведителствата и дипломите кој сака, кој не сака нека копа пченка и треби ориз и готово, не може тоа така, заедница е во прашање, и јас не сакам банката да располага со мојата плата, па плус да платам да си ја подигнам, ама ете мора ,

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.820
Поени од реакции
17.039
Арно шо кажа море, ќе си ја почекам таа на база на тутун.
кај нас може ќе биде задолжителна вакцината на база на медицински канабис :cool: , ќе имаме доволно и за извоз во Косово..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
Па и не мора..еден другар вчера замина за Италија, со конектирачки летови преку Бугарија и Германија. Денес стави на стори, си се развозуваат до плажа/парк. Ни таму не седи во карантин.
Треба, али не ги проверуваат. Италијаните не проверуваат дали си седел 2 недели во Германија или Бугарија. Затоа идел со конектирачки лет а не директно.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.480
Поени од реакции
84.915

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.432
... и покрај забраната и општа мобилизација на ЕУ да се изолира Англија поради појава на новиот мутиран коронавирус, во МКД ќе атерира авион со патници токму од Англија, колку? 100, 200 патници? доволно да има меѓу нив барем најмалку 10 души што можеби ќе ни го пренесат новиот мутиран коранавирус во земјава,
... со тоа се доведува во опасност ефикасноста на вакцината од Астра Зенека која ќе ја платат дебело нашето министерство за здравство да се вакцинираме во МКД, дали воопшто ќе биде соодветна ако се рашири тој мутиран вирус, оти на мутиран вирус тешко вероватно дека ќе биде ова вакцина ефективна повеќе од 50%,
... ме чуди или не ме чуди инертноста на комисијата за заразни болести, која наместо да завземе став за многу опасен влез на мутираниот коронавирус, сигурно се занимава со работењето на кафаните и план за локдаун за Нова Година, ,, селото гори Караџоски се чеша,, ,

... па во тој смисол, што ќе ни е и школството, онлајн настава ли е? ќе си ги купиме сведителствата и дипломите кој сака, кој не сака нека копа пченка и треби ориз и готово, не може тоа така, заедница е во прашање, и јас не сакам банката да располага со мојата плата, па плус да платам да си ја подигнам, ама ете мора ,
Мислеш дека на некој од нашите му е гајле дали ќе го донесат вирусот или не,
таа мутација веќе е регистрирана во многу земји од континентална европа, што значи веќе е пренесен и кај и да е, ако е 70% позаразен (не мислат на смртоносен) ќе се заразува населението побрзо и побрзо ќе имаме колективен имунитет, нема шанси веќе да се изолира од Велика Британија, кога тој веќе е присутен ваму.

Мене повеќе ме интересира како ќе реагира вакцината на новиот вирус, компаниите нормално дека ќе викат дека добро поминува, ама дали и колку ја тестирале на овој тип баш се сомневам.

За вториот дел од цитатот, школсто се полни од други даноци, банката си наплаќа провизии и можеш одма да си ги извадиш парите, ама кај нас во здраството парите од платата одат како што одат за пензија, во здраствениот фонд и од тој фонд кога ќе се разболи некој се финансираат трошоците,
значи ако јас не сакам да се вакцинирам, болницата не може да ми наплаќа мене за услуги за кој ти си плаќал од платата,
затоа нека стават да си ја зимаш таа сума што оди во фондот, па ти каде сакаш оди лечи се.

Ќе страдаат државните болници и сиромасите, ама сакате капитализам да си играме.

Последно уредено:
Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Права турска серија, таман се виде крајот, сега излегол некој нов вирус за кој можеби вакцините нема да биле ефикасни...да ми извините ама драпај си к*рот !

Колку и да сакаш да веруваш дека некој не ја мести цела работа, тешко е.

На работа во Германија колешка се заразила и никој ништо не кажа, шефовите ја заташкаа работата, рекоја дека била само болна и никому ништо...ете ја иди после една недела на работа и вели имав корона, сега има мајка ми и пак си иди редовно на работа. Не не тестираа ни изолираа.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.555
Поени од реакции
2.922
Права турска серија, таман се виде крајот, сега излегол некој нов вирус за кој можеби вакцините нема да биле ефикасни...да ми извините ама драпај си к*рот !

Колку и да сакаш да веруваш дека некој не ја мести цела работа, тешко е.
Самите си прават фрки. После вакви изјави, неточни/точни информации, недефинирани, прво вака па онака па нови варијанти па ти викаат била од Септември присутна а сега прекинуваат летови од ВБ абе циркуси. И сакаш доверба па уште за вакцина... Оде курац светов :kuracc:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.480
Поени од реакции
84.915
do it all!

ја зимам од 2 до 4 дневно

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Јас пак ти потврдувам дека овде во Франција не е сеуште почнато боцкањето. Тек денес ја одобрија вакцината во ЕУ
Можеби е во оние 40 000 од третата фаза на тестирањето....што знам....

Kajgana Shop

На врв Bottom