Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Екипа.Имам клими наместено на 2 спрата ама згрешив и ставив од поевтините.Дали има можност да ги сменам само единиците и цевките да останат исти или морам се да менувам пак??Да не кршам гипс картонот што ми е направен.Сакам да ги сменам и да ставам инвертер и да не ги мислам повеќе.Да ставам дуал сплит како ги викаат тие појма немам.Со еден мотор надвор и внатре на секој спрат различни единици.околу 60м2 спрат ми е.Спрема вас што би било најдобра опција??
Eve ti ušte poprecizen odgovor.
Sekoja klima ima različni holenderi, znači navrtkata što ostanala da visi na cevkite 100% nema da ti pasuva na novite klimi. So novite klimi odat 4 novi holenderi. Starite cevki će ostanat kako što se, monterot će gi iseče starite kraevi so holenderite i ako prečnikot i dolžinata odgovara će napravi novi pečurki za novite holenderi. A ako ne odgovaraat, so lemenje može da gi nastavi na potrebna dolžina ili prečnik.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Vnimavajte od Energija moze imaat kvaliteten proizvod ama usluga imaat 0(nula). Mozebi i drugi zastapnici za brendovi ne se poarni ama jas imav iskustvo so niv. Imav kupeno od kaj niv klima i mi pojavi korozija na nadvoresna edinica na izmenuvacot. Gi viknav dosle ,ne sum bil doma izmerile pritisok vo cevki ja pustile klimata dali raboti i si zaminale. Mi se javi covekot sto bil i mi vika deka se e ok. Na moe prasanje od kaj e korozijata.... mi odgovara od nekoj straf. Bez nikakov dokaz. Im vikam deka tolku korozija oo cel izmenuvac nemoze da e od eden straf , a i kupiv nova klima a ne polovna pa da mi korodira uste ne upotrebena . Im rekov sakam nova nadvoresna koja nema da korodira ,me ubeduvaa nesto treto(zaboraviv sto) i mi vikaat gree li? Vikam da .... ako ima nesto tuka sme
Toa e odnost sto go imaat
Taka da moze imaat ok proizvod ama ni malku dobar odnos so kupuvaci
Daj.dokazi tuka da vidime, pismo slika ili botce si novo na forumov. Kako toa da se smeni pa ne e e letna so zimska.guma pa da se smeni.

A

Ali Pasha

Гостин
druze izvadigo(luleto) od dolu crevoto vodata da istekuva slobodno bidejki koga vrti ventilatorot ,iako e nad 0 ja mrzne vodata pa koga ke pravi d,f ke imas problemi... ke preliva voda od site strani ...
za trajno resenie ti treba tacna, kako ovaa na slika ili slicna...
Благодарам за одговорот, а за кое луле зборуваш, оти немам многу знаења за овие климиве. Јас цревата ги поврзав со улук како на сликата (т.е. мајсторите ). Ама не знам зошто толку мраз, а нова клима?

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ok za limarija si poznavac na rabotite se gleda, ali za drugive raboti na forumov prevar....
Pa so vreme se uci sve(i da si prekjutis koga treba), ama koga ne ti teknuva eve od 2014ta edna slika za tebe :D...verovatno uste bara tacna vasiov klient a vie go odjebavate oti ste strucnjaci za sipinki i go ubeduvate deka sve e Ok taka e normalno

Автоматски споено мислење:

Допуна со една реклама..грејач има само за Премиум модели. :D

Последно уредено:
Член од
2 декември 2020
Мислења
88
Поени од реакции
68
Daj.dokazi tuka da vidime, pismo slika ili botce si novo na forumov. Kako toa da se smeni pa ne e e letna so zimska.guma pa da se smeni.
Eve ti sliki da gledas a za pismo nz sto voopsto treba
I drug pat ne se obrakaj so Botce
I da.... sekako ne se zimski i letni gumi ama e kupena nova i kako nova sakam da ja imam a ne polovna, zatoa ne zbori pred da znaes zasto e toa moe baranje
Voedno i prasanje do tebe Lithium 002:
Ti koga bi kupil nova kola (bidejki spomna gumi) bi sakal od start da ima nekade korozija a ja kupuvas od salon na 0 km?

Attachments

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.806
Поени од реакции
4.248
Благодарам за одговорот, а за кое луле зборуваш, оти немам многу знаења за овие климиве. Јас цревата ги поврзав со улук како на сликата (т.е. мајсторите ). Ама не знам зошто толку мраз, а нова клима?
Od nadvoresnata luleto sto se vrzuva so crevoto,izvadi go celo!

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Eve ti ušte poprecizen odgovor.
Sekoja klima ima različni holenderi, znači navrtkata što ostanala da visi na cevkite 100% nema da ti pasuva na novite klimi. So novite klimi odat 4 novi holenderi. Starite cevki će ostanat kako što se, monterot će gi iseče starite kraevi so holenderite i ako prečnikot i dolžinata odgovara će napravi novi pečurki za novite holenderi. A ako ne odgovaraat, so lemenje može da gi nastavi na potrebna dolžina ili prečnik.
Значи ќе можам да ги искористам.Ќе имам голем проблем ако не можам.Треба да ги кршам таваните и да ги оправам цевките.Не знам која би била најдобра и најекономична состојба.Дали да ставам дуал сплит или 2 различни клими.Имам веќе 2 поставено само што би било најдобро.

Член од
17 јануари 2011
Мислења
242
Поени од реакции
131
Hisense ми монтираа денес и можам да ја пофалам до сеа. Тивка е и од тоа до сеа што го забележав квалитетно е изработена.

Член од
20 декември 2020
Мислења
124
Поени од реакции
147
Ete izgleda e mozhno da greesh, na primer tuka 50m2 so 5 kw inverter na taa potrosuvacka vo 24 c postavena i toa vo silent mode celo vreme... samo prostorot treba da ti e dobro izoliran
како прво за колку се однесуваа таа потрошувачка за 24 часа ако е тогаш изгледа дека твојата има cop 6 а такво нешто не постои .Колку троши на фан 5 кога ја зголемува и колку троши на фан 2 кога ја одржува температурата оти 50м2 не можеш да грееш со фан 2 затоа е ауто фан не е бадијала инаку со 12киловати може би на 15 надворешна

Ete izgleda e mozhno da greesh, na primer tuka 50m2 so 5 kw inverter na taa potrosuvacka vo 24 c postavena i toa vo silent mode celo vreme... samo prostorot treba da ti e dobro izoliran..
Инаку јас имам Fujitsu 6.3 на греење (просечно) и просечна барана мокност 1550в шо знаци со cop 4.04 ке добиеш 6262w а на фан 2 кога ја одржува температурата е 800w po 4.04 =3600 а сеа е копот помал околу 3,4 па и цнагата ке биде помала и како некој би можел да одржува топлина со климата со 200вати и овој коп тогаш ке добие 700вати .Што е надвор од секој разум инаку јас греам 70квадрати со сендвич ѕидови тервол и најлом мегу сидовите и 5см стиропор 20киллски значи околу 45сантими ѕид е тоа е изолација со температура од 27 степени а 24 е ладно.се друго е лага и да грееш 90 квадрати пак на фан 2 ке биде 800-900вати и не може да троши 200-300вати оти тогаш треба да има коп 7 а најголем коп е 4.5 во пракса се друго е лага и надвор од здрав разум оти како со 200 вати со коп 3,4 =720 ке одржува топлина во 50квадрати освен ако не се работи за октомври со 15 надворешна

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.806
Поени од реакции
4.248
Hisense ми монтираа денес и можам да ја пофалам до сеа. Тивка е и од тоа до сеа што го забележав квалитетно е изработена.
pokoristi ja nekoj den pa ke spodelis ... kako topli,potrosuvacka i slicno defrosti......itn pisi koj model i daj sliki ...

Член од
25 септември 2019
Мислења
86
Поени од реакции
161

Инаку јас имам Fujitsu 6.3 на греење (просечно) и просечна барана мокност 1550в шо знаци со cop 4.04 ке добиеш 6262w а на фан 2 кога ја одржува температурата е 800w po 4.04 =3600 а сеа е копот помал околу 3,4 па и цнагата ке биде помала и како некој би можел да одржува топлина со климата со 200вати и овој коп тогаш ке добие 700вати .Што е надвор од секој разум инаку јас греам 70квадрати со сендвич ѕидови тервол и најлом мегу сидовите и 5см стиропор 20киллски значи околу 45сантими ѕид е тоа е изолација со температура од 27 степени а 24 е ладно.се друго е лага и да грееш 90 квадрати пак на фан 2 ке биде 800-900вати и не може да троши 200-300вати оти тогаш треба да има коп 7 а најголем коп е 4.5 во пракса се друго е лага и надвор од здрав разум оти како со 200 вати со коп 3,4 =720 ке одржува топлина во 50квадрати освен ако не се работи за октомври со 15 надворешна
Milo mi e za vasata izolacija.
Inace sekoj si ima razlicna temperatura na komfor. Primer Ja na 27 ne mozam da disam a 24 tamam mi e dodeka sedam a preku nokj 21-22 dovolno e..
So taa 24 c postavena vo soba odrzuva 25gore kaj klimata a vo pod i bilo koe nivo da izmeris e 24

inace vo oktomvri ne ja ni palevme klimata radi toa sto salonot e vo juzna strana i celo vreme imase sonce. Taka da slikata na potrosuvacka sto ja postaviv si bese za deneska. Prikaciv i slika so potrosuvacka za mesecite 10/11/12

Tie kalkulacii ja ni ne gi razbiram cop ili sto se, no vo sekoj slucaj vi blagodaram za detalnata presmetka

Attachments

Член од
20 декември 2020
Мислења
124
Поени од реакции
147
Milo mi e za vasata izolacija.
Inace sekoj si ima razlicna temperatura na komfor. Primer Ja na 27 ne mozam da disam a 24 tamam mi e dodeka sedam a preku nokj 21-22 dovolno e..
So taa 24 c postavena vo soba odrzuva 25gore kaj klimata a vo pod i bilo koe nivo da izmeris e 24

inace vo oktomvri ne ja ni palevme klimata radi toa sto salonot e vo juzna strana i celo vreme imase sonce. Taka da slikata na potrosuvacka sto ja postaviv si bese za deneska. Prikaciv i slika so potrosuvacka za mesecite 10/11/12

Tie kalkulacii ja ni ne gi razbiram cop ili sto se, no vo sekoj slucaj vi blagodaram za detalnata presmetka
[/QUOTE ОК ако ви се доволни 24 степени ок и ако сте поминале без греење во октомври секоја чест

Kajgana Shop

На врв Bottom