Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
12 март 2009
Мислења
20.827
Поени од реакции
17.055
..Напоменуваш дека даруваш за одреден пациент и тоа е ,а што е толку битно дали твојата крв ќе биде или на некој друг најбитно е да се спаси човечкиот живот.Сега со Ковид кризата мислам дека ја даваат дарената крв крвната плазма на пациентот за кој е дарувана поради антителата кои ги имаш,пред извесено време беше побарана крвна плазма од прележан пациент од Ковид се пријавив но поради здраствени причини бев одбиен за да дарувам крв
пред 26 години се оперирав... дојде колега да даде крв за мене, не бе, не иде тоа така, ти имаш стандардна крвна група, ќе добиеш РАНДОМ крв..... и по операцијата добив хепатитис Б... среќа што постоперативно земав кортико, инаку отиде џигерот... б.т.в., имаше тогаш и случка, еден од (буџовански кругови), меѓу првите што се оперираа од камен на жолчка Лапароскопски, што почина од хепатит Б, од примање крв, имаше по весници препукување... добро, сега хепатит Б не е толкав проблем, има вакцина поодамна и искоренет е до некаде, сега е проблем хепатит Ц и ХиВ ( кај нас Хив не, малку има)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Ме мрзеше да ти реплицирам минатиот пат, ќе ти соберам постови од почеток, за да ти покажам нркоја поента. Воглавно, ја промашуваш временската рамка. Да, луѓето ги критикуваа оние кои не пазат и навистина повеќето кои се заразуваа на почетокот беа од оние кои не внимаваа. Секогаш имало исклучоци. Во моментов, после 10 месеци, кога едноставно вирусот се рашири секаде, не можеш да замериш на некого што се разболел, затоа што практично е невозможно да се одбраниш. Затоа твоето константно посочување и терање мајтап на тоа какви мерки сме повикувале да бидат спроведени од сегашна временска дистанца е смешно. Тогаш бевме во право и да се почитувале повеќе мерките, барем во потоплото ќе олабававме малку, немаше да живееме во константен бран со очаен есенско/зимски период. Едно е да сме критикувале луѓе кои не почитувале мерки на 30 заболени, во период во кој луѓе не одеа на работа, скоро и да не функционираше нешто и во моментов кога деца одат во градинка, луѓе МОРА да одат на работа, повеќето се возат во градски превоз. Е во ваква ситуација, не маска, господ не те спасува. Сепак, не можеш да кажеш дека луѓето да внимаваа како што повеќето правиме, секако ќе беше барем малку подобра ситуацијата. Не зборуваме за седење дома и не мрдање, туку носење маски, држење бар на пристојна дистанца, дезинфекција и се' што е во граници на нормалата.
Ништо не е сменето освен вашиот мајндсет. И тогаш и сега луѓе се заразуваа воглавном на работа, од роднини и по некој журкаџија. Да не тераме по лични примери, ете пролистај по темата и види првите заразени членови на пролет, кој од што фатил.

Како да не терам мајтап кога си пишал дека имаш контакт со 150 луѓе, дека си бил на журки, на пиво :D Ја углавном немам проблем со тоа, од почеток на пандемијава сум live and let live, ама мора да потенцирам дека беше главен поборник за карантини чуда. Поштевање бар што си кажуваш, останатите си ќутат ама го прават истото. Основното правило за заштита е помалку непотребни контакти, не само носење маски или дезинфекција.
И оправдувањево е смешно, ја пазев кога требаше да се пази за да иаме мирно лето. Ете Словенците дека ја спуштија до 0 бројката го накршија, ги надоместуваат сеа бројките од мирното лето. Замисли која иронија е дека луѓево што се заебаваат за вирусот на темава не се заразија, туку напротив останатите. Вајда и они мора да пазарат, да се возат во јсп и да идат на работа. Значи некој тука није наш. Да е еден случај ќе речам случајност јебига, али тука глеам некој patern :)

Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Стварно не можам да се начудам како може тие што се чуват да се разболуваат, тие што не се чуват да не се разболуваат.
Да е еден случај ќе речам случајност јебига, али тука глеам некој patern
Не знам колку е ова одговорот, ама ете го чув од научник, па да пренесам :

“Psychological stress, and isolation from society, are known scientifically, and there is a rigorous study of this by professor Cohen, those are huge factors that increase your likelihood of dying from a viral respiratory disease. “

(https://youtu.be/cRUT7PajZr0?t=400)

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Се е индивидуално.. Мене ниска концентрација на сиви ќелии ми убива имунитет и нервен систем.. Како боен отров ми делува...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Не знам колку е ова вистинито, ама ете го чув, од научник, па да пренесам :

“Psychological stress, and isolation from society, are known scientifically, and there is a rigorous study of this by professor Cohen, those are huge factors that increase your likelihood of dying from a viral respiratory disease. “

Многу е вистинито. За здравје се знае како оди редоследот почнувајќи од најважното:
1. Генетика
2. Стрес/психолошка состојба
3. Исхрана и сон.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Не знам колку е ова одговорот, ама ете го чув од научник, па да пренесам :

Зашто баш респираторна. Брцни го во некоја со сида и види дали психолошкиот ефект ќе те спаси од вирусот :D
Ја би одел на друга опција, дека луѓето едно зборат а друго прават.

D

Deleted member 12196

Гостин
Ili pak nasite sovesni i odgovorni gragjani ne se bas tolku sovesni i odgovorni. Kakvi se ne izgovori procitav, pa dete podobar izgovor ke smisli.
Не се доволно одговорни и совесни. Би можеле чадори да си носат (иако СЗО и Филипче не се сетија да го препорачаат тоа).
Замисли која иронија е дека луѓево што се заебаваат за вирусот на темава не се заразија, туку напротив останатите. Вајда и они мора да пазарат, да се возат во јсп и да идат на работа. Значи некој тука није наш. Да е еден случај ќе речам случајност јебига, али тука глеам некој patern
Или се заразиле ама мудро си молчат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Не се доволно одговорни и совесни. Би можеле чадори да си носат (иако СЗО и Филипче не се сетија да го препорачаат тоа).
Можно е, може и другиве лажат дека се заразиле за да ја кренат свесноста за вирусот :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Кај мене никој немал симптоми.

Ама кога ќе банираат одредени членови од темава кои не се согласуваат со општиот наратив, ќе имаш суви страни без дискусии. Владе единствено нешто пробува, ама сметам дека навистина нема веќе поента.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Вајда до март ќе се види ефектот за да се предомислат луѓето кај нас.
Ми се чини дека премногу очекувате од нација левел-поздрав топол.Ниедно правило не важи овде кај нас

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.495
Поени од реакции
18.518
Словенија денеска се изедначи по стапка на смртност на 1милион жители со нас.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.657
Поени од реакции
797
пред 26 години се оперирав... дојде колега да даде крв за мене, не бе, не иде тоа така, ти имаш стандардна крвна група, ќе добиеш РАНДОМ крв..... и по операцијата добив хепатитис Б... среќа што постоперативно земав кортико, инаку отиде џигерот... б.т.в., имаше тогаш и случка, еден од (буџовански кругови), меѓу првите што се оперираа од камен на жолчка Лапароскопски, што почина од хепатит Б, од примање крв, имаше по весници препукување... добро, сега хепатит Б не е толкав проблем, има вакцина поодамна и искоренет е до некаде, сега е проблем хепатит Ц и ХиВ ( кај нас Хив не, малку има)
Да добиваш рандом од друг дарител доколку е редовна постапка доколку е за Ковид добиваш од некој кој го прележал вирусот ,инаку пред 26 години и денешно време мислам дека неможеш да ги споредиш сега крвта се испитува пред да даруваш пополнуваш прашалник за оние болести или зарази кои ги наброи еве и јас имам примено плазма.

Kajgana Shop

На врв Bottom