Влада на Македонија

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Da de da, vinoto sto se pie za pricesna kaj nas e samo vino, kaj niv e krvta na Isus, so dnk so se. Deka ne sme priznati. Od koga ke ne priznaat avtomatski ke poprimi isusova dnk i taka, neznam so ne vi e jasno. A da i vo rajot nema da odite, za vo pekolot neznam dali vazat istite pravila i propisi.
A бе на таа црква што треба да не' признае Ердоган сите цркви и ги преправи во џамии и има вкупно 500 верници. :D

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Расколничка бе, расколничка беше зборот, не еретичка. Сега ми текна, по расколникот Вранишковски :pos:
Православното христијанство од 2018та наваму и онака е во раскол (шизма). И тој раскол еве се пресликал и во ставовите на нашите владици. Накратко Грците и Патријархот во Истанбул застапуваат амерички интереси, другата страна е Русија. Всушност тој раскол е причина и зошто Аја Софија повторно стана џамија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
A бе на таа црква што треба да не' признае Ердоган сите цркви и ги преправи во џамии и има вкупно 500 верници. :D
Od gledna tocka na istorisko nasledstvo e malce bezveze ama so ogled za cie istorisko nasledstvo se raboti so e do mene koj gi eba. Ni tie ne se nisto poarni, bas naprotiv taka da ke recime deka ne sum zapoznaen so situacijata niti pak nesto posebno me interesira. Prv pat slusam deka tamu imalo hristijani ili crkvi. Tuku ostaj toa, nebitni raboti, za lani snegot so prajme? Navrna bagji a? Problemi ni napraj pamtis?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.227
Поени од реакции
30.440
Па ако пример се венчаш во некоја друга црква крштеницата од МПЦ не ти важи и ќе треба прво да те крстат, па да се венчаш. :pos:
Mislam deka ne e taka vo pravoslavnite crkvi, site praktikuvame ista religija i krstenicinjata i vencanicite vazat.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Трите настани што нивната историја ги именува како национални катастрофи им се директно поврзани со Македонија. Тоа има создадено ужасно многу фрустрации и ништо не гледаат.
Балканските воjни резултираа во поделбата на Македониjа, еден неповратлив процес, а алпскиот Пирин со Мелник, скиjачките центрови, монастирите, бањите, и т.д. остана бугарски засекогаш, додека после Првата светска воjна имаше размена на население помемеѓу Грциjа и Бугариjа што само jа зголеми и онака солидната македонска диjаспора каj Бугарите и им дозволи со компактните маси македонски бегалци да jа хомогенизират бугарската држава. Исходот од Охридското и Тишквешкото востание исто беше таков што донесе дополнителна броjка бегалци во источниот сосед. Во меѓувреме Македонците во Вардарскиот дел станаа погрдни Чокалиjе односно jужносрбиjанска раjа со доволно независни извори за пеколот во коj се живеело на тие простори. Каков-таков, после толку години, денес сите може да видиме што се случува со тоj слободен дел, двоjазичност, албански фактор, си ги знаеш работите.

Е па доколку мислиш дека ти божемски си на некоj победнички пат цело време, посебно со поделбата во Букурешт 1913 и нулта излаз на море помеѓу четири национално освестени држави, и перспективата за Илирида, тогаш уживаj и наздравjе, уште такви настани да ти доjдат на глава.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.863
Поени од реакции
36.899
Трите настани што нивната историја ги именува како национални катастрофи им се директно поврзани со Македонија. Тоа има создадено ужасно многу фрустрации и ништо не гледаат.
Која им е третата? Втора светска?

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
Која им е третата? Втора светска?
Епа втора балканска, влегуваат поради Македонија и незадоволството од поделбата, завршуваат поразени, прва светска исто, завршуваат со пораз, а втора пак кога им ја ветува Хитлер Македонија, они се приклучуваат, за на крај да бидат уништени до крај, па потоа индирекно баш поради таа Македонија да се беда до ден преку владеењето на Сталин и руската чизма во Бугарија.

Мислам дека и членот го инспирирало ова да го спомне затоа што го слушал вчера Дарко Митревски, кој не ја погледнал емисијата со него нека ја види, човекот кажа толку паметни работи шо нашите политичари нема да можат да ги разберат уште 100 години.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.294
Поени од реакции
16.444
Душмани да ни беа, толку зло немаше да ни направат.

има друга работа...ако се напраи Историја незадолжителен предмет, со описни оценки, небитни се и комисиите што се усогласуват со Грција и Блгарија... тука има и една разлика, Грција ја спори историјата што е во нашите учевници а се однесува за ТЕРИТОРИЈАТА што е денес во Грција, не ни бранат да учиме дека Пајонците не се грци или дека Птоломеј и Клеопатра е египетски кралеви а не грчка( династија Аргеиди)...
Со Блгарија е друго и многу полошо, тие се мешаат и во историјата за територијата на која е сега РСМ, па дури и за нова историја...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.863
Поени од реакции
36.899
Епа втора балканска, влегуваат поради Македонија и незадоволството од поделбата, завршуваат поразени, прва светска исто, завршуваат со пораз, а втора пак кога им ја ветува Хитлер Македонија, они се приклучуваат, за на крај да бидат уништени до крај, па потоа индирекно баш поради таа Македонија да се беда до ден преку владеењето на Сталин и руската чизма во Бугарија.

Мислам дека и членот го инспирирало ова да го спомне затоа што го слушал вчера Дарко Митревски, кој не ја погледнал емисијата со него нека ја види, човекот кажа толку паметни работи шо нашите политичари нема да можат да ги разберат уште 100 години.
Знам дека првата национална катастрофа им е втора балканска војна и Договорот од Букурешт и Втората катастрофа со Првата светска војна и Нејскиот Договор. Но третата ваљда им е втора светска војна :)

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
Mislam deka ne e taka vo pravoslavnite crkvi, site praktikuvame ista religija i krstenicinjata i vencanicite vazat.
Не си во право. МПЦ както се знае е непризната от Вселенската патриаршија. И сите документи издадени од МПЦ надвор не важат, са само за внатрешна потреба

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.546
Поени од реакции
22.232
Vistina e li deka vovedoa deka moze da se dobie Makedonsko drzavjanstvo ako dvajca svedocat deka osobata odredeno vreme zivee vo Makedonija?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Vistina e li deka vovedoa deka moze da se dobie Makedonsko drzavjanstvo ako dvajca svedocat deka osobata odredeno vreme zivee vo Makedonija?
Не е вистина, дури тројца ќе треба да сведочат (преферабилно Муамет, Шпатим и Љуљзим).

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
Ќе ги укинеле и предметите Физика, Хемија, Биологија и Географија и ќе ги префрлеле во некакви збирштини наречени Природни и Општествени науки каде што ќе функционирал некаков систем со изборни насоки, каде што сум доста сигурен ќе се отвори опцијата да се заврши некако основно без да учиш Физика или Хемија. А и тоа што ќе се учи ќе биде на ниво на раскажување приказни без никакви математички докази.

Не знам зошто воопшто и се мачат вака себеси. Нека го укинат и математика предметот како посебен и нека се концентрираат на најважните работи за образованието на едно дете. Како колкава е просечната должина на кур кај жена и како ЕУ е мојот најдобар пријател на секое дете.

Секако прилично сум сигурен и дека овие промени им се и поради недостатокот на кадар, посебно кај физичарите и хемичарите. И сега со овие нови збирштини природни и општествени науки ќе им се отвори патот на некој партиски војници да ги предаваат и овие предмети.

А највеќе ме нервира ова со "Анализиравме постојни светски системи кои даваат добри резултати". Па и Образовниот Ситем на Советскиот Сојуз, и на Јапонија и на Кореа давале и даваат надпросечни резултати. Што не ги копирате нив?

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
А, зошто воопшто е битно дали црквата ќе ни е призната или не? Што точно менува тоа во земскиот живот?
Не е исто со името, ама зашто да имаме отворен спор? Црквата може да е доста влијателна почитички, види во ЦГ владата им падна зашто се натегаа со српската црква. Кај нас реално црквата не влијае многу кај граѓаните зашто и не сме многу побожни, али не знаеш во иднина дека тоа нема да смени. Им даваш можност на србите да ти се мешаат тука со паралелни цркви и во иднина да те дупат како грците и бугарите. Изглеа осетија нашиве дека со шизмата имаат шанси да го решат ова, и тоа за разлика од името без да правиме отстапки.

Kajgana Shop

На врв Bottom