Влада на Македонија

Член од
24 март 2010
Мислења
15.367
Поени од реакции
26.420

Некоја офанзива се случува околу црквата. Тука да напоменам дека Ефтов пред 10-тина дена ја пушти тезата дека ќе добиеме автокефалност под името ОА. Наводно САД и Грчката патријаршија ја бркаат работата, додека од друга страна РПЦ, СПЦ и БПЦ се спротиставуваат.
Инаку види ги гнидиве од попови, уште се во периодот пред Балканските војни. Во Св.,,Јоаким" Осоговски се Српска, додека во Струмица и Бигорски се Бугарска испостава. Мајче да ви расплакам попско продадено и зинато за пари. Најголеми кодоши и раскарувачи на Македонскиот народ биле и ќе останат.
Наум и Партениј добиваат огромна моќ во МПЦ.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Наум и Партениј добиваат огромна моќ во МПЦ.
Најинтересно е што тие структури го истуркаа тоа да не' признае БПЦ како црква-ќерка пред година-две. А Бугарите повторно промашија празен гол и се испичкаа под влијание на Русите. :D Сега ова решение ќе биде најповолно и под капа на Грците. Уште еден брилијантен потег на Бугарите.
Во политиката, натртен им е Заев, све живо ќе им испотпишеше, а тие место да го исцицаат докрај му ја нишаат позицијата. Ќе имаат веројатно уште неколку шанси, но неверојатно е колку се глупи.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.367
Поени од реакции
26.420
Најинтересно е што тие структури го истуркаа тоа да не' признае БПЦ како црква-ќерка пред година-две. А Бугарите повторно промашија празен гол и се испичкаа под влијание на Русите. :D Сега ова решение ќе биде најповолно и под капа на Грците. Уште еден брилијантен потег на Бугарите.
Во политиката, натртен им е Заев, све живо ќе им испотпишеше, а тие место да го исцицаат докрај му ја нишаат позицијата. Ќе имаат веројатно уште неколку шанси, но неверојатно е колку се глупи.
Трите настани што нивната историја ги именува како национални катастрофи им се директно поврзани со Македонија. Тоа има создадено ужасно многу фрустрации и ништо не гледаат.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
А, зошто воопшто е битно дали црквата ќе ни е призната или не? Што точно менува тоа во земскиот живот?
Пo твoјaвa лoгикa,штo тoчнo менувa дaли ке биде признaтa држaвaвa,јaзикoт,нaцијaтa вo земскиoт свет? Или Imeto nema da nigi hRani deCatta?

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Пo твoјaвa лoгикa,штo тoчнo менувa дaли ке биде признaтa држaвaвa,јaзикoт,нaцијaтa вo земскиoт свет? Или Imeto nema da nigi hRani deCatta?
Држава непризната и црква непризната се потполно различни ситуации.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Држава непризната и црква непризната се потполно различни ситуации.
Знaм,нa некoј нaчин си вo прaвo,нo тaквoтo рaзмислувaње штo е битнo тoa или oвa не турнa вo oвaa ситуaцијa.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Знaм,нa некoј нaчин си вo прaвo,нo тaквoтo рaзмислувaње штo е битнo тoa или oвa не турнa вo oвaa ситуaцијa.
Абе види, мене прво и основно ми скроз непознати работите околу црковната политика и затоа и прашувам. Што ни фалело досега како „непризната“ црква, кој треба да ја признае, зошто треба да ја признае итн., а, дури потоа би го „наметнал“ својот став дека уствари не ни ни треба признавање и такви тракатанци, пошто реално кога можело досега да сме „еретична“, што ни фали и понатаму да сме еретични за тој православниот папа во Москва или пак за соседите. Мислам дека бар за ова можеме слободно да ги одјебеме непризнавачите.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
А, зошто воопшто е битно дали црквата ќе ни е призната или не? Што точно менува тоа во земскиот живот?
Не е воошто битно кога ги имаш сите верници покорни на МПЦ и сиот имот е на МПЦ. Зошто толку се инсистира на тоа немам појма, а дотолку повеќе што Македонска со признавањето на автокефалност ќе се изгуби. А единствен ,,недостаток" ако не грешам е што демек крштениците и венчаниците не биле признати пред Цариградска патријаршија и останати православни цркви. Па ако пример се венчаш во некоја друга црква крштеницата од МПЦ не ти важи и ќе треба прво да те крстат, па да се венчаш. :pos:

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Не е воошто битно кога ги имаш сите верници покорни на МПЦ и сиот имот е на МПЦ. Зошто толку се инсистира на тоа немам појма, а дотолку повеќе што Македонска со признавањето на автокефалност ќе се изгуби. А единствен ,,недостаток" ако не грешам е што демек крштениците и венчаниците не биле признати пред Цариградска патријаршија и останати православни цркви. Па ако пример се венчаш во некоја друга црква крштеницата од МПЦ не ти важи и ќе треба прво да те крстат, па да се венчаш. :pos:
Па ваљда второ крштевање може само добрина и благослов да донесе, нели? :D:D:D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.554
Поени од реакции
24.397
Likot sosem korektno prasa. Priznavanje na crkva od drugite crkvi e totalno nebitno za ovozemskiot zivot. Za zakoraven vernik da, za site ostanati koi ne se tolku navlezeni totalno mu e nebitno dali MPC e priznata ili ne. Si postoi crkva, hramovi, objekti, popot pee na vencavka, na krstevka, na pogrebi itn itn, si ja vrsi ulogata za koja e nameneta. Se dodeka MPC e MPC apsolutno ne mi menuva dali e priznata od drugite crkvi ili ne. Ama totalno nebitno. Drzavata, jazikot, narodot e sosem druga rabota. Vprocem ima i nasi sogragjani( sekako ne mislam na siptаrite) koi se muslimani, katolici, evangelisti, ateisti itn itn. Tie se pomalce od nas oti pripagjaat na druga religija? Pa i jas sto sum eden vernik to cudo edno i iskreno pet pari ne davam dali nekoj tamu zatucan vernik, pripadnik na druga crkva ne ja priznaval mojata.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.554
Поени од реакции
24.397
Kaj nas so crkoven brak mozes da se slikas samo. Duri ne se potpisis na maticar toa drugoto za nasiot praven sistem i za celiot svet i posiroka vselena e totalno nebitna rabota.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Расколничка бе, расколничка беше зборот, не еретичка. Сега ми текна, по расколникот Вранишковски :pos:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.554
Поени од реакции
24.397
Расколничка бе, расколничка беше зборот, не еретичка. Сега ми текна, по расколникот Вранишковски :pos:
Da de da, vinoto sto se pie za pricesna kaj nas e samo vino, kaj niv e krvta na Isus, so dnk so se. Deka ne sme priznati. Od koga ke ne priznaat avtomatski ke poprimi isusova dnk i taka, neznam so ne vi e jasno. A da i vo rajot nema da odite, za vo pekolot neznam dali vazat istite pravila i propisi.

Kajgana Shop

На врв Bottom