Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Околу лажните вести, налетав и на друга статија дека Glaxo е сопственик на биолошката лабораторија во Вухан и тоа не е точно, јас не знам каква корист имаат луѓето од ширење на вакви сорос теории, дефектни се во главата какви се ???
Ne znaes so kakov tip na lugje imas rabota da ne te cudi nisto :D

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Така е, но барем не не затвараа како животни во кафези, не ни ограничуваа време на движење, децата учеа нормално во училишта, не носевме маски на лице, не слушавме секој ден колку умреле а колку заболеле, немавме страв у коски, немавме толкава паника.....Кога ќе се смири оваа пандемија, дај боже да се вратиме на стариот нормален живот, ете тогаш ќе видиме сите колку делувала оваа криза на човековата психа.
До вчера вие истите молевте за мерки и карантни, не така одамна тоа беше најизвикана и најпопуларна мерка, што се случи сега? Сега се смени мантрата, сега менталното здравје е број еден приоритет.
Никој не ги спори психичките последици од пандемијата, меѓутоа односот на дел од вас е како никогаш претходно да не сте живееле во оваа држава, имате изгубено допир со реалноста. Од толку блуење по интернетот и компарации со светот заборавате да се свртите околу вас и да видите во што држава живеете.
Падемијата едниствено ги засили некои психички состојби кај народот кои што и онака долго опстојуваа кај нас, меѓутоа никој на нив не обрнуваше внимание а секогаш постоеле, мислам на нивото на психосоматски заболувања во државава.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Вакцина кај нас во 2021-ва достапна за СИТЕ?! :lolzz:.....мало морген
"9 од 10 граѓани на сиромашните земји нема да ја добијат потребната вакцина во текот на наредната година"
Ова се однесува на вукојебини како нашава.....односно ние сме прашума.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.282
Поени од реакции
9.065
Ke go slusnam. Ekspert e i ima tezina sigurno toa sto kazuva, isto kako sto ima tezina toa sto kazuvaat i drugi eksperti i toa pomasovno.

Inace samo informativno za temava (za zal na Germanski) informacii okolu vakcinata na Biontech i fazite koi gi pomina, kade i na kolku se testirase i koi rezultati se pokazaa.

Gledam deka fazite se pominaa, tretata pocna na 29. April so neceli 44.000 dobrovolci. Pola ja primija vakcinata pola ne. Isto taka nema seriozni neposakuvani efekti kaj lugjeto, osven retko glavobolka ili zamor.

Фазите не се до крај поминати. Во историјата имало и случаи кога по веќето фази се успешно поминати и баш на крајот у фотофинишот есапот не изглегува. Почекај да поминат сите овие рабоќе и после ќе правиме муабет.

Професорот доколку си го слушал интервјуто даде конкретни прашања на кои не е даден никаков одговор. Иначе во медицината се работи само со медицина базирана на докази а не на теории.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Фазите не се до крај поминати. Во историјата имало и случаи кога по веќето фази се успешно поминати и баш на крајот у фотофинишот есапот не изглегува. Почекај да поминат сите овие рабоќе и после ќе правиме муабет.

Професорот доколку си го слушал интервјуто даде конкретни прашања на кои не е даден никаков одговор. Иначе во медицината се работи само со медицина базирана на докази а не на теории.
Se soglasuvam i ne sakam da gi ostanam problematicnite tocki na strana, na kraj toa e odluka koj rizik sakas da go nosis i individualna odluka. Pokje me nervira sto na forumov ima likovi koi so zagovorecki tezi stvaraat nesigurnost mesto da argumentiraat na baza na fakti. Kolku sto ima problematicni fakti ima i pozitivni fakti koi zboruvaat za efikasnosta i bezbednosta na vakcinata. Lugjeto treba so toa znaenje da nosat odluka za sebe a ne na baza na srpski jutub videa. :)

D

Deleted member 12196

Гостин
"9 од 10 граѓани на сиромашните земји нема да ја добијат потребната вакцина во текот на наредната година"
Баш на место е работата. Бидејќи кај нас 9 од 10 граѓани не сакаат да се вакцинираат, ќе има за сите. :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.836
Поени од реакции
17.059
Ај биди поконкретен, јас ништо не те разбирам. Сакаш да кажеш дека испитаниците починале од физиолошки раствор?

И замисли 6 души починале од 45000 испитаници. Процентот е 0.01%.
од кај ти тоа мислење ??? јасс веднаш помислив на тоа дека нема врска со бакцината , бидејќи тие не знаеле дека примиле плацебо, т.е. дека мозочните и срцеви удари немаат врска со вакцината или плацебото туку од општата здравствена состојба...
Е сега друго е прашањето дали треба воопшто да се земаат доброволци кој се од ризична група за срцеви и мозочни удари, а на кои може да делува и возбудата и неизвесноста...

C

CoolIris

Гостин
од кај ти тоа мислење ??? јасс веднаш помислив на тоа дека нема врска со бакцината , бидејќи тие не знаеле дека примиле плацебо, т.е. дека мозочните и срцеви удари немаат врска со вакцината или плацебото туку од општата здравствена состојба...
Е сега друго е прашањето дали треба воопшто да се земаат доброволци кој се од ризична група за срцеви и мозочни удари, а на кои може да делува и возбудата и неизвесноста...
Начинот на кој што се постави ти беше груб. Сега може се обидуваш да го извртиш муабетов, не знам. Еве ти што пиша:
..ајде доктори кажете, доброволците дали знаат што примиле, вакцина или плацебо ???
да не умираат на нервна база, од страв ????
Пред да ги тестираат, на доброволците им се прави темелен психофизички преглед.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.836
Поени од реакции
17.059
Начинот на кој што се постави ти беше груб. Сега може се обидуваш да го извртиш муабетов, не знам. Еве ти што пиша:

Пред да ги тестираат, на доброволците им се прави темелен психофизички преглед.
јас не извртував, мене ми беше чудно како порталот што ја објави веста го наведува бомбастично податокот во насловот , па поставив прашање за докторите, иако бев сигурен дека доброволците не знаат што примаат, дали вакцина дали плацебо...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.497
Поени од реакции
10.400
јас не извртував, мене ми беше чудно како порталот што ја објави веста го наведува бомбастично податокот во насловот , па поставив прашање за докторите, иако бев сигурен дека доброволците не знаат што примаат, дали вакцина дали плацебо...
Имав пишано дека доброволците не знаат што вакцина примаат, дали вода или лек, тоа си знаат само тие што го прават експериментот....
Руската вакцина ми е смешки, како и кога успеаја да го одредат временскиот период за да после вакцинирање не смеат два месеци да пијат алкохол...:pos:сега ниту еден алкохоличар нема да се вакцинира...:facepalm:

C

CoolIris

Гостин
Кога би знаеле, не би имало поента.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.282
Поени од реакции
9.065
Имав пишано дека доброволците не знаат што вакцина примаат, дали вода или лек, тоа си знаат само тие што го прават експериментот....
Руската вакцина ми е смешки, како и кога успеаја да го одредат временскиот период за да после вакцинирање не смеат два месеци да пијат алкохол...:pos:сега ниту еден алкохоличар нема да се вакцинира...:facepalm:
Тоа со руската вакцина е конспирација против првиот скопјанец да не може да се вакцинира.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.836
Поени од реакции
17.059
Кога би знаеле, не би имало поента.
точно, ама има и други, платени доброволци за тестирања на лекови, не ми се верува дека исто се плаќа и за лек да пиеш и за плацебо или е лотарија што ќе пиеш ?????

C

CoolIris

Гостин
точно, ама има и други, платени доброволци за тестирања на лекови, не ми се верува дека исто се плаќа и за лек да пиеш и за плацебо или е лотарија што ќе пиеш ?????
Да. Исто ги плаќаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom