Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.372
Поени од реакции
5.770
И јас така мислев, ама сега го менувам мислењето. Гледам дека ние самите правиме голем број на глупости. Медицинава и наукава, се покажа дека имаат многу фалинки. Политиката се покажа како уште по килава, во однос на медицината и науката.

Така да се повеќе сум сигурен дека сами го креиравме на природен начин, и сега на ист начин ќе го мутираме во блиска иднина.

Освен Данска, која што ги уништи сите 17 милиони ласици, сите други држави во светот ги уништуваат само тие што се заболени. Тоа ќе ни се врати како бумеранг.

Еве значи на 100км од Македонија имаме Корона епидемија на фарми со ласици во Костур. Грциве ги требат само тие што се заразени со симптоми.
Ајде ако не и луѓето што имаат корона да ги стреламе.

Како баш сеа у оваа година го создадовме сами од себе вирусот, аве што се создава само од себе му тррбаат години и години да се создаде, паралелно на него се креира и нешто што го уништува.

Значи кпнкрерно ако вирусов сам од себе се создавал у луѓето зашто немаме антитела на него од старт?

Значи он акп тлее у човекот со тек на време имунитетот ќе најде начин да се одбрани нема вака да пукне не е возможно.

Еве ако има некое медицинско лице нека ме поправи ако грешам, ама ја сум убеден дека ако сме ние природни носители, со оглед на тоа колку време датира хомосапиенсот ќе сме имале имунитет како што имаат љиљаците.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Ајде ако не и луѓето што имаат корона да ги стреламе.

Како баш сеа у оваа година го создадовме сами од себе вирусот, аве што се создава само од себе му тррбаат години и години да се создаде, паралелно на него се креира и нешто што го уништува.

Значи кпнкрерно ако вирусов сам од себе се создавал у луѓето зашто немаме антитела на него од старт?

Значи он акп тлее у човекот со тек на време имунитетот ќе најде начин да се одбрани нема вака да пукне не е возможно.

Еве ако има некое медицинско лице нека ме поправи ако грешам, ама ја сум убеден дека ако сме ние природни носители, со оглед на тоа колку време датира хомосапиенсот ќе сме имале имунитет како што имаат љиљаците.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Дали ти е јасно како мутира вирусот?

C

CoolIris

Гостин
Има матични што не ги ни праќаат на тестирање. Одма започнуваат со лекување.
А има ли поента да ги праќаат 15 дена по појавата на симптомите?
Има ли поента да ги праќаат на 200 300 км подалеку од местото на живеење, само заради тоа што нема термини?
Има пациенти што немаат ниту сопствен превоз, па се приморани да идат со такси или автобус.

Токму затоа матичните не се за потценување. Да ги остават без терапија, па да проградира болеста?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
А има ли поента да ги праќаат 15 дена по појавата на симптомите?
Има ли поента да ги праќаат на 200 300 км подалеку од местото на живеење, само заради тоа што нема термини?
Има пациенти што немаат ниту сопствен превоз, па се приморани да идат со такси или автобус.

Токму затоа матичните не се за потценување. Да ги остават без терапија, па да проградира болеста?
Ама јас не го кажав тоа во негативна конотација. Има и тоа добри матични што не се замараат повеќе со тоа, туку го лекуваат пациентот спрема крвна слика и рентген.

C

CoolIris

Гостин
Ама јас не го кажав тоа во негативна конотација. Има и тоа добри матични што не се замараат повеќе со тоа, туку го лекуваат пациентот спрема крвна слика и рентген.
80% од позитивните се лекуваат на примарно ниво од матични лекари (зборам за сите оние асимптоматски и со лесна клиничка слика, како и оние кои не се тестираат, а според клиничката слика се високо суспектни за сарс-ков-2 позитивни).

Извини, само се надоврзав на муабетов. Веројатно не прочитав што си пишал претходно.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.484
Поени од реакции
23.442
Ситуацијата е целосно под контрола а истовремено бараат уште 6 месеци да трае кризната состојба.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Еве како работи свеста во прогресивна Европа,а не кај нас заостанатите, маски не сакаат да носат луѓе.Еве пример да се угледаме,некогаш се срамам колку сме уназадени и заостанати

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Еве како работи свеста во прогресивна Европа,а не кај нас заостанатите, маски не сакаат да носат луѓе.Еве пример да се угледаме,некогаш се срамам колку сме уназадени и заостанати
Унгарциве во Белгија се покажаа бајги 'прогресивни' :D

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Морталитетот во Република Македонија, во 2015
20 461

Морталитетот во Република Македонија, во 2016
20 421

Морталитетот во Република Македонија, во 2017
20 318

Морталитетот во Република Македонија, во 2018
19 727

Морталитетот во Република Македонија, во 2019
20 446

Колку би влијаела бројкава од вирусов за морталитетот во 2020?

Сега засега околу 1700 умрени како последица од вирусов

уште точно 31 ден до 2021ва.

Уште 600 до 700 нека ги пишат од корона.

Значи ке бидат измегу 2300 до 2500 умрени од корона.

Колку од овие 2300-2500 ќе го зголемат морталитетот за 2020та?

Ако бројката на умрени во 2020та не е многу драстично изразито поразличн од претходниве 2015-2019 во коишто имало од 19 727 во 2018 до 20 461 во 2015, значи нема ништо наречено вирус, само пропаганда
До септември има зголемување на околу 500 од просекот, ама само 170-300 повеќе во три претходни години, за несреќа 2018г е некаде за 700 помалку од останатите 4 и го руши просекот за многу
БројЌи.

Има многу бројки, ама уште не се официјални. Знаејќи ја ажурноста во заводов за статистика, до 2022 нема да го средат бројките за 2020. За се' останато, не ти требаат бројки за да видиме што се случува во моментов.
Читаме искуства, гледаме што се случува со здравството. Бројка од 2000 умрени повеќе од просечното е зголемување од 10% на тие бројки. Воопшто не е малку, како што сакате да прикажете.
Не се официјални, ама нема многу да се сменат.

Види до сега ептен малку влијаела короната на вкупната статистика, еве мене многу ме интересира каква е состојбата во ноември оти имаме 700 умрени од корона, дали ќе има 2500 вкупно умрени или до кај 1800, всушност тоа е и битното, нека има и 1000 умрени од корона месечно, ама вкупно умрените да се горе доле тука некаде, тогаш излегува дека короната е П. дим.

Таа бројка 1000-2000 ја прогнозирав во април ми се чини, одкако се виде дека короната не е којзнае што и со сегашните бројќи (тренд) би била околу 1000 над просекот, што е под 5%, а така е и во скоро секоја држава, АМА ПАЗИ ја имаш опасната корона.
Кога имало повеќе починати во летните месеци во однос на јануари?
Првин ќе ти поставам вакво прашање, зошто во јануари 2017г имало за скоро 600 повеќе од просекот, декември 2016г за 200 повеќе од просекот, што била причината? имало корона?
Одговорот е овој, имало повеќе од година дена супер месеци (подпросечни или блиску околу него) и дошло ред на крајот од годината пак да биде исто,
и сега е слична ситуацијата, имало безмалку година дена подпросечни месеци и ред е да има надпросечни месеци + минимален удел на короната.

И една друга забегана теорија зошто имаме зголемување, пред некој ден некоја министерка (немам поим ни за што е) дала изјава дека зголемувањето на невработеноста е поради нашинците што се вратиле од странство.
Ако да речеме сите тие 50-60к што останале без работа се од странство, тогаш ни се зголемила популацијата (а и реално доста се вратија одкако ги отворија границите), не го знаеме бројот, ама факт е дека сега има барем неколку десетици од нив месечно кој влијаат на вкупната смртност (1,65м претходна популација, 1500 мртви, +50к нова популација над 45 нови мртви месечно).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951
зашо мислиш дека немаме?
тоа се официјални податоци

колку навистина има, е друга приказна
Инаку, Србија е позната по криење информации во епидемијава. Сега изгледа се трудат тоа да не им се деси.

D

Deleted member 12196

Гостин
Првин ќе ти поставам вакво прашање, зошто во јануари 2017г имало за скоро 600 повеќе од просекот, декември 2016г за 200 повеќе од просекот, што била причината? имало корона?
Одговорот е овој, имало повеќе од година дена супер месеци (подпросечни или блиску околу него) и дошло ред на крајот од годината пак да биде исто,
и сега е слична ситуацијата, имало безмалку година дена подпросечни месеци и ред е да има надпросечни месеци + минимален удел на короната.
Зошто во декември 2016 и јануари 2017 имало толку над просекот јас можам само да претпоставувам. Една претпоставка е дека имало некој лош грип таа зима. Можеби некаде има податоци, но јас не сум упатен.
Овие твои натпросечни месеци се случуваат најчесто во зимските месеци. Сега се среде лето, со тенденција да продолжат уште долго. По твое, колкав ќе биде циклусот на натпросечни месеци? 3, 5,12 месеци?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.281
Поени од реакции
9.061
Еве закачив ковид 19 со позитивен тест и сеа седам дома у карантин. Освен температура 38,4 макс и главоболка која траеше 3 дена друго немав. Сега сум здраф ко дрен ал јбг, процедура си е процедура. Од мое искуство ова беше вагинален чад.

Kajgana Shop

На врв Bottom