Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

D

Deleted member 12196

Гостин
Споредбата ти е ептен глупа, јануари -15%, февруари -6%..... и на крајот не многу од очигледно просечните години (2018 е ептен аномалична и го руши просекот).

До септември умрени се 15584, претходните години 15440, 15362, 15259, 14876, 14517, од кој во 2016г се 14876 и до крајот е стасано до 20421 како и 2015, 2017 и 2019, значи кусокот од 500 е надополнет во 3 месеци.

Сега со септември има 743 регистрирани умрени од корона, а само 144 повеќе од најлошата година во претходните 5, што значи имаме 600 кој можеби ќе умреле и без короната.

Еве како било месечно, од сајтот https://treker.mk/mk/tables ги извадив.
Ако само 20% од тие што се умрени од корона влијаат на зголемувањето, можеме да пресметаме дека овие 1731 до сега умрени ќе го зголемат бројот на умрени за само 350 лица + нешто во декември (јас таму очекувам да паѓа оти досега убав број го имаме закачено).

Многу одамна предвидов дека нема да има повеќе од 1000-2000 смртни случаи од корната годишно, на вкупно починати во годината нема да надмине над 1000 (повеќе некај 500, ама нека има луфт за изненадувања), што во реалноста би дошло дека короната ќе е причина на само околу 1000.

Знам има многу бројќи и тешко е да се сварат, ама на крајот од денот ќе излезе дека е причина за најмногу 5% од годишно умрените и само 0,0000НУЛАААААААААА некој процент од вкупното население.
Бидејќи велиш дека споредбата е глупа...
Кога имало повеќе починати во летните месеци во однос на јануари?
Бројките се тие, само ти ги гледаш од некој твој агол.
Важи пријателе, како ви одговара така ќе правиме. Најдобро е да ги земеме само сегашниве октомври-ноември да ги споредуваме, или па најдобро е бројката на луѓе кои се водат како починати од корона. Иако нели и во сообраќајка да си загинал, во тој куп те пишуваат.

Ако сакаш реална слика, се зема од почеток кога е официјално е регистиран Бетмен дека дошол кај нас. Нели лесно пренослив, голема смртност, а ние со мерките нели скарани, гужви насекаде имаше, времето супер за него, старите ги натераа во 2ч секаде да се гужваат, значи топ услови за ширење и умирање.
Во меѓувреме Бетмен може си бил тука од порано, нели може да го имаш, а да не знаеш, но небитно. Како и да е, со лесно во трето полувреме.
Ти сакаш да ги земеме бројките кага само Цаца беше заразена?
Вирусот драстично се рашири во мај и јуни, затоа ќе ги гледаме бројките после тоа, не кога имаше само троцифрена бројка на заразени.
Автоматски споено мислење:

Не викам дека ги штелуваат туку така е секој викенд, речиси за 2-3 пати помалку тестирања има, најверојатно некои приватни лабаратории не работат и поради тоа нема кој да пријави тестови. Не знам зошто постои мислење дека си даваат од тепка заразени кога сите се од официјално направени и пријавени.

Многу полошо е тоа што не му се дава до значење на бројот на починати. Има еден куп што се лекуваат дома или одат касно да бараат помош. Вака полошо прават, ќе излезе Филипче, ќе рече готово бранот помина и ќе ја прогласат за брзо мртва короната, на така ми мириса.
Бројките што ги објавува Филипче се за претходниот ден. Објавеното синоќа е за недела.

Последно уредено од модератор:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Ви текнуе као некои викаат дека ни ги контактираат нит ги прашуваат нит ништо кога се заразени а се во самоизолација?
Е па денес ќе има некоја вест околу тоа, вчера имало драми.
Ја у стил Сајбер Рајдер малце, хехе. Инсајд инфо баба.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
Индија 250 милиона на штрајк против ковид теророт и ропството.
d67fe536c542c6b2177486500fa78fb1f18f4d6d5aabe9b101238436df0c.jpg

Виделе дека ќе умрат повеќе од глад отколку од ковид. 23% безработица, ќе треба или да се занимаваат со кражби или канибализам или да се смени целиот либерал фашистички систем.
Во индија полицијата е многу брутална, нема пендраци а едни долги дрвени палки, млати јако. Но ако претераат еден момент, може место Ковид ропство и НСР, да дојде Ковид револуција.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
И ја така мислев, али у принцип нас во македонија ќе не вакцинираат со таа на оксфорд што дава некој 60-70 посто ефикасност. Значи пак може да наебеш.

Форумите не се некој релевантен приказ, ама она што ме замислува е дека во реалност бројката е полоша.

И ја мислев дека ги штелуваат, меѓутоа после 1 година некако им го сватив принципот. Треба да разберете дека они не тестираат до максимум капацитет. Другар се тестираше во Авицена пред некој ден и рече дека жив човек немало. Татко ми кога се тестираше кога правеа по 4000 тестови вика за 10 минути 5 луѓе пројдоа. Значи помалку тестови е ради помалце луѓе во приватните лабаратории.
Oksfordskarta dade dve rezultati. So pola doza (nesakakji) bea isto negde 80-90% mislam a so taa doza koja ja planiraa pomalku. Zatoa vikaat 60-70%. Ima uste nejasnotii tuka ama dava efekt. E i poeftina od novive iako i tie se nakaj 20€ po doza. Mislam nema cenata da bide tolku presudna tuku dostapnosta.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.562
Поени од реакции
29.157
Индија 250 милиона на штрајк против ковид теророт и ропството.
Прегледај го приврзокот 276681

Виделе дека ќе умрат повеќе од глад отколку од ковид. 23% безработица, ќе треба или да се занимаваат со кражби или канибализам или да се смени целиот либерал фашистички систем.
Во индија полицијата е многу брутална, нема пендраци а едни долги дрвени палки, млати јако. Но ако претераат еден момент, може место Ковид ропство и НСР, да дојде Ковид револуција.
Каков фејк њуз сфака част. Постирање слика од пред 2 години (y)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Полека малку не се залетувај.На пример во Америка тек сега се согледуваат последиците од вакцините што ги имаат примено војниците за време заливската војна почетокот на 90тите.Ниту сум антиваксер ниту рамноземјаш,но вие вака што сте сигурни и убедени у розови сценарија не е на одмет малку да подразмислите.И после 30 години вакцина може да појави страшни последици,а не после 5 месеци истпитување и тоа додека научниците се под притисок што побрзо да ја пуштат во промет.Понатаму ке се дознае
Vidi sega, zivotot e poln so rizici na kraj toa e prasanje koj rizik sakas da go napravis. Dilemata e: Dali rizikot od vakcinata e povisok ili rizikot pri zaboluvanje. Rizicni grupi i bolni odma bi gi odnel na vakciniranje, deca ne bas. A za lugje od 30 ili 40 god toa individualno treba da si odlucat. Problemot e sto se vrsi mnogu propaganda lugjeto ne znaat kako funkcioniraat ovie vakcini i ima mnogu fejk njus. Od toa sto go vidov i citav od razni strucnaci mi izgleda em dosta efikasna em dosta bezbedna.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331
Јас пола од луѓето што ги знам, периодов се болни(најчесто немаат мирис) и ретко кој се тестира бидејки нема тестови. Така да овие бројки 300, 500, 1000 дневно се само про форма. Ние до крајот на зимата веќе сите ќе го имаме прележано вирусов.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Каков фејк њуз сфака част. Постирање слика од пред 2 години (y)
Fejk njusite se golem problem. Aj ovaa slika brzo se otkriva ama jako mi e sega video edno sprsko, normalno, koe se siri. Od imeto na vakcinata od edna na druga i treta strana skoka za da dokaze deka e opasna vakcina. Lugje popametni, popismeni, doktori, go seruvaat. E aj sega.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Јас пола од луѓето што ги знам, периодов се болни(најчесто немаат мирис) и ретко кој се тестира бидејки нема тестови. Така да овие бројки 300, 500, 1000 дневно се само про форма. Ние до крајот на зимата веќе сите ќе го имаме прележано вирусов.
Има матични што не ги ни праќаат на тестирање. Одма започнуваат со лекување.

Но, без разлика бројкиве сега почнаа да опаѓаат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.462
Поени од реакции
7.826
Значи за тоа асимптоматските зборувавме неколку пати, ако си правиш филмови добро, ама кажавме што се знае, што не се знае за нив.
Извини, изгледа не сум бил на тој час кога сте збореле за нив.
Како и да е, 300 не успеале да пренесат на ниту еден друг, па или не се пренесува лесно, или тестовите им се шкарт, или па не секој човек е погоден за Бетмен.

Само за @bijons бидејќи покажа сомневање за тестовите, па еве потврда од некои други (ваљда стручни се):

There are ten fatal problems with the Corman-Drosten paper which we will outline and explain in greater detail in the following sections.

Лажно позитивен, лажно негативен, заедничко им е ......:toe:

Ти сакаш да ги земеме бројките кага само Цаца беше заразена?
Вирусот драстично се рашири во мај и јуни, затоа ќе ги гледаме бројките после тоа, не кога имаше само троцифрена бројка на заразени.
Јас друго сакам, ама небитно :D

Се гледа од 01.01.2020 - 31.12.2020, бидејќи нашите не се ажурни, затоа до Септември земи, па после како ќе излегуваат информации, така вметнувај и гледај дали има разлика поголема од +7%.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Aj ovaa slika brzo se otkriva ama jako mi e sega video edno sprsko, normalno, koe se siri. Od imeto na vakcinata od edna na druga i treta strana skoka za da dokaze deka e opasna vakcina. Lugje popametni, popismeni, doktori, go seruvaat. E aj sega.
Ех? Шо збориш бе? Кое е тоа видео, каде е?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.831
Поени од реакции
17.056
Е па то де и јас му го велам на @Ireal, јас 50 тој 65, зар ќе му се секираме дали ќе изгубиме потенција од вакцинава по 30 години, јас на 80 тој на 95.
јас имам 70, малку помлад од Ричард Гир :cool: , ама вакцини не земам ни за сезонски грип, докторот ми забрани...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Извини, изгледа не сум бил на тој час кога сте збореле за нив.
Како и да е, 300 не успеале да пренесат на ниту еден друг, па или не се пренесува лесно, или тестовите им се шкарт, или па не секој човек е погоден за Бетмен.
Точно, има многу луѓе кои се имуни на Бетмен. 60% од децата воопшто не можат да се поболат, а останатите само со слаби симптоми. Кај возрасните нема статистика колку не можат воопшто да се поболат, иако онде овде читав за некој бројки од 20%.

Но, асимптоматските кои нема да се поболат имаат скоро дупло фазла вирус во нив од тие што ќе се поболат. Така да се поизгледно е дека го шират вирусот, иако се само носители. За среќа носителите на вирусот не се мрсулават, не кашлаат и не киваат, цело време, и опасни се само во затворени простории со многу гласна музика, кога зборуваат многу гласно. Затоа потешко заразуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom