Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Баба ми, која има 82 години годините од ВВ2 бледо ги памти бидејќи имала неколку години само ама памти дека првин нејзиното село во Преспа било окупирано од Албанците. Тие веднаш им наметнале да учат на албански јазик. Сестра и која е постара и жива учела прво одделение на Албански.

Подоцна окупаторот се променил и Албанците биле заменети од бугарите. Баба ми се сеќава дека нејзиниот дедо бил среќен поради тоа што "браќата" Бугари ќе дојдат. Но кога дошле Бугарите виделе дека не им се никакви браќа.
Им украдиле многу работи, а дедо и го измачувале. Исто како Албанците веднаш им наметнале настава на Бугарски Јазик.

Така да нашите соседи ништо не ни признаваат, ни јазик, ни вера нити нација. Сите сакаат да не асимилираат и да ја приграбаат ова територија.

Секакви преговори за тоа ќе значат дека нешто ќе изгубиме.

Секако и јас не би им верувал целосно на балкански извори, па било какви да се. Едноставно балканецот не може да избега од тоа балканското, да внесува емоции и пристрасност секаде каде што го пика носот. Само не се сложувам со тоа што велиш дека имало повеќе бегалци од источна Егејска Македонија. Всушност немало голема разлика од кој дел си, а бегалци имало од секаде, солунско, Ениџе Вардар, костурско итн. Не знам дали ти е муабетот демек овие од источниот дел се чувствувале повеќе Бугари отколку другите?

Проблемот не е кој колку убивал, туку во селективноста на прикажување на тие убиства. Всушност станува збор за убивање помеѓу Бугари и Грци воглавно во Егејска и Бугари и Срби во Вардарска. Како да не знаеме кои биле тие од Порече? Ниту овие од Порече биле 'македонци' во таа смисла каква што знаеме денес ниту овие од ВМРО. Се тепале за србски, бугарски интереси. Каде биле Македонците(не србомакедонците или македонските бугари) овде? Каде биле да ги заштитат своите интереси?

И не ми се јасни овие што дрндаат за окупација од Бугарија за време на втората светска војна, а не се срби или југословени. Па Бугарија и да окупирала некого, тоа не било територијата на државата Македонија. Немало држава Македонија до 91 а па до втора светска била србска вукојебина. Е добро сега, имаш луѓе па кои што плачат уште за таа вукојебина ама имало и луѓе, се гледа по сликите, кои што ги пречекале бугарските војски со цвеќиња...
Поголемиот дел од иселениците биле од источниот дел на Егејска Македонија, таму и по цели села се иселувале во Бугарија. Поради тоа што биле поблиску до Бугарија побрзо ја прифатиле бугарската свест. Во Западна Македонија тоа не било случај, таму населението се гледало племенски, т.е, се случувало Мијаци и Брсјаци да не сакаат помеѓу себе да се зимаат, е до таму била работата. Населението во Западна Македонија не гледам како би можело да биде слично со населението во источна Бугарија (без македонските иселеници), нема преданија за фамилии доселени од Бугарија, нема преданија за бугарските ханови.

Па да бидам искрен баш тоа што на пример населението од Порече, Азот, делови од прилепско, од друга страна кичевија, Дебарца, демирхисарско и од трета страна Мариово, делови од битолско, гевгелиско, струмичко биле на три различни страни е доказ дека сите имиња биле наметнати. Оделе во три различни цркви, плус тоа имало македонисти (ај така да се изразам) и дури и туркомани, кои ги помагале турците против нашите револуционери, ист народ, разделен поради влијанија на различни страни.
Сега да бидеме искрени македонската свест се јавила покасно од другите (мислам на бугарска, српска и грчка), за жал не била многу развиена на почеток, но сепак имало и луѓе кои се бореле за македонските интереси. Димитрија Чупоски бил еден од тие кои се бореле за македонските интереси. За жал нема македонски информации за овој револуционер, но најдов од бугарска википедија. Се работи за лицето Милан Стоилов од Кукуш, кој бил близок со Димитрија Чупоски и учествувал во илинденското востание каде загинал во борби со османлиите. Има еден куп сведоштва за постоење на македонска свест пред 1945 година. Мене ме нервираат тврдењата на бугарите дека Тито насилно не преобратил, и додека има такви тврдења нема да имаме добри односи со нив, и тоа е тоа. Сепак тоа убивање што го спомнуваш било помеѓу предците на денешните Македонци (ти како сакаш викај ги), населението од Порече и кичевија се тепало помеѓу себе, едните на страна на ВМРО, другите четници. А се работи за ист народ, кој збори апсолутно ист дијалект, има иста носија, иста генетика.

Добар дел од македонците ги сметале бугарите за окупатори. Ванчо Михајлов кога основал контрачета во кичевско, одвај 15тина души станале контрачетници, и поради тоа брзо се распаднала контрачетата. Е толку биле бугарите сметани за ослободители.

И не ми се јасни овие што дрндаат за окупација од Бугарија за време на втората светска војна, а не се срби или југословени. Па Бугарија и да окупирала некого, тоа не било територијата на државата Македонија. Немало држава Македонија до 91 а па до втора светска била србска вукојебина. Е добро сега, имаш луѓе па кои што плачат уште за таа вукојебина ама имало и луѓе, се гледа по сликите, кои што ги пречекале бугарските војски со цвеќиња...
не трескај глупости, еве ти го горе во пост 1261 ,АКТОТ од 29,11,1943 за формирање на Демократска Федеративна Југославија , таа и сите нејзини федерални единици меѓу кој и република Македонија ;
ДФЈ ( и федералните држави меѓу кој и република Македонија ) е член на ОУН од основањето, 24.10.1945
од 29,11,1945 е променето името во ФНРЈ, а од 7,04,1963 во СФРЈ, се до 1991
( распаѓање на СФРЈ)

Бугарите и бугарофилите свесно ги избегнуваат за цитирање и дискутирање злосторствата што ги имаат правено, а се наведени овде во постови.

Па овде ќе објавува Курт Валдхајм слики во Битола ко да има нешто врска. Па и наш Зајко се сликаше до Трамп, а не го ебат 2 посто туку како да покажат еве со најсилните имаме состанок. Па кога излезе видеото како кружат околу Трамп само да може Димитров да го сликне Зајко до Трамп беше едно од најпатетичните работи што ги имам видено.

Лазар Мојсов и Тито знаат за минатото на Курт Валдхајм ама свесно си ќутат и го искористуваат тоа за да Лазар Мојсов стане претседател на генералното собрание на обединетите нации.
Факт е дека правеле злосторства овде, а исто така факт е дека ние сме поминале најдобро од поранешните југословенски држави за време на ВВ2.

Има еден куп сведоштва за постоење на македонска свест пред 1945 година. Мене ме нервираат тврдењата на бугарите дека Тито насилно не преобратил, и додека има такви тврдења нема да имаме добри односи со нив, и тоа е тоа. Сепак тоа убивање што го спомнуваш било помеѓу предците на денешните Македонци (ти како сакаш викај ги), населението од Порече и кичевија се тепало помеѓу себе, едните на страна на ВМРО, другите четници. А се работи за ист народ, кој збори апсолутно ист дијалект, има иста носија, иста генетика.

Добар дел од македонците ги сметале бугарите за окупатори. Ванчо Михајлов кога основал контрачета во кичевско, одвај 15тина души станале контрачетници, и поради тоа брзо се распаднала контрачетата. Е толку биле бугарите сметани за ослободители.

Има луѓе родени во 20тите години од минатиот век во Америка и другите земји па се декларирале ко Македонци. Овие луѓе никогаш не живееле овде туку се потомци на наши иселеници за време на балканските војни и прва светска војна. Овде одма ќе се јави Ивајло од Русе трет братучед на Каракачанов што сигурно работа му е да досадува на македонски форуми и да рече ама не не е така, кога ќе се декларират така тоа се мисли на регионална смисла.

Дека е било хаос било е.Не ми се оди сеа во корона кризава кај баба ми која има 90 години и е имала 14 години кога овие бугарите тврдат преку ноќ сме станале македонци. Претходно во темава наведов од страна на мајка ми што им се има случено на нејзината фамилија за време на "администрацијата" на Бугарија. Баба ми што е жива е од страна на татко ми.
Нејзин татко е бил во војска од 1912 до 1920 година. 1912 против Турците дали во српска/бугарска војска ама мислам беше бугарска, 1913та во српска војска против Бугарите, 1914та, 15та и дел од 16та во Српска војска, дел од 16та, 17та и 18та во Бугарска војска против Србите, 18та до 20та во српска војска пошто морал уште 2 години да отслужи. Едноставно кој ги окупирал ги регрутирале и морале да војвуваат за тие инаку ќе ги стрелале заради тоа што претходно бил на спротивната страна.

Бугарите неможат да прежалат тоа што во 1912та биле помоќни и од Србија и од Грција , а добиваат многу помалку. Тоа што тогаш се носеле во битките со Французите и Англичаните, а денеска само можат да курчат на Македонија само затоа што мораа да ја примат во ЕУ за да не потпадне под Руско влијание.

Мене ме нервираат тврдењата на бугарите дека Тито насилно не преобратил, и додека има такви тврдења нема да имаме добри односи со нив, и тоа е тоа.

Грешка си, Сталин не формирал :D

Потоа дошол Тодор Живков и како познат и признат дисидент против Сталин, ја исправи таа неправада.

Последно уредено:
■ Привремено затворена (а можеби и перманентно).

■ ЕДИТ:

● Избришани 15+ мислења. (оф топик / навреди / недозволен јазик)

@iSiktir - баниран од тема 15 дена. (континуирани провокации врз македонскиот идентитет и култура)
@sorenoat - баниран од тема 15 дена. (навреди на национална основа)
@zmej gorjanin - баниран од тема 7 дена. (несоодветно однесување)

■ ИНФО: Ова е највероватно мојот последен обид "на мирен начин" да ја решам ситуацијата на темава. Веќе подолг период континуирано се кршат форумските правила, и секојдневно има над 10тина пријави.

■ Во суштина од сите вас зависи дали темата ќе биде отворена за дискусија или не. Жалосно е ваква опшествено-политичка и актуелна тема - да бидам приморен да ја затварам и избришам.

■ Темата е отворена.

Последно уредено:
Баба ми, која има 82 години годините од ВВ2 бледо ги памти бидејќи имала неколку години само ама памти дека првин нејзиното село во Преспа било окупирано од Албанците. Тие веднаш им наметнале да учат на албански јазик. Сестра и која е постара и жива учела прво одделение на Албански.

Подоцна окупаторот се променил и Албанците биле заменети од бугарите. Баба ми се сеќава дека нејзиниот дедо бил среќен поради тоа што "браќата" Бугари ќе дојдат. Но кога дошле Бугарите виделе дека не им се никакви браќа.
Им украдиле многу работи, а дедо и го измачувале. Исто како Албанците веднаш им наметнале настава на Бугарски Јазик.

Така да нашите соседи ништо не ни признаваат, ни јазик, ни вера нити нација. Сите сакаат да не асимилираат и да ја приграбаат ова територија.

Секакви преговори за тоа ќе значат дека нешто ќе изгубиме.

Ке ја изгубиш омразата против Б'лгарија и против б'лгарскиот идентитет на собствените предоци или најмалку докажаниот од самите себе б'лгарски идентитет на Гоце Делчев, Кузман Шапкарев, бракја Миладиновци.. како и ке ја изгубиш комунистичката пропаганда од 20-от век во учебниците по историја во РСМ.

Дури може да собираш подписи за предлог закон за во Собранието да се прогласи, дека секој кој не потенцира "фашизам", "фашисти", "окупатори" и слично кога е во збор Б'лгарија, да биде казнат за негиранье на хилјадолетната македон(и)с(т)ката самобитност и антифашистка борба.

Бугарите и бугарофилите свесно ги избегнуваат за цитирање и дискутирање злосторствата што ги имаат правено, а се наведени овде во постови.

Па овде ќе објавува Курт Валдхајм слики во Битола ко да има нешто врска. Па и наш Зајко се сликаше до Трамп, а не го ебат 2 посто туку како да покажат еве со најсилните имаме состанок. Па кога излезе видеото како кружат околу Трамп само да може Димитров да го сликне Зајко до Трамп беше едно од најпатетичните работи што ги имам видено.

Лазар Мојсов и Тито знаат за минатото на Курт Валдхајм ама свесно си ќутат и го искористуваат тоа за да Лазар Мојсов стане претседател на генералното собрание на обединетите нации.
Факт е дека правеле злосторства овде, а исто така факт е дека ние сме поминале најдобро од поранешните југословенски држави за време на ВВ2.

Има луѓе родени во 20тите години од минатиот век во Америка и другите земји па се декларирале ко Македонци. Овие луѓе никогаш не живееле овде туку се потомци на наши иселеници за време на балканските војни и прва светска војна. Овде одма ќе се јави Ивајло од Русе трет братучед на Каракачанов што сигурно работа му е да досадува на македонски форуми и да рече ама не не е така, кога ќе се декларират така тоа се мисли на регионална смисла.

Дека е било хаос било е.Не ми се оди сеа во корона кризава кај баба ми која има 90 години и е имала 14 години кога овие бугарите тврдат преку ноќ сме станале македонци. Претходно во темава наведов од страна на мајка ми што им се има случено на нејзината фамилија за време на "администрацијата" на Бугарија. Баба ми што е жива е од страна на татко ми.
Нејзин татко е бил во војска од 1912 до 1920 година. 1912 против Турците дали во српска/бугарска војска ама мислам беше бугарска, 1913та во српска војска против Бугарите, 1914та, 15та и дел од 16та во Српска војска, дел од 16та, 17та и 18та во Бугарска војска против Србите, 18та до 20та во српска војска пошто морал уште 2 години да отслужи. Едноставно кој ги окупирал ги регрутирале и морале да војвуваат за тие инаку ќе ги стрелале заради тоа што претходно бил на спротивната страна.

Бугарите неможат да прежалат тоа што во 1912та биле помоќни и од Србија и од Грција , а добиваат многу помалку. Тоа што тогаш се носеле во битките со Французите и Англичаните, а денеска само можат да курчат на Македонија само затоа што мораа да ја примат во ЕУ за да не потпадне под Руско влијание.

Овде може да се пребарува за иселеници од Македонија во САД, кои се изјасниле како Македонци, али не тоа било регионално (според источните и некои одродените). Но сепак тоа им паѓа во вода, бидејќи како Македонци се имаат изјаснето луѓе од јужните косовски села (Севце, Штрпце), Призрен, Приштина, Софија, Елбасан, Поградец, Подгорица, Пловдив, и др. Баш сакав да поставам овде слики, али има некој проблем, не ги прифаќа сликите.

Сакам да изкажам благодарност кон Никола.
Баш претераа бугарите со нивните пропаганди / недозволен jазик итн.

Во оваа тема е редно да се зборува за бугарската политика спрема Македониjа, но не да читаме само провокации од троловите на нашиот источен сосед.

Според мене нема никаков договор да има, па дури и Зоки да проба тотално да jа продаде Македониjа.
Единствено решение што гледам може да биде ако германците или американците го притиснат нашиот "приjателски" сосед и оваа сага да заврши.

Нема проблем да се зборува за време на б'лгарското учество во ВСВ на територијата на денешна РСМ, ако тоа се прави на един културен и цивилизован начин, со помалку емоции и повеке фактологија.

Зависи од контекстот. Нека се изследваат архивите, добро е и целостно подд'ржувам, но не и да се одбира селективно еден податок, на база на кој потоа да се гради манипулативна теза и генерализиранье.

А иначе во САД во началото на 20-от век имаш организации на мекедонски б'лгари, имаш докази за нивната професионална дејност и како се самооидентификувале (надвор од америкаснките регистри за новодошли мигранти).

Еве која е најстарата организација во Северна Америка, која обединува Американци и Канаѓани со потекло од Македонија:

Тоа се коси со фактите и обично логическо разсадуванье:

Македонско-одринското ополченство е доброволно организиранье на б'лгарите од Македонија и Одринско во составот на б'лгарската војска за време на Балканските војни.

Набројува 14 670 души.

Колку души доброволно се учествувале во ср'бската, гр'цката или било која друга војска на балканска земја?

Во химната на РСМ се пее:

Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!

Па за време на Балканските војни кој го натерал Сандански да војува на страната на б'лгарската војска?

Секој кој има достап до Интернет и започне да чете во оригинал писмата, кореспонденцијата, архиви и т.н. ке му стане јасно дека приказната која е наложена во РСМ од времето на комунистичка југославија едноставно не д'ржи вода.

Дури тоа кое што го пишуваш да е точно (а не е точно), што е проблемот во учебниците по историја во РСМ да не се манипулира со б'лгарската самосвест на мнозинството от населението во Македонија допред 100 години, како и на 90%+ од преродбениците?

Каков е проблемот наместо изфабрикуваното "Зборник" да биде прикажан вистинскиот наслов „Бѫлгарски народни пѣсни собрани од' братьја Миладиновци Димитріја и Константина и издани од' Константина. В' Загреб' в' книгопечатница-та на А. јакича. 1861.“ на сборникот на бракја Миладиновци?
Каков е проблем'т да биде изпишано вистинското име на Солунската гимназија, односно Солунска б'лгарска м'жка гимназија „Св. св. Кирил и Методиј“?
Каков е проблемот цар Самуил да биде прикажан како б'лгарски цар, каков што и е?

И т.н.

Последно уредено:
Поголемиот дел од иселениците биле од источниот дел на Егејска Македонија, таму и по цели села се иселувале во Бугарија. Поради тоа што биле поблиску до Бугарија побрзо ја прифатиле бугарската свест. Во Западна Македонија тоа не било случај, таму населението се гледало племенски, т.е, се случувало Мијаци и Брсјаци да не сакаат помеѓу себе да се зимаат, е до таму била работата. Населението во Западна Македонија не гледам како би можело да биде слично со населението во источна Бугарија (без македонските иселеници), нема преданија за фамилии доселени од Бугарија, нема преданија за бугарските ханови.

Па да бидам искрен баш тоа што на пример населението од Порече, Азот, делови од прилепско, од друга страна кичевија, Дебарца, демирхисарско и од трета страна Мариово, делови од битолско, гевгелиско, струмичко биле на три различни страни е доказ дека сите имиња биле наметнати. Оделе во три различни цркви, плус тоа имало македонисти (ај така да се изразам) и дури и туркомани, кои ги помагале турците против нашите револуционери, ист народ, разделен поради влијанија на различни страни.
Сега да бидеме искрени македонската свест се јавила покасно од другите (мислам на бугарска, српска и грчка), за жал не била многу развиена на почеток, но сепак имало и луѓе кои се бореле за македонските интереси. Димитрија Чупоски бил еден од тие кои се бореле за македонските интереси. За жал нема македонски информации за овој револуционер, но најдов од бугарска википедија. Се работи за лицето Милан Стоилов од Кукуш, кој бил близок со Димитрија Чупоски и учествувал во илинденското востание каде загинал во борби со османлиите. Има еден куп сведоштва за постоење на македонска свест пред 1945 година. Мене ме нервираат тврдењата на бугарите дека Тито насилно не преобратил, и додека има такви тврдења нема да имаме добри односи со нив, и тоа е тоа. Сепак тоа убивање што го спомнуваш било помеѓу предците на денешните Македонци (ти како сакаш викај ги), населението од Порече и кичевија се тепало помеѓу себе, едните на страна на ВМРО, другите четници. А се работи за ист народ, кој збори апсолутно ист дијалект, има иста носија, иста генетика.

Како што реков, имало многу фамилии од костурско, охридско, па дури и од тие мијачки краеви како дебарско итн иселеници во Бугарија. Мислам дека нема таква статистика за тоа колку се иселиле од источните а колку од западните краеви за да можеме да кажеме со точност. Само знам дека од солунско и кукушко се иселени во огромен број бидејќи таму најмногу војни се водеа(Грците дури и го срамнија Кукуш со земја) и плус поради договорот за размена на население помеѓу Грција и Бугарија.
Односот помеѓу мијаците и брсјаците ми звучи како односот на населението од солунско кон торлаците или шоповите. Во југоисточна Македонија ако некој ти каже "Торлак идин" или Торлак еден, тоа е деградација, и обично се мисли на "глуп еден".
Ни Бугарите немаат преданија за некакви ханови ниту па за бугарските цареви како Симеон. Едноставно се работи за временски период од повеќе од илјада години и не гледам како би можеле да се зачуваат таквите преданија кога првото бугарско царство било ликвидирано од поодамна. Всушност, кога се зборува сличности помеѓу народите се мисли на сличности во јазикот и обичаите. А такви обичаи имало не дека немало. На пример, мартинката како што се нарекува во Македонија или мартеницата во Бугарија е обичај кој што е типичен за нашите краишта. Или пак Сурва, кој што е уште еден обичај споделуван од нас и Бугарите. Сурварите во солунско, или василичарите во Вевчани или сурвакарите во Пернишко итн.
А ако зборуваме за преданија за владетели тогаш му даваме тежина на тврдењата на Србите дека Македонците се Срби бидејќи имаат многу песни и преданија за Крали Марко како што е познат во солунско или Крале Марко во останатите делови на Македонија. Плус да не ја споменувам "славата", иако како обичај скоро и да не постои во солунско каде е најзастапен "именденот", во другите делови на Македонија е доста застапен.

Се разбира дека имало луѓе со "македонска" свест независна и од бугарската и од србската народност. Но како што забележа, таа се јавила покасно и од почетокот луѓето со таквата свест биле многу малку. Доколку си ја прочитал "За Македонците Работи" ќе разбереш и поради кои причини според сфаќањата на Мисирков требало да се појави таквата свест. Се си пишува таму. А тоа е за да се обедини словенскиот елемент во Македонија кој дотогаш бил поделен на Бугари, Срби и Грци. Но тоа не значи дека во Македонија немало Бугари, Срби и Грци и дека сите биле едно исто без разлика што зборувале на сличен јазик. Всушност, да замислиме една хипотетичка ситуација, а тоа е еден ден да исчезне македонизмот. Па јас мислам дека Албанци нема да ни требаат за да се уништиме. Тука ќе има граѓанска војна од најголеми размери. Ќе има Срби, Бугари, власите и еден помал славофон елемент ќе застане на страната на Грците па ќе се појават и "Грци". Значи ќе се вратат демоните од минатото. Затоа не е добро да се форсира било која страна а треба македонизмот да опстане.

Нема проблем да се зборува за време на б'лгарското учество во ВСВ на територијата на денешна РСМ, ако тоа се прави на един културен и цивилизован начин, со помалку емоции и повеке фактологија.

Зависи од контекстот. Нека се изследваат архивите, добро е и целостно подд'ржувам, но не и да се одбира селективно еден податок, на база на кој потоа да се гради манипулативна теза и генерализиранье.

А иначе во САД во началото на 20-от век имаш организации на мекедонски б'лгари, имаш докази за нивната професионална дејност и како се самооидентификувале (надвор од америкаснките регистри за новодошли мигранти).

Еве која е најстарата организација во Северна Америка, која обединува Американци и Канаѓани со потекло од Македонија:

Македонско-одринското ополченство е доброволно организиранье на б'лгарите од Македонија и Одринско во составот на б'лгарската војска за време на Балканските војни.

Набројува 14 670 души.

Колку души доброволно се учествувале во ср'бската, гр'цката или било која друга војска на балканска земја?

Во химната на РСМ се пее:

Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!

Па за време на Балканските војни кој го натерал Сандански да војува на страната на б'лгарската војска?

Секој кој има достап до Интернет и започне да чете во оригинал писмата, кореспонденцијата, архиви и т.н. ке му стане јасно дека приказната која е наложена во РСМ од времето на комунистичка југославија едноставно не д'ржи вода.

Дури тоа кое што го пишуваш да е точно (а не е точно), што е проблемот во учебниците по историја во РСМ да не се манипулира со б'лгарската самосвест на мнозинството от населението во Македонија допред 100 години, како и на 90%+ од преродбениците?

Каков е проблемот наместо изфабрикуваното "Зборник" да биде прикажан вистинскиот наслов „Бѫлгарски народни пѣсни собрани од' братьја Миладиновци Димитріја и Константина и издани од' Константина. В' Загреб' в' книгопечатница-та на А. јакича. 1861.“ на сборникот на бракја Миладиновци?
Каков е проблем'т да биде изпишано вистинското име на Солунската гимназија, односно Солунска б'лгарска м'жка гимназија „Св. св. Кирил и Методиј“?
Каков е проблемот цар Самуил да биде прикажан како б'лгарски цар, каков што и е?

И т.н.
Nema da ima nikakov problem ako bugarskata strana go smeni pristapot, od nasa strana nikoj ne negira deka imalo luge koj se smetale ili smetaat za bugari, problemot e koga ke se izvadi nekoj fakt sto ne vi odgovara I odma pocvite so fakanje krivini, de makedonec bilo regionalna forma, de rusija ova ona, Tito bla bla I red gluposti, znaci vie ste sto ne sakate da gledate I prifakate razlicni fakti osven vasite I posle prasvis sto e ova problem, sto e ona problem.
Koga zboruvas za MPO, odi na strana 26 imam edna slika I kazi mi dali e taa istata MPO ili druga e.
Inaku bugarite ili bugarskata agentura tamu pokasno se infiltrira.

никој не го ни негеира ти ова што си го напишал, проблемот е во тоа што без разлика на сето тоа дојдени се како окупатори и тоа не може да се негира како што тоа некој го негира.

Во ред и ти си во право. Но ако бидеме доследни тогаш ќе треба и Србите да ги наречеме окупатори бидејќи окупирале дел од Османската Империја кој што не е бил нивни. Додуша не само што окупирале туку и се изживувале врз населението а ги забраниле и домашните дијалекти. И сеа како што велат некои, баби ми рече вака, дедо ми рече така, Бугарите многу ги тепале итн. еве и јас да кажам дека моите страдале од Србите а не од Бугарите иако ниту биле комити ниту членови на ВМРО.

Овде може да се пребарува за иселеници од Македонија во САД, кои се изјасниле како Македонци, али не тоа било регионално (според источните и некои одродените). Но сепак тоа им паѓа во вода, бидејќи како Македонци се имаат изјаснето луѓе од јужните косовски села (Севце, Штрпце), Призрен, Приштина, Софија, Елбасан, Поградец, Подгорица, Пловдив, и др. Баш сакав да поставам овде слики, али има некој проблем, не ги прифаќа сликите.
Се поиграв со странава ме интересираше дали имало некој со презимињата што ги носеле моите предци , пробав со ski ништо, па ми текна на ov пак ништо, пишав со off веднаш излезе од мојот град некој што пристигнал август 1912. Во листата на патници во колоната Ethnicity си стои Macedonian, ги има четворица од кој двајца од градот. Што тогаш е претежно населен со турци. Има и од Софија ама си стој Bulgarian.

Па ете со архивот кој се има пристигнато во Америка со 3 обиди за пребарување најдов од родниот град некој што носел презиме на моите предци и пристигнал 1912. На бродот имало 4ца кој се декларирале Македонци. Нарамно дека ќе пишеш дека тоа било регионално, пошто не е во склоп со вашите тврдење.
Сега сигурно неам попаметна работа па ќе пребарувам низ американските архиви да вадам повеќе примери.

После прва балканска денешна Македонија минус Струмица е под Србија. Веднаш е регрутиран да служи, при секое заробување мислиш дека ги затварале или стрелале ? Имале избор или со нас или стрелање секако дека ќе одбере да се бори со нив иако до вчера пукал против нив. Последните 2 години од неговата воена историја од 1918та до 1920 е градење на караули покрај границата со Бугарија.

Кој дел не е точно ? Сега ти ќе ми објаснуваш фамилијарна историја и тебе треба да ти верувам, а не на баба ми и татко ми ? Ќе ме лаже татко ми за неговиот дедо ? Или баба ми за неговиот татко ? Можеби ако годините ги имам погрешено ама така е редоследот за војската во која служел. Односно дека служел во српска војска и во бугарска војска за време на војните.

Најверојатно тогаш мислеле под која црква припадале, ако е егзархијата тогаш го пишувале Бугарин. Еве ти одговор во стил на Ивајло третиот братучед на Каракачанов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom