- Член од
- 30 декември 2007
- Мислења
- 808
- Поени од реакции
- 361
Баба ми, која има 82 години годините од ВВ2 бледо ги памти бидејќи имала неколку години само ама памти дека првин нејзиното село во Преспа било окупирано од Албанците. Тие веднаш им наметнале да учат на албански јазик. Сестра и која е постара и жива учела прво одделение на Албански.
Подоцна окупаторот се променил и Албанците биле заменети од бугарите. Баба ми се сеќава дека нејзиниот дедо бил среќен поради тоа што "браќата" Бугари ќе дојдат. Но кога дошле Бугарите виделе дека не им се никакви браќа.
Им украдиле многу работи, а дедо и го измачувале. Исто како Албанците веднаш им наметнале настава на Бугарски Јазик.
Така да нашите соседи ништо не ни признаваат, ни јазик, ни вера нити нација. Сите сакаат да не асимилираат и да ја приграбаат ова територија.
Секакви преговори за тоа ќе значат дека нешто ќе изгубиме.
Подоцна окупаторот се променил и Албанците биле заменети од бугарите. Баба ми се сеќава дека нејзиниот дедо бил среќен поради тоа што "браќата" Бугари ќе дојдат. Но кога дошле Бугарите виделе дека не им се никакви браќа.
Им украдиле многу работи, а дедо и го измачувале. Исто како Албанците веднаш им наметнале настава на Бугарски Јазик.
Така да нашите соседи ништо не ни признаваат, ни јазик, ни вера нити нација. Сите сакаат да не асимилираат и да ја приграбаат ова територија.
Секакви преговори за тоа ќе значат дека нешто ќе изгубиме.