DeviAngel
Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
- Член од
- 6 април 2010
- Мислења
- 19.587
- Поени од реакции
- 17.430
Можиш кога сакаш само треба да пратиш договор за новата работа во Ауслендер Бехорде и да чекаш одговор односно изработка на ново зелено картонче. Обично се чека 2 недела. Тоа е ‘комолицираното’ во првите 2 години т.е до 24 платни листи.Здраво
Ми треба помош од некој ако знае во врска со промена на работа, и на професија по можност.
Во Германија сум веќе 16 месеци, моментално сум со втора виза која е до крај на 2020 година и сум во исчекување на третата која ако се е во ред треба да ја земам овој месец.
Е сега, јас имам читано за луѓе кои промениле работа или место на живот во првите 2 години. Јас мислев дека може да се направи тоа, ама пред некој ден дознав од еден нашинец дека треба да поминат 24 месеци на првото работно место, поточно да имам 24 исплати на плата, па дури после можам да променам работно место и се останато. Сум можел и пред да направам 2 години, ама е многу комплицирано. Така ми рекоа.
Јас планирав штом ја земам оваа нова виза што ја чекам, веднаш да почнам со барање нова работа и да се преселам на друго место. Ама изгледа ќе треба да почекам до Јуни, дека тогаш ми завршуваат 24 месеци работа тука.
Дали некој тука има некакво искуство поврзано со ова ? Да менувал работно место или професија целосно во првите 2 години откако е дојден како општ работник ? Дека јас планирам и да сменам професија.
Благодарам
Поздрав
после тоа не ти треба дозвола од АБ.