Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А да ја занемарам цената на парното?Стави ја и цената на климата...
Би се сложил дека климата е убедливо број 2 во поглед на греење , економичност ,заштита на животната средина и комфорт така така.Фермин eve kolku i da se slagam so tebe da centralno si e centralno,ama kaj nas mislam deka ce pominat min20 god dodeka se gasificira.taka da vo momentot klimata ostanuva kako najekonomicno moze i ne najkomforno greenje.
Se soglasuvam,samo za sekoj konfor se doplaka.Би се сложил дека климата е убедливо број 2 во поглед на греење , економичност ,заштита на животната средина и комфорт така така.
Да не се збуни некој , ја оценувам со број 2 поради тоа што мене ми е побитен комфорто наместо потрошувачката. Иначе во секој случај е најдобар избор во споредба со останатите начини на греење, само сакав споредба да направам од моја гледна точка.
Skapo e so drva plus cepenje skladiranje cistenje na kumcite sekoja godina treba krecenjeНе се секаде по таа цена. Кај нас се 3000 спремни за горење.
Стави ги во пресметка сите трошоци.
Убав на чичко, тоа што загадувањето ќе биде преместено од Скопје во Новаци и Битола, не ја мења суштината! Производството на струја, која тебе ти се чини еколошка во Ск, воопшто не е такво!Skapo e so drva plus cepenje skladiranje cistenje na kumcite sekoja godina treba krecenje
Najbotnoto zagaduvanje od Greenje so drva.
Zatoa pisav na prethodnata strana na temava Drzavata Treba da ja Gasificira Rek Bitola i da napravi Gasni Termo Centrali za proizvodstvo na struja ( za da nema pokacuvanje na strujata i da e so ovaa cena ili eventualno ako moze da e poevtina ) togas strujata ke bide najekoloski proizvedenaУбав на чичко, тоа што загадувањето ќе биде преместено од Скопје во Новаци и Битола, не ја мења суштината! Производството на струја, која тебе ти се чини еколошка во Ск, воопшто не е такво!
Тоа е затоа што кај нас секогаш се гледаат само последиците, а не и причинитеИ сега ќе се вратиме 100 години назад и во муабет и во начин на затоплување.
Загадувањето во Битола, бидете искрени, кога е поголемо, во Зима или во другите сезони. И сега , ај пишите и дека РЕК работи трипати повеќе и загадува трипати повеќе во Зимо, оти луѓето се греат на клими.
Е ај да ги видиме мерните станици на " МОЈ ВОЗДУХ " или кај ќе кажете.
Ако не се краде дрва и ако секоја печка работи со минимално загадување, проблемот не би го споменувале.
Пустошењето на природата и горењето на се и сешто, а најмалку на суви дрва е проблемот.
Болестите на дишните патишта и белите дробови и на младо и на старо, многукратно повеќе прави штета по сите жители на Македонија.
И повеќе стануваме посиромашни, понесреќни поболни.
Тоа е затоа што кај нас секогаш се гледаат само последиците, а не и причините
Може!!!И ако не им го нарушува здравјето на комшиите. Идеме кон тоа време кога казните ќе ги сменат штетните навики, и нема да прашаат дали можеш. Кај нас прво казна , без да нуди прелазно решение.
Лепи незнаш шта причаш! Какво црно гасифицирање на РЕК?! Појма немаш какви печки се тоа!!!Zatoa pisav na prethodnata strana na temava Drzavata Treba da ja Gasificira Rek Bitola i da napravi Gasni Termo Centrali za proizvodstvo na struja ( za da nema pokacuvanje na strujata i da e so ovaa cena ili eventualno ako moze da e poevtina ) togas strujata ke bide najekoloski proizvedena
ама и тоа е виша политика што ти неможеш да ја разбереш!Топлотните загуби кај тебе, од она што го напиша за просторот, од моето искуство и пресметките во KnaufTerm, ти се поеѓу 2,1 и 2,7 W на еден м2 за 1 степен разлика. Еве ако земеме некој просек од 2,5W, а имаш 40м2 површина и внатре грееш на 23 степени, побарувачката на -7 надворешна ти еОвој калкулатор не го бива (или јас не се снаоѓам).
Може!!!
Еве јас прв согласен сум за ова! Прв ќе го фрлам ќумбето! Ама знаеш кога?!?
Кога ќе ги забранат сите смрдени дизели без филтер за честички и еуро 6
Кога ќе ги забранат сите автобуси и камиони <еуро 6
Кога ќе ги затворат сите фабрики,рудници,сепарации и погони што не исполнуваат европска норматива!
Може така?!
Лепи незнаш шта причаш! Какво црно гасифицирање на РЕК?! Појма немаш какви печки се тоа!!!
А за нови централи на гас,мало морген оти Кочо и остала багра нема да имаат профит тамуама и тоа е виша политика што ти неможеш да ја разбереш!
Им се сере нив за ЕУ директиви...
Ај еве и јас сум за позитива!Пак истите муабети не бива да се тераат.
Јас не можам да кажувам дека РЕК ич не загадува. Ама да се става во контекст дека греењето на клими доведувало до поголемо загадување од затоплувањето со лоши печки и лоши горива. Ние во Скопје точно си знаеме дека греењето на " ќумбиња" - доведува до главното загадување.
Јас знам дека во секој град е така. Треба да се унапреди секој вид на затоплување, а не муабетот вие нас ни загадувате.
И вие ли у Лето им го мочате езерото на Охриѓани. Кај не води.
Јас во Скопја околина, знам со што се греат, со отпад, со прагови од шини, со отпадни масла од индустрија. И за ова ли треба да си трошиме енергијата, за убедување дека водата е мокра. Место да наоѓаме заеднички точки и здружно да менуваме кон подобро.
Набрзо ќе видиш, дај Боже и сите да дочекаме. И коли со внатрешно согорување ќе забранат, и греење на фосилни горива.
Проблем кај нас е што секојпат неспремни ги дочекуваме тие промени. Дајте нешто за арно, за убаво, нешто напред да се помрднеме.