Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Нејќам да навлегувам дали причината е корона или не знам што, ама оваа бројка е многу голема. Што ќе прават до крај на зимото? Ќе ни починат сите постари луѓе во државва.

Го слушав Филипче сега на вести.....ми се гади од него.
Со неговата успешност и способност за справување со вирусов, секако и на комисијата за заразни болести, до вакцина речиси сите ќе го прележиме....кој како....некој лесно, некој тешко....некој кобно.
Нека се сокрие во некоја дупка, нека испари од медиуми....и онака сме препуштени сами на себе, повеќе од очигледно дека воопшто не ни е потребен.
Најубаво би било да отпатува од државава во еден правец, да фати џенем негде и никад да не се врати, ликот да не му го видам додека сум жив.

Со неговата успешност и способност за справување со вирусов, секако и на комисијата за заразни болести, до вакцина речиси сите ќе го прележиме....кој како....некој лесно, некој тешко....некој кобно.
Нека се сокрие во некоја дупка, нека испари од медиуми....и онака сме препуштени сами на себе, повеќе од очигледно дека воопшто не ни е потребен.
Најубаво би било да отпатува од државава во еден правец, да фати џенем негде и никад да не се врати, ликот да не му го видам додека сум жив.

Филипче е прав coomer од авион се познава, му чуе него што има мртви и е лоша ситуацијата он мисли само на тоа што ќе праи кога ќе се врати дома.... :свиркам:

coomer.jpg

Aj potseti ne, koja merka si ja predlozil!
Споменав во еден пост наназад, можеш да го најдеш лесно, кај што нагласив:
Единствена мерка која гарантирано ќе го намали бројот на новозаболени е помал број на тестови и види стварно, барем за нешто, власта ме послуша: Намалија тестирање и еве види ги и сама бројките последните денови.

Споменав во еден пост наназад, можеш да го најдеш лесно, кај што нагласив:
Единствена мерка која гарантирано ќе го намали бројот на новозаболени е помал број на тестови и види стварно, барем за нешто, власта ме послуша: Намалија тестирање и еве види ги и сама бројките последните денови.
Ama brojot na pocinati se zgolemi.

Ama brojot na pocinati se zgolemi.
Ја ништо не реков за бројот на починати. Мене ми личеше дека најголем проблем ви е што има многу новозаболени, предложив мерка, беше прифатена и ете резултати.
Сепак, ако сега оваа статистика те мачи, ќе размислам и ќе соопштам, накнадно како да се намали бројот на починати.
stay tuned

Тешко тоа, гледам повеќето ги имаат наполнето гаќите.

Не е дека нема уште по некој што го минимизира вирусов, еве овде на темава овај забаров @gigovit уште нешто кажува иако не ми е јасен што лупа, ама дури и @Бачето веќе се вразуми, се разбира со фуснота дека вирусов е тука за да не контролираат.
Внимавај како се изразуваш. Многупати повикувам на дискусија, но никој од ваквите како тебе, новопечени стручњаци, едуцирани од гугл, не се нафаќа да дискутира.
Девојката што опишала трагедијата на мајка и, бог да ја прости, не е револтирана од некој си вирус, револтирана е од односот на нашето здравство, кое веќе јас и многуте како мене на форумот кои сакат да ја видат пошироката слика веќе неколку пати потенцираа.
Пандемијата наместо да овозможи поефикасно лекување на болните со респираторни симптоми за сметка на нефункционирање на сите други полиња и сите други болести, киксира и на ова поле.
Али ајде конкретно да дискутираме околу овој вирус.
ПЦР тестот стана закон. Смешно. Што е суштината на позитивен, симптоматски, асимптоматски, а што е заболен. Конфузија. Нормално е да биде позитивен, но да нема никакви симптоми, исто е нормално ако умре некој од било што како рак, удар, хипогликемичен шок, а позитивен, да биде од тоа. Ма немој, тука не важи асимптоматски веќе. Или доволен доказ е дека умрел.
Овој вирус е респираторен вирус, како таков се знае какви симптоми може да даде.
Краен стадиум на развој на респираторните заболувања е пневмонија.
Дали мислиш дека пневмонијата започна со оваа пандемија ??
Скоро во цел свет е високо позиционирана во причините за морталитет.
Еве конкретно кај нас е на 3-4 место отсекогаш. Како бе досега умирале луѓе од пневмонија кога го немаше овој вирус ?? Некој рече умирале 2-3ца од грип кај нас, па од што е таа толку голема смртност од пневмонија ?? Кај се сега сите тие причинители на таа смртоносна пневмонија пред овој вирус ?? Постои една купа вируси и бактерии кои даваат летална пневмонија кај секакви особи, од тотално здрави до хронично болни. Од младо до старо. Зошто не сакате да ја прифатите таа реалност.
Еве статистика од лани да не излезе дека зборам на памет
stat1.png
Број на починати од респираторни болести е 4.4% што на 20.446 починати лани е округло 900 души. Починати најмногу од удар, во бројки 10.600, од рак 3800, од дијабетес 940 и понатаму од други причини кои не се наведени.
Како до сега важеа едни норми кои се светски утврдени за причините на смрт и нивната класификација, а сега на некој му текна со еден тест (бутни прачка...) да носи одлуки кој од што починал. И немојте со таа глупост, демек му го скратил животот. Секој болен од рак се знае отприлика како ќе напредува болеста и колку му останало. Постојат и научни методи кои го обработуваат тоа поле со огромен процент на точност.

Ја ништо не реков за бројот на починати. Мене ми личеше дека најголем проблем ви е што има многу новозаболени, предложив мерка, беше прифатена и ете резултати.
Сепак, ако сега оваа статистика те мачи, ќе размислам и ќе соопштам, накнадно како да се намали бројот на починати.
stay tuned
Ahmmmm...ajde togas iznajdi pod itno druga pozitivna merka.

Ahmmmm...ajde togas iznajdi pod itno druga pozitivna merka.
Нема потреба од друга. Оваа дава резултати.

А ако мислиш на статистиката на починати од оваа болест, реков ќе размислам па ќе соопштам.

Внимавај како се изразуваш. Многупати повикувам на дискусија, но никој од ваквите како тебе, новопечени стручњаци, едуцирани од гугл, не се нафаќа да дискутира.
Девојката што опишала трагедијата на мајка и, бог да ја прости, не е револтирана од некој си вирус, револтирана е од односот на нашето здравство, кое веќе јас и многуте како мене на форумот кои сакат да ја видат пошироката слика веќе неколку пати потенцираа.
Пандемијата наместо да овозможи поефикасно лекување на болните со респираторни симптоми за сметка на нефункционирање на сите други полиња и сите други болести, киксира и на ова поле.
ПЦР тестот стана закон. Смешно. Што е суштината на позитивен, симптоматски, асимптоматски, а што е заболен. Конфузија. Нормално е да биде позитивен, но да нема никакви симптоми, исто е нормално ако умре некој од било што како рак, удар, хипогликемичен шок, а позитивен, да биде од тоа. Ма немој, тука не важи асимптоматски веќе. Или доволен доказ е дека умрел.
Овој вирус е респираторен вирус, како таков се знае какви симптоми може да даде.
Еве конкретно кај нас е на 3-4 место отсекогаш. Како бе досега умирале луѓе од пневмонија кога го немаше овој вирус ?? Некој рече умирале 2-3ца од грип кај нас, па од што е таа толку голема смртност од пневмонија ?? Кај се сега сите тие причинители на таа смртоносна пневмонија пред овој вирус ?? Постои една купа вируси и бактерии кои даваат летална пневмонија кај секакви особи, од тотално здрави до хронично болни. Од младо до старо. Зошто не сакате да ја прифатите таа реалност.
Прегледај го приврзокот 274945
Број на починати од респираторни болести е 4.4% што на 20.446 починати лани е округло 900 души. Починати најмногу од удар, во бројки 10.600, од рак 3800, од дијабетес 940 и понатаму од други причини кои не се наведени.
Како до сега важеа едни норми кои се светски утврдени за причините на смрт и нивната класификација, а сега на некој му текна со еден тест (бутни прачка...) да носи одлуки кој од што починал. И немојте со таа глупост, демек му го скратил животот. Секој болен од рак се знае отприлика како ќе напредува болеста и колку му останало. Постојат и научни методи кои го обработуваат тоа поле со огромен процент на точност.

Најсериозно сега може ли да објасниш зошто имаме моментално 1150+ хоспитализирани?
Зошто болниците се полни од обичен "грип"?
Кога во Македонија имало толку висока бројка на хоспитализирани? Ова јас ќе ти го одговорам никогаш.
Дали некој на најако го пуштил "грипот" оваа сезона?
Имам веќе пишано на темата во 2019 за 30 починати на грип во текот на целата сезона имаше по сите медиуми, вести а сега во еден ден 40 починати и некој како тебе ќе пише овде ама грипче е.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Прегледај го приврзокот 274945

Стварно не ми си јасен, и не сакам да бидам безобразен, ама што сакаш да кажеш со овие статистики?
Релативизираш?
Минимизираш?

И како можеш сеуште после толку време да тврдиш дека Коронава предизвикува респираторни проблеми, кога вирусов предизвикува васкуларни проблеми, на кои што се накалемува се друго.

Така да кој вирус на грип и настинка го прави истото?

Најсериозно сега може ли да објасниш зошто имаме моментално 1150+ хоспитализирани?
Зошто болниците се полни од обичен "грип"?
Кога во Македонија имало толку висока бројка на хоспитализирани? Ова јас ќе ти го одговорам никогаш.
Дали некој на најако го пуштил "грипот" оваа сезона?
Имам веќе пишано на темата во 2019 за 30 починати на грип во текот на целата сезона имаше по сите медиуми, вести а сега во еден ден 40 починати и некој како тебе ќе пише овде ама грипче е.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Samo da ti ukazam na edna greska, a toa e deka imame najprazni bolnici ovoj period otkako pocna koronata, najmalku izvrseni spec.pregledi, najmalku operacii..
Stojat prazni oddelenija.
[

Стварно не ми си јасен, и не сакам да бидам безобразен, ама што сакаш да кажеш со овие статистики?
Релативизираш?
Минимизираш?

И како можеш сеуште после толку време да тврдиш дека Коронава предизвикува респираторни проблеми, кога вирусов предизвикува васкуларни проблеми, на кои што се накалемува се друго.

Така да кој вирус на грип и настинка го прави истото?
Тебе стварно џабе е да ти се објаснува. Си се фатил ко пијан за стап од некоја статија на гугл и се ти стана јасно. Васкуларен вирус, немој бе да наседнуваш на такви пародии.
А што релативизирам па и минимизирам, молим те.
Еве те прашувам и одговори, од што има 900 души лани заведени како починати од пневмонија, кажи што мислиш кој е можен предизвикувач, куршум у плуча или некој вирус, бактерија. Кажи, не се срами, ајде.

Како да фати џенем од државава кога батката само што си направи семејна зграда на Водно... за што крадел и лажел :D

А за воља на вистината здравствово е крш од скоро секогаш, али посебно последниве 10тина години (со се вмро и нино смрт) и најповеќе од кога приватните болници го земаа приматот, дали намерно не се уложува доволно во јавното здравство за да бидат они попримамливи за народот кој сака здравје, којзнае.
Посебно треба да се земе предвид и малиот број стручни лица, кои нормално поради условите, третманот, платата у јавно здравство бегаат и тој мањак може баш во вакви кризи да се примети многу убаво.
Имаше прееска некоја статистика на 54 згрижени лица од ковид у државава низ болниците има само еден доктор кој се грижи за нив :eek: па ти само да идеш и сите да ги прашуваш како сте денеска, ќе изгубиш пола смена, не па да треба нешто дополнително да интервенираш, невозможно е.
Тек позанигде ќе биде во јавното здравство во државава, без персонал, без стручност, без брза помош, без апарати и слично. А вакви криминални ликови ко филипче и тој пред него што беше само ја убрзуваат работата.
А од друга страна приватњациве уште помоќни, поскапи и подрски ќе бидат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom