Мене не ми е битно толку маска да се носи и да се почитуваат правила, колку што ми е битно државава да почне да ги гони игнорантните кретени кои шират дезинформации за вирусов и со тоа ја загрозуваат општата здравствена безбедност.
Големи либерали сте вие, само вие сакате да имате монопол над вистината.

Добро е што засега сеуште имаме право на свое мислење, да цитираме други доктори, тоа не е дезинформација а лично убедување.
И пред короната никад не ми биле јасни типови кои излегуваат у друштво или било каде, поднастинати (како што викаат) или грипосани, свеедно. Стварно не ги контам. Многу има такви и најверојатно многу такви и ќе го прочитаат ова. Пушите кур, сите вие, заедно со тетките кои мислат дека побрзо ќе дојдат на ред ако ми се залепат до гз позади.
Така или иначе грипот треба да помине, немало потреба да го тегнеш три месеца, кога може за месец да премине цела држава. Онаа рекламата со моторната санка, човекот болен, пие чај со тоа прашокот и оди на работа или дискотека. Од увек тоа било нормално, ако секој зема 3 месеца болничен за грип А, Б, Рино вирус, Ковид, кој ќе работел тогаш? Скоро никој мој колега, и јас не сум користел,
2015-та бачето некој го закључуел дома и го терал да носи маска.
Ова треба социјалните работници да го знаат.
"не не заклучуваа" , неможам да го преведам на албански, мислам двојна негација се викаше.
Денес на Партизанска глеам 56 аутобус у кој барем тројца имаше без маски. Оноа лабаво и седат до прозор и си стискаат на дигитрон некаков у рука. (или можда телефони им се тоа)
И порано било така, имало закон и ако го прекршиш жив те палат на клада. И тогаш имало луѓе што свесно по убедување не го почитувале законот. Пример, Џордано Бруно, Галилео Галилеј, не се согласуваат дека замјта е рамна плоча, шират дезинформација и Бруно го палат на клада, Галилео ги прифатил маските и не го запалиле .
Има разлика меѓу роб и слободен човек, ти сам решаваш. Државата има некакви правила, има и казни за нарушување на тие правила, тоа е лично твое, дали да почитуваш тие правила иле не. Си знаеш казна за без маска е толку евра, сакаш носиш маска, сакаш се тужиш со COVID инквизицијата или плаќаш.
Во иднина очекувам казната за шетање без маска да е затвор или палење на клада. Секој лично решава, дали тој закон е правилен и да го почитува или не.