Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Баш ми е интересно да дадеш докази кој ,как и каде са правени тиа неописуеми сверства ,дека никоj друг во милениумската историja на македониja не направил?
Колко били тепани ,убити - илjaди , милиони ?
Ама не ,,докази ,, демо ми рекал,, , ,, баба ми рекла ,, и прочие простотии.
За „чиста паричка“ го зедов ова. Заборавив дека зборуваме само за факти! Но, да претпоставиме дека изјавата е сосема точна. Колку Македонци беа убиени на крај?

Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
Гоце Делчев.
Види, никогаш не навлегувам во вакви расправи за тоа кој бил што бил, прво не сум многу образуван од аспект на историјата, второ ги сметам овие расправи за потполно бесмислени. Мене ме интересира дали Европската Унија налага како услов за влез секој нејзин член да има иста историја со секој друг?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Види, никогаш не навлегувам во вакви расправи за тоа кој бил што бил, прво не сум многу образуван од аспект на историјата, второ ги сметам овие расправи за потоплно бесмислени. Мене ме интересира дали Европската Унија налага како услов за влез секој нејзин член да има иста историја со секој друг?
Не, но ЕУ налага земјите кандидати да немаат нерешени проблеми и отворени прашања со земји членки. Појасно е сега? И со Грција беше потполно истата ствар која траеше 30 години, се надевам овој пат нема тоа да се случува за доброто на земјата.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Секој може да го промени своето самоопределување додека е жив! Националноста на мртвите луѓе не може да се промени!

Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
Не, но ЕУ налага земјите кандидати да немаат нерешени проблеми и отворени прашања со земји членки. Појасно е сега? И со Грција беше потполно истата ствар 30 години, се надевам овој пат нема тоа да се случува за доброто на земјата.
Па Македонија нема отворени прашања со Бугарија, односно нема никави барања од Бугарија. Мене ме интересира тебе како на Бугарин дали ќе ти се крене квалитетот на животот ако во македонските учебници по историја пишува дека Гоце Делчев бил Бугарин кој се борел за нешто бугарско, што и да е.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Па Македонија нема отворени прашања со Бугарија, односно нема никави барања од Бугарија. Мене ме интересира тебе како на Бугарин дали ќе ти се крене квалитетот на животот ако во македонските учебници по историја пишува дека Гоце Делчев бил Бугарин кој се борел за нешто бугарско, што и да е.
Што мене ќе ми се крене не е важно. Имаш држава која Гоце Делчев го смета за свој национален херој и имаш држава која пробува поинаку да ги прикаже работите притоа не бирајќи зборови во својата омраза кон комшијата. ЕУ е клуб на земји кои делат заеднички вредности и се пред се демократски и имаат пријателски односи една со друга. Што мајка ти ја бараш во ЕУ кога отворено ги презираш нејзините вредности?

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Покомплицирано е! Не можеме да потпишуваме невистини!
Некој може да ни суди. Генерациите ќе ни судат! Myерка ми ќе ме „убие“ кога ќе порасне!
Работата е сериозна, вие игра се играте!

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Процедурално.
Не забележувате дека балгарчето користи Google translate? Можеби ми е професионална деформација ама сигурен сум во тоа.

Прашањето што следи е:
Ако сме "сш'т народ" и говориме "сш'т език" зошто братчето користи Google translate?

Sent from my Redmi

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Претпоставувам од ист град сме.
Не знам сеа колку се учи по школи сега. Ама знаеш ли какви ѕверства има правено бугарскиот фашистички окупатор врз Македонците во Македонија? Не се споредува со ништо во историја на оваа територија.
Како што ти имаш дедо и јас имам. Од истиот град ко и дедо ти. Дедо ми Б буквата не сакаше да ја слушне. Житото ни го земале војниците, тепале луѓе цивили, осудувале на смрт со бесење.
Фала богу дека после војната после сето зло кое фашистичката бугарска војска го направила било срамота некој да ја поддржува Бугарија.
Види отвори историски читанки си има сведоштва од луѓе. А имало и богата буржоазија тука на поддржувачи на бугарите во втора светска војна. Секој кој знаел да собери два и два се дистанцирал од нив на време. Срамота е да се поддржува некој што сака да те ништи.
Ако ги исфрлиш Евреите од бројката, 250 по име и презиме идентификувани. Нека е ете и дупло од тоа се работи за 500 луѓе максимално во период од 3 и пол години втора светска војна. Сега јасно е дека 1 човек ако ти е од фамилија е многу, но генерално нема голем ниту отпор, ниту пак насилие.
Дали имало глад во бугарската зона на окупација? Немало, а во италијанската и во Грција имало.Жито за македонците во италијанскаа зона стига од погоди каде? Во Грција дури глад е број 1 предизвикувач на смрт во војната.
Дали на Бугарија која што и ден денес е во топ 20 производители на жито на светот би и требало да граба амбари во Македонија? Житото е земено, но истото е редистрибирано затоа што не знам дали тоа е кажувано фамилијарно, но СХС војската ги спали сите амбари и стокови резерви на храна.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Процедурално.
Не забележувате дека балгарчето користи Google translate? Можеби ми е професионална деформација ама сигурен сум во тоа.

Прашањето што следи е:
Ако сме "сш'т народ" и говориме "сш'т език" зошто братчето користи Google translate?

Sent from my Redmi
Ова е така и јас веќе долго време го објаснив тоа!
Чети! мислење #42

Последно уредено:
Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
По избувнувањето на Балканската војна во 1912 година и окупацијата на Македонија, Чуповски пристигна во Софија на 17 ноември, каде што виде дел од македонските емигранти, но без многу успех. На 4 декември пристигна во Скопје, каде што престојуваше во домот на неговиот чичко Веelyо Марковски и исто така се состана со локалните власти, но неговиот обид да ги убеди да ги прифатат неговите идеи не успеа. Потоа замина за Велес, каде организираше состанок во домот на Ангел Коробар, на кој присуствуваа Питер Попарсов, Александар Мартулков, Ризо Ризов, Крум Зографов, Иван Попиорданов, учителот Иван Елезов, Димитар Ничев и Методи Попгошев. Чуповски ги убеди да испратат претставници на Лондонската конференција за да се борат за зачувување на интегритетот на Македонија. По неуспехот на оваа идеја, Чуповски ја напушти Македонија и се врати во Санкт Петербург, каде што иницираше испраќање на меморандум за независност на Македонија до големите сили.
А be chovek, ti s dŭrveni glavi govoril li si. Na tiya hora 50 godini sa im nabivali v chuturite i sega ti gledam te s dovodi iskash da im otvorish ochite. Ne stava, ne se habi. Slagame im veto i druga pesen shte zapeyat mnogo bŭrzo, te sa prodazhni dushi. Deset godini sŭm na toya forum i sa mi yasni, zatova ti povtaryam - zaludo se habish

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
А be chovek, ti s dŭrveni glavi govoril li si. Na tiya hora 50 godini sa im nabivali v chuturite i sega ti gledam te s dovodi iskash da im otvorish ochite. Ne stava, ne se habi. Slagame im veto i druga pesen shte zapeyat mnogo bŭrzo, te sa prodazhni dushi
Даj "со кротце и со благо"

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Што треба да му даде Македонија на Бугарија бе? Вие колевте и бесевте Македонци. И таа репарација што требаше да ја платите Тито ви ја опрости, гробот да му го изнаебам.
Шо вие сега криф тито, ко на шешељ четниците,оти викат да не беше тито немаше државаа,плус бугарите викат дека инвестираја 41 44 има документарна,тука имаше различни сили четниците вмровците на михајлов па се уклучија партизаните финансирани незнам од кој па усташите,во македонија имаше појќе сили ,парттизаните победија, и неможи да барат репараци од бугарската комунистичка власт која се бореше на иста страна со тито, да останеја на власт фашисти во бугарија можеа да барат .

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Шо вие сега криф тито, ко на шешељ четниците,оти викат да не беше тито немаше државаа,плус бугарите викат дека инвестираја 41 44 има документарна,тука имаше различни сили четниците вмровците на михајлов па се уклучија партизаните финансирани незнам од кој па усташите,во македонија имаше појќе сили ,парттизаните победија, и неможи да барат репараци од бугарската комунистичка власт која се бореше на иста страна со тито, да останеја на власт фашисти во бугарија можеа да барат .
Не само тоа, туку до расколот Тито - Сталин се водат преговори за приклучување на Бугарија во Југославија. Како ќе бараш репарации сам од себе тогаш.
Дали како конфедерација меѓу двете или Бугарија како 7ма република и во кои граници се прашањата, но после самиот крај на војната се рачуна дека тоа е готова работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom