Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
Се согласувам!
Јас го осудувам овој случај! Абнормални луѓе има насекаде ...
Не ми одговори како е возможно дедо ми и баба ми да ми кажувале дека мислеле за себе дека се Македонци и пред втората светска војна, а ти ни кажуваш дека македонската нација била измислена после војната.

Или имаш навика да ги игнорираш работите кои не ти одат во прилог?

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
„Секој го мрази убавото и паметното“("Всеки мрази красивите и умните") вака пее бугарската панк-група „Тишина“ ("Мл'к") во една песна. Ова е во кругот на шега!
И покрај сите обиди на разни „силни луѓе на денот“ да ја уништат бугарската историја, остануваат доволно документи да видат какви сме ние Б'лгарите и да се гордееме со нашето потекло и култура.
Многу луѓе од целиот свет ми рекоа дека малку ни завидуваат на Б'лгарите за славната историја. На пример, еден Англичанец ме праша: „Зошто не им кажуваш на повеќе луѓе за својата историја? Не беа сите заинтересирани како мене! “ - Тоа беше пред 15 години. Тогаш Англичанецот знаеше повеќе за б'лгарската историја отколку јас. Се срамав и решив да прочитам повеќе. Дури и еден Грк ми рече: „Твојата историја е зачувана во летописите на твоите непријатели, но сепак излегува дека си голем народ“.

Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
„Секој го мрази убавото и паметното“("Всеки мрази красивите и умните") вака пее бугарската панк-група „Тишина“ ("Мл'к") во една песна. Ова е во кругот на шега!
И покрај сите обиди на разни „силни луѓе на денот“ да ја уништат бугарската историја, остануваат доволно документи да видат какви сме ние Б'лгарите и да се гордееме со нашето потекло и култура.
Многу луѓе од целиот свет ми рекоа дека малку ни завидуваат на Б'лгарите за славната историја. На пример, еден Англичанец ме праша: „Зошто не им кажуваш на повеќе луѓе за својата историја? Не беа сите заинтересирани како мене! “ - Тоа беше пред 15 години. Тогаш Англичанецот знаеше повеќе за б'лгарската историја отколку јас. Се срамав и решив да прочитам повеќе. Дури и еден Грк ми рече: „Твојата историја е зачувана во летописите на твоите непријатели, но сепак излегува дека си голем народ“.
Не ми одговори како е возможно дедо ми и баба ми да ми кажувале дека мислеле за себе дека се Македонци и пред втората светска војна, а ти ни кажуваш дека македонската нација била измислена после војната.

Ќе ти го постирам ова на секој твој пост додека не ми одговориш. Значи имаш избор, или да дискутираш како човек, или да бегаш како мочко.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63

Извини, те молам! Мислев дека одговорив ...
Еден од моите дедовци е од село во близина на Софија. Кога некој го прашал: "Каков си?" Тој одговори: "Шоп! Од Шопл'ука!"

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Ајде, тогаш, да започнеме од почеток!
Да ги погледнеме фактите и околностите што не доведоа до оваа ситуација! (Дереже)
Внимателно и без да се навредуваме едни со други!
Можеме ли? Дали ќе можеме да одржиме ваква дискусија?
Дали сакаме да се обидеме?
Vo Slovenija ima 7 liđe koi se deklarirale kako ,,Citroen,, po nacionalnost

I sega ti ke gi ubeduvas deka toa e kola a ne nacija????? Slovenija i nikoj vo EU toa ne mu pađa ni na kraj na pametot, samo vas bugarite vi teknuvaat takvi raboti

Ejjjj...21 vek sme

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386

За да може нација да се создаде 44та, мора да има некаква критична маса пред тоа во меѓувоениот период, како што морало да има критична маса на луѓе во Америка што не се сметале себе си за британци пред 1776та кога е создадена америчката нација.

А богами во ситуација каде што да кажеш дека си бугарин те носи во затвор,а се што ќе кажеш против награда, тоа доведува и до мала свесна дисторизија на сеќавањата.
За пример ќе го земам братот на баба ми. Тој и ден денешен,лето господово 2020та на 80 и кусут години ќе ти каже бевме бугари тек кога ќе види дека може да се отвори. Во Југославија на своите деца и внуци ни збор им нема зуцнато, тек после независност почнал малку по малку да пушта хинтови.
Ако не се лажам и овде на Кајгана имаше едни легендарни постови за дедовци кои кажувале дека сме бугари тек кога ќе се напиеле :pos:
Такви примери тука во Македонија имаме мал милион.

p.s
1604921900426.png
Еве го

Последно уредено:
Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Vo Slovenija ima 7 liđe koi se deklarirale kako ,,Citroen,, po nacionalnost

I sega ti ke gi ubeduvas deka toa e kola a ne nacija????? Slovenija i nikoj vo EU toa ne mu pađa ni na kraj na pametot, samo vas bugarite vi teknuvaat takvi raboti

Ejjjj...21 vek sme
Се разбира, тие имаат право да се самоопределуваат како што сакаат! Ние сме 21 век!
Што велат овие седум луѓе за нивното потекло?

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ние Македонците сме јасни по прашањето на Бугарите. Едноставно нас не не' интересира што учеле, пишувале, објавувале, изгласувале Бугарите. Нивна држава нивна работа. Едноставно потполно небитни се за нас нивните екскурзии и ментални гимнастики. И проблемот е токму тој околу Бугарската политика и нација. Тие сакаат сега да препишуваат и пречкртуваат во нашите книги, а не обратно. Ако еве се толку убедени во себе зошто не дозволат регистрирање на ОМО Илинден? Зошто забрануваат на попис да се изјасни човек како сака? Ако се толку уверени во себе зошто толку притисок кон правото на самоопределување и на своја историја и посебност има наспрема Македонците? Нели се приметува дека нешто не штима, агресивни се и нервозни наспрема Македонците. Го преплавуваат дури и интернет просторот, насекаде објавуваат фалсификати и репресираат. Но, како шт гледаме тоа им поминува кај минорен број на народ. Фактите се јасни Македонците ниту се, ниту биле, ниту ќе бидат Бугари. Македонците се горд, модерен и Европски народ, а не азијатска фашизоидна орда.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.204
Поени од реакции
2.312
Кога дојде време ганчовци да ни одлучуваат за иднината на државава, можеме комотно колективно сите у Вардар да се фрлиме.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Значи Бугарите нели Македонците ги сметаат за браќа и ист народ? Тогаш прашање е како Бугарите на браќа и на ист народ го блокираат за ЕУ и ФРОНТЕКС? Нели Грците ни биле душмани, океј не' блокираа, ни чачкаа во Уставот, не' понижуваа итн. итн. Но прашање кое е нејасно е зошто и нашите браќа Бугари го прават тоа? Брат на брат логично е да му помага, но не е баш така. Очигледно е дека ни самите Бугари по своите постапки не ги сметаат Македонците за браќа, а уште помалку за ист народ.

Последно уредено:
Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
Извини, те молам! Мислев дека одговорив ...
Еден од моите дедовци е од село во близина на Софија. Кога некој го прашал: "Каков си?" Тој одговори: "Шоп! Од Шопл'ука!"
И? Што е ова, противаргумент?

Ајде концентрирај се. Значи ти тврдиш дека Македонците до пред втората светска војна биле Бугари, а по војната ги убедиле дека се Македонци. КАКО е тогаш возможно моите баби и дедовци да ми кажуваат дека мислеле за себе дека се Македонци и пред војната?

Разбираш колку е тезата дека Македонците станале Македонци со декрет после втората светска војна дебилна?

Лесно е да се кажуваат приказни и лаги за она што се случувало пред 3-4 века, но едноставно пропагандата станува смешна и мизерна кога зборува за време за кое сеуште има сведоци.

Опрајте се малку со глупостите, срамота е.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Гледај! Да бидеме јасни!
Македонците се Македонци и не го негирам тоа! Тие исто така зборуваат македонски и пишуваат на кирилица. Во денешно време, секој се дефинира како што се чувствува. Јас апсолутно се согласувам!
Моите прашања се како што следува:
Дали некогаш имаме заедничка историја назад во времето или не?
Од она што го научив и прочитав, на пример, Самуел беше крал и на тебе и на нас.
Откако ја изгубиле битката, неговите војници ослепеле. И победникот е запишан како „Василиј 2 б'лгароубиец“. (Basil II Porphyrogenitus the Bulgar Slayer)
Дали тука имаме заедничка историја или не!

Член од
27 октомври 2020
Мислења
81
Поени од реакции
118
Гледај! Да бидеме јасни!
Македонците се Македонци и не го негирам тоа! Тие исто така зборуваат македонски и пишуваат на кирилица. Во денешно време, секој се дефинира како што се чувствува. Јас апсолутно се согласувам!
Моите прашања се како што следува:
Дали некогаш имаме заедничка историја назад во времето или не?
Од она што го научив и прочитав, на пример, Самуел беше крал и на тебе и на нас.
Откако ја изгубиле битката, неговите војници ослепеле. И победникот е запишан како „Василиј 2 б'лгароубиец“. (Basil II Porphyrogenitus the Bulgar Slayer)
Дали тука имаме заедничка историја или не!
Не знам и не ме интересира. Јас знам дека моите претци зборувале македонски јазик и се препознавале меѓу себе како Македонци многу пред Втората Светска Војна. А далечната историја секогаш е подложна на интерпретации, секој може да пишува што сака.

И ако мислиш дека со линк од Википедиа можеш да докажеш било што, имаш уште многу муви да лапаш додека не почнеш да ја сфаќаш уметноста на докажувањето тези.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Потоа дошол и Цар Душан, па Македонците имаат и со Србите заедничка историја. Претходно владееле Римјаните/Византијците, па Македонците и со Грците/Италијанците имаат заедничка историја. После Српските династии владееле Отоманите па Македонците и со Отоманите имаат заедничка историја итн. итн. Истото би важело и за соодносот на Срби-Бугари, Бугари-Грци итн. итн. Поентата е секој со секого има заедничка историја. Ние имаме заедничка 7-децениска историја и со Словенците на пример, но тоа ништо не значи во поглед на правото на имање и на посебна историја, јазик и култура.

Член од
3 ноември 2020
Мислења
118
Поени од реакции
63
Не знам и не ме интересира. Јас знам дека моите претци зборувале македонски јазик и се препознавале меѓу себе како Македонци многу пред Втората Светска Војна. А далечната историја секогаш е подложна на интерпретации, секој може да пишува што сака.

И ако мислиш дека со линк од Википедиа можеш да докажеш било што, имаш уште многу муви да лапаш додека не почнеш да ја сфаќаш уметноста на докажувањето тези.
Как не те интересира?
Ова не е многу добра позиција. Луѓето ширум светот имаат историја и ја почитуваат.
Ако утре решиме дека се согласуваме со тезата на Македонија и признаеме се што ќе кажете! Што ќе се случи?
Целиот свет ќе се потсмева на Бугарија затоа што не ја знае својата историја! Како замислувате да се случи тоа?
Те прашувам доста пријателски! Кои попусти гледате дека можеме да ги направиме?
Погледнете од други гледишта!

Kajgana Shop

На врв Bottom