Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
6
Дечки пред некој месец прочитав на форумов имаше постирано некој за кадичка/резерварче што се става под надворешната единица на инвертерот. Имам проблем на надворешната и незнам зошто се дешава тоа, на долната страна на надворешната единица има ставено некои гумици што затвараат дупки. Поим немам зошто се ставени но сега приметив дека низ нив, покрај рабовите капе од кондензацијата. Дали има начин да се реши ова, зошто се тие гумици и дали со такво легенче под неа ке се реши. Инвертерот е Gree Fairy 7Kw

Attachments

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Внатрешната. Ништо немам правено, сега се вселив под кирија

Сликај го даљинското како ти е наместено. Јас имам слична, и ноќно време не ми смета, а богами осетлив сум на шумови,
Автоматски споено мислење:

Дечки пред некој месец прочитав на форумов имаше постирано некој за кадичка/резерварче што се става под надворешната единица на инвертерот. Имам проблем на надворешната и незнам зошто се дешава тоа, на долната страна на надворешната единица има ставено некои гумици што затвараат дупки. Поим немам зошто се ставени но сега приметив дека низ нив, покрај рабовите капе од кондензацијата. Дали има начин да се реши ова, зошто се тие гумици и дали со такво легенче под неа ке се реши. Инвертерот е Gree Fairy 7Kw

А главните дупки отворени ли ти се, или имаш луличка и црево. Сликај ја целата одиздола

Член од
9 јануари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
6
Сликај го даљинското како ти е наместено. Јас имам слична, и ноќно време не ми смета, а богами осетлив сум на шумови,

А главните дупки отворени ли ти се, или имаш луличка и црево. Сликај ја целата одиздола
Каои се тие, еве слика од целата.

Attachments

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567

Ова ти е најдолна точка од долната шасија.тоа бело со ребрасто црево. Низ ова треба да тече кондензираната вода. Твојата треба да има греач доле нели. Ова го вадат ако им замрзнува, ама доле треба некоја кофа да ставиш ако смета каде ќе тече. И онаа црна пластика е нај доле. За неа дали смееш да ја тргнеш, некој постручен треба да ти каже.

Тебе кондез цревото од внатрешната ти излегува од друга, погорна дупка од фасада, па ти ја ставиле во надворешната единица, така ?

Attachments

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Не би да ја чистам, не е моја, да не заебам. Инаку работам од дома и многу ми смета бучењето (стара е климата).
Чистењето на внатрешните филтри на клима уредот е како чистење на ќесето од правосмукалките, мораш да го правиш од време на време ако сакаш уредот да работи како што треба.

Член од
9 јануари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
6
Ова ти е најдолна точка од долната шасија.тоа бело со ребрасто црево. Низ ова треба да тече кондензираната вода. Твојата треба да има греач доле нели. Ова го вадат ако им замрзнува, ама доле треба некоја кофа да ставиш ако смета каде ќе тече. И онаа црна пластика е нај доле. За неа дали смееш да ја тргнеш, некој постручен треба да ти каже.

Тебе кондез цревото од внатрешната ти излегува од друга, погорна дупка од фасада, па ти ја ставиле во надворешната единица, така ?
Да, од внатрешната погоре излага и влегува исто во фасада цревото. Од надворешната ете го ребрастото исто влага во цревото во фасадата. Низ нив си тече нормално не се тие проблем. Зошто кај гумиците тече околу, тоа ме интересира.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Внатрешната. Ништо немам правено, сега се вселив под кирија
Slobodno zami iscisti gi Filtrite neka se icedat ubavo edno 20 minuti i potoa vrati gi vo vnatresnata edinica pustija da raboti moze se prljavi Filtrite i klimata se gusi i zatoa vnatresnata edinica e bucna.

Izvadi gi tie gumici sto se na nadvoresnata edinica i izvadigo luleto i kondez crevoto od nadvoresnata edinica stavi kofa od polikolor i klimata ke kape vo kofata
Inace takvi kadicki za nadvoresnata edinica kako sto prasuvas ima vo GreeStore javi se prasaj i ke zemes lesno se montira

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Да, од внатрешната погоре излага и влегува исто во фасада цревото. Од надворешната ете го ребрастото исто влага во цревото во фасадата. Низ нив си тече нормално не се тие проблем. Зошто кај гумиците тече околу, тоа ме интересира.

Најверојатно не ја држат кондензираната вода, не се усмерува само низ ребрастото цревце. Е сега , дали треба низ нив да тече и колку тоа тече, само постручен од мене. Јас толку знам, друго ќе биде претпоставка. Мора некој стручен колега од форумов, или некој од сервисерите.
Кадички има и готови да се купат, а има и членови од форумов што сами си ги правеле, се надевам ќе ти одговорат.
Поздрав.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Здраво на сите! Јас направив мало истражување за колку јака клима ќе ми треба за простор од 20м2 и открив дека за таков простор идеална клима е 9-ка или 2,5kw. Јас потоа почнав да копам по интернет за убава клима и ја најдов оваа Copper & Hunter која е произведена во фабриката на Gree. Јас сакам да ја земам оваа (9-ка е ако се загледате и прочитате од сликата) бидејќи е поевтина од Gree амбер за 21,000ден. Јас немам голем буџет и не можам да ја купам амберот, па затоа ќе одам со оваа, највеќе ми одговара и со цената и со квалитетот. А вие што мислите, да ја земам ли?

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Здраво на сите! Јас направив мало истражување за колку јака клима ќе ми треба за простор од 20м2 и открив дека за таков простор идеална клима е 9-ка или 2,5kw. Јас потоа почнав да копам по интернет за убава клима и ја најдов оваа Copper & Hunter која е произведена во фабриката на Gree. Јас сакам да ја земам оваа (9-ка е ако се загледате и прочитате од сликата) бидејќи е поевтина од Gree амбер за 21,000ден. Јас немам голем буџет и не можам да ја купам амберот, па затоа ќе одам со оваа, највеќе ми одговара и со цената и со квалитетот. А вие што мислите, да ја земам ли?
Moj sovet ti e ovaa klima isto pravena vo Gree momentalno na popust fenomenalna klima odlicna Cena Vs Kvalitet

Член од
29 август 2008
Мислења
5.723
Поени од реакции
4.107
Ti treba vakva kada,na 18ki klimi na site ima povejke gumici/tapi za ispust na kondenz vodata bidejki naskoro ke pocne da ja mrzne bidejki nadvor fanot duva postojano i taka ladniot-vlazen vozduh pobrzo mrzne i ke se nafati na luleto+koga ke pravi Defrost ke imas obilno istekuvajne na voda od 5 do 10min zavisi na ciklusot na D.F

Druze za 20kvadrati artik model i 30k. sto znam kako mnogu nekako mi izgleda ete ubajo ti postira 12ka lclh od tosot(gree fary) 26k tie isto i gree pular tie 26k

Attachments

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.530
Поени од реакции
2.823
Ovaa klima nema nisto opsto so Amber, ista e klimata so Gree Fairy ili TOSOT MuseLCLH.
Podobro zemi si GREE ili TOSOT.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Затоа што се гумици, и со време година-две на топло на сонце и на ладно со мраз гумата се стврднува и губи од својствата па притоа дихтувањето на тие отвори е намалено и почнува вода да капе покрај нив.
Вечноста на гумиците да дихтуваат е таа... некаде само една година, некаде ќе потераат може 2-3... зависно од условите колку сонце/мраз ги фаќало.

Како што ти е сега со тие гумици водата од дефростите се насочува само низ главниот отвор кај што ти стои лулето.
Препорачано е ако не ти е проблем да капе од сите отвори долу во дворот, извади ги гумиците и нека истекува и низ тие отвори за да не се акумулира во долниот дел од надворешната единица.

Ако сепак ти е проблем (не сакаш или ако надворешната единица ти е поставена над балкон, влезна врата и друг прометен дел) набави си ваква додатна кадичка која ќе ја збира водата од испод целата надворешна единица и ќе ја усмериш во одводот.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.530
Поени од реакции
2.823
Затоа што се гумици, и со време година-две на топло на сонце и на ладно со мраз гумата се стврднува и губи од својствата па притоа дихтувањето на тие отвори е намалено и почнува вода да капе покрај нив.
Вечноста на гумиците да дихтуваат е таа... некаде само една година, некаде ќе потераат може 2-3... зависно од условите колку сонце/мраз ги фаќало.

Како што ти е сега со тие гумици водата од дефростите се насочува само низ главниот отвор кај што ти стои лулето.
Препорачано е ако не ти е проблем да капе од сите отвори долу во дворот, извади ги гумиците и нека истекува и низ тие отвори за да не се акумулира во долниот дел од надворешната единица.

Ако сепак ти е проблем (не сакаш или ако надворешната единица ти е поставена над балкон, влезна врата и друг прометен дел) набави си ваква додатна кадичка која ќе ја збира водата од испод целата надворешна единица и ќе ја усмериш во одводот.
Vakva ima vo Greestore

Kajgana Shop

На врв Bottom