Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.858
Поени од реакции
10.824
@Фермин @zlatko_ti412 Не е проблем ако е горе залепена ама ич. Се додека има дистанца од ѕидот позади и левата страна(компресорот е на десна кога ја гледаш) од барем 15цм. Толку и треба се на се за убаво да диши! Повеќето надворешни немаат повеќе од 1500м3/h проток, па сами споредете со внатрешните колкацок усис имаат и колку се блиску монтирани до таван па пак дуваат (некои) со 800-850м3/h! Проблемот со надворешните е ако имаат пречка(како носач,ограда,ѕид) што ќе го враќа воздухот назад! Само тогаш и тогаш може да влијае на перформансите,и пак ќе биде дискутабилно колку.
За внатрешните исто мислам дека џабе се крева галама.Кај мене една е на 7-8цм од таван монтирана и мака нема! Најчест пријавен проблем е отчитувањето на термисторот(што влијае на работа),ама тоа се решава лесно! На горниот дел од внатрешниот изменувач е ставен со две "буцки" на крилцата и обично има вишок жица,па лесно може да се извади па и да се продолжи во страна или пониско. А климата дека ќе остане без воздух... никогаш!

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Овој - ПРО - за жал го нема кај Горење, дали го има овде не знам

Прегледај го приврзокот 273391
Кај нас ја нема
Hisense овој модел е. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73349&mfp=manufacturers[371]
Мириса на лаванда, за догревање во стан. Поточно во спалната ми е. Спалната ми е околу 12/14 квадрати. Сеуште го реновирам станот и ја имам пуштено можеби 10 пати по 1/2 часа. Бучава нема никаква. А и не можам точно да кажам зашто сеуште реновирам и мајстори ми бучат цело време
Автоматски споено мислење:

Hisense овој модел е. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73349&mfp=manufacturers[371]
Мириса на лаванда, за догревање во стан. Поточно во спалната ми е. Спалната ми е околу 12/14 квадрати. Сеуште го реновирам станот и ја имам пуштено можеби 10 пати по 1/2 часа. Бучава нема никаква. А и не можам точно да кажам зашто сеуште реновирам и мајстори ми бучат цело време
Нова клима,модел 2020 година New Comfort серија на Hisense за во спална повеќе од доволно,само да биде тивка! Со здравје да ја користиш!

Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116
@Фермин @zlatko_ti412 Не е проблем ако е горе залепена ама ич. Се додека има дистанца од ѕидот позади и левата страна(компресорот е на десна кога ја гледаш) од барем 15цм. Толку и треба се на се за убаво да диши! Повеќето надворешни немаат повеќе од 1500м3/h проток, па сами споредете со внатрешните колкацок усис имаат и колку се блиску монтирани до таван па пак дуваат (некои) со 800-850м3/h! Проблемот со надворешните е ако имаат пречка(како носач,ограда,ѕид) што ќе го враќа воздухот назад! Само тогаш и тогаш може да влијае на перформансите,и пак ќе биде дискутабилно колку.
За внатрешните исто мислам дека џабе се крева галама.Кај мене една е на 7-8цм од таван монтирана и мака нема! Најчест пријавен проблем е отчитувањето на термисторот(што влијае на работа),ама тоа се решава лесно! На горниот дел од внатрешниот изменувач е ставен со две "буцки" на крилцата и обично има вишок жица,па лесно може да се извади па и да се продолжи во страна или пониско. А климата дека ќе остане без воздух... никогаш!
Ја би сепак спрема инструкциите на производителот кои се наведени во сервисното , сигурно си е сигурно. :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.858
Поени од реакции
10.824
Ја би сепак спрема инструкциите на производителот кои се наведени во сервисното :)
А ако живееш во зграда на петти спрат,а у сервисното ти расправа монтирање на земја :icon_lol:

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Здраво на сите! Имам едно прашање до вас што се разбирате во клими, квадратури,итн... Која клима вие би мислеле е идеална за соба 20m2, со PVC прозорци, без изолација, живеам во стан. Имам една клима тука веќе ама почнува да одкажува и почнува со дефекти, стара е 11год и сакаме да ја замениме со инвертер.

На страната Клими.мк , се што е од 25 900 па нагоре , треба да ти е доволно да загрее. Буџет-от и вкус-от, па и собраното искуство, ќе ти одреди кој модел

Attachments

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
Moe mislenje:
-Ako e visoko, a levo desno i dole ima prostor, nema golemo vlijanie,
-Ako ima prepreka napred i vozduhot se vraća na usis, ogromno vlijanie na perfomansite,
-Termistorot mora da e na saćeto kade što veće e, bidejći toj direktno vlijae na dolžinata na defrostot merejći ja T na saćeto. Obično intervalot e od 4 do 11 C, znači ako termistorot e toj što se čeka da izmeri primer 8C na saćeto za da prekine defrostot, ako e izmesten od mestoto za koe e i praven softverot, će imate poremetuvanje na ciklusot so pokratok ili podolg defrost.

D

Deleted member 53418

Гостин
Сега за сега сме презадоволни од Тундрата, се грее постар човек доста е задоволен колку е топло, од 16 ти ја пуштивме до 16 ноември ќе биде првото мерење ќе споделам колку потрошила за тој период.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Дечки, помош. Неодамна се преселив под кирија и во станот има инвертер клима. Знам дека е најекономична, меѓутоа е стара и МНОГУ БУЧИ и ми смета. Предлог некаква греалка, панел? Сам живеам во станот, и нема да останувам долго (помалце од 1 год.)

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Дечки, помош. Неодамна се преселив под кирија и во станот има инвертер клима. Знам дека е најекономична, меѓутоа е стара и МНОГУ БУЧИ и ми смета. Предлог некаква греалка, панел? Сам живеам во станот, и нема да останувам долго (помалце од 1 год.)
Ако не си во станот цело време, пушти ја климата да работи, постави ја на 23-24. Кога ќе се вратиш, ќе ти биде се топло внатре, ќе ти држи саат- два. А кога ќе ти засмета климата, пуштај панелки и држи на 21-22 степени. Чисти и дезинфицирај филтри на внатрешната.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Ако не си во станот цело време, пушти ја климата да работи, постави ја на 23-24. Кога ќе се вратиш, ќе ти биде се топло внатре, ќе ти држи саат- два. А кога ќе ти засмета климата, пуштај панелки и држи на 21-22 степени. Чисти и дезинфицирај филтри на внатрешната.
Не би да ја чистам, не е моја, да не заебам. Инаку работам од дома и многу ми смета бучењето (стара е климата).

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Не би да ја чистам, не е моја, да не заебам. Инаку работам од дома и многу ми смета бучењето (стара е климата).

Што ти бучи, надворешната или внатрешната. Филтрите и капакот на внатрешната, не можеш да ги расипеш, ако до сега барем нешто пластично си расклопил.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Што ти бучи, надворешната или внатрешната. Филтрите и капакот на внатрешната, не можеш да ги расипеш, ако до сега барем нешто пластично си расклопил.
Внатрешната. Ништо немам правено, сега се вселив под кирија

Kajgana Shop

На врв Bottom