Најекономично греење и ладење

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Nemoj ni da da razmisluvaš vo toj pravec: odgovorot e rečisi ništo!
Koga bi imal možnost i preduslovi (podrazbira najvisok stepen na poznavanje na višata matematikia, fizikata, teorijata na gasovite i termodinamikata na gasovite) da ja proučiš ovaa tematika samo će ti se ukaže. Ne gi potcenuvaj proektantite na klimite od cel svet, deka ete za ova ne se setile.....

Воопшто не спорам со тоа што го пишуваш.
Како прашање сакав некој нешто стручно да напише, за тоа, фала ти.
Сликите и текстот, без прашањето, го препратив, бидејки таму беше потенцирана разликата во поставување на греачите. Искрено - јапонската варијанта - ми изгледа пологично. Приметив дека јапонците го концентрираат греачот под разменувачот, а кинезите рамномерно на шасијата. Дали тука има нешто повеќе од козметско решение.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
Сликите и текстот, без прашањето, го препратив, бидејки таму беше потенцирана разликата во поставување на греачите. Искрено - јапонската варијанта - ми изгледа пологично. Приметив дека јапонците го концентрираат греачот под разменувачот, а кинезите рамномерно на шасијата. Дали тука има нешто повеќе од козметско решение.
Neznam za japoncite no i kinezite ( kineskite fabriki za klimi ) go stavaat greacot na kondez tacna blisku do izmenuvacot eve slika od Midea inverter

D

Deleted member 95595

Гостин
Dechki, abe se javiv denes kaj eden shto raboti so fasadi, ima i sopstven magacin za materijali, sakav da mi dade ponuda za 25m2 3ka stirodur za spalnata vmatreshno da ja izoliram. Mi vika, ostaj stirodur, ke ti kazam jas sho ke stavish, ke stavish termoizolaciona boja, i ke go premachkash zidot so toa. Mene ne mi beshe jasno shto tochno e toa, ama otisov kaj nego na rabota, da vidam i me ubeduvashe deka nema da zgresham vo nikoj slucaj ako stavam od toa, poevtino od stirodurot i polesno za redenje. Ima li nekoj od vas neshto pojma od ovaa rabota? Jas istraziv na internet i iskreno nishto lozitivno ne najdov za ovoj vid izolacii, najdov informacii kako e nedokazana rabota i deka dosega ne e dokazana sposobnosta na bojata da pravi termoizolacija.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
Sekoj proizvoditel za svoite proizvodi znae kako se trupa mrazot vo eden podolg interval na eksploatacija i taka si gi dizajnira oblikot, položbata, snagata na greačot i vremetraenjeto na dejstvuvanje so temperaturniot raspon. Generalno ne smee da se dozvoli mrazot da počne da se "kačuva" po izmenuvačot, da ja namaluva površinata na protok na vozduh i spreči havarija na perkite na ventilatorot.
Ovde na forumov vladee averzija kon ovie greači, deka samo lošite klimi imaat greači, ovde vo Makedonija deka ne se potrebni, deka trošat poveće od samiot kompresor i sl. Vo stvarnost tie trošat kolku dve kutii cigari mesečno, a itekako se potrebni na polovina teritorija na Makedonija koga ima magli i T okolu nulata i koga će počnat defrosti na sekoj čas.

Член од
10 јануари 2014
Мислења
29
Поени од реакции
11
Dechki, abe se javiv denes kaj eden shto raboti so fasadi, ima i sopstven magacin za materijali, sakav da mi dade ponuda za 25m2 3ka stirodur za spalnata vmatreshno da ja izoliram. Mi vika, ostaj stirodur, ke ti kazam jas sho ke stavish, ke stavish termoizolaciona boja, i ke go premachkash zidot so toa. Mene ne mi beshe jasno shto tochno e toa, ama otisov kaj nego na rabota, da vidam i me ubeduvashe deka nema da zgresham vo nikoj slucaj ako stavam od toa, poevtino od stirodurot i polesno za redenje. Ima li nekoj od vas neshto pojma od ovaa rabota? Jas istraziv na internet i iskreno nishto lozitivno ne najdov za ovoj vid izolacii, najdov informacii kako e nedokazana rabota i deka dosega ne e dokazana sposobnosta na bojata da pravi termoizolacija.
И јас мислев да ставам термоизолациона боја на внатрешните ѕидови. Уште немам ништо ставено, чекам искуства или пониска цена :)

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Ovde na forumov vladee averzija kon ovie greači, deka samo lošite klimi imaat greači, ovde vo Makedonija deka ne se potrebni, deka trošat poveće od samiot kompresor i sl. Vo stvarnost tie trošat kolku dve kutii cigari mesečno, a itekako se potrebni na polovina teritorija na Makedonija koga ima magli i T okolu nulata i koga će počnat defrosti na sekoj čas.
HAIER TUNDRA GREEN PLUS AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA
Има ли твојава клима греачи ако нема дали си осетил потреба од нив на 0 степени?Велиш греачите трошат колку две кутии цигари?Пресметката ја направи за клима со еден греач или два греачи?Дали греачите на сите клими трошат исто?Цена за две кутии цигари може да биде двесте денари а може да биде и 500 ден.Како ја направи пресметката?
Митсу,Тошиба,Хаиер немаат греачи(мислам на клими што се продаваат кај нас до -15ц.)
Грее,Вивакс,Хисенсе имаат греачи.Сакаш ли да кажеш дека подобрите клими имаат греачи?:)

D

Deleted member 95595

Гостин
И јас мислев да ставам термоизолациона боја на внатрешните ѕидови. Уште немам ништо ставено, чекам искуства или пониска цена :)
Abe se mislam, seriozno sum zainteresiran da probam. 25-30 kvadrata nekade imam za machkanje. Okolu 100 i neshto evra ke me fati. Se javiv vo Metalotehnika vo prilep za nivniot proizvod Termo Stop, naprajvme muabet mnogu ama ne znam, chudno mi e sevo ova. Ova e prilepskoto http://metalotehnika.mk/products_04.html

A ova e toa od Ohrid sho mi go nudea...

Член од
2 август 2014
Мислења
1.778
Поени од реакции
4.134
HAIER TUNDRA GREEN PLUS AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA
Има ли твојава клима греачи ако нема дали си осетил потреба од нив на 0 степени?Велиш греачите трошат колку две кутии цигари?Пресметката ја направи за клима со еден греач или два греачи?Дали греачите на сите клими трошат исто?Цена за две кутии цигари може да биде двесте денари а може да биде и 500 ден.Како ја направи пресметката?
Митсу,Тошиба,Хаиер немаат греачи(мислам на клими што се продаваат кај нас до -15ц.)
Грее,Вивакс,Хисенсе имаат греачи.Сакаш ли да кажеш дека подобрите клими имаат греачи?:)
Mojata klima nema greači, sum osetil potreba da ima , koga bi imala samiot bi gi prevržal da se vklučeni samo pri defrost, a ne celo vreme. Vaka bi gi zaštedil tie dve kutii cigari.
Koj se tie dva greača na tacna, sekogaš e eden so snaga od okolu 70 W. Ako misliš na greač na kompresor toj raboti samo koga klimata bila isklučena pri prvoto puštanje, posle miruva i e so snaga obično od 50W taka da skoro i ne učestvuva vo bilansot na potrošuvačka.
E sega samiot presmetaj 70W, 24časa, 30dena, 5.7den/kwh prosečno skapa/eftina, zemi vo obzir deka termostat go vklučuva isklučuva će dobieš iznos od 150-250 den. za mesec i toa koga T e pod 2C....Znači ne poveće od 30-45 dena vo edna grejna sezona.
Dali se podobri klimite što imaat greači? Isto kako da prašaš dali se podobri kolite što imaat greani sedišta, retrovizori, vetrobrani! Toa e dodatna oprema i ko voli nek izvoli, taka e i kaj klimive, lično jas bi sakal da ima no ete nema.

Член од
26 септември 2020
Мислења
23
Поени од реакции
6
Јас имам прочитано за ова средство ама не го имам користено да знам со сигурност дали е ефикасно.
Автоматски споено мислење:

Дали некој има користено клима Hisense 3.5 за да ми каже како да се ослободам од мирисот на лаванда при секое пуштање на климата?
Благодарам

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567

Размисли или прочитај за паропропустливост на внатрешната изолација. Стиродур ептен мала пропустливост има

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.391
lično jas bi sakal da ima no ete nema.
Jas iskreno ne sakam klima inverter so greaci toa si e moj stav i tuka nema sto Ne sum protiv da ima modeli na klimi so greaci NO sum protiv dokolku site fabriki na klimi pravat inverter so greaci sekogas od bilo koja marka treba da ima razlicni modeli so i bez greaci za sekoj koj sto saka da si odbere i kupi

Sto se odnesuva do tvojot model na Haier Tundra Green ti prijatel znaese deka klimata nema greaci koga ja kupuvase dokolku sakase klima so greaci zosto ne kupi takva ???

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Mojata klima nema greači, sum osetil potreba da ima , koga bi imala samiot bi gi prevržal da se vklučeni samo pri defrost, a ne celo vreme. Vaka bi gi zaštedil tie dve kutii cigari.
Koj se tie dva greača na tacna, sekogaš e eden so snaga od okolu 70 W. Ako misliš na greač na kompresor toj raboti samo koga klimata bila isklučena pri prvoto puštanje, posle miruva i e so snaga obično od 50W taka da skoro i ne učestvuva vo bilansot na potrošuvačka.
E sega samiot presmetaj 70W, 24časa, 30dena, 5.7den/kwh prosečno skapa/eftina, zemi vo obzir deka termostat go vklučuva isklučuva će dobieš iznos od 150-250 den. za mesec i toa koga T e pod 2C....Znači ne poveće od 30-45 dena vo edna grejna sezona.
Dali se podobri klimite što imaat greači? Isto kako da prašaš dali se podobri kolite što imaat greani sedišta, retrovizori, vetrobrani! Toa e dodatna oprema i ko voli nek izvoli, taka e i kaj klimive, lično jas bi sakal da ima no ete nema.
Јас мислев дека не е толку комплицирано да се стави греач на тацна.Ама пошто гледам споредуваш греач на тацна со греач на ветробран на автомобил сигурно е многу комплицирано.:)Така да ти држи вода муабетов, и по свему судеќи производителите на Митсу и Тошиба не се способни да стават греачи на тацна,и затоа ќе бидат запаметени како производители на лоши клими:)
Што се случи со твојата клима за да ти осети потреба од гречи?

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Koga sme kaj greacite na tacna,konkretno Bitola so poladna i nekogas poostra zima.Mislam bese 2017 godina od kako ja imam klimava bila edna od najladnite zimi.Na nadvoresnata edinica Toshiba suzumi 16 se nafatija stalaktiti skoto 1m debeli kolku zglobot na rakata i stoeja skoro 1 mesec.Gumiskite izvadeni no i bese zamrznat otvorot na niv.Nadvoresnata mi e na visina od 1,8m no nisto ne prevzedov,da vidam dali uspesno ke topli.
Vodata pri defrosti,del izleguvase preku navoresnata edinica ,no Tosibata i pokraj toa si ja postignubase normalnata rabota i greenje,i vo takvi uslovi,a drzese konstantno i pod 0 c.Mozev da i turam topla voda i da ja iscistam,od mrazot ,na dohvat mi e,no ne sakav ,za da vidam dali ke izdrzi.Izdrza.
p.s.Mislam deka malce vlijaese na toplinata ,i smetace mrazot ,ama sepak bese dovolno,toplo vo prostorijata.
Znaci vo Bitolski uslovi vo ovie skoro deset godini,da go imav toj grejac,mozebi bi go blucil,i toa samo kolku ednas da ja icisti nadvoresnata,5-10 min,ama da mi rabori postojano pod 0 c,bez moja kontrola,glupo mie,za Bitola nema potreba za SUZUMI ,a koga bi go imal,mozebi bi go vklucil po potreba,za da ja gledam suva edinicata,a ne non stop da mi raboti,i ako bi go imal ubo e,no da e pod moja kontrola.

Kajgana Shop

На врв Bottom