Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Какв и да замислуете локдаун е тотално небитно зашто у туј равенку треба и шипци да улегнев, а такво нешто не е изводљиво.

...види, Кулирис, не мора ТВ и да читам и да слушам, кога сум таму на лице место, сакаш верувај сакаш не, ние многу слушаме, читаме нели, ама јас верувам и на мои очи нели? значи вака сакаш да идеме двете на клиника било која сакаш одбери, да видиш со сопствени очи дека освен некој итен случај тежок, креветите се празни, нема интервенции, нема операции кои можат да почекаат, персоналот комплет на таа клиника, де некој се на одмор, де си седат оти нема пациенти освен по некој, а за разлика од инфективна која е полна, цел персонал заморен измалтретиран и без замена, ова не е пандемија на инфективна, ова е пандемија за сите вработени медицински лица,
еве сега ќе видиш / прочиташ како ќе ги полнат сите тие капацитети на клиники кои сега во моментот се празни...дематологија, нефрологија... ете од сега ти кажувам, а ти утре ќе читаш и ќе слушаш!
... трансформацијата на здравството целосно сум запозната, јас не зборувам за тебе или за некој, зборувам општо како беше замислено и како требаше да се реализира, еве кажи ми кога се приватизира примарното здравство, што се подразбира, што спаѓа во тоа ...штом имам „апсурдни тврдења„... и напротив не можеш да почуствуваш дека јас ја укажувам поголемата улога на матичниот кој требаше да ја има, а не само да препишува и дава усни совети, напротив требаше да лечи амбулатски со државна терпија, да има две три простории каде ги бидат згрижени пациентите 3,4 ч додека му се подобри моменталната ситуација или ако не, ќе се насочат во болница, зошто ме перцепираш дека сум нешто против тебе и општо за матичните, навистина не знам!
Уште лечењето амбулантски остана. Сè на грбот на матичните и на крај пак не чинат.

Не знам каква ти е замислата, ама недостатокот на персонал, капацитети, инфраструктура, материјали и целиот хаос што ни се случува, не е нешто што се решава за саат време! Минимум десет години труд и работа, а не тапкање во место, непотизам и корупција.

Не е времето ниту за надмудрување, кој повеќе сработил, ниту кој колку и како сработил, ниту префрлање на топката измеѓу ВМРО и СДСМ. Ситуацијата бара сериозен пристап.

Taka shareno.

Primer za Skopje, site sedat doma i samo do prodavnica da smee. Da rabotat samo 2-3 prodavnici po naselba za da otidesh licno ako mora i toa so dozvolen termin. Delivery prodavnici da ima po naselbi. Apteki dezurni po naselbi i 1x benzinska.

Dvizenje megju naselbi na minimum, da ima policija sto kontrolira. Samo kriticni dejnosti da rabotat.
Posle 1 mesec, da se popusti.

Vaka praat site drzavi, ili ke praat nabrzo za da ne im se desi krah iako 99% se so podobri sistemi od nashiot. . Samo nie se praime pametni i na kraj pak najglupi ke si ispadneme i ke se cudime od kaj se brojkite visoki kako maloumni. Ne znam sto ocekuvate, ako nema merki samo poloso moze da bide, podobro sigurno ne moze.

Ova pogore vo kraen stadium.

Ustvari i ne mora da se misli mnogu, se sto prai Slovenija treba da se primeni. Isti brojki, isto narod. Sea popismeni se i podobar sistem imaat, ama barem nema da treba da im se objasnuva na narodov zasto brojkite i pocinati ili zarazeni se vo Germanija pogolemi od kaj nas.
Шарен ти е паметот тебе,штом веруваш дека ова може да го изведе мизерија од држава ко нашава.
Ама ај да не ти кршам филм ќе ти кажам - прав си,штета само што нема таков мозок како тебе кај овие од власта,па да му текнеше ова.
Не е лошо да се јавиш кај вилипче за да му дадеш идеја.[emoji846]

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Какв и да замислуете локдаун е тотално небитно зашто у туј равенку треба и шипци да улегнев, а такво нешто не е изводљиво.
Кај нас во оваа наша јадна државичка ништо не е изводливо. Не се способни едни основни мерки да имплементираат.
Еден полициски час не успеаа да го спроведат како што треба, зошто? Заради двојните аршини од страна на власта. Шипурките шетаа и ширеа зараза, организираа ифтараски вечери и славеа Бајрам со што ни ја рипнаа кривата на заболени висока до небо која што никогаш не спласна, додека ние пак дремевме дома и брзавме да стигнеме дома до 16 часот за да не бидеме казнети.
Да сме живи и здрави, ќе ги видиме што ќе прават кога до даска ќе се преполнат болниците и ќе нема слободен кревет, ниту доктор.

Имаш отприлика идеја колку се далеку финансиски од нас овие држави што ги наброја?
Ние и тоа малку затварање што можевме да си го допуштиме(со задолжувања,се разбира) го искористивме коа имаше по 20тина случаи дневно.
Сеа останува само да се молиме што побрзо да заврши лудилово и максимум што може е да донесат некој глуп полициски час,кој секако ништо нема да смени.

Тие земји се баш далеку финансиски од нас, ама во негативен правец. Види колку се задолжени во однос на бдп, спореди не нас, ние сме во многу подобра положба :D. Баш тие земји се паразитите од кои други ЕУ се жалат, баш во тие земји цвета корупцијата, баш тие земји потрошиле + се задолжиле милијарди, а пак ништо нема за народ, освен богати политичари.

Фината е што после карантин од 14дена, ако другите држави тоа не го направат истовремено. Ќе си имаме увоз-извоз, па пак карантини ли :).
Што правиме со имунитетот на граѓаните, ако ги држиш затворени 14дена, па пак 14 итн... Ама на системот како тоа да му е целта со мерките :toe:

Кај нас во оваа наша јадна државичка ништо не е изводливо. Не се способни едни основни мерки да имплементираат.
Еден полициски час не успеаа да го спроведат како што треба, зошто? Заради двојните аршини од страна на власта. Шипурките шетаа и ширеа зараза, организираа ифтараски вечери и славеа Бајрам со што ни ја рипнаа кривата на заболени висока до небо која што никогаш не спласна, додека ние пак дремевме дома и брзавме да стигнеме дома до 16 часот за да не бидеме казнети.
Да сме живи и здрави, ќе ги видиме што ќе прават кога до даска ќе се преполнат болниците и ќе нема слободен кревет, ниту доктор.
Читам ти постови и претпостављам дека доваѓаш од малце пообразувану фамилију, програмер си и се гледа по постови дека се немаш мешано много у „рају“, не га сфаќај овој како лошо, и ја гу нападам власт и државу ама треба да сфатиш дека за на просечнога шипца да га ставиш у карантин, заедно сас целу маалу, треба ти војска и митраљез, џабе су мерке, џабе су препоруке, џабе су казне, полиција едноставно нема никакву силу. На страну што су све њини по функцие и полицие и буквално закон не важи, што доваѓамо па до ситуацију куде што наши обични полицајци кои су само обични радници, немав никакв авторитет и силу над њима.
Не е толко црно и бело како што изгледа, изнагледаја сам се едн куп глупости и веруј ми, много су назад, много су прости и не постои цивилизиран начин на кој ќе се ставив у карантин или да почитуев мерке без да ги изолираш сас рат и пушке, да побегнев у планине. :D

Тие земји се баш далеку финансиски од нас, ама во негативен правец. Види колку се задолжени во однос на бдп, спореди не нас, ние сме во многу подобра положба :D. Баш тие земји се паразитите од кои други ЕУ се жалат, баш во тие земји цвета корупцијата, баш тие земји потрошиле + се задолжиле милијарди, а пак ништо нема за народ, освен богати политичари.

Фината е што после карантин од 14дена, ако другите држави тоа не го направат истовремено. Ќе си имаме увоз-извоз, па пак карантини ли :).
Што правиме со имунитетот на граѓаните, ако ги држиш затворени 14дена, па пак 14 итн... Ама на системот како тоа да му е целта со мерките :toe:
Ти ја сфаќам поентата ама тие земји имаат каде да се ослонат.
Грците у најголемата нивна финансиска криза живееа како господа,леташе сиртаки и кур не им мрдна [emoji846].
Лесно е коа имаш "грб",колку ќе побараш - толку да ти дадат.

Шарен ти е паметот тебе,штом веруваш дека ова може да го изведе мизерија од држава ко нашава.
Ама ај да не ти кршам филм ќе ти кажам - прав си,штета само што нема таков мозок како тебе кај овие од власта,па да му текнеше ова.
Не е лошо да се јавиш кај вилипче за да му дадеш идеја.[emoji846]

Znam deka e dzabe...
Zatoa barem koj kolku moze treba da se zastiti, da se distancirame nekoj period barem... Nisto nema da ni bide ako ne drememe po kafinja...

Zimava ke bide mnogu tesko, taka mi izgleda...
Mora barem nekakvi merki za pomosh (hrana, lekovi) na ranlivi kategorii da napravat, koga veke lockdown ne sme sposobni da iskontrolirame... Mnogu ni e slab sistemot...

Дали мислите дека детална крвна слика е подобро од пцр тест?

Статистикава дневно што ја објавуваат незнам дали на некој му е од корист, а верувам психички влијае на народот. За разлика од тоа, крвна слика можиш сигурно на различни места да направиш во градот, помалку се чека за резултати и веќе лекарот ќе има некакви индикации кај едноставно гори во организмот и да се прима терапија складно со тоа.
Прилеп моментално е хаос, еден куп луѓе се со симптоми а нема тестови и веќе не е битно дали е Корона или не е, битно е со колку можно полесно да поминиш.
Тестирање за корона само во случаеви кога треба да одиш во болница, надвор од државата итн.
Јас прво проверив крв и единствено имав малку пониско железо и crp 24, за по 2 дена да падни на 11 и дури после тоа да испаднам позитивен. Сите други параметри беа океј и 3 доктори ми рекоа ништо не ти е, настинка. А, уствари па можно е и тестот да беше лажно позитивен, пошто генерално лесно поминав.

Ама, нема штета ништо прво крв да се види, околу 500 е детална слика.

Znam deka e dzabe...
Zatoa barem koj kolku moze treba da se zastiti, da se distancirame nekoj period barem... Nisto nema da ni bide ako ne drememe po kafinja...

Zimava ke bide mnogu tesko, taka mi izgleda...
Mora barem nekakvi merki za pomosh (hrana, lekovi) na ranlivi kategorii da napravat, koga veke lockdown ne sme sposobni da iskontrolirame... Mnogu ni e slab sistemot...
Е да си ми жив и здрав!

За клиниките го слушам ова
Во однос на матичните лекари можам да го споделам ова сведоштво на лекарка од Куманово
24.10.2020
Не се рекла-кажала муабети, очи во очи дискутиравме околу ситуацијата со Ковид.
Разговорот не се одвиваше во било какво ширење паника и слично, ми ја опиша реалната слика во нашата држава гледана низ призмата на еден матичен лекар.
Првенствено што ми кажа беше дека бројот на официјално регистрирани е многу помал од реалниот (поради немање термини за тестирање). Истата активно во моментот води 18 активни регистрирани пациенти, додека околу 60 се нерегистрирани односно пациенти кои не успеале да се тестираат, поради пребукираноста на Мој Термин.На оние пациенти на кои не успева да им закаже тестирање, им вршела лабараториска анализа на Д-Димери, РТГ на бели дробови и секако им препишувала терапија за Ковид односно Сумамед две дози и останато....под постојан телефонски контакт, контрола во нивните домови секојдневно преслушување и останато по потреба....секако по истекот на нејзиното раб. време (за кое вели дека повеќе не постои, туку е постојано).Ја прашав дали воопшто ќе бидат тестирани пациентите (кои не се регистрирани) за кои немало термин. Ми одговори не, доколку нивната состојба се подобрува и доколку лабараториските контроли покажуваат позитивен резултат. Така да тие оздравуваат но не се воопшто евидентирани, и покрај тоа што сите останати анализи (д-димери, рентген и сл.) се поклопуваат строго со Ковид, не друга болест (настинка, грип, ангина или останато). Сето ова била јавна тајна во здравството, мислеше на Инфективни клиники, Министерство и слично....кои им велеле на матичните лекари продолжете како што работите....нема друго чаре.Истата докторка имала неколку случаи каде што не можела телефонски да ги исконтактира од Инфективна во Скопје, за лица со влошена клиничка слика, за кои била неопходна хоспитализација. Едноставно не можела да издејствува истите да бидат транспорортирани и хоспитализирани во Скопје. Имала и загубано пациенти поради ненавремена хоспитализација, не од вина на пациентот (како што обично кажуваат на вести, дека касно се јавиле на лекар), туку од катастрофалната организација во здравствениот систем. Исто така имала и позитивен случај на млад пациент, кој се вратил од респиратор и сега е во добра здравствена состојба.Нагласи дека е премногу тешко да се најде место во Скопје за хоспитализација, веќе дури и речиси невозможно. Тестирање едвај, разочарана со солзи во очите кажа "не можам да ги тестирам....повеќе нема термини никаде".Работи максимално, вчера имала замена па го искористи денот за да дојде до здив....во меѓувреме телефонот и звонеше на секој 15 минути од пациенти.Исто така ми кажа дека оваа слика е во сите градови низ Македонија, секако и Скопје но сеуште не до толкава мера како помалите места.
... некако новинарите не ми се толку професионални или пак се насочени што да кажат, секој со својата професионална мака, затоа треба да има филтер што треба да веруваме и за што не треба да паничиме,
...еве на пример, како може една болница како што е во Прилеп, да инфективното одделение после седум месеци, да речеме од март сме во пандемија до ноември, со болни пациенти со КОВИД19, да не направат апсолутно ништо околу кислородна подршка преку централен систем што е основна неопходна терапија „кислородот“ на пациентите кои имаат ниска сатурација на кислород?
... со боца ќе лечиме како подводни нуркачи?
боцата има кислород еден час два...три..после што? друга боца?
колку пациенти, колку боци на ден? затоа треба централно...ама кој да каже!
...за временски период од седум месеци болница ќе се изгради, а не некој таму довод за кислород? кој е крив? пациентот ли? после паника, хаос... па нормално тоа е реузултат на лер состојба на управата во болницата, како може да нема централно снабдување со кислород една болница која е четврти град по големина во МКД?
кој е требаше да превземе итни мерки за вградување на централен кислороден довод?... пиварата од Прилеп, да се грижи за пациентот?

... на инфективна клиника во Ск, еве го д-р Цана пред шест месеци како „без влакна на јазик“ вели дека донесен помошен болнички персонал од други помали градови се „како паднати од Марс“, интевјуто направено од јуни 2020, сега сме ноември...и? што е сменето? други клиники празни не примаат пациенти со хронични болести, сите гледаат сеир....ајде прочитајте сами, дежаву ситуација!
... пивара ќе покрие за централно снабдување (кажува износ спореди со спојлер),
цитирам,,..Општата болница „Борка Талески“ и Брзата помош во Прилеп добија 1,2 милиони денари донација од „Прилепска пиварница“. Дел од донацијата ќе биде наменет за воспоставување на системот за поврзување на кислородната станица со Инфективното одделение на болницата и на тој начин пациентите болни од ковид-19 брзо и непречено ќе добијат медицинска помош...,,
не сакам да коментирам дали е тоа неспособност на управата во болницата, дали е нешто труло во министерството, важно се потрошени дупло средства на болницата споредбено со донацијата на пивара, а нерешен проблем од 2018 година!
ice_screenshot_20201104-201738.jpeg
ice_screenshot_20201104-201835.jpeg
ice_screenshot_20201104-201904.jpeg

Последно уредено:
Околу 1500 дневно ќе биде цело зимо. Сега веќе нема ни што нови мерки да се носат, отиде возот.
Нема шанси, прво нема да стасаме до толку освен можеби на еден ден, второ со 1500 на ден за месец и пол се ќе заврши.

Докиќ: Нема лек за овој вирус

...Нема лек за овој вирус. Најважен е имуниот одговор“ вели доктор – пулмолог, Дејан Докиќ во Студио 10 на ТВ24. ..

е па др.Наум Мојсовски, кој е во пензија од 2000 и има 4 докторски титули, 1 за имунологија и 3 за бели дробови, уште во април на ТВ го кажа тоа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom