Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Опасноста од вирусот, трае само додека се вклучени камерите.

Оној момент кога камерата е исклучена паѓаат и маските, и исчезнува опасноста од вирусот.

Денешниов ден е интересен од еден аскепкт.
Споредбата помеѓу Словенија и Македонија. Веројатно Словенија има 10% повеќе жители и нешто помалку се сконцентрирани по градови.
Меѓутоа имаат многу сличен брон на хоспитализирани. Сличен број на % на позитивни.
Веројатно епидемијата во овие две држави е на слично ниво.

Словенската влада, институции и медиуми се нешто попроактивни од македонските. Имаат нешто повеќе забрани.
Од друга страна населението во Македонија е поисплашено и нешто повеќе се држи на некои незадолжителни. но и задолжителни мерки отколку во словенија.

Што значи за две до три недели во зависност од тоа која држава прва ќе ја намали бројката ќе го имаме одговорот на прашањето што е поважно. Државните мерки или почитувањето на (не)напишаните мерки од страна на населението?

Она што е интересно е што словенија добро го запре првиот бран, а Македонија не. Но денес двете држави се на исто ниво. Значи само краткотрајно запирање на бранот не помага. Треба и после тоа да се работи.

Баш ме интересира каква ќе е споредбата помеѓу двеве држави за месец дена...
Само заборави да напишеш дека "сличната" со нас Словенија прави по 7-8 000 тестови дневно!? И дека нивниот здравствен систем е светлосни години понапред од нашиот! И дека за разлика од нас таму има закон и ред!

Само заборави да напишеш дека "сличната" со нас Словенија прави по 7-8 000 тестови дневно!? И дека нивниот здравствен систем е светлосни години понапред од нашиот! И дека за разлика од нас таму има закон и ред!

Спрема сите студии, и друге пичке си материн муабети, САД и Британија беа на хартија најспремните држави во светот за пандемија.

Не знам дали е исправно така да се одредува дали има епидемија или не. Може да има само 10 заболени, еден од нив починат дава 10%. Од друга страна може сите да бидат заболени, па 7,7% е огромна бројка.

Затоа прашав де, врз основа на што одлучуваат, ваљда треба да има некои правила...

The 7.7 percent figure isn’t static from year to year, however. The CDC’s official definition of an epidemic is: “The occurrence of more cases of disease than expected in a given area or among a specific group of people over a particular period of time.” Since some diseases become more prevalent or lethal over time, while others become less severe, the CDC must adjust its statistical models to alter the definition of what’s truly more than expected. During the flu epidemic of 1990, for example, the CDC’s threshold was 6.7 percent of total deaths.

Ако ми посочиш некоја теорија која што има било каква смисла би ти верувал, инаку сето останато е пуштена пропаганда за на еден куп малоумници им се одвлечи вниманието, и да си добијат на важност дека ете тие имале цел живот мозок, само системот ги заебавал.

Значи тоа што @Kadaif го напиша за корупцијата се согласуваш, арно ама, за тебе тоа не е доволна причина истиот тој корумпиран систем дека може намерно да носи ретардирани мерки. :cuc:

Communism 3.0 , you will own nothing, and you will be happy (y)

Спрема сите студии, и друге пичке си материн муабети, САД и Британија беа на хартија најспремните држави во светот за пандемија.
И тоа се виде во првиот бран! Америка една од ретките што не се заклучи,а богами и смртноста им е меѓу најниските.
Бтв шо ти беше муабетот?!?

Бидејќи наназад се прави компарација на новозаразени помеѓу Македонија и Словенија....одвоив малку време
Screenshot from 2020-11-01 18-57-52.png
Хоспитализирани во Словенија =821
Хоспитализирани во Македонија =785
Извор на податоци за Словенија
....само една работа да не заборавиме, Словенија е далеку поразвиена од нас во секој поглед.

Само клиничкиот центар во Љубљана има десет пати поголем буџет од целиот наш државен здравствен систем, затоа имаат ресурси за многу повеќе тестирање, повеќе болнички капацитети, поголем медицински кадар и многу развиен здравствен систем.
Илузорно е да се споредува.....

Во право си за сличноста на бројките на заболени и хоспитализирани во Словенија и Македонија. Но има една суштествена разлика во однос на тоа двете земји како стигнале до тие бројки. Имено бројот на дневни тестови во Словенија е драсточно поголем од бројот на дневните тестови кај нас. Ако не се лажам досега имаат направено преку 350.000 тестирања. Колку заболени ќе имаше кај нас кога би имале ист број на тестови со Словенија? И постои доста висока разлика во процентот на умрени овде и во Словенија (иако искрено не знам таму по кој принцип ги заведиваат починатите како умрени од вирусот). Така да, споредбите меѓу две земји макар и слични по големина тешко дека ќе бидат релевнатни ако се ослониме само на бројките на инфицирани и хоспитализирани.

Ako umre poradi Covid pneumonia ili posledici predizvikani od Covid ( moze da bide belodrobna pneumonia ili embolizam, srcev infarkt, septicni sok i.t.n) se registrira Covid.
Zemaj vo predvid deka voglavno umiraat postari luge so poveke pridruzeni bolesti a golem broj na domovi za stari imaat veke konkretni brojki na zarazeni.
Sloveneckata vlada ne reagirase navremeno, imeno vo faza koga bese bukvalno cisto dozvolija turizmot neprekinato da tece so Hrvatska(I pokraj visokata stapka na zarazeni tamu). Vo 3 meseci mozea I da izgradat centraliziran Covid centar kade ke se zgrizuvaa covid pacientite. Vaka e skoro pred kolaps(govorime za brojki od pred priblizno 10 dena, mislam deka doaga i poloso).

P. S: Od vreme na vreme citam kako covid imal niska smrtnost, duri sporedliva so influenca. Znaci, smrtnosta e niska poradi toa sto golem del od lugeto so poteska klinicka slika se momentalno adekvatno zgrizeni (so kislorodna podrska, antikoagulantna terapija vo profilakticni I terapevtski dozi i.t.n), golemo sranje ke nastani koga ke nema adekvaten prostor, terapija, kadar. Procentot na covid pozitiven so potezok klinicen tek e okolu 10 % do 15 % od zarazenite(sto e ogromen procent).
By the way maska na otvoreno e najgolema glupost ever.

Се согласувам дека е илузорна секоја споредба со Словенија. Ама ај да си се свртиме малку кон нас? Што можеа,а не направија?
-Капацитетот за тестирање е мање-више ист од месец мај!! И тоа зголемување што го имавме беше од приватните лаборатории и болници.
-Освен модуларната болница,по другите градови не се направи ама баш ништо!! Останавме се руинираните капацитети!
-Не се вработи/истренира нов кадар!
-Мерките беа трчи-трчи-сопни се!
-И тие какви-такви мерки пак се спроведуваа селективно,некаде и воопшто не.

Па пола година имаа да направат нешто,да подобрат,да се спремат.... Ама испадна ефтино политиканство и сега сме оставени на мразот!
П.С.понекогаш си се чудам на себе си,како воопшто и сум се надевал дека во оваа држава ќе се направи барем едно нешто како што треба?!?

За што не сум во право? Не сум во право дека НЕ Е ЏАБЕ маска само врз уста?
Спинот го правиш ти. Ја тераш дискусијава у правец дека јас сум рекол дека е невозможно да се пренесе преку нос. Немам потреба за ништо да се правдам. Па фала богу дека е помалку ефективна маската само врз уста. Нигде не реков дека е исто дали ќе носиш само врз уста или врз нос и уста.
Егото малку троа ќе го спуштиш и ќе мораш да си признаеш дека маска само врз уста не е џабе. Ако не можеш, јебига.
Се глупираш...фактички маска врз уста не е потребна, ако ја држиш устата затворена а дишеш само на нос... зошто многу порано, кога немаше маски за нуркање како сега, кога нуркаа САМО носот го затвараа со штипалка, за да не му влезе вода ??
Маската е преку уста и нос бидејки се зборува преку маска, па имаш маска за да кога зборуваш го заштитиш другиот што те слуша...
Автоматски споено мислење:

официр Караџовски пак:
"Ако ги затвориме кафаните луѓето ќе фрлаат со камења по нас, затоа кој сака нека оди во кафана, но маски на отворено мора да се носат, за да се заштитиме и себе си и околината" -
рече д-р Караџовски
Тогаш нека не маваат угостителите по вас со дрва и камења, нека се журкаат слободно граѓаните. Автобусите полнете ги, нека се шири слободно заразата.
Хронично болните оставете ги нели мораат да работат, додека само оние вработени во администрацијата блиски до власта и рамковните седат дома и зимаат полна плата.
Оставете се вака како што е СЛОБОДНО, нели слободата нема цена. А здравјето на граѓаните, дали има цена? Очигледно дека е тоа е препуштено на свеста кај граѓаните, придружено со постојани апели....но залудно нели? Сигурно тоа е така поради нашиот високоразвиен здравствен систем, кој може и ќе може да пружи нега на секој заболен. Само напред, газиме!
прееска проваѓам низ населба, кафеана седат луѓе, без маски..карши коцкарница, влегуваат со маски... е па за коцкање маската не смета, а за јадење, пиење и журкање смета... КРАЈ НА ПРИКАЗНАТА, не само кај нас, СЕКАДЕ..... кафанскиот бизнис бил многу важен, па и во ЕУ...

Последно уредено:
Ako umre poradi Covid pneumonia ili posledici predizvikani od Covid ( moze da bide belodrobna pneumonia ili embolizam, srcev infarkt, septicni sok i.t.n) se registrira Covid.
Zemaj vo predvid deka voglavno umiraat postari luge so poveke pridruzeni bolesti a golem broj na domovi za stari imaat veke konkretni brojki na zarazeni.
Sloveneckata vlada ne reagirase navremeno, imeno vo faza koga bese bukvalno cisto dozvolija turizmot neprekinato da tece so Hrvatska(I pokraj visokata stapka na zarazeni tamu). Vo 3 meseci mozea I da izgradat centraliziran Covid centar kade ke se zgrizuvaa covid pacientite. Vaka e skoro pred kolaps(govorime za brojki od pred priblizno 10 dena, mislam deka doaga i poloso).

P. S: Od vreme na vreme citam kako covid imal niska smrtnost, duri sporedliva so influenca. Znaci, smrtnosta e niska poradi toa sto golem del od lugeto so poteska klinicka slika se momentalno adekvatno zgrizeni (so kislorodna podrska, antikoagulantna terapija vo profilakticni I terapevtski dozi i.t.n), golemo sranje ke nastani koga ke nema adekvaten prostor, terapija, kadar. Procentot na covid pozitiven so potezok klinicen tek e okolu 10 % do 15 % od zarazenite(sto e ogromen procent).
By the way maska na otvoreno e najgolema glupost ever.
Дали маска на отворено е најголема глупост и онаму кај што не може да се обезбеди физичка дистанца? Гужва на автобуски и железнички постројки на пример? Зелени пазари на отворено, тесни и прометни тротоари, отворени јавни (или приватни) површини каде што се прават големи гужви на пример за влез во банка, маркети и сл. каде поради малата површина не постои можност да се одржува физичка дистанца?

Криво ми е што Македонскиов народ нема муда како Украинциве и сите политичари да ги напикаме у контејнер.
пола година го штитат здравството да не западне у колапс со укинување на мој термин и игнорирање на сите останати пациенти што се болни од други болести......ние ќе умираме а болнички одделенија ќе зјаат празни.

вака Филипче и компанија би ги напикала со задоволство во највалканиот контејнер, од овие огромниве на Шилегов.

Уште еден доктор за вирусот, маските
професор, Александар Алексеевич Редко, академик на Руска Академија на Природни Науки РАЕН, бивш декан...
Не е точно вирусолог, хирург е но сега е модерно секој да дава мислење, во секој случај има некаква компетентност, не помала од ова хошаплерите во СЗО.

Може и да е малку по екстремен во квалификациите од мене. Овие маските ќе ги затварал во лудница и лечел со електрошокови.

Дали маска на отворено е најголема глупост и онаму кај што не може да се обезбеди физичка дистанца? Гужва на автобуски и железнички постројки на пример? Зелени пазари на отворено, тесни и прометни тротоари, отворени јавни (или приватни) површини каде што се прават големи гужви на пример за влез во банка, маркети и сл. каде поради малата површина не постои можност да се одржува физичка дистанца?

Toa ne se smeta za "otvoren prostor" tuku visokorizicen. Pod otvoren prostor se misli sam covek, semejni clenovi, priroda a ne banka, vo kombi, postrojki, pazarcinja i.t.n. Kako trgnale so merkive uste malku ke setame so vizir, maska ffp3 I zapakirani vo tyvek. Custvo I selska logika malku. Sekoja bliskost nadvor ili vnatre so luge koi ne se semejni clenovi e rizik I pozelna e zastita so maska.

Абе познавав чоек,бог да го прости му открија тешка заебанција на плуќата и ко ќе го начекав кај шо тргат од тие цигарите ме молеше да не им кажувам на тие дома,пошто докторите врска немале,рак на плуќа не се добивал од цигари,барем така тој ми тврдеше.Мене ми е јасно дека твоите цигари ти се побитни од се друго само немој да ги трујаш тие околу тебе.Толку од мене,не планирам да се расправам со некој шо има било каков порок во животот!
A ti nemas nikakov porok vo zivotot? Pa ti si bil dosaden kako drustvo na penzioneri vo sabota na vecer. Ete ke zivejs 1000 godini. I sto so toa koga isto kako da ne si gi proziveal ili bitno da se brojat. Neka ti se mnozat ko taka, jas po druga filozofija se vodam :toe:.
P. S niti se pravdam na nekoj, niti mi e gajle nesto posebno sto mislat drugite kako si go ziveam zivotot.
Автоматски споено мислење:

Svetov poludel:(
Uste zborat za maski, za karantini, za distanci..a vo Podgorica iljadnici luge stisnati eden do drug izlegle za na pogrebot na mitropolitot:facepalm:

Ajde da vidime kakva ke bide brojkata na zaboleni od kovid narednata nedela vo Crna gora!?
Ako ne I'm se zgolemi drasticno brojot na zaboleni, frlam I jas maski I se neka ide u tri lepe pm:mad:
Jas so netrpenie cekam nekoj tuka statistika da izvadi. Po moznost graficka. Polesna za razbiranje mi e.

Toa ne se smeta za "otvoren prostor" tuku visokorizicen. Pod otvoren prostor se misli sam covek, semejni clenovi, priroda a ne banka, vo kombi, postrojki, pazarcinja i.t.n. Kako trgnale so merkive uste malku ke setame so vizir, maska ffp3 I zapakirani vo tyvek. Custvo I selska logika malku. Sekoja bliskost nadvor ili vnatre so luge koi ne se semejni clenovi e rizik I pozelna e zastita so maska.
Отворени автобуски постројки, отворени простори пред банки, отворени пазари, прометни тротоари, отворени "чекалници" за влез пред државни органи, билетарници и сл. не се сметаат за "отворен простор"??? Баш затоа што овие места се како што велиш високоризичен простор и се воведе таа мерка за носење на маски на отворен простор. Сам тврдиш дека секоја блискост со луѓе внатре или НАДВОР е ризична и е пожелна маска. Значи мерката и не е толку дебилна уште повеќе што истата се воведе и во повеќето европски земји и посебно во земјите од нашето опкружување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom