- Член од
- 24 јануари 2012
- Мислења
- 514
- Поени од реакции
- 536
Tolku e plata za maticni doktori 120k-180k godisno bruto plata. Ne znam za toa za area of need i ne veruvam deka mora da se zivee vo nekoja pustina. Problem e zemanje na licenca tie dva ispiti ne se tolku lesni kolku sto mislis i moze da te fati godina dve da gi polozis. Specijalisti zemaat duplo poveke plata.Edno prasanje. Za maticen lekar. Nudea posledno ko gledav 160 000 dolari australcite so odredeni klauzuli, treba eden dva ispiti, aj toa ne e problem, no baraat da potpišiš 10 години да си ареа оф неед. Е сеа таа плата како стои. Верувам дека не е ниска. Ама дали би вредела маката 10 години да сум во некоја пустина за 160 годишно? Што може со тие пари? Дали можам со тие пари на подолг рок, во текот на работен век да купам пример куќа, да спечалам за пензија и децата да си ги истудирам на скап универзитет?
Малку ме замислои дека ова 56к викаш е мала плата. Колку реално треба за еден солиден мирен, а квалитетен живот. Најбитно ми е да имам нормален дом и деца да можам да ишколовам шо поквалитетно, да станат битни луѓе кога еве јас не можев.
Od moe iskustvo ako veke imas viza nema sto da cekas, fati da si brkas exeption da ti dadat da dojdes vo AU bidejki zemjava ke bide blokirana dosta vreme. Vremeto vo MK ti e izgubeno jas toa go svativ a ke go svatis i ti koga ke dojdes. Ke ti bide tesko vo AU i mnogu stresno no veruvaj mi eden den poveke ostanat vo MK e promasen den.Сега мене не ми се брза
Имам право од 1 година за да дојдам таму, нека се потсмири состојбата малку и ќе фатиме авиончето![]()
Автоматски споено мислење:
Pisav deka e solidno niska plata i gi pokrivas site trosoci za zivot kako kirija ili kredit plus dobra kola plus soliden odmor. Dodeka plata od 160k e top plata so koja ke imas nekolku kuki za da platis pomalku danok, ke imas kola od nad 50k, penzija privatna ti e plaka rabotodavec 10% od tie pari taka da 16000$ godisno odat vo privaten fond. Ke zivees verojatno od kuka od 1 milion. A studiranje za decata e na kredit od 0% kamata koi decata ke si gi plakaat koga ke se vrabotat. Verojatno me svakas. Trosocite sprema MK i AU se isti, razlikata e samo cenite na nedviznostite.Edno prasanje. Za maticen lekar. Nudea posledno ko gledav 160 000 dolari australcite so odredeni klauzuli, treba eden dva ispiti, aj toa ne e problem, no baraat da potpišiš 10 години да си ареа оф неед. Е сеа таа плата како стои. Верувам дека не е ниска. Ама дали би вредела маката 10 години да сум во некоја пустина за 160 годишно? Што може со тие пари? Дали можам со тие пари на подолг рок, во текот на работен век да купам пример куќа, да спечалам за пензија и децата да си ги истудирам на скап универзитет?
Малку ме замислои дека ова 56к викаш е мала плата. Колку реално треба за еден солиден мирен, а квалитетен живот. Најбитно ми е да имам нормален дом и деца да можам да ишколовам шо поквалитетно, да станат битни луѓе кога еве јас не можев.
Последно уредено: