Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Кaкви држaви клекнaa пред вирусoв,oвие тукa пa ке јa oпрaвеле сoстoјбaтa сo Кoвидoв,вaквa меркa, тaкa ке нaпрaвеле???Абе не си игрaјте к.р ве мoлaм

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не сум нешто многу голем верник ама оваа апокалипсава во најава ми се чини е пратена од горе некаде од небото или повисоко од друга галаксија. Од Господа де. За бумер генерацијата. Која на нас младите ни остави дистопија и ни го направи животот пекол на планетава.

Сеа бумерите се тресат од вирусов оправдано не се хипохондри си тлее желбата за вечен живот.
Може да се проба со секакви мерки. Мислам дека овие меки мерки со кои пребува цела европа во вториов бран е тешко да го запрат вирувот. Очигледно една компонента на преносот е аерогена. А ако е тоа така не носи до изборот: или мерки како пролетта и уништување на цели генерации и животи со сиромаштија и спас на бумерите. Или меки мерки со кои се преправаме дека се грижиме ама немаат доволен ефект и бумерите ја плаќаат цената.
Добро би било бумерите еднаш во животот да не се себични и да речат еве јас сум стар видов живот колку видов каков што видов, вие деца живејте и не му ја мислите за мене.
Тоа е тоа накратко.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Covek ne se sekira za smrt, dodeka ne mu dojde doma.
Dodeka ne dojde ke si praime vicovi so vikend na mrtovci hihi.
И што?
Демек ко ќе ми дојде смртта у куќа јас треба магично да почнам да се секирам.. зошто? за да не умрам и јас или што? Не ве разбирам, извадени од памет за еден природен процес.

Не глеам порано дека имаше масовна хистерија коа ќе умрат 50 жедни и гладни деца у Африка у еден ден и слично. Одеднаш почнавме да се секираме дека умреле баби и дедовци.

Ок, не викам дека не е жално, ама да се потресувам и паѓам у несвест ако умре баба ми од 80 години, никад. Што да праи на 80 години? Да се запише на кошарка?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Бoрбaтa сo Кoвид е прoнaoѓaње лек и вaкцинa,a не преку мерки.Кaде имaлo висoки брoјки oдмa нaoѓaaт изгoвoри.Итaлијa биле стaрци,биле цигaни беше муaбетoт у мaрт и aприл.Пoсле букнa Шпaнијa и Пoртугaлијa,тие пa немaле свест кoлективнa и биле сирoмaштијa,истo цигaнштaaнa.Пoсле Шведскa мaски не нoселе,мнoгу биле слoбoдoумни и не се зaмaрaле.Фрaнцијa мигрaнти имaле мнoгу,тие им јa нaгoмилaле брoјкaтa.Дo кoгa бе еј? Ај дa видaм зa Белгијa сегa штo ке кaжете пoштo тaму е Вухaн у тренутку

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Всушност фер е за мерки особено на мерки од типот на суспендирање на слободниот пазар и воведување сиромаштија за цели генерации млади луѓе и слично да има референдум. Тоа не се банални прашања со меркиве се посегнува во самата основа и вредности на кои стои цела модерна европа па и ние.
На референдум мора тоа да се одлучи. А не во кабинети или слични недемократски избрани тела на стручњаци.
Па побогу инвалиди ќе направат од деца ако не одат на школо. И телесно и ментално ќе ги упропастат цели генерации деца. Не смее таква работа без референдум.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.358
Поени од реакции
30.735
И што?
Демек ко ќе ми дојде смртта у куќа јас треба магично да почнам да се секирам.. зошто? за да не умрам и јас или што? Не ве разбирам, извадени од памет за еден природен процес.

Не глеам порано дека имаше масовна хистерија коа ќе умрат 50 жедни и гладни деца у Африка у еден ден и слично. Одеднаш почнавме да се секираме дека умреле баби и дедовци.

Ок, не викам дека не е жално, ама да се потресувам и паѓам у несвест ако умре баба ми од 80 години, никад. Што да праи на 80 години? Да се запише на кошарка?
Ova so afrika shubav joker argument vi e, ko bozem afrika e globalen problem.
Автоматски споено мислење:

Па побогу инвалиди ќе направат од деца ако не одат на школо. И телесно и ментално ќе ги упропастат цели генерации деца. Не смее таква работа без референдум.
Obrazovanieto i pred pandemijava bese na dosta nezavidno nivo, edno od najniskite vo Evropa.
Decata i prethodno odea na uciliste, samo kako formalnost, a pak izleguvaa invalidi.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Збориме за смрт ко природна појава и кревањето паника односно секирањето околу тоа.
Значи мора да има глобален проблем за да се секираме за луѓе што умираат така?

Кој им е крив на африканците што немаат вода да пијат и што немаат леб да јадат, нивен проблем. Дај ние да се засекираме што умираат 90 годишни луѓе.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.835
Поени од реакции
11.984
Па благодарение на рестрикциите гладот во Африка оваа година ќе достигне над 40 милиони луѓе. Но, ова нема да го сретнеш како главна вест, наместо тоа главна вест е тоа дека некоја 89 годишна баба во Холандија со рак дека умрела од коронавирус.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Се разбира дека не е глобален проблем кога мали дечиња умираат од глад. Ама сега кога ви замириса на смрт во соседството, сега половина форум продава морал и сочуство на темата, жал за умрени 12 старци во Македонија денес. Драма и трагедија.

Искрено му посакувам на човештвото некоја вистинска пандемија, не како оваа фушарската. Камен на камен да не остане.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Сите места во кои има забави беа 5 кафичи во цела Македонија. Ќе ти ги набројам одма, Аватар, Мош, Интермецо, Три и едно кафуле во Бисер. Која е поентата дискотеките да не работат, а овие да ги заменат? Си има кафани со пристојна забава, музиката си стои на голема оддалеченост, си ги анимира гостите. Овие имаа концерти со пејачи од цел Балкан, никакви протоколи не важеа.
Тука се и албанските чајџилници, ресторани за свадби и слични места каде што џандарска нога не стапнала.
Немам ништо против да работат ресторани и кафулиња преку ден и до пристојно време во ноќта, нека се врти парата, не можеме без тоа.

Колку џандари се потребни да разбркаат 30 деца собрани во маало? Да видат полчициска кола како попчиња ќе се спакуваат. Што попаметно работат нашите џандари, па да треба дополнително да се плаќаат? Одамна се зборува на тема „маалски патроли“ нешто што некогаш функционирало во државава. Фино лепо, патролираш и казнуваш, наместо да пијат кафиња и да дремат во кладилници.

За да важат мерките треба да има притисок од партиите врз нивното членство, затоа што воглавно тие се оние кои шерифуваат и не почитуваат закони.

Не знам колку се возиш со автобус, но еве ти конкретен пример. Од мојата населба оди само една автобуска линија и истата вози по неделен распоред, односно ја има еднаш во саат време или во 45 минути. Граѓаните константно се бунат, а на линијата на ЈСП никој не им крева, а никој не реагира и на јавните повици. Ем луѓето остануваат неопслужени, ем кога ќе дојде автобусот, имаш луѓе кои инаку би се распоредиле во два автобуси. Ефект нула. Од кога сме толку загрижени за загубите на јавните сообраќајни претпријатија? Тие тонат во минус којзнае од кога. Види со каков минус работи патнички железнички сообраќај, да ги укинеме ако не?

За се' останато. Целта ги оправдува средствата. Светската ситуација налага нешто такво, никаде во светот не е поарно. Во таква ситуација се снаоѓаш како можеш, а примарна цел треба да биде здравјето на граѓаните.
Тој минус што сите го споменувате, во голема мера е предизвикан од затворените граници. Увозот и извозот е со мал интензитет, немаме туристи, нема трошење пари од дијаспорци и туристи, се затворија фабрики затоа што произведуваат делови за фабрики кои беа затворени во странски земји. Ова ќе ни ја пропадне економијата и ништо нема да сториме, нема да пропадне ако автобусите возат по НОРМАЛЕН распоред и ако кафулињата не работат со полна пареа. Нека скратат кај администрација, нека ги скратат рамковните што не одат на работа, ги плаќаме за играње солитер.
:pos:
Демек ако се по 4ца на маса и вкупно 30-40 души со се келнери нема шанса да се заболат?

Џ

Џонтра Волта

Гостин
За жал озбилно.
Епа тогаш ништо не ни кажува таквата ситуација за алармантноста на вирусот со оглед на тоа што нашата држава и нашето здравство не се способни да згришат 500 души. Ви паѓа у вода тврдењата ваши у ваквиот случај. Ко смртта на 12те души од денеска.

Kajgana Shop

На врв Bottom