- Член од
- 29 јуни 2014
- Мислења
- 26.515
- Поени од реакции
- 43.419
Зубар бил, што знаат зубарите за вируси...
Ваљда повеќе од некој бравар.Зубар бил, што знаат зубарите за вируси...
... што па ти споредуваш членови на форумов со реален живот, никој нема дадено лиценца за работа, ниту медицинско лице, ниту архитект, ниту правник тука на форумов па да е професионално ангажиран,Една од причините зошто избегнувам да одам на доктор во државава , какви личности се доктори во државава да ти е страв на болница да појдиш , здрав да појдиш болен да се вратиш.![]()
Не си квалификован за инфектолог. Не се вреѓај али тоа е реалноста.Ваљда повеќе од некој бравар.
Sedi miren, ne si ja baraj beljataНе си квалификован за инфектолог. Не се вреѓај али тоа е реалноста.
taka ke sporeduvate oti ne vi pdnal kredenecot so se casi vrz glava dodeka spiete. Zaginati za zemjotresot e takov zatoa sto bese vo toa vreme. Samo eden primer skolite ne rabotea,a se srusiva skoro site. Najubavoto skolo na balkanot Goce Delcev isto taka padna , zamisli da bese polno.Генијална споредба на жртвите од короната со скопскиот земјотрес, мора да признаам. Град срамнет со земјата, со уништена инфрструктура, потполно исто со 1200-1400 умрени старци во период од 8-12 месеци. Како само се сети на оваа споредба, останав шокиран.
Има и некој процент на луѓе што се плашат од вирусот, но мислам дека поголемиот дел согледаа дека е далеку од апокалиптичните најави што беа во Март.Тоа е точно мојата поента. Луѓето не се плашат толку од вирусот, колку што се плашат од вирусот во комбинација со македонското здравство. Тука здрав ќе те умрат, а не па да чекаш да се лечиш од вирус кој е непознаница.
Од кој дел од мојот пост изведе заклучок дека ја оправдувам пренамената на болниците?
Првата реченица е исто така добар повод за разгледување. Оваа година имаше многу поголем број на болни луѓе, со потешки симптоми уште во јануари и февруари. Многумина тоа го поврзуваа со појава на короната во Македонија, многу порано отколку што официјално сметаме.
Нема да спорам, веројатно си постручна по што тоа ти е професија. Само сакав да ти посочам во делот каде што велиш дека наводите дека не се примаат пациенти од други градови во Скопје се дезинформации, кога ете евидентно не се, по се изгледа. Кои мерки понатаму ќе се преземат не е во мој домен да коментирам, како што реков. Фактичката ситуација во прилепската болница врз основа на информациите од медиуми е таа. Што било понатаму да коментирам ќе биде во домен на шпекулации со кои што не би сакал да се занимавам на вака деликатна тема.... пак ќе кажам, во сите болници па и во Прилеп, едно одделение има од 30-50 -100 кревети зависи, значи на порталот се пишува за едно одделение конкретно Инфктивно одд. и дека капацитетот е полн и дека недостасува персонал- АМА ЗА ИНФЕКТИВНО ОДД, додека другите одделенија имаат исто болнички кревети кои се празни и персоналот на тие одделенија само се присутни на работа, евентуално ако има некој хитен загрозувачки случај за тоа одделение да го примат, и тоа е тоа!
... е сега зошто директорот на прилепската болница не спроведува отварање на друго одделение за прием на пациенти позитивни со коронавирус како на пример интерно одделение и да го ангажира тамошниот персонал тоа е друго прашање, односно зошто истиот директор не наредува ротирање на целиот медицински персонал од сите одделенија каде нема лежечки пациенти и креветите се празни да дежураат во инфективно одделение -тоа е друго прашање!
...и како трето може инфективно одделение нема централно снабдување со кислород (затоа што порано никогаш не се применувало кислородна подршка во третирање на пациенти кои лежеле на инфективно), ама не и во други одделенија, јас не верувам, на пример, дека интерното одделение во прилепската болница каде доаѓаат пациенти со кардиоваскуларни проблеми што главно е и сатурација со кислород, тие пациенти да се на подршка само со кислородна боца!
...еве ист случај и со охридската болница, па на испомош на ифективна во персонал им доаѓа од хирушки гранки и од интерно, ако имаме пандемија со инфективен вирус, тоа не значи дека само инфектолози треба да бидат ангажирани, а другите да се со четири во вис, сите треба да учествуваат во лекување на тие пациенти позитивни на коронавирус!Зголемени потребите од кислород во болниците во Охрид и Струга | ТелевизијА ТВМ
На кислородна поддршка се ставаат поголем број пациенти кои се лекуваат од Ковид 19 во охридската и струшкатаtvm.mk
Профит пред човечкот живот. Врска немаш од вирусологија, ниту пак имаш читано некој труд од реномиран извор или пак зборувано со лекар од инфективно Скопје. Толко од мене, не му верувајте на инфото од Gigovit, басист заболекар кој си лечи фрустрации зошто бизнисот му е намаленВаљда повеќе од некој бравар.
и сите обесени на форум во време на пандемијаI ti li sine Brute....
Pa kolku medicinski lica ve Ima na forumov...vauuu![]()
Зашто бе кога некој у очи ќе ви каже дека не чините, не ви чинат тезите, или едноставно дека не е така како што мислите, одма се вреѓате. Па дури не ми реплицираш директно туку се криеш зад пачавиците на некој друг. Како може да се претставувате како интелектуалци ако не користите логика во нештата, кога таа логика кога ќе се обидете да ја користите одма ви прегорува нешто во мозокот и престанувате да размислувате, блокирате.... што па ти споредуваш членови на форумов со реален живот, никој нема дадено лиценца за работа, ниту медицинско лице, ниту архитект, ниту правник тука на форумов па да е професионално ангажиран,
... тука, може секој да каже јас сум тоа, работам тоа, знам све, мушко сум , женско сум, хермафродит сум, травестит сум, три мадиња имам и све е тоа оправдано, оти нели форум е тука сите сме со бау бау профили,
...но биди сигурен дека тој што е профи во својата област никогаш нема да го спомне тоа ниту во реалниот живот ниту тука ниту на друго место, ниту нема да го мери со другите тука, а најмалку така да разговара на таков начин со потценување, нивото на све личи само на тоа што се искажува не личи, а и не мора пак ќе кажам форум е ова, жалосно е само да во реалниот живот си го закачуваат стетоскопот околу врат за да знаат дека е доктор инаку комплекси го тепаат, е тоа не чини, на крај краева од каде толку познавање на стоматолог со ова тематика, ако не се информира како сите од Нет!
Пореметени бевме претходнонекоја страна поназад читав нешто дека ве побудалиле, психички сте се пореметиле.