- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.366
- Поени од реакции
- 26.418
... мене ми е жал што никој не покренува одговорност за ова светска ситуација со коронавирус, нема кривец, осуден,

... мене ми е жал што никој не покренува одговорност за ова светска ситуација со коронавирус, нема кривец, осуден,
Твоето прифаќање или не е сосема ирелевантно. Постои кривичен закон и воопшто не е битно дали тебе лично ти се свиѓа или не тоа што е таму регулирано (за конкретниов случај чл.205 и чл.206 од КЗ на РМ). За свесно пренесување на заразна болест е предвидена парична санкција или казна затвор до 1 година.Нема проблем. Прифатено.
Следно што?
Oф топик, да не испадне дека го бранам, ама и на уште еден внук пред неколку години му правеше свадба во Турција, знам беше еден мој познаник, така да и да не е ситуацијава со гомново мислам дека таму би правел свадба пак.![]()
Амди Бајрам ги надмудри Ковид-19 забраните: Ако во Скопје не може, свадба ќе се ,,тера” со 600 гости во Турција!
Од неодамна пензионираниот пратеник и актуелен претседател на Сојуз на Роми, Амди Бајрам, сепак не се откажа од свадбата на внуката Пејран. Откако обидот за организирање на свадбена веселба во ресторан во Шуто Оризари на 11-ти октомври му пропадна, поради забраната за организирање на свечености, тојfokus.mk
Едно е свесно друго е од небрежност.Твоето прифаќање или не е сосема ирелевантно. Постои кривичен закон и воопшто не е битно дали тебе лично ти се свиѓа или не тоа што е таму регулирано (за конкретниов случај чл.205 и чл.206 од КЗ на РМ). За свесно пренесување на заразна болест е предвидена парична санкција или казна затвор до 1 година.
А следно, доколку си осуден (макар и условно) не ти бега и твојот предлог - граѓанска тужба со која на оштетениот ќе му ги надонестиш не само материјалните трошоци за самото лекување, туку и нематеријалните трошоци кои си му ги предизвикал (претрпен страв, душевна и физичка болка, намалена животна активност и сл.), како и трошоците во постапката (за ангажиран адвокат, за вештачења, судски такси). Тоа би бил одговорот на твоето прашање за тоа што следи.
Секако дека за суд не е релевантно моето мислење. Но е релевантно за предлог закон кој би го сакал народот, гласови на избори...Твоето прифаќање или не е сосема ирелевантно. Постои кривичен закон и воопшто не е битно дали тебе лично ти се свиѓа или не тоа што е таму регулирано (за конкретниов случај чл.205 и чл.206 од КЗ на РМ). За свесно пренесување на заразна болест е предвидена парична санкција или казна затвор до 1 година.
А следно, доколку си осуден (макар и условно) не ти бега и твојот предлог - граѓанска тужба со која на оштетениот ќе му ги надонестиш не само материјалните трошоци за самото лекување, туку и нематеријалните трошоци кои си му ги предизвикал (претрпен страв, душевна и физичка болка, намалена животна активност и сл.), како и трошоците во постапката (за ангажиран адвокат, за вештачења, судски такси). Тоа би бил одговорот на твоето прашање за тоа што следи.
Сам свесно даваш предлог да му ги платиш лекарските трошоци на оној кој ќе го заразиш, плус во време на пандемија и зборуваш за НЕБРЕЖНОСТ!!!Едно е свесно друго е од небрежност.
Автоматски споено мислење:
Секако дека за суд не е релевантно моето мислење. Но е релевантно за предлог закон кој би го сакал народот, гласови на избори...
Само некој е нафуран па во коперација муабет ги вади пиштолите и лисиците. На тој начин еден... замина Будимпешта...
Види вака. Добар соговорник си, знаеш закони.Сам свесно даваш предлог да му ги платиш лекарските трошоци на оној кој ќе го заразиш, плус во време на пандемија и зборуваш за НЕБРЕЖНОСТ!!!
А менталниот склоп на наследникот на оној кој замина во Будимпешта е "ако го прекршив законот ќе платам." Некој погоре спомна дека е спремен да плати за свесно непочитување на закони.
Мило ми е што ја спуштивме топката и почнавме со нормална комуникација и се разбравме. И јас сум поборник за човековите слободи и права, неправдата нанесена врз било кого ме боли како да ми е нанесена лично мене. Се надевам дека сите ќе го поминеме ова зло без поголеми проблеми и тоа што побрзо. Секое добро и тебе и чувај сеВиди вака. Добар соговорник си, знаеш закони.
Само што никаде не напишав дека свесно некому би му пренел болест. Па не сме психопати аман боже.
Секако дека ако некој има корона треба во карантин да оди и да не шири зараза. Или затвор. Нема тука дилема.
Да, може и треба да се проба со маски кај што нема растојание 3 метра, со надеж дека маските ќе помогнат иако треба и други додатни мерки пошо само маски не се доволни. Тоа му е јасно на секој што знае да собере два и два. Кој не ги почитува мерките кои се сега во сила си има исто казни.
Ако сме искрени веројатно скоро половина или повеќе случаи досега се поради нечија небрежност баш поради непочитување основни мерки. Ако Македонија има 10000 слободни легла по затворите и ако законот дозволува еве параграфи па заграби. Неам проблем со тоа. Кој му нанел штета на друг треба да одговара за тоа.
Зошто ги спомнав трошоците. Затоа што некои мерки кои се споменуват во дискусии и се барани и се во сила во други држави, а не се во сила тука сега засега, веројатно ја поминуваат границата на прифатливото и рационалното. Она што мене не ми се свиѓа е што некои сили или групи имаат желба мерките да ги изедначат со суспендирање на слободата, суспендирање на слободниот пазар, на слободниот говор, одземање на правото на работа на цели групи на несреќни луѓе полнење буџет и лична корист противправна на поединци во сиот хаос што настана. Се плашам дека линијата помеѓу рационалното и лудилото лесно може да се премине. На пример дел од Источна Европа го искористи стравот од ковид за да ја суспендира демократијата. Дали навистина суспендирањето на демократијата, правото и слободата ќе не спаси од ковид е реторичко прашање?
Сигурно има начин да се спасиме од вирусот, а да не ја уништиме и онаа малку слобода. И да спремен сум да платам висока цена за слободата. тоа беше мојата поента. Не е мојата поента да се инаетам или слично.
Како што гледаш денеска е сабота ноќе и сум на интернет, а не во кафана. Тоа веројатно треба да ти е еден хинт дека немаш муабет со антимаскер или слично туку со некој што во реален живот се придржува до мерките. Имам и јас постари родители, вардам ако ништо друго ради нив, не би можел да живеам со помислата дека сум им сторил лошо. Досега фала богу немам добиено ковид. Се надевам нема ни ти и дека бргу ќе се среди ситуацијата.
1. Нема корона, тој су све на Гејца теорие на заговор да не пелцуев како телиња и алуминиумску крв да ни ставив.Не ја следам темава, ама едно прашање ми се врти во г лава.. Како тоа во Македонија има поголем процен на заразени, според жители, за разлика од Шведска во која нема рестрикции?
Мене ми е јасно дека свеста не е на најзавидно ниво, ама ни тука не носиме маски, ниту секогаш се почитува она за држење дистанца...1. Нема корона, тој су све на Гејца теорие на заговор да не пелцуев како телиња и алуминиумску крв да ни ставив.
2. Каки корона приќе мој само ракија!
3. Генерална простоќа и лаковерност плус склони на било какви теорие на заговор.
4. Генерална неписменост како функционира вирус и зараза.
5. Ако му кажеш да носи маску и сас закон, кој ги ебе, Зајко нека ме натера, ја не носу маску.
Zatoa sto ne se guskaat, pozdravuvaat, ne si ziveat eden so drug. Nie tuka takvite divi ljuge gi vikame, tamu valjda im e normalno da sedis sam ko pes.Не ја следам темава, ама едно прашање ми се врти во г лава.. Како тоа во Македонија има поголем процен на заразени, според жители, за разлика од Шведска во која нема рестрикции?
Всушност процентот на заразени кај нас и во Шведска е приближно ист, со тоа што во Шведска процентот на смртност е дури нешто повисок од тој кај нас.Не ја следам темава, ама едно прашање ми се врти во г лава.. Како тоа во Македонија има поголем процен на заразени, според жители, за разлика од Шведска во која нема рестрикции?
Не знам ама до сга сас свакога што сам правија муабет, ако е имаја температуру и е отишја да се тестира, бија е позитиван. Дали тестови не су ни добри и ја не сфаќам од куде ги вадимо овија бројке.Мене ми е јасно дека свеста не е на најзавидно ниво, ама ни тука не носиме маски, ниту секогаш се почитува она за држење дистанца...
Eksponencijalen rast e. Прво му треба некое време да тргни нагоре и бројките се ниски. До некоја критична бројка. Ама коа ќе тргне тргнато е.Мене ми е јасно дека свеста не е на најзавидно ниво, ама ни тука не носиме маски, ниту секогаш се почитува она за држење дистанца...
Севернава вукојебина нека тоне. А го чекам и денот кога ќе МОРА да се отпушта државна админиСРАција.
У лајна сме до гуша, а и по некое гомно...
Глуп е ко точак. Чаир му е најблиску и дозволено е славење по кафани со колку сака луѓе.![]()
Амди Бајрам ги надмудри Ковид-19 забраните: Ако во Скопје не може, свадба ќе се ,,тера” со 600 гости во Турција!
Од неодамна пензионираниот пратеник и актуелен претседател на Сојуз на Роми, Амди Бајрам, сепак не се откажа од свадбата на внуката Пејран. Откако обидот за организирање на свадбена веселба во ресторан во Шуто Оризари на 11-ти октомври му пропадна, поради забраната за организирање на свечености, тојfokus.mk