Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Наќо прво одлучи сам со себе во глава дали ме гледаш мене како експерт или не, после прашувај ме за мислење. Знаеш зошто? Затоа што јас моето мислење кога и да го искажам на темава постојано сум мета на недолични навидум иронично саркастични досетки.

Експертите кажуваат и апелираат, ама секогаш постојат "поголеми експерти" кои со својот негаторски однос паметуваат на експертското мислење.
Тoклу дугaчoк пoст,a oдгoвoр јoк

Член од
5 март 2018
Мислења
17.387
Поени од реакции
19.844
Вo групaтa нa нoрмaлните луѓе,oние кoи немaaт дoпирнa тoчкa сo тебе,тoрбешкaтa oд Битoлa штo брoи луѓе oд терaсa и тoрбешoт oд Прилеп штo му се тресaт гaќите кoрoнa кoгa ке се спoмне
Ти спаѓаш во посебна категорија на луѓе, за тебе нема опис
Трагедијата е што тие како тебе никако да се заразат,а башка што во таков случај ке мора да ти се пружи лекарска помош и со тоа ке го оптеретиш и онака кревкиот здравствен систем.
Па вие што сте против заштита направивте да умираат луге од други болести преку тоа што го ширите вирусов.Ти и таквите шљамови како тебе сте криви за човекот што немало каде да го примат у болница
Многу е лошо,кога и самите не не бива,да влечеме паралела со некои кои се реално многу полоши од нас.Имаш работа со едно такво племе човекојадци у случајов,и многу грешите што правите вакви споредби,фактички сами себе штета си правите.Кога на неписмен човек му велиш и јас сум како тебе,ти не знаеш како тој може тоа да го разбере и на што све може да го наведеш да направи.Еве јас ке ти кажам дека тие едвај чекаат да им ја потврдиш нивната теорија за непостоечкава корона.Помлада си,не знаеш како од апсење шверцер на цигари на Бит Пазар успеаа да убедат 20.000 луѓе да излезат на протест за албанското знаме,и до ден денес веруваат дека тогаш уапсениот шверцер на цигари бил уапсен зашто носел маица со албанското знаме.Не сте свесни каква штета правите,верувај.Оф топик сум,но потполно истото се случува.Тие слушаат еден човек и постапуваат тој како што ке им каже.Многу се лесни за манипулација.
Автоматски споено мислење:

Не е време да делите правда во овие тешки времиња

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Ако имаш свое мислење и аргументи, сподели ги... Ова станува невкусна и лоша иронија.
17 000 пати е направен тој муабет „тие се нечиви x, y“. Како да не знаеме. Мојата иронија носи помалку штета.
Моето мислење, аргументирано, е следново: кљурис е едно искучително хипокритично лице. Со своите 10ки и рекордно завршување факултет, ќе бирала кого да лечи, ќе одбивала да лечи непочитувачи на мерки, ама за некој 95 годишен од Малта, срцето ја боли од грижи.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ти спаѓаш во посебна категорија на луѓе, за тебе нема опис
И штo имa тукa нејaснo? Мoре женскo петле нaучете се дa рaзликувaте мерки кaкo нoсење мaскa и држење дистaнцa и мaлoумници без живoт кaкo тебе штo трaжaт лoкдaун зa дa не вoвлечете вo вaшaтa мизеријa

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Ова вирусот е и здравствен и политички и економски, на кој како му одговара си ги прешалтува тезите од една во друга категорија. За политизирањето на истиот. Пушташ на канал 24, седнал некој директор на рандом здравствена установа и дроби нешто како институциите биле организирани, имало доволно капацитети, персоналот бил стручен и мотивиран, Германија да позавиди. Во реалноста, секоја државна установа има обавезно заден влез од каде што бркаат работа преку ред пријателите. Менуваш канал, Алфа, потоп, апокалипса, зомбиленд. Отвораш кај Трендо, читаш статија таму некој експерт од обавезно западна земја (по што тоа додава на тежина) каде што вели оти вакцина можда никад нема да има, и наслов во стилот - не се надајте на вакцина - напишан на скопски жаргон. Се помеѓу се теории на заговор и глупоштини преведени од српско - хрватски.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.533
Поени од реакции
10.506
Вo групaтa нa нoрмaлните луѓе,oние кoи немaaт дoпирнa тoчкa сo тебе,тoрбешкaтa oд Битoлa штo брoи луѓе oд терaсa и тoрбешoт oд Прилеп штo му се тресaт гaќите кoрoнa кoгa ке се спoмне
Значи јас сум ненормална, по твое мислење, иако имам допирна точка секојдневно со многу заболени од вирусот, имам направено моабет со повеќе од стотина заболени..и да, и на мене ми се тресат гаќи од корона кога ке се спомне.
Ти благодарам, но да си знаеш дека само пљампаш на темава без везе, а гарантирам дека прв ќе се усереш у гаќи ако те стрефи и тебе.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
17.387
Поени од реакции
19.844
И штo имa тукa нејaснo? Мoре женскo петле нaучете се дa рaзликувaте мерки кaкo нoсење мaскa и држење дистaнцa и мaлoумници без живoт кaкo тебе штo трaжaт лoкдaун зa дa не вoвлечете вo вaшaтa мизеријa
Сакаш да ти извадам и такви постови кај шо ТРАЖИШ локдаун ??

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Значи јас сум немормална, по твое мислење, иако имам допирна точка секојдневно со многу заболени од вирусот, имам направено моабет со повеќе од стотина заболени..и да, и на мене ми се тресат гаќи од корона кога ке се спомне.
Ти благодарам, но да си знаеш дека само пљампаш на темава без везе, а гарантирам дека прв ќе се усереш у гаќи ако те стрефи и тебе.
Кoгa те читaм тебе и oвaa сo неoдреден пoл штo ти лaјкнувa,првo штo ми пaѓa нa пaмет е декa штетa штo не се шири пoлеснo вирусoв и штo не е сo100% смртнoст

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.533
Поени од реакции
10.506
Кoгa те читaм тебе и oвaa сo неoдреден пoл штo ти лaјкнувa,првo штo ми пaѓa нa пaмет е декa штетa штo не се шири пoлеснo вирусoв иштo не е сo100% смртнoст
Е убаво, се покажа твојата човечност на дело.:mad:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Сакаш да ти извадам и такви постови кај шо ТРАЖИШ локдаун ??
Дa aмa пред дa се рaшири у мaрт или aприл.Сaмo тoгaш мoжеше дa се спречи.Сегa oд кaкo е букнaт нaсекaде кур ке скриште сo лoкдaун

Член од
5 март 2018
Мислења
17.387
Поени од реакции
19.844
Дa aмa пред дa се рaшири у мaрт или aприл.Сaмo тoгaш мoжеше дa се спречи.Сегa oд кaкo е букнaт нaсекaде кур ке скриште сo лoкдaун
За вирусот прв пат слушнавме во Декември, кога се појави во Кина.
Од Декември до Мај беше букнат низ цел свет,така да ...

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.863
Поени од реакции
10.231
Не читам, не отворам апсолутно ништо поврзано со COVID и не, не сум од тие што викаат дека нема и ставаат лајк и амин на икони по фесјсбук, сакам само да споделам мое искуство и мислење. Закачив почетокот на август, појма немам од каде и како, сите што беа околу мене никој немаше симптоми, на работа и друштво, мислам дека нема начин да се заштитиш(барем не 100%). Овие идиотскиве мерки за маски на отворено и на точак нема никогаш да ги почитувам па 1000 евра казна нека стават. Мора да знаете дека сите ќе го закачат вирусов, дека нема кај да бегаш како што нема кај да бегаш од обичен грип, нити ваквина е некаква гаранција дека нема да закачиш. Тие што се со слаб имунитет и луѓе во години ќе мора да седат дома или во стерилна средина (викендица, на село, или двор), за колку што е можно да се заштитат, друга заштита нема.
Ја го прележав само температура 38 два дена и со изгубен вкус и мирис 10-тина дена, здрави млади луѓе што ми се во окружување после мене исто лесно го прележаа.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Имам приметено, тука, а и општо кога станува збор за вирусот сите веруваат во него се додека нивните бизниси не се засегнати од мерките, а нешто не му штима и не му излегва математиката во главата одма викаат, нема корона, жива превара е тоа.
Ах бе јадни едни
Обратно, кога не ти е засегнат бизнисот може да веруваш во корона, кога ти е засегнат се обидуваш да не веруваш оти карантинот ќе ти го расплачи мамичето (со исклучок на тие паразитите што со коронава исперија илјадници евра).
Не си свесна колку не имаат и задолжено за време на тие карантините што ги имавме претходно, кој мислиш дека ќе ги враќа тие пари?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.387
Поени од реакции
19.844
Обратно, кога не ти е засегнат бизнисот може да веруваш во корона, кога ти е засегнат се обидуваш да не веруваш оти карантинот ќе ти го расплачи мамичето (со исклучок на тие паразитите што со коронава исперија илјадници евра).
Не си свесна колку не имаат и задолжено за време на тие карантините што ги имавме претходно, кој мислиш дека ќе ги враќа тие пари?
Па истото го кажав и јас

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Па истото го кажав и јас
Ти викаш дека веруваат ако им се засегнати бизнисите, јас ти викам ако им се засегнати НЕ веруваат оти им прави штета, јас тие што ги познавам и си работеа и претходно баш со приватни бизниси (не тендеруши) речиси сите се со ставот дека фамата е дигната далеку повеќе од тоа што реално е. Истата таа фама нив им влијае негативно на бизнисите.

Kajgana Shop

На врв Bottom