Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

C

CoolIris

Гостин
Пак таа се зафатила да бира, а бе нема што да бираш ти, нека ти влезе веќе тоа во главата.
Да. Постојат приоритети во медицината Др. Аноне.

Имаш пациент со дисекција на аорта и пациент со карцином. Кој прв ќе го лекуваш? Двајцата во исто време не може. Постои нешто што се вика ургентна медицина.
Автоматски споено мислење:

Да, ти ќе знаеш кој се журкал, а кој седел дома, за да решиш кој ќе спасуваш. (y)
Нема низок удар, те читам само што пишуваш.

Почнувам да ти ја сфаќам комуникацијата со одредени членови.
Е ова е веќе малце безобразно од моја страна.
Безобразлукот и дрскоста во недостаток на факти и аргументи, се одраз на ниска интелектуалност. Anon тоа најдобро го знае.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.551
Поени од реакции
24.391
Jас како дел од најхуманата професија
Iskreno da ne puknis me iznasmea.
Ne ti licno, opsto onaka koga ke slusnis medicinsko lice koga se cuka po gradi za ova, cinis volontiraat za bez pari. Taka od humanost odat na rabota, hobi nesto vo slobodno vreme.
Автоматски споено мислење:

Vlade, rabotam vo zdravstvena drzavna ustanova, apokalipsata ja gledam vnatre.
Znam znam, zatoa i taka napisav. Pa da vlezis vo uciliste, pa tamu e uste poloso. Vrv e vo javna administracija. Od opasno poopasno.

C

CoolIris

Гостин
Iskreno da ne puknis me iznasmea.
Ne ti licno, opsto onaka koga ke slusnis medicinsko lice koga se cuka po gradi za ova, cinis volontiraat za bez pari. Taka od humanost odat na rabota, hobi nesto vo slobodno vreme.
А што?
Па мене ми е најголем успех тоа што сум завршила медицински факултет во рекордно време со врвен просек. Сама, без било каква помош од страна. Љубовта кон медицината, мојот труд, желба и истрајност дале резултат. И нема да сопрам тука. Моите амбиции се на уште повисоко скалило. Дали ти мислиш дека времето и парите вложени во моето образование не треба да ми се вратат? И што као треба да се срамам сега од тоа?

Срамота е да ги искажам моите амбиции? Што знаеш ти за амбиција Владе? Со што се занимаваш? :)
И дали ти би работел нешто за без пари? Парите го вртат светот другарче.

И пред да почнете да ме цитирате сега како потценувам нечија работа и професија, да дадам една своја дефиниција на амбиција : силна желба да се постигне нешто, стремеж да се биде подобар, без разлика дали си факултетски образован или не.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Јас како лекар, немам сто раце, туку имам две. И ако со тие две раце треба да бирам кој да го спасам, со 100% сигурност знам дека ќе одбијам да ги лекувам непочитувачите на мерките, за сметка на оние кои ги почитуваат мерките. Ништо не ти остана неодговорено. Ако капацитети се исполнат до максимум, џабе ти е здравственото осигурување кое го плаќаш.

Не ти се правдам, не биди дрска и безобразна, пак ќе кажам дискутирај достоинствено. Не биди соговорникот, што задава ниски удари. Имаш капацитет за повеќе.
Помалку куцање на тастатура и можеби ќе спасиш некој.

П.С ако ти донесат едно шише виски од забавата, гарантирам дека први ќе ги спасуваш тие непочитувачите.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Види, ако сакаш да дискутираш со мене, зборови од типот "не драматизирај", исфрли ги од својот речник. Автоматски те ставам во кош со каубојците. Играј достоинствено.

Воопшто не е глупа споредба. Ако јас треба да бирам да лекувам дете кое ги почитува мерките и дете кое се журка секое сабајле до 5 саат, се пика во најголемите гужви, не почитува никакви мерки, имам целосно право да одбијам да го лекувам. Зошто јас би лекувала некој, кој што не ги слуша и почитува моите совети? Зошто јас сум посветила толку време на наука, за да некој дефецира врз моето знаење? Е, нема, не дозволувам.
Zatoa sto nie ti ja plakame platata sto ja zimas ,i koga ne si ttrbala da lekuvas nikoj a nie sme plakale i ne ni trebale tvoite uslugu.Zatoa treba da lekubas duso ako si sposobna za toa

M

Macedon1um

Гостин
Kaza li Venko deneska po kolku dusi na kazan rakija moze da se sobirame, oti citam detalno objasnuval pa duri i doma ke vleguvale na slava da nemalo povekje od 4 gosti plus domasnite :LOL:

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Пониско од ова тешко дека ќе се симниш.
Mozam ne se sekiraj dnoto nema kraj. Isto kako vasite ekspertizi na temava. Sea da te prosvetlam malce. Kako graganin na demokratsko opstestvo imas prava i sloboda. Ti doktorkata i site faci ovde probuvate da me ubedite deka moze da mi go kontrolirate zivotot. I toa e tocno dokolku jas ti go zagrozuvam tvojot zivot. Mene kako so mi e rabota da ne zarazam nekogo ona ima dadeno zakletva deka ke gi leci lugeto. Da ja doznaam po ime i prezime i so onaa izjava pred nekoja strana i dokolku sme normalna drzava ona ke bide doktorka po doma. Sea objasni mi ti mene koj ne moze podolno ili treba da napisam kilometarski post za da go opravdam mojot stav vo vrska so ovoj tip na zrtvi doktorki so prosek i najbrzo zavrsuvanje fakutet ?

C

CoolIris

Гостин
Ау побогу, прво место во испревртување зборови.
Како побогу да му помогнам на сите пациенти наеднаш? Секако дека ќе бирам. Во м е д и ц и н а т а постојат приоритети, не се напнувајте и не дискутирајте за нешто што не знаете како е. Сигурно нема да го оставам пациентот со аортна дисекција да ми искрвари за да го спасам овој со карциномот.

Епа исто и со корона. Пациент во шокова состојба и пациент со блага температура. Кој да го лекуваме?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.419
Ако капацитети се исполнат до максимум, џабе ти е здравственото осигурување кое го плаќаш.
Тогаш државата треба да ми понуди опција да изберам да не го плаќам. Зошто би плаќал за нешто за кое нема гаранција дека можам да го користам?

C

CoolIris

Гостин
Тогаш државата треба да ми понуди опција да изберам да не го плаќам. Зошто би плаќал за нешто за кое нема гаранција дека можам да го користам?
Гаранција во нормални околности имаш.

Меѓутоа ова е природна катастрофа. Вонредна состојба. Вонредни услови. Ако нема кревети државата и ресурси, еве кажи како? Тоа се обидувам последниве неколку страни да го извлечам од вас, а наместо тоа добивам погрдни и ниски зборови, as always. Мора да се бира и да се вага чиј живот ќе се спаси.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Епа исто и со корона. Пациент во шокова состојба и пациент со блага температура. Кој да го лекуваме?
Ако јас треба да бирам да лекувам дете кое ги почитува мерките и дете кое се журка секое сабајле до 5 саат, се пика во најголемите гужви, не почитува никакви мерки, имам целосно право да одбијам да го лекувам.
Па сега не кажа баш така, никој не ти испревртува зборови. Освен ако си од оние што сакаат да кажат нешто, али не знаат баш да се изразат, али тоа не е можно со оглед на високиот просек на факс.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Ау побогу, прво место во испревртување зборови.
Како побогу да му помогнам на сите пациенти наеднаш? Секако дека ќе бирам. Во м е д и ц и н а т а постојат приоритети, не се напнувајте и не дискутирајте за нешто што не знаете како е. Сигурно нема да го оставам пациентот со аортна дисекција да ми искрвари за да го спасам овој со карциномот.

Potivko tvoeto si go kaza. Gusni si go indeksot, prosekot, diplomata, zelbata i knishkata i najdi drug forum za lecenje pacienti ovde ne izleci site

Kajgana Shop

На врв Bottom