Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

C

CoolIris

Гостин
прифаќам, доколку сите вие што трубите за меркиве прифатите само вие да ги поднесете еконосмските загуби, дали ти прифаќаш?
А зошто мислиш дека јас не трпам никакви загуби со кризата?

Јас како дел од најхуманата професија се обидувам да ја подигнам свеста на народот. И ќе зборувам се додека устата пена не ми фати.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.366
Поени од реакции
26.419
Ете така се решава тоа. Сега само дисциплина, бројките драстично ќе паднат, и во декември ќе прогласиме голема победа против вирусот.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205

Јас како дел од најхуманата професија се обидувам да ја подигнам свеста на народот. И ќе зборувам се додека устата пена не ми фати.
Господ нека те чува,уствари така ние Православните викаме,не знам кај вас Муслиманите како е,али нека те чува како и да е

Член од
7 јануари 2015
Мислења
964
Поени од реакции
634
Јас издржувам дури и по 12 часа да ја носам. Се гушам да и тешко ми е, ама мил ми е животот. Нејсе, не е тамава за мене. И не ве прашав со намера да ме напаѓате, туку чисто да знам како размислувате. Благодарам Наќо на одговорот.
И ние дома од март месец со маски излегуваме од дома. И што сега? Не се угушивме!
Ебави тоа ботовите, се ви смета.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932

Али сега јас прифатив, зошто јас да трпам економски последици ради мерки со кои не се сложувам а во исто време се дебилни, еве вие што сте про мерки економскиот товар да падне на ваш грб нас да не не дирате...
А ти како дел од најхуманата професија секоја чест за обидот да ја подигнеш совеста на луѓето, но једино што правиш е шириш паника и ништо друго, уште не ми одговори како таа крпа преку уста од 15 денари помага, како децата во училиштата со тие дебилни протоколи ке помогнат а после школо децата се на улица и се играат заедно без протоколи, како тоа кафани и ресторани отворениа без маски без ништо, а за други институции ти треба маска, која пак ке напоменам не помага... углавно 90 посто од мерките се дебилни а ти подигаш свест да се почитуваат исти дебилни мерки, лично не те познавам но сигурно за овие неколку месеци си искочила во кафана или на кафе сигурно не ис затворена дома и храна ти донасаат пред врата.

C

CoolIris

Гостин
А добро, до лани што закачувавме грипови, и тоа ли си го баравме, па сами да се лечиме? Ај кажи ми, зашто плаќаме здравствено секој месец?
Елементарна грешка правите во старт, што грипот го ставате на истото рамниште со вирусов. Па колку страници наназад се испишани за тоа. Секој втор лекар зборува дека Ковид19 и грипот, се две различни болести. Имаат сличности, но суштинската разлика е огромна, а тоа е вакцината за грипот. И се додека е тоа така, КОВИД19 е сериозна закана за човештвото, не само од здравствен аспект, туку и екононски, социјлен итн.

Вие не знаете што значи 365 заболени за еден ден. Тоа е огромна бројка. Државата нема толку капацитет за да ги згрижи сите пациенти. Нема ниту доктори, нема ниту основни средства за манипулација, нема маски, скафандери, средства за дезинфекција итн.

И како Вие очекувате, да бидете лекувани, кога советите на оние кои треба да ве лекуваат ги потценувате и буквално дефецирате врз нив?
Како да успееме сите да ве излечиме, ако вие продолжувате да го правите тоа што е докажано дека не треба да го правите?

Епа, извинете и ние сме луѓе. Не сме роботи, не сме компјутери. Исто ко вас, луѓе од крв и од месо. И ние имаме потреба од социјализација, дружба, фамилија. И ние имаме потреба од хирушка интервенција. И ние имаме потреба од пари.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.151
Интересно е, или трагично, што вака ќе биде со години...има недостаток на вакцини за грип и еден тетанус,
Нема вакцина за тетанус кај нас.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Елементарна грешка правите во старт, што грипот го ставате на истото рамниште со вирусов. Па колку страници наназад се испишани за тоа. Секој втор лекар зборува дека Ковид19 и грипот, се две различни болести. Имаат сличности, но суштинската разлика е огромна, а тоа е вакцината за грипот. И се додека е тоа така, КОВИД19 е сериозна закана за човештвото, не само од здравствен аспект, туку и екононски, социјлен итн.

Вие не знаете што значи 365 заболени за еден ден. Тоа е огромна бројка. Државата нема толку капацитет за да ги згрижи сите пациенти. Нема ниту доктори, нема ниту основни средства за манипулација, нема маски, скафандери, средства за дезинфекција итн.

И како Вие очекувате, да бидете лекувани, кога советите на оние кои треба да ве лекуваат ги потценувате и буквално дефецирате врз нив?
Како да успееме сите да ве излечиме, ако вие продолжувате да го правите тоа што е докажано дека не треба да го правите?

Епа, извинете и ние сме луѓе. Не сме роботи, не сме компјутери. Исто ко вас, луѓе од крв и од месо. И ние имаме потреба од социјализација, дружба, фамилија. И ние имаме потреба од хирушка интервенција. И ние имаме потреба од пари.
Не драматизирај.

Ти правиш глупа споредба, демек ако се заболиш, зашто јас да те лечам.
Еве и тука имаш член кој иако носел маска, пак е заразен. Што на тој истиот ќе му кажеш, сега седи си и трпи си, не те лечиме? Не знам што ти е поентата на таков муабет, стварно. Ко хумана професија и најголемото ѓубре да ти дојде треба да го лечиш, а не некој дали прифаќал или не, сам да се лечи. Па и што плаќа за ти пари да имаш месецот.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.865
Поени од реакции
12.174
Меркиве се логични и нелогични во исто време. Воведени се чисто онака атер на хипохондрициве колку да се каже дека има некакви мерки, а во исто време да не се уништува и онака ужасната економијата која се уште се нема опоравено од првите карантини, а не па да се прават нови шокови на економијата.

Јас не знам како да ви се објасни дека Македонија нема капацитет да прави нови рестрикции со кои уште толку ќе се уништи економијата. Немаме резерви, немаме ресурси, имаме голема невработеност и голем јавен долг, а карантините секако не се никакво решение на долг период.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Нема вакцина за тетанус кај нас.
Мачка у гаража ми влегла се заглавила.Како ја зграпчив преку ракавици ме укаса,забите преку рака и се споија,парче ми извади.Ме вратија пошто немале,ме пратија сам да си купам и после неколку саати лутање по аптеки по порачка од друг град ми донесоа.700+ динари

C

CoolIris

Гостин
Не драматизирај.

Ти правиш глупа споредба, демек ако се заболиш, зашто јас да те лечам.
Еве и тука имаш член кој иако носел маска, пак е заразен. Што на тој истиот ќе му кажеш, сега седи си и трпи си, не те лечиме? Не знам што ти е поентата на таков муабет, стварно. Ко хумана професија и најголемото ѓубре да ти дојде треба да го лечиш, а не некој дали прифаќал или не, сам да се лечи. Па и што плаќа за ти пари да имаш месецот.
Види, ако сакаш да дискутираш со мене, зборови од типот "не драматизирај", исфрли ги од својот речник. Автоматски те ставам во кош со каубојците. Играј достоинствено.

Воопшто не е глупа споредба. Ако јас треба да бирам да лекувам дете кое ги почитува мерките и дете кое се журка секое сабајле до 5 саат, се пика во најголемите гужви, не почитува никакви мерки, имам целосно право да одбијам да го лекувам. Зошто јас би лекувала некој, кој што не ги слуша и почитува моите совети? Зошто јас сум посветила толку време на наука, за да некој дефецира врз моето знаење? Е, нема, не дозволувам.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.570
Поени од реакции
10.539
Во кафеани келнери треба да носат, а не носат. И протоколи да се почитуваат. Инаку истото мислење го делиме.

Ок, еве ве прочитав сите. Може ли да ми образложите каква е вашата замисла за правилни мерки, т.е мерки кои ги задоволуваат вашите критериуми? Ова озбилно ве прашувам и ве молам без недолични коментари. Читам, ако не превземаат ништо, за ништо не чинат. Ако превземаат нешто, мерките не чинат. Значи, озбилно ме интересира вашата замисла за справување со ситуацијата. :)
Ooof, kogo najde da prasas:facepalm:
Tri pati sum go postavila toa prasanje, nekolkupati Im rekov da predocat nekoja druga opcija, druga povolna merka za spravuvanje so zaraza od korona....no, nisto....oni nitu znaat, a nesakaat nitu da se zastitat sebe, nejkat da se otkazat od zabavi, grupiranja..
Badijala gi kritikuvame ovie govedava na vlast, treba da gi skrsime od mavanje sto ne ostavija bez zdravstveni ustanovi, bez sposoben personal, so zagaden vozduh....I odi Nako Skopski bildaj imunitet doprva.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.151
Мачка у гаража ми влегла се заглавила.Како ја зграпчив преку ракавици ме укаса,забите преку рака и се споија,парче ми извади.Ме вратија пошто немале,ме пратија сам да си купам и после неколку саати лутање по аптеки по порачка од друг град ми донесоа.700+ динари
Така е.
Пријател детето летоска на Шара нешто куче го касна или не знам точно што беше, битно брзо тетанус требало да му се даде и му рекоа нема, треба да си купи од друг град, пошто немало тука. Бркаше врски и се закануваше со новинари и на крај му дадоа на детето и у фаца му рекоа дека ова биле од тие тргнатите на страна за VIP фаци.

Kajgana Shop

На врв Bottom